Mám dať znova operovať 8 ročné dieťa?

karolinava
10. feb 2017

Maminy som dúfalá a sama neviem ako ďalej a ako sa rozhodnúť,snáď mi niektoré vaše odpovede pomôžu.
Nejdem písať celý náš príbeh to by sa sem ani nevošlo,tak pokúsim sa len tak v skratke zhrnúť všetko podstatné.
Moja dcéra má 8 rokov,od narodenia sa lieči na DDH na bedrový klb,bola to vrodená vývojová chyba,ľudovo povedané narodila sa s vyklbeným bedrom,od narodenia už bola veľa krár hospitalizovaná,pod narkozou ani nehovorím a asi 8x operovaná a stále to nieje dobré,lekár povedal že ideálne to nebude nikdy,klb si robí stále čo chce. Má za sebou 5 ľahších operácii a 2 operácie veľmi náročné,kde bola sekaná pánva a stehenná kosť a práve o tieto posledné dve náročné operácieide ide,,,, prvú mala ked mala 3 roky sekali jej pánvnu aby sa zastrešila jamka a klb nevyskakoval a sekala sa stehenná kosť aby sa hlavica klbu natočila na správny smer,boli sme aj v kúpeloch ešte rok cca po operácii to vyzeralo ok ale potom sa to zase začalo zhoršoval tá hlavica sa jej začala zase stáčať ako chce ,dalšia takáto operácia bola ked mala dcéra 6 rokov čiže pred dvoma rokmi,robili jej toto isté,sekanie kosti a natáčanie flavice na správny uhol...a prišlo zase to isté cca rok po operácii sa to zase začalo nedobre javiť,zase sa to stáča :( boli sme na kontrole a bola nás navrhnutá zase operácia čiže už treťia a to isté a ja niesom si istá či to máme zase podstúpiť znova Keby mala tento ťažký zákrok za sebou len raz,tak ešte druhý krát by som súhlasila,ale podstúpila ho už 2x a nieje to dobré,tak mám pochybnosti či to zase máme podstúpiť 3x a čo ked ani na treťí krát to nebude dobré,nechcem dcéru opeť trápiť,bolo to strašné po operácii sme prechádzali naozaj peklom bolo to strašné a dávala sa dokopy cca 6 mesiacov,,,,chceme sa ísť popýtať nato aj iných lekárou ale podla toho nám asi tiež budú navrhovať len zase operáciu,lebo podla RTG to nieje ako má byť!
Len moje pocity sú také,že nechcem opeť prežiť to čo predtým,nechcem dcéru opeť trápiť znášala to už dva krát a bolo to hrozné,bolesti nemá,chodí normálne,cvičíme a rada by som tomu nechala asi volný priebeh a počkala ako sa to bude vyvíjať ďalej,nechcem ju dať znova operovať,aj lekárovi som povedala pokial to nieje životu ohrozujúce chcem počkať a len zatial sledovať ako sa to bude vyvíjať dalej
Myslíte,že som sa rozhodla správne???

majaxy
10. feb 2017

Neprežila som to čo ty..Ja by som sa snažila malú vyliečiť babskymi receptami a keby to nešlo, tak samozrejme tou operáciou....Sama musíš zvážiť čo tvoje dieťatko potrebuje, sem môžeš napísať a maminky ti odpíšu, ale je to stále o tvojej situácii...

fotoarch
10. feb 2017

@karolinava Ja sama mam dysplaticky klb. rodicom v 12,r. navrhovali, aby som postupila operaciu - asi - asi ako ma tvoja dcerka. Kedze bol hlboky socializmus, rodicia sa rozhodli ze nedaju... chodila som, tancovala, mala som male sem tam bolesti ... Teraz mam pre 40 tkou a ten klb je tym ,,zlym sklonom - postavenim ,, zrumplovany. Cize mam sa rozhodnut, kedy mi klb odpilia a vrazia do stehennej kosti titanovy implatat... Ten sa meni kazdych 25 rokov,Ale realne som na reoperacie videla ist babky po 10 rokoch... cize kazdych 10 rokov reoperacia..... Dnes by som brala, keby rodicia skusali vlastny klb dobre postavit, nakolko detske telo sa regeneruje a mozno navdy mat vlsytny klb je vyhoda....
Obavam sa len jedneho, ze v bolestiach s titan klbom ,kt. sa poskodi mi v starobe povedia, ze nezoperujeme, mate vysoky vek, tlak, srdce nezvladne oku, co potom ?
2,stranka je ze ked jej KLB SA STALE vracia, ci je to bezne ? To sa pytaj.
Nakolko klobuk dole pred malou, opky su to zavazne ......

likoska
10. feb 2017

Ahoj neviem aky máš dojem z našich ortopédov resp. skúsenosť. ja by som ti radila ísť do Viedne za dr. Radlerom....fakt veľmi veľký odborník v detskej ort. My sme za ním boli s dcérkou....keď sa narodila mala nožičky ok. ale postupne ako štvornozkovala a začala sedieť, jednu nožičky mala vytočené do vonkajšej strany. jUplne chodidlo vytočené. Boli sme na rhb. a ty kázali cvičiť Vojta, ortopéd že sa s tým narodila že treba operavat. Nám sa to nezdalo. Známa nám doporučila dr. z Viedne. Ten povedal, že nemáme vôbec s ňou cvičiť, že žiadna operácia, žiadne vysoké topánky. Pekne rovné topánky bez klenby....a noha sa jej pekne sama vyrovnáva. Viem je to trochu iný ľahší príklad, ale fakt choďte za niekým to ešte skonzultovat. U nás je veľmi slabá a zla detská ortopédia.

