Mám dieťaťu nasadiť antibiotiká?

idemo
1. dec 2023

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť. V skratke: syn (2r), cez vikend 3 dni teplotoval (okolo39), zrážali sme panadolom každých 6h, v utorok sme išli pre istotu k dr - dychanie, hrdlo - ok , crp-5. Uzavrelo sa to ako menšia viroza. Stredu začal mať trošku soplík a začal aj trošku kašľať z hlienov tam som včera písala dr že kašle trošku že čo nám odporúči (nejaké mukolytikum) a bez odpovede na mail nam prišiel iba e-recept s ATB - sumamed.
A ja proste s tym akosi niesom stotožnená aby som mu hneď dávala ATB len tak keď ich mižno ani nepotrebuje. Samozrejme niesom biomatka že mu ich nedám vôbec ale je mi to take zvláštne keď to sama uzavrela ako viróza.
Aké máte skúsenosti? (Je to moje prvé dieťa a prvá taká váačšia choroôbka).
Mala by som mu tie ATB dať? Prešlo to vašim deťom z vírusu na bakteriálnu infekciu hneď?
Ďakujem za vaše odpovede.

babulkomale
1. dec 2023

@idemo lekarka postupuje spravne, ked sa infekcia taha a kasle, treba to preliecit.

bluemoon24
1. dec 2023

@idemo ja by jsem nedala. A ne, proti atb nic nemam, syn aktualne jedny uziva (mel crp pres 80, takze tam nebylo o cem debatovat), ale strilet atb jen tak od pasu je nezodpovedne, crp 5 neni na atb a pokud se boji propuknuti bakterialni infekce, mela vas pozvat znova na crp.

deedol
1. dec 2023

nasa dr by este atb nedala, povedala by, ze je to normalny vyvoj choroby. pridruzena bakt. infekcia vyzera inak. mozes napr. synovi spravit doma crp a uvidis, ci stupa. o teplote nepises, tak predpokladam, ze uz ju nema. trocha sopla a kasel je uplne normalny aj pri viroze.

mima172
1. dec 2023

Ja by som tie atb vybrala ale nenasadila by som ich ešte. Ja v tomto prípade dávam Sinupret alebo Solmucol (spomínané mukolytiká - pozor posledná dávka najneskôr o 17), veľa tekutín, taktiež dcéra inhaluje Vincentku 2-3x denne. Vlhky vzduch, difuzer, vyvýšené spanie.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deedol
1. dec 2023

@misters toto je sice pravda, ale z autorkinho opisu nemam pocit, ze by sa stav dietata zhorsoval.

taktotedanie
1. dec 2023

Dat a netrapit dalej dieta

cookie29
1. dec 2023

Dostanes milion odpovedi za a proti. Takze ja osobne by som napriklad nedala ani mukolytikum, za mna svinstvo a v nemalo EU krajinach to definitivne zakazali... vyber si. Ale je bezna prax, ze pokial sa choroba nevylieci za par dni, dava sa ATB. Mne uz tiez lekar parkrat napisal recept, viroza ak neprejde/nie je lepsie do 5 dni, ATB. Ja osobne by som nedala, pokial sa nezhorsilo.

dankabetka
1. dec 2023

@idemo ahoj, ja niesom biomatka a ani nepoznam tvoje dieta ( ako znasa chorobu), ale mozem napisat, co by som urobila ja v pripade ZASOPLENIA A KASLA ( kedze dietatko ma 2 rocky, predpokladam, ze si doma a mas cas sa "venovat" vylieceniu). Mojim synom v pripade choroby davkujem viac vitaminu C a D ( to je take asi automaticke), na kasel robim cibulovy sirup ( cibula a med , co pusti stavu davkujem lyzickou pocas dna, vela krat...kludne aj po hodine, kazdy den robim tento "sirup " novy), automatika pri chorobe je u nas bylinkovy caj s medom( teraz uz aj zazvorovy- su starsi ), prestriekanie nosa slanou vodou a dobre vyfukat, v difuzeri je vincentka, ak nemaju teplotu ( moji mavaju vazne malicko teplot) tak robim slany kupel vo vani-dopustam teplu vodu aby tam boli dlhsie. Ak sa kasel meni na ten dobre odkasliavaci tak robim zabal na priedusky ( kacaciu alebo aj bravcovu mast na gazu a zabalim dookola priedusiek ). V dni choroby maju lahku stravu a vzdy velmi silny vyvar ( viac cibule a cesnaku ako klasicky, kurkuma, zazvor, ligurcek.. toto obycajne deti nemaju sancu zjest.. tak to varim v polievke 🙂) . Deti mam takto vypiplane od malicka, mali antibiotika kazdy 1x za zivot (maju 7 a 4 roky) a to mali vysoke CRP vtedy . Ale je na kazdej mame ako sa rozhodne.. co plati na moje deti nemusi inde ( deti som mala naposledy zasoplene v aprili.. od vtedy sa drzia, az si musim zaklopat), takze ja by som cakala s ANT urcite. Prajem skore vyliecenie 😉 ,

fantaghiro21
1. dec 2023

Starsia dcera mala crp 20,tiahko sa to s nou bez antibiotik,neskor nasadene atd.uz lepsie

Mladsia dcerka mala hned crp 139
Hned antibiotika a uz ma crp 80

Nasad antibiotika,a probiotika.

zorkahorka
1. dec 2023

Atb si vytiahni, ale zatial by som nedavala. Trochu kaslania je nic. Osobne by som dala kalciovy sirup, stoptusin, c-ecko a mozno kalobu alebo vyssiu davku imunoglokanu. Nos struekaj morsku sol a na to olynth. Ak sa to rapidne zhorsi, az potom by som dala

erika212
1. dec 2023

Ak vyberieš sumamed, tak aj tak ho musíš buď využívať alebo zahodiť. Je to zarábany liek. My sme tiež boli na začiatku bez antibiotík, len sopke a kašeľ a po pár dňoch, čo už vyzeral lepšie sme išli na kontrolu a šup zápal priedušiek. Všetko mu zišlo dole. Tiež sme dostali sumamed. Po pár dňoch fit. Ja by som vybrala. A pritom sa zdalo, že sme z toho vonku 🤷

idemo
autor
2. dec 2023

Ďakujem za vaše rady a skúsenosti. Nakoniec som sa rozhodla to ATB dať. Neteší ma to ale povedala som si ze radsej dám preistotu 3 dni atb ako potom skočiť s horším zapalom niekde v nemocnici.

idemo
autor
2. dec 2023

@erika212 sumamed ti nemusia zarobiť v lekárni. Ja som vybrala nezarobený a zarobila som si ho jednoducho doma sama.