Mám ísť na pohotovosť, alebo ešte počkať do pondelka?

31. aug 2023

Mám choré dieťa už 3 týždne ster malo pozitívny na baktériu (vyrážky na koži, sopel, kašeľ, teplota) . Dostalo antibiotiká dnes ráno som dala poslednú dávku už dávam iba kvapky do nosa. A však vyrážky sa mu stále tvoria, sopel stále má. Kašeľ má už pomenej a teplota je iba raz za čas zvýšená (ale občas chrapčí keď dýcha).
Volala som obvodnej tá mi odporučila volať na alergo a kožné keďže výsledky krvy sú ok (ster opakovane už nebrala) a o rozšírené výsledky z krvy si mám volať počas týždňa. Na alergu mi povedali že vyrážky budú skôr vírus alebo baktéria a mám volať na kožné. Kde už nikto nedvíhal.
Zajtra je sviatok a potom víkend, dieťa si vyrážky škriabe (až do krvy). Za normálnych okolností by som počkala do rána a šla to riešiť k doktorke a však príde mi veľa nechať dieťa v takomto stave 3 dni. Mám sním ísť na pohotovosť nech sa na to niekto pozrie alebo skúsiť čakať do pondelka?
Jedná sa o malé dieťa.

kacena4
31. aug 2023

nie toto nie je na pohotovost, nie je to akutny stav, ale 3 tyzdne stary a lieceny. postaraj sa skor o to aby sa neskriabal, apropo ak si chcela názor dr mala ei to riesit doobeda a nie cakat kym bude 13hod. sj v lekarni ti poradia ako zmiernit skriabanie napr. fenistil a pod

alissa1222
31. aug 2023

Áno,ako hovorí vyššie kacena4 nie je to akutny stav a na pohotovosti ti na to aj tak nič nedaju iba histaminikum na ukľudnenie.

kvetinka75
31. aug 2023

je 12:46 prečo si nezavolala dr? Predpokladám že okolo 11-12 tej ešte v ordinácii bola.

melanta
31. aug 2023

Áno, išla by som, práve preto, aby mu dali niečo na svrbenie, pretože to podľa mňa akútny stav je a nenechala by som 3 dni dieťa trpieť.

melanta
31. aug 2023

@kvetinka75 píše, že lekárke volala a tá ju poslala ku kožnej a na alergo.

kacena4
31. aug 2023

@melanta no akutne to nie je kedze to ma 3 týždne a lieci sa

kvetinka75
31. aug 2023

@melanta aha tak sa ospravedlňujem , nevedela som, že to sa viaže na dnešok. Tak ak odporučili kožné možno by stálo za pokus sadnúť do auta, ak je k dispozícii a ísť sa ukázať na kožnom, už keď sa dovolať nedá. Ale možno by to nestihli tak či tak.
Na pohotovosť toto nie je, antibiotiká ešte budú nejaký čas pôsobiť. Vyčkala by som do pondelka

melanta
31. aug 2023

@kacena4 za mňa je akútne to, čo robí dieťaťu zle. Ak sa dieťa škriabe do krvi, akútne to pre mňa je a neviem si predstaviť, čo za mater by som musela byť, aby som tak dieťa nechala 3 dni ak ju pediatrička odpinkala. Takže určite by som išla, aby dieťa dostalo niečo na utlmenie.

mogaa
31. aug 2023

na pohotovosti nie je ani alergológ ani kožný lekár....takže ti dá len niečo proti svrbeniu a to ti dajú aj v lekármi,,,toto naozaj nie je na pohotovosť hoci ide o malé dieťa....ak ťa aj dnes posaa lekárka na kožné mala si tam ísť a nie riešiť to o 13:00,,,,inak aj kožná by tam mala byť do 14:00, takže nechápem tú pohotovosť.....

