zdravím vas idem sa sem “ vyplakat “ lebo je toho namna vela 8,5 mesacny syn aj ked by velmi chcel no nevie ako nato aby zacal stvornozkovat ci plazit sa posuva sa na brusku do zadu ( cuva ) na 4 ide ale neudrzi sa dlho nehupe sa ak je na styroch ale na druhej strane pevne stoji no nedviha sa sam dnes sam raz sadol z uplneho lahu inac ak ho dam sadnut ked papa sedi pevne inac do sedu nedavam toci sa okolo vlastnej oci robi lietadielko ked je na brusku plazi sa cuvanim ale to je asi tak vsetko pretaca sa z chrbatika na brusko a aj opacne po posteli sa vie pekne kotulat celej na zemi na podlozke si nieje az taky isty ako na posteli nemame uplne mäkky matrac takze mu to na posteli ovela lepsie ide ten pohyb aky kolvek ako na zemi na zemi sa boji mi to pride pritom je na podlozke alebo koberci casto
povedzte mi prosim ze este nemusi nic z toho robit a ze je to ok lebo ja uz neviem byvame v belgicku maly sa aj tu narodil chodievame pravidelne na poradne kde mi nato nikto nic nepovedal len ze kazde dieta je ine ale on mi pride lenivejsi snazi sa zaujimaju ho hracky natahuje sa za nimy ale nepojde do predu za nicim vyprdne sa nato a najde si nieco ine co ma po ruke ako to bolo z vasimi detickamj mam este pockat a dat mu cas? motivujem ho no hadze sa na brusku robi lietadielko a potom sa rozuri ze mu to nejde
skor sa vzdy snazi hlavne na nozky staviat najhorsie natom je ze zatial to tu nikto neriesi aj ked som sa nato pytala pytala som sa aj na neurologiu ale zatial ma tu nikto nikam neposle nechcem panikarit a tahat ho na Slovensko zbytocne skoro
na slovensku mam len svokrovcov s ktorymi nemame dobre vztahy vlastne byvanie na slovensku nemame rodicov a inu rodinu ja nemam
takze je to zlozitejie sa tam zdrzat dlhsie
@pribinak potrebujem vymenni listok od pediatricky ktora ma problem nam ho dat pretoze podla nej sa maly pekne pretaca do oboch stran pekne sedi bez opori
a stale vravi ze uvidime na dalsiej poradni a nikdy k tomu nedojde teraz uz ani tie poradne niesu castejsie
su aj privatne centra kde si to viem zaplatit ale terminy na cele leto uz maju rezervovane
Podľa mna ešte nestresuj. Môj začal stvornozkovat až v 11 mesiacoch ale je predčasne narodený takze dajme tomu v 9-tich aj kúsok.
Ja som ho doma dávala na štyri a nechala som ho nech aspoň trosku vydrží a rozhýbal sa zrazu sám.
@3petka dakujem za odpoved ano snazim sa ho davam aj ja na 4 pridrziavam ho samozrejme aj sa udrzi no nie dlho snazim sa ho davat si cez nohu cize sa drzi rukami na zemi ( posiluje rucky )
niekedy ak ma dobry den by som povedala ze zvladne toho vela aj sa posuvat do predu aj sa udrzat na 4 celkovo pohyb takych dni je ale malo
ostatne dni su take ze je skor lenivejsi pohybuje sa ako on chce ale akonahle si ma ist po hracku a nejde mu to vzda to a najde si nieco ine hoci moj gombik na tricku ale nemusi sa natahovat a snazit sa kamosky mi vravia ze je proste len lenivy a ze ked bude velmi chciet pojde urcite sam no ja neviem ci na 8,5 mesiacov sa uz nemal aspon plazit
Urcite chodte k fyzio, nemusis cakat kym ta tam posle doktor. Podla vsetkeho co si popisala mi z toho vychadza, ze maly ma zrejme slabe brusne svaly (spodne brucho). Mali sme to s dcerkou podobne, ale riesila som to u fyzio uz v 6 mesiaci (dr to tiez neriesila). Za cca 2 mesiace cvicenia vsetko dobehla, zacala sa plazit a stvornozkovat. Bolo to cvicenie hrou - na fit lopte a over balle, motivacia hrackami. Cim skor to zacnes riesit tym lepsie, lebo tym lietadlom a cuvanim a statim si len utvrdzuje zlozvyky - posilnuje hlavme chrbat miesto brucha....a ako sa vlastne dostane do stoja ked nie sam? Urcite ho tak nedavajte kedze na to nema posilnene svaly...ked este sam nesedi nedavaj ho ani sadat pri papani, papat moze aj v pololahu v kresielku. V lietadielku mu pritlac ritku o zem nech ju nedviha. Co sa tyka postel vs podlaha, kludne to moze byt tym ze sa boji ze to je trdsie, dcerka tiez vsetko najskor nacvicovala na matraci a az ked mala istotu v tom pohybe tak jej uz ani zem nerobila problem.
no tak je hold pomalsi .. moja bola taka lenova ani rozpravat sa jej nechcelo .. na slovensku mozes na kontrolu ako samoplatca tak ak ta to ukludni skus si tam zajst ..alebo sukromne vysetrenie tam u vas...
