Malý obvod hlavy pri narodení

lenkau22
4. jan 2022

Ahojte, moja dcera sa narodila s obvodom hlavicky 31cm, vaha 3070g a vyska 49cm. Trapi ma ten obvod hlavicky, boli sme poslany na neurologiu kvoli mikrocefalii. Ma 11 tyzdnov a obvod hlavicky 35cm, hlavicka rasttie ale nieje podla normy. Mali ste nejaky podobny problem? Narodilo sa vam dieta s malym obvodom hlavicky a bolo v poriadku?

el83
4. jan 2022

@lenkau22 Nasa malinka sa narodila a tiez ju sledovali. Mala 2900g, 49 cm a obvod hlavy 33 cm. Teraz bude mat 5 mesiacov a hlavicku ma uz cca 39-40 cm. Okrem toho nosi uz 68 veci a rastie do dlzky🙂. Cize sa nestresuj a uzivaj si babo. Na kontrolach neskor vsetko dobehne.

00momo
4. jan 2022

Drobec sa narodil 3 týždne skôr tiež mal obvod hlavičky 31cm váha 2330g a dĺžka 49cm. Sledovali ho a uz ma 5mesiace a nosi 68 veľkosť.

bubik6x
4. jan 2022

Netráp sa každé dieťa je iné a aj rastie ináč nemôže byť všetko podľa tabuľky, môj sa narodil 53,5cm 3775g hlavičku si už nepamätám ale pôrod bol vyvolavany a na čas, po mesiaci na kontrole mi povedali že má malú hlavičku a musime ísť na špecializovanú kliniku na vyšetrenie, objednali nás o mesiac neskôr, a do dvoch týždňov mu hlávka pekne narástla, o mesiac neskôr mi zase povedali že veľa pribral a mám mi dávať menej jesť na čo som im odpovedala že nech mu to teda vysvetlia že má menej jesť, teraz zase že mu veľmi rýchlo rastú zúbky, pri dcére to isté na každej kontrole niečo a pri tom sú deti v úplnom poriadku, organizmus sa predsa neriadi tabuľkami že tolko musím narast, toľko pribrať atď, takže sa tým netráp

barus26
4. jan 2022

@lenkau22 moja mala sa narodila s obvodom hlavy 33cm, ako 3 mesačná mala obvod 38cm. Dnes má rok a obvod hlavy 45cm a je úplne okej 😀

kacena4
4. jan 2022

ahojko my sme mali opacny problem makrocefaliu, sledovana na neurologii, neurochirurgii a uff zabudla som naxov oddeleni kde specialne metaju hlavicku tam sme chodili pravidelne zmerali a porovnali ci sa vsetko vyvija ok. drzim palceky

andreagartnerova
4. jan 2022

Moja malá mala 33cm, 3170g a 49cm, nikde sme nechodili a teraz je drobná má 15M a hlavičku 44cm.

miskamicha
4. jan 2022

@lenkau22 nemoze byt kazde dieta tabulkove. Uvidis ze je uplne zdrava 😉 a netrap sa tym. Moja dcerka ma 16 dni...narodila sa s vahou 2300g ,43cm a hlavicka 32 cm. Bud v pohode 😊

munlkak
4. jan 2022

@lenkau22 Prvý syn sa narodil s obvodom hlavy 32 cm, mal 3360 g a 50 cm, mal určite najmenšiu hlavu v celej pôrodnici 🙂... nikto to nikdy nejako nekomentoval ani tam , ani u pediatričky ani u iných lekárov... teraz má osem a nosí rovnaké veľkosti čiapok ako jeho skoro štvorročný brat ... nijako mu to ale neubralo na kráse ani bystrosti, rozumu sa tam vošlo požehnane...takže určite to bude v poriadku aj vo vašom prípade 😉

nikka055
4. jan 2022

@lenkau22 moja mala sa narodila 2t skor, 2700g 50cm a obvod hlavy mala 31cm ...nikto nic neriesil vobec 🤔🤔🤔 ale samozrejme vsetko je s ňou v poriadku

mikadooo
4. jan 2022

@lenkau22 ahoj u nás naopak, báli sa že skrytý hydrocefalus, do 2,5 bol sledovaný na antropometrii. Stále má hlavu "nad priemer". Potom ho ale vyradili, lebo na sone sa opakovane nič nezistilo, hlavička rastie primeraným tempom (čiže zväčšuje sa o podobné percento ako "normálna" hlava) a chlapec nemá žiadne zvláštne chovanie, čo by mohlo nasvedčovať, že niečo v hlavke nie je ok. Neboj sa, radšej nech chodíte na vyšetrenia, aspoň budeš mať istotu že sa všetko prekleplo a nič nehrozí. Držím palce, verím že to dobre dopadne, až na občasné kontroly "pre istotu" 🙂.

euka210
4. jan 2022

@lenkau22 a mojho zase poslali na neuro, lebo bol velky prezmenu...4650g a hlavicku neviem... ale velku a stale sme mali problem s trickami ked bol uzsi golier 😁 viem ze na 2r nosil ciapky v.54 ...maju moji teraz 10r, 8r a nic im niet ...vsetko mimo tabuliek sa sleduje. Ja som po pol roku prestala na neuro chodit, lebo to bolo zbytocne.