jana_eyre_2
31. aug 2023

No ja by som počkala do zajtra, dieťa by som kúpala v hypermangane a zajtra by som zavolala pohotovosť ak by sa to nezlepšilo do 24h.

mogaa
31. aug 2023

@melanta tu ale ide o to že pediatrička ju poslala na kožné a ona tam zrejme nebola ...ak sa aj čaká na výsledky zo sterov neverím že nedali niečo dieťaťu proti svrbeniu....

tanyan
31. aug 2023

@mogaa Ja som raz bola na pohotovosti a bola tam akurát imuno-alergologička... Pokiaľ sa jedná o malé dieťa, tak by som si radšej vypočula aj nepríjemné komentáre na pohotovosti ako riskovať zhoršenie na základe odporúčania z lekárne, kde niekedy chcú viac zarobiť ako pomôcť...

kvetinka75
31. aug 2023

@tanyan tak ale úmyselne dieťaťu nikto neublíži. Ty si myslíš že by jej dali hocičo, čo by jej mohlo uškodiť len aby to predali? Tam nemajú ako zistiť čo jej momentálne je, takže dajú jej pravdepodobne nejaké antihistaminikum.

autor
31. aug 2023

Ženy čítajte ešte raz, ja som volala na alergo (tam mi povedali že takéto vyrážky sú z vírusu/baktérie) a tým pádom je to záležitosť kožnej a detskej doktorky.
Tak som volala na kožné aby som opísala aktuálny stav (kde sa mi už nepodarilo dovolať).
Volala som ráno samozrejme aj mojej dr že dieťa dobralo antibiotiká a opísala som jej stav ona ma odkázala na alergo a kožné (základný odber krvy je ok, rozšírený nestihol prísť). Tiež dnes robila iba do 12tej takže kým mi z alerga dali niake stanovisko už bolo neskoro jej volať naspäť.

Už to riešime 3 týždne bola som 2 krát u kožnej, 3 krát u detskej doktorky (potom bralo dieťa ATB). Dnes ich dobralo ale neni úplne ok. Takže nerada by som ho nechala 3 dni iba tak bez liečby (ak ešte treba).

Antihistaminiká bere kvôli inej veci, ale na tieto vyrážky nepomáhajú.

kubkovamama
31. aug 2023

Pohotovosť určite nie,predpisu ti max fenistil alebo diazepam.U nás sú úplne super sestry aj lekári na urgente,dieťa by isto neodbili,ale..bohvie z akého si mesta ty,a presne ako ti už napísali,nie je to akútny stav a čakali by ste tam možno 5 hodín kvôli akútnym.Urcite daj antihistaminikum,môžeš chladný kúpeľ s lyžicou morskej soli,ľahké voľné bavlnené oblečenie.A farmaceuti v lekárni vedia tiež veľmi dobre poradiť,chod najprv tam,pozru vyrážku a niečo ti dajú.Bphuzial bez kožného sa asi moc nepohnes.Skus volať aj okolité mestá,niektoré kliniky pracujú až do 17tej

jana_eyre_2
31. aug 2023

@mogaa písala že tam volala a nikto ju nedvíhal, vôbec sa nečudujem že sa tam netrepala s chorým dieťaťom ak si nebola istá že tam niekto je.. každý doktor má aj iné ordinačné hodiny nie každý má striktne do 14:00, môžu mať dovolenku je posledný augustový deň..

tanyan
31. aug 2023

@kvetinka75 Dúfam, že úmyselne nie. Ale aj s dobrým úmyslom bez komplexných informácií sa dá tiež ublížiť.

autor
31. aug 2023

@mogaa Ster nám brali pred 2 týždňami bol pozitívny, mali sme ATB do dnes. Ale dieťa neni úplne ok.
Doktorka brala krv (základné odbery stihli prísť, rozšírené nie)....ster ale už znova nebrala.

