Máme nosiť okuliare?

kakaovyrez
27. feb 2014

Ahojte, boli sme s 3-rocnym dietatom na ocnom vysetreni (nechcel totiz na prehliadke citat), ocna lekarka mu nasla "vraj" malu odchylku, na ktoru inym detom okuliare nedava (iba ak skulia). Jemu ich vsak predpisala - len preto, ze "necital" (nechcel). Konkretne mu predpisala +0,75 a +0,5, cylinder 0,5 a 1,0 a ma ich nosit stale. Vraj sa mu to do skoly zlepsi, cylindre ostanu, ale to sa vraj nemeni a vadit mu to nebude, lebo je to minimalna odchylka. Chcela som sa opytat, ma tie okuliare vôbec nosit? Nejde mi o to, ze by som nechcela, ale s trojrocnym dietatom to je dost narocne, stale ich ma spinave, dochytane, dava si ich dole, kade-tade sa povaluju, neda sa to ustrazit, cely den len beham a strazim okuliare. Myslite, ze ked ich nosit nebude, ze sa mu zrak zhorsi (z dovodu nenosenia okuliarov)? Nevsimla som si totiz nikdy, ze by nieco nevidel. Schvalne som aj skusala, ci uvidi uplne drobne bodky na obrazkoch, vsetko vidi. Zmiatlo ma hlavne to, ze inym detom taketo okuliare nepredpisuje a my ich musíme nosit STALE. Momentalne mu ich davam len doma, von nie, zatial si zvykame (uz cca 2 tyzdne), ak si zvykne, dame aj von. Najlepsie by ale bolo, keby ich nemusel mat vôbec. Citala som totiz, ze deti sa dalekozrake rodia a okolo 3-4 rokov sa im zrak vyostruje, mohlo by ist aj o toto... Co myslite?

ellahop
27. feb 2014

nas nosi od troch rokov tiez lebo musi. a je to viacmenej bez problemov. myslim, ze mu robia dobre. zacinali sme pozvolna. ak nechcel nenutili sme. a dopracovali sme sa k tomu, ze ich ma cely den. a ked sa chce jasit, tak si ich da dole. myslim, ze ked to vy budete brat v pohode, tak aj to dieta to tak bude brat.

saska.t
27. feb 2014

@kakaovyrez na tvojom mieste by som vyhladala este dalsieho odbornika,nazory Dr. sa velmi lisia a aspon si spravis prehld ci ano alebo nie 😉

ikke
27. feb 2014

ja si myslim, ze by nebolo na skodu zajst este za inym ocnym lekarom a vypytat si druhy nazor.

nie som odbornik, no pocula som, ze deti dokazu bez okuliarov skorigovat aj ovela silnejsie dioptrie. a ako clovek s cylindrami sa mi teda vobec nezda tvrdenie, ze cylindre sa nemenia 😅 ja som ich mala doteraz doslova ine pri kazdom jednom merani (tak raz za 2-4 roky)

cikyta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanale
27. feb 2014

@kakaovyrez ak dr neveríš skús iného dr ...
ale okuliare nie sú pre nič za nič ak sú predpísané treba ich za každú cenu nosiť ...staršia nosí od cca 4ch rokov pekne si zvykla a hoci niektoré veci ostanú už trvalo tie ktoré sa dajú vývojom a nosením ukorigovať sa nam zlepšujú a na kontrolu chodíme +- raz za 6-9 mesiacov naopak neter dostala okuliare nenosila ak tak hala bala u dr 3 roky na kontrole neboli a teraz dieťa v druhom ročníku v škole nevidí a kopec ďalších problémov nehovoriac o tom že výsledky mala horšie ako naša a zanedbali 🙄 a dobre to rozpísala @cikyta aj naša očná nám to presne takto vysvetlovala 😉

kakaovyrez
autor
27. feb 2014

Dakujem za odpovede. Planujeme navstevu este jednej ocnej lekarky, mudr. Fischerovej v Ba, neviem, ci poznate, je vraj dobra, ale termin je az v juni ☹ Dovtedy samozrejme budeme bojovat a nosit, tiez mi to neda, aby som mu ich svojvolne odlozila a nedavala mu ich, urcite by som si to vycitala, ak by sa mu zrak zhorsil. Ale odkedy ich nosime, byva hrozne unaveny a nervozny, dnes sa stazoval, ze ho boli hlava, neviem, ci to moze byt tymi "skulkami" ☹

