Ahojte baby som po autonehode. Bol s nami v aute aj 4 rocny syn. Jedine ja som skoncila v nemocnici. Maly nema ziadnu dobu liecenia ale ostal doma v rodinnom prostredi este tento tyzden. Poradte co by ste robili na mojom mieste. Vyhladat psychologa a tym sa mu bude pripominat co sa stalo alebo sa s nim mam skusit porozpravat o tej nehode ja ked ma pustia a podla toho sa zariadit? Viem ze stale opakuje ze mama bola cela od krvi 😕 Ako by ste riesili taku situaciu vy? Dakujem
@anjelicek26 Dakujem velmi pekne ano ja som stale v nemocnici a on o tom vie ze som v nemocnici. Vie ze som zranena, chape tomu. Dufam ze nato zabudne.
@iwanka222 Mrzí ma, čo ste prežili. Muselo to byť ťažké a po takomto zážitku ešte doznieva tzv chvost prežitého. Spomienky sa vynoria, spúšťač na ich vyvolanie pripomenie situáciu a pocity zo situacie. Aby sa v nich človek nepitval sám a nestali sa útočnými na jeho psychiku, psychológ môže napomôcť ku spracovaniu spomienok spôsobom, ktorým neubližujú, spracujú sa. Posielam vám veľa sily.
@katkamatka7 Dakujem velmi pekne. Ked ma pustia tak skusim kontaktovat nejakeho psychologa a spytat sa na radu ako to s malym prebrat alebo ci bude lepsie naozaj navstivit ho.
@iwanka222 nemusi zabudnut, ale tym, ze sa vratis a bude ti lepsie - to postupne spracuje. Nie kazde dieta potrebuje na spracovanie psychologa, niektorym staci rodina a rozhovory doma a su aj deti, ktore skutocne zabudnu a dalej neriesia. Uvidis, ako to bude u vas, preventivne by som nesla, dieta bude mat pocit, ze ma "problem" a "musi" sa cielene o niecom rozpravat, o com ani nechce... ved uvidite ako bude ♥
@anjelicek26 Dakujem tak ano uvidim jednoznacne dam na jeho pocity.
@iwanka222 Prajem skore uzdravenie. Urcite sa vas syncek boji o vas, o mamnku, no a ked maminka pride domov, urcite to bude lepsie.
Aj ak by si pamatal nejake obrazy, treba ho naviest na to, aby pochopil, ze pomoc je mozna. Primerane veku - pr. ze prisla sanitka a lekari maminke pomohli, ze maju sireny a majak, lebo sa vzdy ponahlaju pomahat, ... proste tam kde mozno citi zneistenia, dat mu uistenia, co pomohlo.
Ked psychologa, tak ti detski vacsinou maju svoje techniky - napriklad filialna terapia alebo sand play. To su take terapie, kde dieta si navybera hracky, a potom si zahra nejaku hru s psychologom, kde sa on vela, cez rolu, ktoru si zvoli dozveda a vie napomoct tomu. Sand play - tam si s tymi hrackami stavaju scenky v piesku a zase tie postavicky a scenka, ako ju dieta postavi vela napovie. Cize nikdy nehovoria s dietatom priamo o prezitom, nepripomonaju mu to, a napriek tomu sa vela o prezivani dietatka dozvedia.
A aj dieta nemusi byt oboznamene, kam ide, trebars mu to povedat tak, ze pod, pojdeme sa hrat spolu k takej tete... ona ma hracky, budes si moc vybrat, ako sa chces hrat...
Napr. Centrumdys, je to logopedicka a specialna pedagogicka a ona robi kurzy alebo aj online hodiny filialnej terapie pre rodicov, kde im ten pristup vysvetluje a potom sa mozu aj rodicia takto doma zahrat s detmi a vypozorovat, ci ich nieco trapi. V podstate ide asi o to, ze rodic sa necha dietatom viest, ze dieta urci hracky a dieta hovori, co ma kto robit, rodic sa len take kontrolne otazky pyta.
pr.
dieta vyberie mec,
rodic povie, ako mam ten mec drzat?
dieta ukaze,
čo mam s tym mecom robit?
dieta povie ukaze...rodič to tak urobi...