Môj sa narodil presne na vypočítaný termín pôrodu.. úplne zdravé bábätko a začal sám sedieť, štvornožkovať a stavať sa na nohy v 11m. Všetko naraz 🤷♀️. Chodiť začal keď mal 15m a 3 týždne.
Takže všetko trošku neskôr. Teraz má takmer 3 a všetko v poriadku. V pohybe je šikovný a nijako za rovesníkmi nezaostáva.. takže každé dieťa má iné tempo a podla mňa má čas.
Môj nestvornozkoval a co viem od mamy,tak ani ja a ani nikto zo súrodencov a svokra vravela,že ani muž a ani švagriná
No a možno je aj dobre nechať ho samého sa hrať. Nebuď často pri ňom, on sa vynájde. Ak by bolo niečo zle tak ta Dr pošle hneď si myslím.
A mne napr doktorka predpísala aj Bvitko - mal síce hraničné hodnoty železa ale toto je dobre aj na vývoj svalstva či ako to napisat.
Kľudne mu pod bruško niečo podlož ja som to tiež robila.
Ťažko povedať či som mu pomohla alebo proste dozrel na to.
@ja_mama lenze problem je v tom ze fyzio v nasom okoli nema ziadne volne terminy plus ma aj dlhsiu dovolenku najskor nas vie zobrat az v septembri maly ked je na brusku ma pekne 2 vzpriamenie brusko odlepene od podlozky takto sa aj dlho udrzi na ruckach ale ako nahle sa da na 4 sam sa hodi zase na zem a ide si svoje k fyzio este nemame sancu ist inde byvame na mini dedinke manzel nom stop v praci ja nesoferujem aj ta v okoli uz je dost daleko co mi uz bolo jedno no zial je leto bud toho maju vela ziadaju vymenny listok alebo su na dovolenkach a nepracuju
A to som chcela ešte napisat že som sa strašne bála že budeme musieť chodiť na vojtovku. Cely čas chodíme na kontrolu k neurologovi a nikdy nič nespomenul, vždy povedal že je s ním spokojný.
Počula som ženy inak raz takú vec , že vraj keď je dieťa veľmi šikovné v pohybe že skoro začne povedzme plazit, štvornožkovať, sediet, chodiť..atď. že neskôr začne rozprávať.
A zase opačne...pomalší v pohybe a skorá reč. Že sa nedá oboje aj reč a aj pohyb.
Mne sa to potvrdilo a aj na pár konkrétnych deťoch čo poznám z okolia ..
Či to je pravda .. neviem 🤔. Nevšimli ste si to?
Pozri, náš nestvornozkoval vôbec. Teda, áno, ale až po tom, čo už chodil. V 10 mesiacoch sa postavil a už sú nesadol… a ak sedel, tak sa dvihlo a išiel… keď mal asi rok a pol, bol v kolektíve mladších deti a stvornozkovanie tak okukal…
Moja sa plazila a vôbec nestvornozkovala rovno sa tahala popri gauči hore.Pediatricka mi povedala, že nie je nutné stvornozkovat.A bola lenivá buchta
@3petka a vies ze som si aj vsimla ze ak si ho “ nevsimam “ tak sa nejako vynajde a daco zo sebou aj na tej podlozke robi?
v tom mas pravdu sedim pri nom snazim sa ho motivovat hrackami atd.. cim viacej to robim tym viacej mi pride ze on protestuje a len sa zlosti ze mu tam mavam pod nosom hrackami a on nevie ako sa k nim dostat ked som dalej neriesim ho len zakukujem nenapadne co robi tak sa chyti koberca a taha sa do predu dvih zadok.
dvih sa na ruky kotula sa prote sa nudi nevenujem sa mu tak skusa co vie no on zamrnci a ja blba bezim a sa s nim hram a mozno by som nemala ja fakt neviem
@luccija cize myslim si ze nemusi sa ani plazit ani stvornozkovat len jednoducho zacne chodit ?
Skoda tej fyzio, ale ja by som sa objednala aj na ten september - ak to dozeniete tak to zrusis...ako tu uz jedna zienka spominala skus kuknut na nete fyzio cviky na posilnenie bruska, nie je to nic narocne a mozete vsetko rychlo dobehnut. Maleho mozno staci trosku "nakopnut" 🙂 mozes ho mat prehodeneho na brusku cez svoje stehno/over ball a podavat mu hracky, nech sa za nimi natahuje pred seba, alebo dat na brusko na fit loptu a hojdat do predu/do zadu a aj do stran nech musi udrziavat rovnovahu...to som si tak narychlo spomenula co sme my cvicili ale je toho urcite viac. Najlepsie je ked ti rovno tvoje dietatko diagnostikuje fyzio a poradi co presne cvicit, ale tieto cviky na brusko urcite neuskodia 🙂
@palicka pred tym nez sa sam postavil sa vobec neplazil ci nestvornozkoval? cize… je mozne ze to ze chce hlavne stat je aj tym ze bude… najprv chodit ? teda ze je to mozne ze to preskoci?