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cicimon
27. feb 2014

@kakaovyrez inac okuliare nosia podstatne mensie deti ako 3r, moja nosila cca od 15mes a prezila to, ani si ich dole nedavala.... dieta si rychlo zvykne... ale ak sa ti nepaci ze ich ma nosit tak navstivte ineho dr.

kakaovyrez
autor
27. feb 2014

Ved on to viac-menej chape, neburi sa voci tomu, von ich zatial nechce, ale aj k tomu sa postupne prepracujeme. Mna len zmiatlo to, ze dr hovorila, ze take okuliare detom nepredpisuje a on ich ma mat len preto, ze nechcel citat na ocnom. Uvidíme, co povie druha doktorka...

dadka28
3. apr 2015

ahojte kocky...malemu {6r.}predpisala ocna okuliare..+0,5 na obe oci..chcem ist nezavisle este k inej ocnej..ale citam viac tem,ze pokial nevidim na dietati ze mu robi nej.problem videnie,zeby sme nemali nosit...co vy na to,ktora ma nej.skusenosti,ze ste mali mat okuliare a nakoniec ste si ich nedavali???

janinah
3. apr 2015

@dadka28 máš názor odbornej očnej lekárky a tu nájdeš názory laikov...čomu treba veriť viac?....ak nechceš dávať okuliate,tak nedávaj,nik ťa nenúti...dáš o rok a rovno o dioptriu viac 😉

ukulela
3. apr 2015

radsej rok nech nosi polky, ako o dva roky silnejsie a tazsie sa to bude napravat ... ja nosim okuliare od 2 rokov, jedna segra talisto. a druha nosila len ako decko dva tri roky a potom uz nepotrebovala. nepkaz dietatu oci len preto, ze nejaka baba napisala, ze polky nosit netreba ...

dadka28
4. apr 2015

@ukulela
@janinah kocky ja sa neriadim tym ze jedna babka napisala...citam o tom viac nez dost,tak sa pytam na nazory..ktore tym presli...takze vam dakujem za odpoved

janka_mamka
4. apr 2015

nechápem prečo si sa tej doktorky nespýtala to čo sa pýtaš v príspevku?

lu17
4. apr 2015

@dadka28 Polky dioptrie nie sú silné...aj ked tieto sú na čítanie.... Ale z vlastnej skúsenosti viem,že ked raz zacnes s okuliarmi,tak už si oko zvykne na ne pri častom používaní. Ja som mala nosiť od mala okuliare, nenosila som ich . Co som nevidela z diaľky, tak som nevidela... No na výške som si ich dala urobiť a teraz mám zhoršený zrak a už musím nosiť šošovky.... ☹
To je môj názor 🙂 Takže ak to dieťaťu nerobí taký problém, neviem či by som to riešila...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maria123
4. apr 2015

@dadka28 ak dietatko nebude okuliare nosit,na pocet dioptrii to nema vplyv,ale stane sa tupozrakym a potom mu uz ziadne okuliare nepomozu

dadka28
4. apr 2015

@kakaovyrez ahoj,chcela by som sa opytat,ako ste nakoniec vtedy ..respektive dodnes dopadli???s malym..

