Mám dať 2-ročnému dieťaťu antibiotiká?

13. mar 2024

Od minulého týždňa večera štvrtka dostal synček (2roky) horúčku 39. V pondelok sme boli u dr, keďže stále teploty boli aj cez víkend 38-39
Crp teda vyšlo v pondelok 30 ale ATB nedávala
ˇ ( dnes) v stredu vyšlo crp 30,5 čiže za tie dni to nekleslo ani moc nestuplo.
Nekasle nekycha, trošku tečie soplik z nosteka a Trošku ma akurát červené hrdlo
Je Čulý hravý papa pije, cika, ani nevyzerá ako keby ani mal teploty.
Od včera sa intervaly medzi antipyretikami predlžujú, uz mu nestúpa tak rýchlo teplota ani cez deň ani v noci. Cca 6 hodín vydrží teplota dole do ďalšieho stúpania
Dnes mu dr predpísala už ATB len nie som zastanca dávať za každú cenu. Tak váham či dávať alebo počkať ešte deň dva?
Crp do 40 je vírusovy infekt tak neviem ci dávať ATB v tejto situácií.
Mali ste niekto podobnu situáciu?
Vďaka

barbora0308
13. mar 2024

Ja osobne by som dala. Prajem skore uzdravenie

lulula12
13. mar 2024

Ved a doktorka co povedala? Ona je tu od toho aby urcila ci nasadit antibiotika alebo naopak antivirotika, i ked to som este nepocula ze crp do 40 je virusovy infekt. Ved crp sa preto robi lebo ked je raz vyrazne zvysene tak sa automaticky davaju ATB lebo ide o bakteriu. Keby bol takto chory a crp by bolo nizke potom by si mohla hovorit o viruse a na to su tiez zvlast testy.

ivanabat
13. mar 2024

Ja by som dala, už je to týždeň o začiatku choroby a zásadné zlepšenie neprišlo, CRP stále rovnaké, čosi tam je. Ak nechceš dávať, kúp si domáci CRP test, sprav mu ho zajtra a ak nebude už CRP výrazne nižšie, tak ich nasaď. Doktorka predsa vie, čo robí.

lb1984
13. mar 2024

Nerieš to a dávaj dietatu atb. 20 je hranica pre vírusové infekcie, len špecifické vírusy dokážu zvýšiť crp nad túto hodnotu a pre tie vírusy je už typické ze radi na ne nasadnú bakteriálne infekcie. Sú vypísané cez Google. Za mňa tvoja Dr predpísala atb lebo Vám to trvá dlho co nieje pre dieťa dobre. Crp by malo uz po tyzdni klesať pri správnej liečbe. Nepodcen to a tie atb mu isto daj aby ste neskončili tak ako my v nemocnici. Každopádne z prvej ruky mam info ze niektoré detičky sú prijímané do nemocnice už pri crp 39 tak bacha na to ....

mon1806
13. mar 2024

Ste vyštudovala medicínu aby ste váhala ci dat alebo nie? Ja akože fakt niektoré IQ matiek nechápem....

galganka
13. mar 2024

Dva týždne som bola na tom podobne, bez antibiotík. Začalo to štyridsiatkami, paralenom to klesalo. Pomalinky sa intervaly predlžovali. Ale stále minimálne 38. Potom asi dva dni kľud a štyridsiatky sa zase vrátili, k nim zadúšajúci kašeľ, totálna slabosť, nejedla som, nevládala. Crp 38. A po antibiotikách parádne zlepšenie. Toto nie je antibiotiká za každú cenu. Toto je antibiotiká - lebo ich treba.

matkahelka
13. mar 2024

nasa pediatricka by na toto atb ani nedala. ak dieta nema respi tazkosti, tak mu dala vasa pediatricka ake atb? naco? na teplotu?
inak moja starsia dcera mala tiez podobne priznaky, necely tyzden len teploty, potom akoby utalo a nic. dietatu dostatok tekutin. ak je dieta cule, nie malatne, o atb by som ani neuvazovala. ale ja som matka, ktora atb nedava detom pri kazdom kychnuti. ale tu ti budu pisat,aby si urcite dala. preto je Slovensko vramci EU na spicke v spotrebe ATB

autor
13. mar 2024

@ivanabat toto mi tiež ešte napadlo že urobím z lekárne aj mi o ňom dnes hovorila

autor
13. mar 2024

@matkahelka veď práve nemá žiadne respi ťažkosti, počúvala ho pozerala, nič mu iné nie je. Hovorím trošku soplik má, jedine preto že to trvá dlho tie teploty, tak mu už chce dať ATB. Nie je malatny práve naopak keby mu teplotu meneriam ani neviem že ju má.

autor
13. mar 2024

@barbora0308 ďakujem. 🙏🏼

beata_k
13. mar 2024

Ved ty bud tyzden v teplotach. Deti toho vydrzia vela, ale nie je dovod im nepomoct. Fakt ti nerozumiem.