Jasne že som kožnej volala (aj písala sms a poslala fotky) ale už mi tam nikto nedvíhal, na alergu mi kázali zavolať o 11tej tak som čakala ako sa vyjadria aby som to mohla riešiť ďalej.

kvetinka75
31. aug 2023

@tanyan a na pohotovosti by jej čo dali? Veď tiež nemajú aktuálne informácie. Max. ju tam môžu ešte na infekčné poslať

autor
31. aug 2023

U nás na pohotovosti je málo ľudí, maximálne 1-2 ľudia.

@kvetinka75 Skôr by som chcela počuť názor doktorky na pohotovosti či tie vyrážky sú stále preto že ATB nezabrali alebo je to niečo iné.

pink_lady
31. aug 2023

Milujem komentare tipu, nie, to nie je akutne - a vlastne nic dotycna poriadne o dietati nevie. Keby to bolo jej dieta....Alebo mala si zavolat - ako napre nasmu doktorovi je nemozne sa dovolat...To je normalne sci fi. Aj ked sedi v ambulancii...nema cas proste dvihat

Autorka, ty si svoje dieta poznas najlepsie a ak nemas nic proti svrbeniu, urcite na pohotovost chod...myslim tym kvapky ako fenistil, promethazin, zodac...ak by si mala skus dat, ak nie, urcite na pohotovost, svrbenie je velmi neprijemne a navyse rovnake vyrazky moze mat aj zvnutra...urcite treba systemove antihistaminikum

majlo1234
31. aug 2023

Aka bola stanovena diagnoza?

pink_lady
31. aug 2023

este, nepises vek a ake antihistaminika berie? Na pohotovosti mozu aj pichnut nieco silnejsie, mne raz tak pichli, sice som potom dva dni spala ale svrbenie a erythem presli

autor
31. aug 2023

@pink_lady Práveže dieťa berie takéto kvapky (antihistaminiká) stále kvôli inému problému, ale na tieto vyrážky nezaberajú.
@majlo1234 Vyšiel jej pozitívny ster na baktériu (ktorá bola liečená ATB).

nelca0510
31. aug 2023

Pozri,tak zavolaj na pohotovosť. Nebrala by som tam dieťa,ešte niečo horšie chyti. Oni zhodnotia stav,poradia a keď tak ti povedia,nech prídeš.

pink_lady
31. aug 2023

no a co berie? lebo nie vsetko zabera proti svrbeniu. resp nema okamzity ucinok. Chodte teda na pohotovost, bud mu zvysia davku, nieco pridaju, alebo pichnu nieco. Mna teraz napadlo ze ked nic nezaberalo synovi, dostal kortikoidne cipky, vo vyssom veku medrol v tabletkach.

simca06022011
31. aug 2023

To či ATB zaberajú vidno po par dňoch, takže po týždni nezlepšenia by som už riešila... inak nie je to na pohotovosť, lebo nič vám tam nebudú vedieť dať podľa mňa aby sa neskrabal.
Niečo dezinfekčné na kožu by sa nedalo dat? Podľa mňa je to na kožné a aj ster z vyrážok.. to môže byť nejaký streptokok/stafylokok ( vid fotky napr). Lebo to svrbenie je iba následok, príčinu treba riešiť. Lokaln3 celkovo. Tie ATB vám nezabrali.

tanyan
31. aug 2023

@kvetinka75 Na pohotovosti si vedia vyhľadať niektoré výsledky predchádzajúcich vyšetrení v systéme, minimálne z labákov... A tiež by som v takom prípade bola radšej, keby lekár aspoň vizuálne zhodnotil výsyp.

pink_lady
31. aug 2023

@simca06022011 preco nie? vedia pichnut injekcne dithiaden, dat infuziu, pripadne kortikoidy ked uz ozaj nic nezabera

autor
31. aug 2023

@simca06022011 Máš pravdu presne tá baktéria patrí do tejto skupiny baktérií len je to niečo iné. Nepamätám si presný názov niekde to ale zapísané mám.