Máme svadbu a syn prišiel do kontaktu s dieťaťom s kiahňami. Čo teraz?

binsa1
15. okt 2023

Ahoj,

Prichadzam si po radu. Syn prisiel vonku do kontaktu s dietatom, co malo kiahne. Hral sa s jej hrackami. Nevedeli sme, ze ma kiahne. O 2 tyzdne mame svadbu. Vsetko zariadene, hostia pozvani a ja neviem, co robit. Co ak sa syn nakazil a kiahne mu vypuknu? Co potom urobime? Alebo co ak mu vypuknu az po svadbe, ale uz na svadbe bude infekcny a nakazi tam ine deti, pripadne tehotne zeny? Doktorka nam vravela, aby sme normalne zili a ak to dostane, tak potom karantena. Lenze nie je to neohladuplne, ak na to hosti neupozornim? Zas na druhej strane sa mozno vobec nenakazil, takze zbytocne vsetkym zburcujem. Dodam este, ze syn je maly, nema ani rok a pol a ja som nanho dost naviazana, nedokazem si predstavit, ze tam s nami nebude ani ze by som ho choreho a v horuckach nechala s nejakou pestunkou. Prosim o radu.

pribinak
15. okt 2023

@binsa1 fuuu, ťažko radiť škoda že ste nevyužili možnosť očkovania v 15tich mesiacoch.
Už len hľadať nejakú osobu ktorá s ním bude u Vás doma ak by predsalen dostal kiahne

lessiie
15. okt 2023

@binsa1 kľud a dýchať! 🙂 ak sa hrali vonku je veľmi pravdepodobné že ich vôbec nedostane.. ;) tes sa na svadbu a gratulujem

tamitamitami
15. okt 2023

Ja by som hosťom normálne opísala situáciu, nech sa rozhodnú sami.
Svadbu by som nerušila, ak by syn predsa len kiahne dostal tak by som potom konala.

lessiie
15. okt 2023

@pribinak očkovanie by jej aj tak nezarucilo že ich nedostane 🙂 iba ze ak dostane ma ľahší priebeh. .

jana005
15. okt 2023

@binsa1 dieťa s kiahnami bolo vonku?
Veď pokiaľ je infekčné, že nemá chrasty, tak nemá čo robiť pri ostatných deťoch.
Či už malo len zaschnute chrasty?
To je dôležité vedieť, lebo už možno vôbec nebolo infekčné.

pribinak
15. okt 2023

@lessiie mizno. Ja napr nepoznám nikoho kto má ockovane dieťa a to by kiahne dostalo
Mij syn je tiež ockovany a kiahne nedostal, zatiaľ

lessiie
15. okt 2023

@pribinak a ja zase poznám deti co dostali kiahne aj očkované boli...ale priebeh úplne lahucky...zas moja najstaršia dostala kiahne a mala 10 bodiek...keby neviem ze mame doma kiahne ani si na nej nevšimne...ale stredná a najmenšia katastrofálny priebeh...asi je to aj o imunite..

pribinak
15. okt 2023

@lessiie tak je rozdiel či mam doma dieťa v horuckach vysypané od hlavy po päty a ja mam svadbu a mam sa tváriť strašne, alebo ma dieťa ľahký priebeh
Preto hovorím že škoda že nevyužili možnosť očkovania

miriz
15. okt 2023

@binsa1 Stále môžeš nechať dieťa zaočkovať, ak chceš mať istotu. Z webu unionu citujem:

Očkovanie zaberie i vtedy, ak ste sa s chorou osobou už stretli.
Napríklad – vaše dieťa sa pred 2 dňami stretlo s nakazeným spolužiakom. Ak má byť očkovanie efektívne, musí byť podané do 72 hodín od kontaktu dieťaťa s ovčími kiahňami.

marianarem
15. okt 2023

@pribinak Aj ja mam v okoli dieta, ktore bolo.ockovane a kiahme dostalo, ale presne, bol lahky priebeh.

siska53
15. okt 2023

@pribinak ockovanie nechrani pred kiahnami, ale pred tazkym priebehom..

pribinak
15. okt 2023

@siska53 a? Čo radis autorke? Nič …

siska53
15. okt 2023

@binsa1 kedy sa hral? Inkubacna doba je 21 dni.. a mozno to nechytil.. nasi boli vonku s detmi, u ktorych na dalsi den prepukli kiahne a nasi to vtedy nechytili. Drzim paste, nech aj u vas je to tak, nech si uzijete svadbu!

