Mám 15 a som pozitívna na Covid-19. Čo mi pomôže na suchý dráždivý kašeľ?

zdrsjsjiwwi
15. okt 2021

Dobrý deň. Mám 15 rokov a mám covid. Prvé 2-3 dni som mala teplotu do 38,7°C. Potom skoro celý deň zvýšená (príznaky mám od 12.10.2021). Ešte ma bolia oči, občas hlava, chrbát, kašlem a mám upchatý nos a ťažko sa mi dýcha. Lenže neviem či sa mi ťažko dýcha zo stresu, alebo z choroby. Často sa mi zle dýcha, bola som aj u lekárov atď a mám to psychické, len teraz neviem. Ale píšem preto, pretože kašlem, strašne. V noci spať môžem, ale pred spánkom kašlem až tak že ma napína. Už mám aj svalovicu na bruchu. Beriem kvapky Tussin, to poradili v lekárni. Mám suchý dráždivý kašel. Vždy ma tak zovre v hrdle, alebo ak sa zhlboka nadýchnem núti ma zakašlať. V lekárni nevedeli poradiť nič lepšie. Čo na takýto kašeľ? Mal niekto v mojom veku covid? Bojím sa aj toho že skončím v nemocnici. Ďakujem.

janinah
15. okt 2021

Tu nemáš rodičov ktorí by ti pomohli? Potrebuješ antihistaminikum na noc a konzultovať stav s pediatrom.

zbruna
15. okt 2021

Moj maly dostal Ditiaden, je na predpis.

lenuska9999
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi určite volaj k obvodnemu lekarovi a povedz aké máš tazkosti. Asi ti treba zmeniť liečbu + moze ta poslať na RTG pľúc aj keď máš Covid. Ja som takto bola

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@janinah Mám len mamu, a tá tiež nevie. S pediatrom to konzultovať nemám ako, keď dnes už neordinuje a bude víkend. Toto milujem. Len si pýtam radu, samozrejme keď to bude horšie tak zavoláme v pondelok lekárke alebo na pohotovosť aby niečo poradili..

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@lenuska9999 Mama volala včera so sestričkou a jediné čo povedala je že už nebudem mať horúčky a že deti nemajú ťažký priebeh. Na RTG ma pochybujem že pošle, to je taká lekarka že poďme na jahody 🙂)

lenuska9999
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi tak si pýtaj lekárku a nie sestričku. Povedz, že chceš volať s lekárkou inak sa budeš sťažovať... tie sestričky si poniektoré už myslia, že sú múdrejšie ako lekárky... česť výnimkám

gabika8855
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi vieš si zavolať na detské oddelenie do nemocncie,na detskú pohotovosť ked uz doktorka neordinuje...ziaľ to čo zabralo jednému nemusí druhému a pri tejto chorobe nikto nevie ako zareahuje ktorý liek a kedy čo zmizne z príznakov...a veľa robí aj psychika skús sa nastaviť čo najviac do pohody a nemyslieť na nemocnicu...viacerí mali kašel a každý mal iné lieky a inak silný kašeľ

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@gabika8855 lenže to je tiež nanič radiť cez mobil. Tak isto mi poradia nejaké lieky.

gabika8855
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi a tu ti kto co poradi? Popocuva ta cez komentar? Proste si len v prvych dnoch ak mas pocit ze nevladzes dychat a je to zle tak volaj 155 povedz co je vo veci a poslu k tebe zachranku a vezmu ta do nemocnice proste covid pravdepodobne neodznie za 2 hodiny ....u mna bolo 9 dni zle a na 10 zazracne dobre ....je to len o tom ze teeba vydrzat podporovat liekmi a ked si myslis ze je horsie a horsie a dusis sa tak volaj zachranku proste nikto ti nic ine neporadi len lieky na kasel alrbo cakas nejake wodoo rady ci co? ... nechapem ...chces pomoct co na kasel ale lieky od lekarov nie ....tak ja neviem co potrebujes ....proste je to vo vela veciach len v hlave ako sa nastavis nemsies sa opustat ze iste skoncis v nemocnici lebo psychika vela robi....mozno ti niekto povie ze jemu zabral taky liek ale tebe nemusi

ladybug138
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi paxeladine sirup je vyborny