Zbytocne stresujes, ked som toto citala,moj syn bol tiez taky lenivejsi, stvornozkovat zacal az v 10mesiacoch,chodit az v 15tich. Nemusia vsetky deti podla tabuliek.
@lia2022 to rada pocujem ze sa. to da aj takto okolie namna strasne tlaci kamarati manzelova rodina ze co uz by mal robit v tomto veku atd je namna toho vela tlacia na pilu potom ma to trapi ze nech sa snazim ako chcem uz ked mi to pride ze mu aj Nieco zacina ist tak pridu dni kedy ho trapia zubky a nechce robit absolutne nic a v kuse takto dookola kazdy den mi vypisuju ci uz robi to a to no a on to proste nerobi a som potom z toho nie ze nestastna len sklamana asi alebo ako to nazvat
Plazit sa nemusi ani nema. Stvronozkovat by mal, je to asi najdolezitejsi pohybovy vzorec pre dalsi vyvoj (nie len pre chodzu ale pre celkove drzanie tela, zapajanie svalstva, hemisfer, posilnovanie svlastva celeho tela - dolezite aj pre postoj noh, chodidla atd, vsetko so vsetkym suvisi). K sukromennu fyzioterapeutovi vymenny listok iste nepotrebujes. Ak nemozes ist k fyzio, tak si najdi na ig profily detskych fyzioterapeutov, je ich habadej, a riad sa ich radami, tipmi, cvikmi.. motivacia k stvornozkovaniu je vzdy hrava, no dolezite je hlavne posilnit svaly trupu, bruska… takze sup sup na instagram hladat fyzio kristy, fyzio detem, detska fyziomama, fyzio4kids napr.
A teda nejde o to ako rychlo to zacne robit, dolezita je kvalita pohybu, nemusi ist casovo podla tabuliek, no je spravne v pripade, ak podla tabuliek (s rezervou) nejde, hladat pricinu a pokusit sa mu pomoct, naozaj casto staci uplne malo a dieta zacne robit velke pokroky.
A inak tiez dcerka sa skor stavala ku gaucu ako stvornozkovala. Toto mi vsak kazala fyzio nepodporovat pokial nebude mat silnejsie brusko - nerobila to aj tak spravne, stavat sa ma "na rytiera" co je tak, ze jednou nohou klaci na kolienku a druhou sa stavia. Ak ide nohami naraz, zas posilnuje zle svaly. On sa mozno dostane k stavaniu a chodeniu skor ako k stvornozkovaniu ale pre chrbticu to vobec nie je spravna cesta.
@ja_mama samozrejme ze sme hned zobrali ten september
je to jasne ale september je este daleko tie cviky ktore mi pises v podstate robim vysi mi na stehne pridrzuje sa rukmi o zem ci taha za hrackami ked ja sedim na zemi.. on automaticky ako keby urobi mostik ze sa postavy na nohy a rukami drzi na zemi cez moje stehno nemame sice loptu ale taku valec nafukovaci urceny na stvornozkovnie vraj sa toho dieta chyti taha sa nato a ide no lenze nas to ignoruje 😃 top je asi ta noha alebo ho dam na 4 a drzim kym vladze na 4 byt v kociky idu na 4 pekne sam aj vydrzi len mi nejde do hlavy preco na posteli v kociku ano ale
na zemi nie
poznam decko co sa len v 8 mesiaci zacalo pretacat :D inak je zdrave a vsetko pekne dobehlo a po roku uz chodilo..
@ivana11155 do 10 mesiaca nerobil nic teda ako okrem pretacania sa
Náš úplne preskočil… vôbec by nebol šiel na 4, kebyže to potom nevidí u menších detí…
Syn si sám sadol (zo sikmeho sedu) keď mal 11 mesiacov, chvíľu na to sa postupne začal stavať, stvornozkovat pred prvými narodeninami a chodiť ako 15 mesačný. Z bruška na chrbát sa začal pretáčať až v roku. Pediatrička s tým bola ok.
@lia2022 u nás toto asi neplatilo, syn začal robiť pohybovo všetko trochu neskôr (akurát na brucho sa začal pretáčať ako 4 mesačný) a rozprávať začal až keď mal 3 roky. Dcéra bola/je viac pohybovo zdatná, má 17 mesiacov a začína opakovať pár slov už.
Ale fyzioterapeuti sú aj v zahraničí, nie?
Mal by byt na zemi, na tvrdej podložke, aby posiloval ruky