3petka
13. mar 2024

Ja by som dala. Tým že ho ladujes antypirerikami nonstop už týždeň mu tiež moc nepomáhaš. A po týždni sa rozostup medzi teplotami zväčšil na 6 hodinový??? Neviem …. No však experimentuj na svojom dieťati, uvidis.

saxana000
13. mar 2024

Riadila by som sa lekarkou..ona vie preco ich nedala hned na zaciatok a isto vie aj to preco ich dala teraz neskor..pokial neprislo.k zasadnemu zepseniu v priebehu 3-4 dni treba zmenit liecby 2.rocny.organizmus je.malicky a lahko sa vysili.

basulaak
13. mar 2024

Nehram sa na lekara. Ked by dala pediatricka atb hned a zaraz mu ich dam.

rk123
13. mar 2024

dcera mala teraz 6dni horucky, sopel kasel. crp 32 a lekarka jej atb nedala. povedala ze teraz su take virusy a horucky trvaju dlho.
potom jej to preslo. povedala ze atb jej neulavia ani nepomozu lebo to je virusoveho charakteru a pokial ma teploty mozem aj tyzden podavat antipyretika 🤷🏽‍♀️
tak co lekarka to nazor.
tiez mala 4dni horucky po 4h a na 5 a 6 den sa predlzili na 6-8h a potom uplne prestali

lb1984
13. mar 2024

@lulula12 ani vtedy by nehovorila o viruse lebo tu máme atypické bakterie. Kde s crp 1 skončí človek v nemocnici so zápalom pľúc .. ..

simca06022011
13. mar 2024

ja by som dala, za mna tolko dni teploty, a crp 32 je na atb alebo na vytery a odbery. nasa by nam ich uz dala v pondelok (lebo ked moja mala 2r tak crp sa nestupnovalo takto, uz nad 7 ci kolko bola choroba a treba liecit a lekarka liecila na zaklade priznakov, vyterov a odberov). Podla mnalekarka vyskusala, stav sa nemenil, nezlepsil, trva to... da atb teraz.

autor
13. mar 2024

@rk123 no vidíš ty máš takú skúsenosť a viď vyššie zas inú. Podľa jednej som týrania svojho dieťaťa keď nechce furt pri každej chorobe dávať atb. Na jednej strane ver lekárovi a na druhej vidíme ako lekári liečia častokrát a ľudia sa sami nakoniec vyliečia inak. Dnes je to 6 ty deň a teplotu má cca každých 7 hodin

autor
13. mar 2024

@simca06022011 nerobila vytery ani odbery

pralinka86
13. mar 2024

Rob ako uznas za vhodne, pozor aj na usko, moze tam zacat zapal.
V kazdom propade tieto otazky/pochybnosti by som riesila s dr, rovno pri vysetreni

diewcatqoo
13. mar 2024

Moj syn mal takuto chripku. 5 dni vysoke teploty nad 40, zrazali sme kazde 4 hodiny horko-tazko. Medzitym robene 2x crp a hodnoty nieco cez 10. Tak lekarka, ze atb netreba, lebo virusova chripka a treba len vydrzat. Na 6-7. den teplota o cosi klesla. Na 8. den teplota znovu vyskocila + hrozny kasel do toho. Sli sme znovu k lekarovi a tam nabeh na zapal pluc, hned nasadene antibiotika a dostaval sa z toho este dalsie dva tyzdne a kasel trval este dalsi mesiac aj nieco.
Za mna ak to trva takto dlho, verila by som lekarovi a tie atb dala, nech sa to nerozvinie do niecoho horsieho. Ale tvoje dieta - tvoja volba. Ak mas pocit, ze sa z toho dokaze vyliecit dieta samo, nikto ta nemoze donutit dat mu tie atb. Tiez nie som zastancom toho, ze atb za kazdu cenu, ale nezabudaj na to, ze vdaka atb dnes nezomieraju male deti na zapal pluc a mnohe ine choroby.

katulienkax
13. mar 2024

dcera dostala atb uz pri CRP 16, ale tam bol podstatny fakt ze jej kasel a sopel trval > 3 tyzdne, cize dost dlho na to aby sa nerobilo s tym nic. Napriek tomu ze mala CRP 16 jej po ATB po 5 dnoch sa stav zlepsil natolko ze bola cula a ciperna znova, cize ATB jej urcite pomohli a dost. Predtym 2 tyzdne len polihovala, nic ju nebavilo, kaslala a soplila ...