kakaovyrez
autor
4. apr 2015

@dadka28 Maly zo zaciatku okuliare ako-tak nosil, neskor, asi po mesiaci sa zacal stazovat, ze cez ne nevidi. Dokonca na kontrole cital lepsie bez nich ako s nimi, ocna to nebrala do uvahy, tak som sla do BA k MUDr. Fischerovej, kde perfektne precital aj posledny riadok bez okuliarov a navyse tato doktorka mu namerala iba dalekozrakost na obidve oci +2,5, ale povedala, ze to je k tomuto veku (vtedy mal 3,5 roka) uplne normalne a okuliare mu netreba (divne je, ze namerala nieco ine, ale chvalia ju, ma dobre odporucania, dobre pristrojove vybavanie, kdezto ta prva dr nema az take dobre recenzie a pristroje uz tiez co-to zazili 🙂 ). Tak okuliare nenosi, problemy nemame a mame prist na kontrolu, ked bude predskolak - ale to nam iba odporucila, nemusime, ale urcite pojdeme. Inak cez tie okuliare, ktore mu predpisala, sa fakt tazko pozeralo, kedze tam mal aj tie cylindre a on ich nepotreboval. Neviem si predstavit, ako by dopadol, keby som ho nutila nosit ich. Vam predpisali +0,5 na obidve oci, to je uplne slabucke, nie som odbornik, ale tiez som vtedy "prelustrovala" vsetko, co sa dalo a vacsinou som sa docitala, ze deti sa dalekozrake rodia a vekom sa to zlepsuje, oko sa vyvija az do puberty. Keby sa jednalo o kratkozrakost, bolo by to nieco uplne ine - tam sa to nezlepsuje, moze sa to len stabilizovat alebo zhorsovat. No a jasne, tupozrakost sa riesit musi, to je bez debaty. Mozno by bolo dobre ist este k inému ocnemu a uvidis, co ti povie a odporuci. Daj potom vediet, som zvedava 🙂

dadka28
5. apr 2015

@kakaovyrez dakujem krasne,urcite sa ti ozvem...dik a krasne sviatky zelame 🙂

katkatt
5. apr 2015

@kakaovyrez nie ste nahodou z TT? synovi tiez odborna ocna lekarka predpisala ako 4 rocnemu okuliare kvoli cylindrom a v BA iny odborny ocny lekar sice nameral skoro to iste, ale povedal, ze pri nizkych dioptriach mu okuliare netreba. Chodime kazdeho pol roka na kontroly a vekom sa mu to koriguje. Neinvestovali sme hned do okuliarov, ale do kontrolneho vysetrenia u ineho lekara...

@dadka28 lekarom vseobecne doverujem, ale obcas sa oplati pocut nazor viacerych...

dadka28
5. apr 2015

@katkatt dakujem...cize ak ste sli k druhemu ocnemu,ste uz platili za vysetrenie?

kakaovyrez
autor
5. apr 2015

@katkatt Presne si to trafila 🙂 Vidim, ze nasa detska ocna v Trnave sa myli castejsie... Je to ale smutne, lebo viem, ze vela rodicov nema financie ani cas chodit po súkromných lekaroch v iných mestach a teda ich deticky mozno nosia nespravne okuliare, ktore im nicia zrak ☹ My sme aj do okuliarov investovali, takze ich mame "na pamiatku", ale v konecnom dosledku som rada, ze sme isli k inej dr a nemusi ich nosit.

kakaovyrez
autor
5. apr 2015

@dadka28 Mudr Fischerova nema zmluvu s poistovnami, takze za vysetrenie sme platili 25 Eur.

katkatt
5. apr 2015

@dadka28 platili sme, lebo sme boli sukromne

dadka28
5. apr 2015

@katkatt oki,dik krasne

vorsula
5. feb 2019

Dobrý den, moja 3,5r dcerka má tři diagnózy. Tupozrakost, dalekozrakost a ešte jej zbiehajú ocka.. Okrem zabiehania oči som si nevšimla, že by mala problém s videním, ale napríklad začala chodiť až 1,5r. Kvôli tomu, že horšie vidí, necítila sa úplne istá svojimi krokmi.
MA silne dioptrie. Chodíme k súkromnej Dr. Na kliniku veselý v Ba. Přístup nic moc, ale aspon sme nečakali na termín dlho. Bolo to rychle. Chodíme aj na spec. Očné cvičenia na tu istú kliniku a každý deň oči cvičíme doma nosí striedavo okluzor..
Neviem, aku presnú diagnózu ma vás syn. Mozno okuliare potrebuje nosiť práve kvôli tomu, aby nedošlo k tupozrakosti. Opýtajte sa očnej, ako oči cvičiť doma. A cvičte. Je to malá odchylka. Já v dospelosti som si sama cvičením oči uzdravila" z 0,5 a 0,75 na 0" 😉
Okuliare asi nech nosí co najviac. Aspoň zatiaľ. Časom uvidíte.