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@gabika8855 Neviem ako je to s dýchaním, mávala som to takto aj keď som bola v strese. Čítala som že 155 sa volá len k ľuďom čo potrebujú naozaj pomoc a nie ak má niekto priznaky k covid-19. Neviem co tu zas mate vsetci na problém. Uz som tu pisala ze ked to bude naozaj neznesitelne tak sa popytame lekarov, ale ja len chcem radu co pomohlo inym ludom. to ze tu napisu o takych a takych liekoch neznamena ze si ich budem davat vsetky.

liana03
15. okt 2021

Sestre pomohol pri Covide -Erdomed- sáčky ktoré sa zmiešali s vodou, tiež mala suchý dráždivý kašeľ

bets
15. okt 2021

Máš doma lieky na imunitu, máš spreje kortikoidy od alergologa, máš antihistaminika? Ak áno, nasad si, toto je na predpis
Ak nie, kúpiť v lekárni niečo na vykasliavanie, potom keď sa kašeľ zmení na suchý dráždivý tak Pleumolysin. Pleumolysin obsahuje najviac kodeinu s volnopredajnych liekov. Môžeš aj o nieco vyššiu dávku ako je davkovanie. Samotný kodein je už na predpis.
Ak kašeľ neustupi, v pondelok kontaktovať lekara, možno bude treba antibiotika alebo kortikoidy.

kiki68
15. okt 2021

Ja byt Tebou tak volam priamo niekde do nemocky na interne alebo tak. Lebo podla tej skaly pre deti uz mas tazsi priebeh. Alebo obvodnej, ale priamo lekarke. Hoci obvodaci vraj vacsinou nevedia co s tym skrz liecbu.

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@bets mám inhalačný sprej Atrovent. Na vykašliavanie mi netreba nič,ja mam suchy kasel. A ďakujem.

gabika8855
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi mozes volat 155 aj ked sa potrebujes s niecim poradit co sa tyka zdravotneho hladiska ak nevies sama zvazit xo je a co nieje v poriadku v pripade akutnych veci ako tvoj aksel....ale tak vidis vrvais ze si to mavala zo stresu tak sa skus ukludnit ci ti to pomoze....a co teda chces co pomohlo? Ako budes vyberat co pomoze tebe? Riekankou? Akoze ja to nemyslim v zlom ale chces radu ale tu ti kazdy povie liek co on uzival odkedy si to zalozila uz tu mas plno prispevkov s nazvami liekov ja som uzivala 2 naprikald na kasel no ateraz si uz len vybrat ...pri kazdom kasli pozuivam ine lieky niekedy zaberu ine a niekedy zas ine .....proste je to o tom z coho mam ten kasel a aky je ....vrvaim ked si myslis ze ti je tazko tak volaj ci uz detske oddelenie v nemocnici alebo pohotovost alebo 155 nemyslim si ze niekde ta poslu do certa s tym ze volas pokial ti je zle a nezvladas to ...niekedy to ludia nevieme posudit niesme lekari

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@kiki68 Nie je ťažší priebeh náhodou keď cítiť bolest na hrudi, vysoké teploty atď? Ja sa cítim akoby som mala chripku a nie ze umieram. Proste mam kasel, lezie mi to na nervy a chcela som tu nejake rady, ba aj nejake domace. Ked mi bude v pondelok horsie tak mama zavola lekarke.

alenkaorava
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi Ahoj, nech ti maminka kupi celaskon a davaj si ho, je na posilnenie imunity. Potom si daj aj paralen, ak budes cítit bolest klbov, hlavy. Paralen je totiz aj od bolesti. Pozrite si davkovanie v navode pri liekoch. Na nadchu si daj kvapky do nosa tiez dostupne v lekarni nasivin... Na suchy kasel tiez dostanes pripravky v lekarni- stoptusin, ditustat...

renata147
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi choď na covidove oddelenie tam ťa riadne vyšetria zmerajú ti hodnoty a nasadia ti liecbu mne dali na kašeľ codein ale ten je iba na predpis ...ale.ja som už strašne kašľala ...

bets
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi atrovent si daj. Tak skus ešte ten Pleumolysin. A v lekárni si kúp pulzny oxymeter, je to stipec na prst. Ak saturacia klesne pod 92, až potom volať pohotovosť. Kašeľ je nepríjemný, ale neboj sa, v tomto veku to zvládneš. Zvládli to moje deti v tvojom veku aj pri veľkom kašli.
Ale v pondelok určite volať lekara.