A takto sa zahraju a dieta tym emociu zo seba dostane a spracuje ju...
@iwanka222 hlavne si treba uvedomiť že vás syn si neuvedomuje, že ste mohli zomriet a už sa nevrátit (ktokoľvek).... Smrť deti nevnímajú ako nevratnu vec... Ja by som mu vysvetlila iba že ste boli zranená, v nemocnici sa o vás dobré postarajú a zachvilku sa budete spolu hrať a tešiť.
Deticky to vnímajú inak, vy reálnejšie viete aké to bolo nebezpečné.
Hlavne želám skoré uzdravenie a veľa šťastných kilometrov bez nehody už 🙂 pekný den
Neboj sa všetko bude ok a malý časom zabudne základ je aby ste sa rýchlo uzdravil môj syn mal nehodu s otcom bol zranený mal zlomenú nohu manžel narazený hrudník a zuby ale zvládli to mal vtedy 6 rokov a prešlo to rýchlo bral to vtedy s úsmevom ja veľmi nie ale nepotreboval psychológa uvidíš časom netreba mu to pripomínať pokiaľ on sám nezačne a vtedy treba povedať už je všetko dobré a nebudeme o Tom rozprávať a zaujmes ho niečím inym
Dakujem Vam vsetkym velmi pekne za rady aj podporu. Uz mam konecne po operacii. Vsetko dopadlo v poriadku. 🙏
Myslím, že bude ok. Moja vtedy trojročná to celkom rýchlo rozdychala, aj keď ja som na tom bola celkom dobre, od krvi boli iba ostatní, takže pre ňu o niečo ľahšia situácia. Ale aj tak bude dobre. Skoré zotavenie....
Tváriť sa že sa to nestalo a čakať kým zabudne je najhoršie čo môžeš spravit.
Nepripomínat mu to je zle.
On to musí spracovať a spracuje to tak, že to prežije v mysli ešte raz, ešte niekoľko krát. Len tak pochopí čo a prečo sa stalo.
Keď to s ním nezvladnes prejsť postupne ty sama, tak s ním chod k psychologovi, nespoliehaj sa na to že zabudne lebo podvedomie nikdy nezabudne.
Veď to je úplne základná psychológia, ze krízove životne situácie sa musia spracovať a nie sa tváriť ze sa nestali a čakať kým sa zabudne 🤦🏼♀️
Ja som mala nehodu s trojrocnou,celna zrazka.do nemocnice nas viezli spolu,dcerka bola dotlcena ale inak v poriadku.doma bola ubolena a uplakana asi dva tyzdne.riesila som to s kamaratkou psychologickou,ktora mi povedala aby som tomu dala cas 3 mesiace a ked budem pozorovat zmenu v spravani,tak to mam riesit so psychologickou.dcerka to dost skoro prestala riesit,traumu nema,cestu autom si uziva.teraz ma 5 a niekedy ked ideme autom nas prekvapi a pyta sa ze ci si spominame ako sla so sanitkou a zachranar jej dal rukavicovy balon.snazila som sa otazkami naviest ju aj na ine spomienky,bola som zvedava co si este pamata,ale sok sposobeny nehodou sposobil ze priamo tu najvacsiu bolest a strach si nepamata.a to ma pamat ako slon,pamata a spomina si na veci ktore robila ked mala dva roky.
Zato ja by som psychologa potrebovala niekedy aj teraz.
TAk po tyzdni je to este velmi cerstve na spracovanie a niektore veci sa urychlit nedaju. Keby to riesil aj o dva mesiace, vtedy by som isla. Nerob problem, kde nie je - momentalne je to reakcia na udalost, potrebuje to spracovat a to chce CAS. Verim, ze ked sa ty zahojis, bude to v poriadku aj u neho. Ak dobre chapem, si este stale v nemocnici, tak jasne, ze to riesi, ze mama je zranena a mama je tam... kto by nie? Drzim palce a prajem skore uzdravenie.