2rocny syn ma horucku okoli 40stupnov, okolo preto lebo tam sa pohybuje sem tam stupne, klesne. Cipok nezabral, zabal zabral len na par minut. Lenze spi a tak neviem ci ho budit, (bude velmi plakat lebo bude chciet spat) a zrazat, dat dalsi cipok/ponuknut sirup ktory ani v dzuse nevypije alebo ho nechat spat a kontrolovat. Manzel, ze ho mam nechat spat, ze spanok je to najlepsie teraz, no neviem, nemam sa koho ineho spytat.
Rozkrojiť citrón, natierať stopy lýtka ... ak nemáš, nakrájať zemiak, dať do ponožky ... na čelo obklad letná voda (nie studená) + citrón ... inak ja pri teplote 40+, či dcéra spí, či nie, dávam obklady.
@basulaak
No ja by som zobudila a dala dalsi cipok, to je uz hranicna teplota, a obklady
mám 2,5r a nebudila by som. keď vstane, tak vlažná sprcha, čípok, tekutiny
Ja by som tiež veru zobudila, takáto horúčka už nie je sranda. Určite treba dať ďalší čípok a obklady. Pri takejto horúčke napríklad ja viem, že našej nezaberie paracetamol iba brufen tak určite by som zmenila účinnú látku keď ten predtým nezabral
Kedy si davala cipok? Pri 40tkach nie je dobre, ak sa velmi znizi naraz teplota... Tam.staci len na 39 zrazit, aby sa predislo febrilnym krcom. Skus poobkladat celo, ak su ruky teple (ak nie, tak nerobit obklady). A lahni si k nemu a stiahnes aj ty svojim telom... A ked sa zobudi, tak vodou nalievat
Pri takej horucke je riziko krcov vzhladom na vek vysoke... takze ako baby pisu, treba zrazat dokola... obklady, povyzliekat, z rozumom sledovat, ako dieta na obklady reaguje, velmi vela pit - dehydratacia este zenie horucku hore... ked mal syn 40ky, skoncil vzdy vo vani (37! stupnova voda), aj hodinu, pustila som mu vedla vane tablet s rozpravkou, pripadne si sadla tam s nim a cakali sme, kym ta teplota vo vani postupne klesne a s tym aj jeho horucka.... drzim palce, bude narocna noc :( Ked by ti zacal akokolvek krce chytat, volajte sanitku.
ked ma dieta taku vysoku teplotu, tak je skor malatne. netreba sa bat, ze sa zobudi a bude plakat. aj keby, vsak zaspi cochvila, kedze je vycerpane…
Nam lekarka odporucala budit a zrazat.
a teplota ide dole? prikryty ma byt len tenkou dekou a cim najmenej oblecenia ma mat. Podla mojich skusenosti dieta co ma horucku ti nebude kludne spat, jedine ked ide mu dole teplota. Musis stale kontrolovat, ked ma zimomriavky prikryt, ked uz nema, odkryt alebo len v plienke a prijkryt tenkou dekou. Telo na telo je fajn, davat pit alebo kojit. Neuklada sa dieta s takou horuckou pokial nie si si ista, ze ci mu ide dole. Krce z takej teploty nehrozia, iba ked podavas lieky. bez liekov ide prirodzene pomaly hore alebo dole. Ja som mala take male dieta na sebe len v plienke a prikryla som nas s dekou a kontrolovala som teplotu. Lieky len vtedy ked to neslo inac, drzim palce
Nikdy ale ze nikdy sa nedavaju obklady na celo a koncatiny. Vzdy len na hrudnik. Obklad ma byt prijemnej teploty (lebo jeho teplota klesa) a tym sa telo ochladzuje. Ale prosim ta, nikdy nie tie koncatiny a celo. Docielis presny opak toho, co treba.
A ano, treba podat liek (capik, situp). Striedat mozes ucinne latky kazde styri hodiny a ak zabera len 1 tak treba tu davat kazdych 6 hodin. Pri takejto horucke budit, dat zabal, skontrolovat o kolko zisla teplota a tak dat liek.
Drzim prsty
Ja by som budila a znižovala to je už vysoká teplota. Bude chudatko umrncane :( Dcerka keď mala cez 39 tak sme sa jej nemohli ani dotknúť, strasne plakala kvôli tomu. Volali sme vtedy 112 preistotu a povedali ze obklady cez torzo, žiadne brucho ani kríze, 2 studene uteráky každé 2 minúty meniť. Jeden priložiť, druhý chladiť. Tak nám povedali. Klesla jej o stupen ... Drzim palce.
A začať zabaly len ked su ruky teple ...
Dakujem za info. Cipok bol podany niekedy pred 18hod. Takze som ho teraz posadila a ponukla mu dzusik so sirupom a vypil. Kedze nurofen ma vypadok tak mam len mig, snad to dopadne ok. Vypil otocil sa nabok a spi dalej. Tak aspon daco. V noci mu zas ponuknem vodicku, premeriam. No uvidime co to bude za noc
Pri 40 hy som isto budila...a nečakala kým zaberie liek ale zábaly alebo vanu to je vysoká teplota.
@basulaak neverím koľko žien sem napísalo, že nechať spať 🤦🙄 Pri 40kach si koledujes o febrilne kŕče, teplotu treba rýchlo zraziť!!! Ja by som davala dieťa už do sprchy. Keď sa na to neodvážis, treba podať ďalší liek proti teplote, najskôr ako to ide podľa časového intervalu a medzitým robiť aspoň studene obklady, vetrať, udržiavať chladný vzduch v izbe a ponúkať piť keď sa čo len trošku preberie. Obklady rob kým teplota neklesne, tak dlho ako je treba. Len ho nenechaj prosím ťa spať v takejto teplote lebo ona sama len tak neklesne, práveže naopak.
@nikpa kontrolujem ho, liek podany cca pred hodinkou pri 40 a teraz spinka a meriam mu a uz mi dokonca ukazuje zelenu skalu 36.9-37.1 stupna (co trochu nechapem). Takze zabral. Aj ked nejaky velky prepad, to sa zase casom zmeni ale zatial ok, maly je trosku spoteny a spinka.
Moja má dva roky - naposledy pri horúčkach som ju nechala spať len v plienke, prikryla som ju tenkou dečkou, v noci nebudila ale pri nočnom svetielku premeriavala teplotu (keď sa mi zdala už veľmi horúca). Dala som aj čípok a snažila sa veľmi ju neprehrať. Čo najviac som dojčila a boli sme telo na telo. Držím palce.
@basulaak Ja nestresujem pri horuckach, ale pri 40 by som sa bala ci to dieta skutocne spi alebo je natolko malatne ze tam len lezi zo zavretymi ocami. Este ak by to bolo cez den, ale v noci by som sa bala ze zaspim. Vidim ze mu zabral. Tak dufam ze sa to rychlo polepsi.
Pri 38 by som nebudila.pri 39/40 by som uz zobudila a.zrazala ved ani nebude vediet ze je hore..
To si zapamätaj, že takéto vysoké horúčky sú nebezpečné pre telo, srdce, obehový systém. Určite budiť a riešiť, keď nezaberá čípok, obklady, alebo vlažná sprcha. No a čo keď by plakalo, hádam nechcete febrilné kŕče. Ja som to vždy riešila. To treba zraziť dole.
Ma fieta krče ked nema horučku
Ma dieta krce ked nema horučku
Nechať spat a kontrolovať.