liv1
10. feb 2017

@karolinava skuste viac doktorov, viac nazorov, aj do Ciech ci Rakuska by som isla. Mozno sa dostanete k nejakej alternativnej liecbe - tym myslim specialne cvicenia, resp. nieco co by pomohlo aj bez operacie. Najst nejakeho super chiropraktika, fyzioterapeuta... Uplne ta chapem, nie som dr cize neviem posudit ale aj ja by som velmi zvazovala ci sa do toho zase pustit ked to ma tak kratku ucinnost. Drzim vam velmi palce.

likoska
10. feb 2017

@karolinava ešte k tomu dr. Radlerom sa dá ísť na konzultáciu, stojí 100 eur. keby si chcela viac tak ti napíšem.

missdiva
10. feb 2017

@karolinava pokial dcerka nema bolesti, chodi normalne a robite odporucane cviky tak by som to chvilu nechala tak.
Ten cas by som vyuzila na konzultaciu u aspon troch lekarov s dobrymi recenziami nezavisle od seba. Pokial tiez navrhnu operaciu bez toho aby videli odporucanie od toho povodneho doktora (ukazala by som im len vysledky testov) popytala by som sa ich co a za kolko rokov priblizne dcere hrozi pokial na operaciu nepojde. Ak ti povedia, ze v dospelosti bude mat kvoli tomu problemy neriesila by som to teraz hned (mala som nieco podobne s chrbticou, na operaciu som nesla a upravilo sa mi cvicenim, avsak trvalo to par rokov). Pokial ti povedia, ze je to velmi vazne a musi sa to bezodkladne riesit alebo to dceru zacne boliet treba ist na operaciu.

zuzliq
10. feb 2017

Ahoj, môj syn po narodení prekonal ťažký zápal v stehennej kosti a v bedrovom kĺbe. Nožičku mal ako malý veľmi vytočenú - v bedre aj v kolene. Od malička sme ale nosili ortézy - cez deň aj v noci a zatiaľ sa drží. Už nám raz odporúčali operáciu, ale po konzultácii v ČR sme nešli (dostali sme odporúčanie od neonatologičky na Kramároch, nakoľko v SR nie je toľko špecializovaných detských ortopédov - jednoducho je tu málo takto postihnutých detí). Ak nejaký čas nenosí dennú ortézu (napr. 3-4 mesiace), noha sa mu znovu krivý. Raz ročne chodíme aj cvičiť - to mu strašne pomáha. My chodíme k Dr. Samekovej do BA (ordinuje aj v Senci).
Pravdepodobne sa ani my operácii nevyhneme, nakoľko má postihnutú nohu kratšiu a stále mu pomalšie rastie.

karolinava
autor
10. feb 2017

@likoska Ďakujem budem rada ak napíšeš viac informácii..ako sa dorozumieme hovorí naším jazykom?

karolinava
autor
10. feb 2017

@zuzliq aj my máme kratšiu nohu cca o 2cm tiež mi v budúcnosti povedali že tak 14 roku by sa to mohlo začať riešiť ak by mala viac a vám čo povedali,ako sa to vlastne operuje ked je noha kratšia????

ivec16
10. feb 2017

@karolinava pri najhorsom zozenies tlmocnika, niekoho kto pojde s vami a prelozi

fotoarch
10. feb 2017

@karolinava kracsiu nohu vyplnis 2 cm vlozkou do topanky....
Inak pozri na nete dr.hostyn v BA - pedolog...
Pomocou vlozky do topanok, kt. ti spravi na mieru, ta doosi, vyrovna chodzu a vie skonzultovat aj bedro - ma skusenosti !!!
Je to typ mudr.kt. nerad odporuca rezat skor spravnou obuvou a chodzou napravit stav

likoska
10. feb 2017

@karolinava napíšem večer teraz mi tu pobehujú 3 deti a pečiem ešte koláč 😉

zuzliq
10. feb 2017

Zatiaľ má rozdiel 2,5 cm - vyrábajú mu topánky na mieru s vyvýšením + máme podložené vložky do ďalších topánok. Teraz má 10 rokov a na to, ako veľmi má poškodenú rastovú platničku je to vraj malý rozdiel. O operácii sa rozhodne až keď bude rozdiel väčší - uvidíme, ako to pôjde. Dr. povedala, že zlomia kosť a pomocou "želiez" nechajú prázdne miesto dorásť. Ja zatiaľ presne neviem, snažím sa na to nemyslieť. Ak bude rozdiel malý (tak 4-5 cm), operovať nebudú a bude nosiť celý život vložky. Vraj sú operácie veľmi bolestivé, preto ak už bude väčší, primerane vysoký a rozdiel bude malý, zastavia mu rast. Odporúčali nám nohu šetriť (moc neskákať, neabsolvovať dlhé a namáhavé túry...), nemal by moc pribrať.
Určite odporúčam názor ďalšieho lekára (my sme za tých desať rokov boli u 4).
Držím palce.