Dobrý deň volam sa Peto mam 14 rokov mam 155 cm a chces sa spitat či nepotrebujem rastove hormony nedavno som niečo podrastol ale na 8 ročnik je to dosť malo.
No ked som mala ja 14 rokov, nemala som ani paru o rastovych hormonoch. Ale dajme tomu, ze si to naozaj ty, Petko. Spolu s Petou sme boli od prvej triedy najvyssie ziacky. A zrazu v devine nas polka chalanov prerastla. Dievcata sa vytiahnu do vysky vacsinou skor, chlapci az okolo 14-16.
Opytaj sa maminy, co povedal pediater na prehliadke. Ale ak ma mamca 150 a oco 165, necakaj, ze budes mat 195.
@amelie2017 mama ma 163 cca a otec 170 cca a na prehliadke som ešte nebol
@petko444 tak neviem chodí sa na očkovanie v 13 či 14 už neviem kedy som bola s dcérou.Tak otec je na chlapa nízky to tipujes, či vieš?Chalani rastu dlhšie ako dievčatá, keď sa Ti to nezdá povedz mame nech idete k pediatricke.Synovec najviac narástol okolo 14-15 r.niekto rastie sprudka niekto primerane a po menej cm
na zhodnotenie rastu su dobre udaje kolko narasties za rok. cize na 13 narodeniny, na 12 narodeniny a pod.
no pri tejto vyske rodicov predpokladana vyska bude skor v nizsich hodnotach.
predpokladana vyska podla rodicov je medzi 167-179cm.
- cize spodna hranica na 3%, ty si na 6%, cize v sulade s vyskami rodicov.
- tu je dolezite aj v akej faze vyvoja si. pred pubertou, pocas puberty, ci po?
a ozaj, chlapci rastu rychlejsie v 2 polovici puberty. v puberte prebieha rastove urychlenie.
@petko444 ja som mal v 13-tich 150cm. V 14 podobne, mozno nejaky cm viac. Bol som najmensi v triede, niektori chalani mali aj vysoko cez 170. Ale tak okolo 14 som zacal rychlejsie rast a potom do 18 som vyrastol na 178. Neskusat ziadny alkohol, cigarety... Vela pohybu a na 170~175 cm by si mohol este kludne vyrast.
Mám 42 rokov a meriam 156 cm. Odhliadnuc od toho, že si v aute a v lietadle dávam pod zadok podritník, s tým žiadny iný problém v živote nemám.
Preventivne prehliadky su pred dovrsenim 13. a 15.roka zivota. Doktorka ti musi zaznamenavat rastovy graf. Tam vidi, ci si od malicka taky nizky alebo si sa odchylil od svojho rastoveho kanala. Momentalne si vyskou na 3. percentile. Byt tvoj pediater, na najblizsej prehliadke ta odoslem na endokrinologiu.
@petko444 a rodičia sú vyšší?Teraz si mal mať 13,14 preventívnu prehliadku čo povedala lekárka?