alenkaorava
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi Ak maminka zajde do lekarne, urcite jej tam poradia. V pondelok utekaj k lekarke, musi ta prezriet. Ak citis bolest na hrudi, mozes mat aj zapal pluc a to bez teploty. Aj toto sa stava. Odhali to az rengen. Hore spomínany liek codein je najsilnejsi liek proti kaslu a ano je len na lekarsky predpis.

kvetinka75
15. okt 2021

ak nemôžeš dýchať, volaj 155ku. Ak sa ti stav zhorší , choď na pohotovosť. ŽIadne rtg mi nespravia a pod. Treba ísť a nedomýšlať si. Či Covid alebo iné ochorenie, zvrtnúť sa to môže hocikedy. Oxymeter nemáš, aby si si merala saturáciu? Odporúčam zohnať. Aspoň budeš vedieť informatívne ako na tom si.

bets
15. okt 2021

A z domácich rad - cibuľa, cesnak. Cibuľa je dobra oprazena na masle, alebo urobiť cibulovy sirup. Veľmi pomáha pri kašli, niektorým ľuďom toto stačilo. My sme pri covide jedli cibuľu na všetky spôsoby, na všetko oprazena cibuľa.

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@alenkaorava Ja necítim bolest na hrudi. Proste mi lezie na nervy kasel preto som sem napisala. Uz ma neboli ani moc hlava, nemam ani teplotu, viem stat na nohach, proste mam kasel a jedine tak som este stratila cuch a chut.

janka0509
15. okt 2021

Ak mas suchy drazdivy kasel tak mozno pomoze paxeladine. Ak bude kasel a celkova slabost pretrvavat, stav sa nebude zlepsovat, tak zavolaj lekarke, a skusit trvat na tom aby ti predpisali atb. (Ja viem,ze sa pise ze nezaberaju na covid, ale ak sa prudruzi bakterialna infekcia uz ich treba. Presne tak ako pri kazdom inom víruse. A ti lekári, co nechce atb predpisovat, neviem kde beru istotu,ze sa ta bakterialna infekcia nepridruzila.. ( myslim,ked nechcu predpisat atb ani po 10 dnoch keď sa stav stale nezlepšuje).

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@kvetinka75 Môžem dýchať, len sa mi dýcha ťažko pretože som v strese🙏🏽 A teraz sa mi dýcha ešte horšie po tom čo tu čítam, ze uz som odpisana do nemocnice. Oxymeter nemam.

choco6
15. okt 2021

Nieje to sice na Covid ale "iba" kasel, u nas jednoznacne pomohol tymianovy sirup (v 0,5l vody das varit tymian normalne korenir zo sacku, pridas cukor nechas prevret, precedis a moze sa 3 PL denne, pripadne su recepty na nete)
a inhalator s Vincentkou, ak mas problemy s dychanim kvoli stresu myslim ze nic sa nestane ak si das Magnesium a medovkovy caj, pripadne harmancekovy pomoze aj na zapal 😉
A ako zeny pisali vyssie ak nebude dobre volat 155 minimalne poradia ci je to vazne alebo nie.

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

Mne tu netreba písať že mam ist do nemocnice, to by mi ozaj napadlo aj samej ak by mi bolo nejak zle atd. Zle sa mi dycha zo STRESU. MNE LEN LEZIE NA NERVY KASEL A CHCEM NEJAKE RADY, CO POMOHLO INYM, CI NEJAKE DOMACE RECEPTY NAPOMOHLI.

miskamicha
15. okt 2021

@zdrsjsjiwwi kluuuuud. Skus cibulovy caj, mne zabera. Ak by si aj sla do nemocjice na vysetrenie,tak vezmu krv spravia ti rtg, zmeraju saturku a ked vsetko ok, poslu domov 😊

zdrsjsjiwwi
autor
15. okt 2021

@miskamicha Mám fóbiu z nemocníc, takze by ma tam mohli pri najlepsom kriesit. Z ihiel tak isto. Tazko sa mi dycha a este by som tam musela sediet v rusku ako sprosta. Ja neumieram (zatial), len mi prekaza kasel.