lenkau22
autor
5. jan 2022

Ďakujem vam za prispevky, upokojili ste ma. Sono mozgu po narodeni bolo v poriadku.Moji rodicia tiez tvrdia ze ja som mala najmensiu hlavicku v porodnici oproti inym detickam a som uplne v pohode. Automaticky ak je mimo tabuliek ju zaradili, ze moze mat mikrocefaliu. Verim, ze bude vsetko v poriadku, ale lekari vedia cloveka velmi vystrasit. O 2 tyzdne ideme na neurologiu

jvlo
5. jan 2022

Ja som opacný prípad. Keď som sa narodila mala som väčšiu hlavu ako je norma. Naši so mnou behali po rôznych vyšetrenaich....nič zlé sa nepotvrdilo. Keď sa narodila naša stredná dcéra, mala tiež väčšiu hlavičku, prvé čo neurologička urobila bolo, že sa pýtala na nás rodičov a po negatívnom sone nám už nedala ani kontrolu. Genetika

lenkau22
autor
5. jan 2022

@andreagartnerova tak vam narastla hlavicka iba o 11cm za 15mesiacov a pediater to neriesil? Obaja s manzelom a hlavne jeho rodicia a bratia su velmi nizky, manzel ma 164cm tak tiez si myslim, ze nasa dcera bude malinka tak aj hlavicku bude mat urcite mensiu. Lekari sa riadia tabulkami, ale vedia riadne vystrasit. Ja si tiez myslim, ze dcera bude v pohode , ale mam obavy

andreagartnerova
5. jan 2022

@lenkau22 nerieši my sme obaja mali s mužom, máme staršieho syna už. A mala je drobnejšie celkovo má 8,6kg.

veronika546
5. jún 2023

@lenkau22 ako ste dopadli nakoniec? Máme podobný problém a veľmi sa bojím čo z toho bude

lenkau22
autor
5. jún 2023

@veronika546 dcéra ma 19mesiacov, obvod hlavy 41,5 cm. Chodili sme k neurologicke do 1 roka kazde 3 mesiace, dalsie kontroly nam uz nedala , lebo ziadne problemy nevidela. Psychomotoricky vyvin odpovedal danym mesiacom. Obavy mam samozrejme stale, ale verim ze to bude i nadalej v poriadku. Moja mama ma hlavu iba 52cm a manzel 54 cm tak to bude zrejme geneticky.

veronika546
28. jún 2023

@lenkau22 prosím ťa a kam ste chodili na vyšetrenia? Mali ste aj fontanelu zrastenu?

veronika546
28. jún 2023

A rástla jej hlavička každý mesiac?

lenkau22
autor
29. jún 2023

@veronika546 ano rastla jej kazdy mesiac.
narodena 31cm, v 3 tyzdnoch 32cm, 7tyzden 33,5
cm, 3mesiac 35cm , 4mesiac 36cm, 6mesiac 37cm, 8mesiac 38,5cm, 10mesiac 39,5cm 12mesiac 40cm, v 18mesiaci 41,5 cm . Teraz ma 20mesiacov a stale rovnako po roku uz rastie malinko. Fontanelu zrastenu nemala, mala ju malicku ani poriadne neviem kedy zrastla ale bolo to do roka. Chodili sme iba na kontroly k neurologicke ziadne vysetrenia jej nerobila, vzdy odkontrolovala co dokaze ako reaguje, dcera nezaostavala psychomotoricky vyvin odpovedal danym mesiacom, posledna kontrola v roku s tym ze je vsetko ok a uz nemusime chodit. Dcera je uplne v poriadku, dufam ze to aj takto ostane ze sa neobjavi nieco neskor a ze hlavicka bude rast dalej

ingrid251
15. sep 2023

@kacena4 môžem sa spitat ako ste natom terás , tiež dcérka mikrcefalia

nyphadora
15. sep 2023

@lenkau22 sestra mala malu hlavu pri narodeni a doteraz ma, bude mat 40 rokov a detske ciapky su jej dobre😂, ale zase meria 160 cm

lenkau22
autor
15. sep 2023

@ingrid251 zatial vsetko v poriadku o mesiac bude mat 2 roky obvod hlavy 42 cm. akurat zatial nerozprava, vie povedat mama tata baba kukuk tam a svoje hatlaniny a napodobnit zvieratka ale ze deti maju casu do 3 rokov aby zacali. a ako dte vy na tom? kolko ma dcerka mesiacov? obvod hlavy a jej vyvoj je v poriadku alebo nieco je zle?

lenkau22
autor
15. sep 2023

@nyphadora no moja mamka ma tiez mensiu hlavu vsetky ciapky su jej velke ona je aj nizka 158cm ako predpokladam ze aj dcera bude malicka my sme vsetci taky drobnejsi. dufam ze aj u nas to bude nakoniec dobre ale strach je stale lebo este sa mozu ukazat nejake zaostavania

ingrid251
21. sep 2023

@lenkau22 moja dcérka má 2/8 mesiacov obvod hlavičky 43 a mikrocefaliu napísali , takže neviem čo ďalej , je hypotonicka a narodila sa s obojstranný rastepom. Unášať veľmi zložité .