Mám ísť so synom k psychologičke?

8. mar 2024

Ahojte,chodím so synom(bude mať čoskoro 5 rokov)k logopedicke kvôli tomu že nevie niektoré písmená vyslovovať sykavky a písmeno R.Syn má problém aj v tom že nechce sa rozprávať s cudzími ľuďmi.Ked nastúpil do škôlky prvý polrok bol úplne ticho otukaval sa,až potom začal rozprávať sa s učiteľkami.Teraz aj pekné pozdraví všetko rozpráva aj s deťmi v škôlke.U logopedicky tiež zo začiatku len ticho bol,pomaly sa otukaval.Zo začiatku sa len hrali spoznávali sa(chodíme raz za mesiac k nej)a teraz zacinaju preberať niektoré písmená.Logopedicka mi navrhla aby som išla so synom k psychologicke že to není normálne že sa nerozpráva s cudzími ľuďmi že má nejakú poruchu správania.Tento rok od septembra bude predškolák,hovorila že keď budú skúmať čo deti vedia že mu určite dajú odklad preto lebo nerozpráva s cudzími.Boli ste niektorá v podobnej situácii?Môžu mu dať kvôli tomuto odklad do školy?Pritom syn je celkom šikovný, baví ho kreslenie,vie naratať do 20 vie napísať svoje meno bezchybne tlačeným písmom,zaujíma sa o písmená a čísla,stále robíme pracovné zošity pre predškolákov.Netlacim naňho,on si to pýta že chce robiť úlohy.Mam s ním ísť ku psychologicke?A čo mu ona ako pomôže aby rozprával sa s cudzími?

lenja123
8. mar 2024

Možno je len introvert, ale na tvojom mieste asi psychologičku navštívim, už pre svoj pokoj, ak by mal nejaký problém, je lepšie ho podchytiť čo najskôr a pracovať na tom.

lelelienka
8. mar 2024

Ja by som pocuvla logopedicku, denne sa stretava s mnohymi detmi a ked ta tam posiela, asi vidi dovod. Nijako mu to neublizi, ked bude vsetko ok tak fajn, ked nie, zacnete riesit…

pribinak
8. mar 2024

Navstevou psychlogicky nič nepokazis

Možno ti dá radu ako syna posmeliť a povzbudiť aby bol odvážnejšie a ľahšie nadväzoval sociálne kontakty

Je lepšie dieťa podchytiť ako rieist už väčší problém v staršom veku

nikaeli
8. mar 2024

Ako komunikuje v známom prostredí? doma? je mu dobre rozumieť? nemôže sa strániť 'rozprávania' kvôli zlej výslovnosti? nemusí mať 'odklad' - môžeš ho zapísať do úvodného ročníka (bývalý prípravný) do triedy pre deti s NKS. Zápisy sa rozbehnú o mesiac. Ak sa chceš ísť poradiť do pedagog.psycholog.centra, máš najvyšší čas sa objednať. My sme teraz objednávali predškolákov z našej MŠ a termíny majú o mesiac.....

pribinak
8. mar 2024

@nikaeli on ešte len bude od septembra predskolak

autor
8. mar 2024

@lenja123 Moja mama hovorí že ja keď som bola dieťa tiež som bola tichá a nechcela sa s nikým rozprávať sa.Mozno je po mne.
@nikaeli V známom prostredí teda doma alebo keď sme u babky tak rozpráva normálne ani ústa sa mu nezavru stále v kuse rozpráva.Je mu dobre rozumieť no niektoré písmená nevie vysloviť správne ako c č š ž a písmeno r alebo ich vysloví nesprávne alebo znamení na iné písmeno.Teraz od septembra bude predškolák.

nikaeli
8. mar 2024

Poplietlo ma to, keďže si sa pýtala na odklad - máš teda viac ako rok času, vôbec sa tým teraz netráp. Skôr ako ku klinickej psychologičke, by som šla do centra včasnej intervencie.

letfenixa
8. mar 2024

Mám takého syna, presne pre toto som s ním išla k psychologicke a bola pripravená, že ak nebude v škole rozprávať, pôjdeme do poradne kvôli integrácii- selektivny mutizmus. V škole v triede pracuje ako všetky ostatné deti, takže to, že sa nerozpráva s ľuďmi v autobuse a pod už neriešim.

autor
8. mar 2024

@letfenixa A dali mu odklad či išiel normálne do školy?

letfenixa
8. mar 2024

Ja som mu dala odklad, lebo keď som s ním bola na zápise ako mal ísť, tak tam nič nepivedal, len ukazoval. Po tom som sa rozhodla pre odklad, nebol problem, lebo je aj júlový, aj drobný. O rok na zápise už rozprával, potichu, ale rozprával.
Ono to je to také smutné, že napr ho všetci lekári chvália, lebo je dobrucky a tichucky v ordinaciach, osobne by som bola radšej, keby občas aj niečo povedal. Ale teraz naposledy, keď sme boli na ocnom, tak rozprával.
A zas keď sa mu prihováral starý pán v retaurácii, že poď sem, niečo ti dám, tak nešiel, ani sa naňho nepozrel.

autor
8. mar 2024

@letfenixa Môj je marcový,neviem ako sa to vyvinie.Mozno za ten rok ešte sa rozhovori uvidíme.Ja práveže nechcem mu dať odklad.

letfenixa
8. mar 2024

@autorka ani ja som nechcela. Ale teraz som rada.

kacena4
8. mar 2024

ak vas logo poslala k psychologicke mali by ste ist, ale urcite to nie je psychicka porucha je to najskor selektivny mutizmus z toho co opisujes a to by logo mala vediet. ale ja som dieta nevidela takze neviem, v kazdom pripade nerozpravanie dietata v urcitych situaciach riesi psycholog drzim palceky

letfenixa
9. mar 2024

@autorka k psychologicke som s ním išla, aby bol smelsi, aby si viac veril. Ja vidím pokroky, ktoré iní ľudia si ani nevšimnú.

biglovemom
9. mar 2024

Ked chces pomoct svojmu dietatu pojdes k nej ,ked nechces nepojdes🤷🏼‍♀️
My sme tiez boli a bola som paff z toho co jej zistili(rozoberat to nebudem)

danica2711
9. mar 2024

psychologičkou nič nepokazíš, ale ja by som si nerobila veľké starosti, syn proste ide svojím tempom, potrebuje trošku viac času, aby si zyvkol na nové prostredie a ľudí, no a čo? Zvláda život svojím tempom, každý sme iný. Z toho, čo píšeš, že zvláda, je mentálne naprosto v poriadku, možno viac než v poriadku. No tak nebude patriť v škole medzi najukecanejších, a čo, aspoň nebude vyrušovať

sinusoida
10. mar 2024

Škola už neurčuje odklad, ale rodič musí požiadať MŠ o predĺženie predprimárneho vzdelávania. Nie je na škodu ísť na vyšetrenie k psychológovi, určí aspoň školskú zrelosť, ale skôr bude syn len introvert...proste nie je ukecaný a to nie je na škodu.

autor
10. mar 2024

Ďakujem tak skúsim pohľadať nejakú psychológicku pre deti.