nikpa
15. okt 2023

@binsa1 dala by som ho zaočkovať. Treba do 72hod od kontaktu s nakazeným. Inú radu ti tu nedáme. Nikto nemá veštecku guľu či ich dostane alebo nie. Ak áno, tak tie 2 týždne sú tak akurát aby dostal teplotu a prvé vyrážky. Možno budete mať šťastie a vyhádže sa až po svadbe. No keď nie a svadbu asi rušiť kvôli tomu nechceš, zúčastnit sa na nej musíš, tak zostáva jedine stráženie 🤷 je to jeden večer, nezvelicuj, že to nezvládnes.

soldi
15. okt 2023

Kiahne sa prenasaju cez dychacie cesty a cez tekutinu ktora sa nachadza v pluzgieroch.
Moznost nakazy vonku pri hre s hrackami je velmi nizka.
Na Tvojom mieste by som to vobec neriesila pokial sa neukaze, ze sa naozaj nakazil. To sa neda takto vopred kvoli kiahnam stresovat.
Moj syn chodil do skolky od 2,5 roka, kiahne tam mali kazdu sezonu a on ich dostal az takmer ako 7 rocny.
To ze sa dieta dostane do kontaktu s kiahnami neznamena automaticky ze sa aj nakazi.
Chapem Tvoje obavy, ale momentalne s tym proste neurobis nic. Neries. Dieta moze ochoriet kedykolvek, neda sa na to prioravit vopred.

nikaeli
15. okt 2023

My sa aktuálne boríme s kiahňami. Prvý kamarát v škôlke sa vyhádzal takto pred dvoma týždňami v nedeľu (1.10.), deti boli spolu naposledy v piatok (29.9.). V priebehu tohto týždňa sa ozvalo 8 mamičiek z triedy, že majú kiahne - niektoré deti už v pondelok (9.10.), niektoré až dnes (15.10.). Môj syn cca v stredu. Inkubačná doba teda vychádza na cca 10 - 15 dní. Neporiešiš nič, musíš len čakať, ale keďže to časovo vychádza presne tak, ako by ste nechceli, možno by bolo fajn, keby sa svadby nezúčastnil (aj keď ti to trhá srdce - ale chorý je infekčný 2-3 dni pred prvými vyrážkami - čo presne sedí aj na triedu môjho syna). Inak takmer všetky deti, ktoré kiahňujú, sú už týždeň doma s kašľom, my dokonca už dva. To dieťa, s ktorým ste sa stretli už možno bolo "za vodou" - snáď by ho mamka nevzala do kolektívu s možnosťou nakaziť okolie?

lulu0123
15. okt 2023

A to dieta malo ako dlho kiahne?Uz malo po?Alebo sa prave vyhadzalo?Den,dva pred vyhadzanim je najviac infekcne.Ale ked ma uz zaschnute vyrazky , infekcne uz nie je.Vtedy sa uz deti vracaju do kolektivu.

siska53
15. okt 2023

@pribinak A?? Co ma byt?? Aka rada?? Len dufat, ze to neprepukne.. nic ine..
Nizsie pod tym som jej napisala.. co si poradila ty, okrem uz zbytocnej rady, ze mala dat zaockovat??

ullala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milanemila
15. okt 2023

@binsa1 ved ak ho das zaockovat do 3 dni od stretu s kiahnami, tak by to malo byt ok a neprepuknut. Tuto moznost ti lekarka nespomenula?
Ja som tak dala zaockovat malu, ked som bola tesne pred porodom a mala kontakt s chorym dietatom.

pribinak
15. okt 2023

@siska53 ja som jej poradila. Prwcitajnsi môj príspevok ešte raz

1lucinka123
16. okt 2023

@binsa1 kľud možno ich vôbec nedostane. Moje dcéry boli nie raz v kontakte s deťmi s kiahnami a nikdy ich nedostali a to už majú 17rokov.

anjelicek26
16. okt 2023

Dieta, ktore bolo vonku (a ktoreho mama proste predpokladajme neni uplne na hlavu padnuta) uz ma kiahne zasusene a doliecuje...