katulienkax
13. mar 2024

este dodavam, ze ja som potom o mesiac schytala nieco podobne, 3 tyzdne som kaslala a soplila a nasledne mi po 3 tyzdnoch dal atb lekar bez merania CRP. Pri dlho trvajucich chorobach sa ATB davaju bez ohladu na vysku CRP. A veru pomohli do par dni som bola nie ze uplne bez kasla, ale prestalo mi byt zle, aj sopel sa utisil. Cize pomohli

simca06022011
13. mar 2024

@diewcatqoo presne, dlhym vyckavanim sa tie choroby len a len predlzuju a aj sa o dost dlhsie liecia, mam to otestovane z jaslickarskych cias. Proste niekedy sa vobec neoplati vyckavaciu metodu riesit... ja cakam 3 dni od zaciatku choroby, virozy bezne zacnu ustupovat aj teploty za takuto dobu... raz za zivot sa stalo ze mala dcera teplotu tyzden ALE nemala sopel, kasel, nemala ani len zapalene hrdlo. Inak okamzite lekarka po 3 dnoch a kontrola, liecba. Ci atb alebo nie, podla toho co povedala lekarka. Teraz na jesen som uz s vacsiou liecila takto doma "virozu" a tahali sme to 2mesiace s prestavkami par dnovymi v skole, nakoniec som sa na to vykaslala, isla k dr.. dali sme atb, dokonca musela dve za sebou vybrat a pokoj svaty .
@katulienkax aj podla prizankov daju aj ked crp je nizke lekari. Ja este max urobim teraz ze mam covid/chripka testy :D tak osm si zvykla testnut ked vyznejsie chori sme, negativne = lekar, pozitivne = postel.

lb1984
13. mar 2024

@matkahelka ako máš vôbec odvahu toto tvrdiť?! Ak jej dieta skončí v nemocnici co urobíš? Ja ti poviem absolútne nic bude ti to jedno. Pri 2 ročnom dieťati a dlhom trvaní teplôt to není sranda nám za 2 dni vyskocilo crp z 1 na 130 pri 6 ročnom. Celý čas pod lekárskym dohľadom a liečbou bez atb, na začiatku sme mali crp 1. Tak vaz slova. Tiež mala len 3 dní teploty, dokonca klesli tak ze keď sme šli ráno na kontrolu už teplotu ani nemala. Podľa tvojej skúsenosti by som sedela s nou akurát doma na riti. Hrdlo čisté, dýchanie čisté, nebola apaticka , pila, jedla, komunikovala, vyzerala oveľa lepšie ako pri chrípke.... na 4 deň od začiatku choroby hospi, 5 deň sa rozvinul obojstranný zapal pluc. Čakajte mamičky čakajte len potom nelutujte.
A pre teba autorka tvoja Dr nesie zodpovednosť za liečbu tvojho dieťaťa ver ze vedome mu ublížiť nikdy neublíži lebo by jej hrozila basa. Tuto maminy co povedia vrátane mna je úplne irelevantné nielenže nepoznajú tvoje dieťa ani teba ale väčšina okolo medicíny prešla tak akurát len vďaka google a súhrnným informáciám na stránkach. Ver pediatricke ak neveríš zmeň ju lebo si nikdy neodpustis ak svojim rozhodnutím ohrozis zdravie svojho dieťaťa.

stanulienkat
13. mar 2024

Tiež ma vždy zaráža, ze mamička ide k niekomu, kto šesť rokov študoval medicínu, má bohatú prax, ten lekár to dieťa popočúva, vyšetrí, stanovi mu diagnózu a liečbu a mamička sa potom následne pýta na modrom koníku, či má podať dieťaťu lieky, ktoré mu ordinoval študovaný človek. A počúvne potom radu predavacky, masiarky, zeriavnicky, kovobrábačky...... Neuveriteľné...
Každé dieťa aj s diagnózou je jedinečné. To, co pomôže Jurkovýi pri plotách, nemusí pomôcť Jankovi -má iné príznaky a môže mať iný priebeh a vývin. Je bežné, že antibiotiká sa podávajú pri CRP nad 40, ale nevieme sky bol auskultacny nalez a ostatne priznaky. Mamičky sú tu natoľko múdre, ze síce nechcú podávať antibiotiká deťom (čo aj schvaľujem, ak netreba), ale keď sa u dieťaťa vyvinie myokardititída, alebo mu zápal sadne na obličky, potom sa budú čudovať.

martul
13. mar 2024

načo si potom išla doktorke keď váhaš a spochybňuješ jej rozhodnutie. Šak ho lieč sama.

biglovemom
13. mar 2024

Tepotu by som neriesila ,matky ani nevedia ze teplota nie je choroba🤣🤦🏼‍♀️, telo bojuje , dieta nech aj tyzden teplotuje to je jedno.Teplota je dobra.

Skor by riesila CRP, ak to neni lekarka co pri kazdom pichnuti predpisuje antibiotika, dala by som ich samozrejme.

monnci2226
13. mar 2024

mala si to hned konzultovat s dr ci naozaj tie atb treba, dieta ti videla, vysetrila a ma skusenost so stovkami deti rocne, urcite by ti poskytla relevantnejsie info preco sa tak rozhodla ze ich nasadi nez tuto zeny... pytat sa na mk ci dietatu treba atb alebo nie, fakt neni dobry napad.
a ma 2 roky - co je fakt malo na nejake experimenty. Mava casto tie atb? ake je rozmedzie medzi poslednumi atb co mal a tymito? nejaka kratka doba?

autor
13. mar 2024

@monnci2226 no práve mal v januári po 3 týždňovom kašli a nakoniec mal femofila keď sa urobil vyter