Ano ockovanie vo vyse 90% zabrani nakazeniu, zvysok ma mierny priebeh. Moji boli v priamom kontakte s detmi den pred vysypom a vdaka ockovaniu ani tuk. To si uz musis zvazit, ale vzhladom na to, ze si ty nevesta a ze by bol syn strasne sklamany, ze nemoze ist, by som isla aj do ockovania zo zvyskovym rizikom. Len treba zaockovat co najskor od stretnutia, teda volaj rano pediatricke, ci tu vakcinu maju.

Uvidis, co bude vseobecne ked sa vyhadze, nikam nejde, bohuzial... keby nemal ziadne priznaky, pojde... urcite to nezmeska "preventivne", lebo by mozno... to je hlupost na mraky.

binsa1
autor
16. okt 2023

Zeny, no praveze ta matka ho vzala na ihrisko a bolo este normalne infekcne, aj ma na to upozornila, az potom co sa pohral s hrackami toho dievcatka, a az v case, kedy k nam dieta vykrocilo, a potom, ked som sa jej opytala, ci je normalna brat dieta na ihrisko, ktore ma infekcne kiahne, povedala, ze predsa nemozeme zit sterilne a ze sa drzia od ostatnych dalej. 😀 No proste nepochopis to! Uplne mimo clovek.

@milanemila praveze nespomenula, idem tam zavolat a opytam sa.

Ja velmi dufam, ze to neprepukne, samozrejme. Akurat premyslam nad opatreniami. Pretoze ako pisete, on moze byt infekcny a nebude mat este kiahne. Teda @nikaeli vravite, ze by mal mat normalne predtym nejake ine priznaky a ja budem vediet, ze je chory a mozem vtedy ludi informovat, aby nechodili? A informovali by ste uplne vsetkych alebo len tehotne zeny a zeny s malymi detmi? A pokial teda bude bez priznakov a nebude mat kiahne, tak budem predpokladat, ze je zdravy a neriesit?

anjelicek26
16. okt 2023

@binsa1 boze to je krava takto ohrozovat ine zeny... sestra mala kiahne tehotna 11-13.tyzden a teda na infekcnom jej hrozili kadecim, ze mala bude slepa, retardovana, polku tehu preplakala kvoli tomu :( Osobne by som dala zaockovat (znizila sancu, ze to dostane), tehotne zeny ak tam mas, tie na to upozornila (ak kiahne mali - tak maju protilatky, nic im nebude) a ak sa nevyhadze, pekne pojde s vami... predsalen to bolo vonku... bohuzial u starsich ludi moze virus kiahni zas spustit pasovy opar, to tiez taka perla... no timing roka, mrzi ma, ze budete teraz v takom strese :(

ptvw
16. okt 2023

@anjelicek26 ja len ze syn strašne sklamaný nebude, ten ani nevie ze co, keďže nemá ešte ani rok a pol, každopádne je to naprd situácia 😣

binsa1
autor
16. okt 2023

No ockovanie podla nasej doktorky nie je mozne, respektive ano pise sa to na internete, a do 3 dni to teoreticky mozne je, ale syn je uz v inkubacnej dobe a doktori takto v praxi vraj neockuju, cize budem jej verit. Nic ine mi ani neostava, aj tak to su dnes uz 3 dni od kontaktu.. :/

ibrunova
16. okt 2023

@binsa1 Neboj sa, zatiaľ nestresuj, možno nakoniec bude všetko v poriadku..A takisto môže aj na svadbe byť niekto, kto roznáša nejakú chorobu v inkubačnej dobe a nevie o tom..

nyphadora
16. okt 2023

@binsa1 dnes ho dajte zaočkovat a nemusiš stresovať

anjelicek26
16. okt 2023

@ptvw ano zle som to napisala, ona bude... bude mysliet na chore dieta doma a ze nebude na svadobnych fotkach, ze nebude s rodinou. My sme sa brali ked mal syn 10 mesiacov a neviem si predstavit, ze by tam nebol, aj ked ho to samozrejme vobec nezaujimalo 😅 Dodnes rad listuje svadobny album a smeje sa na tych pozach.

@binsa1 skoda, ze ma ta lekarka taky nazor, nasa ma uplne opacny :( Ale tak tu su kiahne v Nemecku takmer vyhubene vdaka ockovaniu... uplne iny pristup k tomu maju. Drzim teda palce, nech to nenachytal :(