...maly ma 14 mesiacov a doteraz nemal na nic reakciu,všetky jedla znasal dobre,už papame všetko...no ked som sa ja pchala arasidovzmi chrumkami a dala som mu asi 3,tak mal strasnu reakciu...nakoniec to dobre dopadlo,ale vyplašilo ma to... (mamičky,ktore maju nazor,že je este cas na arašidy a ine alergeny,neodsudzujte ma, ...)
no dakujem babeny,maly sa vysypal,scervenalo mu to po celej tvaricke,podliate ocka,opchnute pery,a svrbelo ho to,trochu aj dychcal,ale iba raz,nastastie mu fenistil rychlo zabral.... 🙂
my sme este nemali,ale nemam rada ked papa arasidy,alebo nieco arasidove,vzdy sa bojim aby ho nechytila alergia...
@sea23 Prepáč, ale to je naozaj skoro na mastné arašidové chrumky 😝 😝 😝 😝
Podľa opisu reakcia nebola zrovna zanedbateľná (hlavne, ak zjedol naozaj len tie 3 chrumky), pre skoré podanie arašidov si môžeš narobiť zle, arašidy majú skríženú reakciu so strukovinami, ak sa mu vyvinie alergia na arašidy, ľahko môže zareagovať aj na strukoviny.Tie by som treaz - pre istotu nejaký čas nedala, neskôr skús, ale len v malom množstve! a čakaj, či ti náhodou nezareaguje.Arašidy (teraz pozor aj na zloženie iných potravín, hlavne nejaké dobošky, keksíky) mu teraz naozaj dlho nedávaj, skúsila by som najskôr tak o pol roka (bez arašidov žiť bude), silné alergény sa skúšajú aj len dotykom na pery, ak nereaguje, potom podaním malinkého množstva....
Alergia na arašidy je väčšinou celoživotná, ale takto skoro podané mohli vyvolať reakciu len pre nezrelosť organizmu na takýto alergén.
Verím, že to bude tá druhá možnosť 😉 🙂
@sea23 ahoj, nic si nemusis vycitat, len mate smolu ze je na arasidy alergicky ... v izraeli davaju arasidove maslo medzi prvymi jedlami pri zavadzani prikrmov uz v druhom polroku zivota a maju nizsie % alergii na arasidy nez americke deti (http://naldc.nal.usda.gov/catalog/42633), takze to nie je az take jednoznacne ci a kedy davat ... vo vasom pripade jasne ze nedavat arasidy a asi by ste mali byt pripraveni ze moze mat v buducnosti silne alergicke reakcie aj na ine veci ... urcite by bolo dobre sa o tom porozpravat s dobrym alergologom ci nieco hrozi pri postipani vcelou a pod.
Ahoj citala som co si pisala a chcem ti povedat davaj pozor uz ziadne arasidy ani len stopy po nich radsej nedavaj ani keksiky kde su stopy po nich. Moj maly patrik mal dva roky a dva mesiace ked som mu dala arasidove chrumky, taka reakcia ako u teba. A to ziedol len 4 chrumkyPrve co ma napadlo dat mu fenistil kvapky, a bezali sme na pohotovost, keby mu nedam kvapky neviemako by to skoncilo. Po navsteve alergologicky ktora nam potvrdila alergiu na arasidy a aj orechy , aj mlieko , vajcia citrusy, ryby. Dostali sme kvapky, balicek prvej pomoci a adrenalinove pera dve. Mame zakazane jest akekolvek orechy ani len stopy po orechoch a arasidoch. Radsej chod ku alergologicke nek vam urobia testy aspon budete vediet viac. Alergicka reakcia dopadla dobre ale nabuduce fenistil kvapky nemusia zabrat alergicka reakcia moze byt silnejsia. Ako som si vsimla pisala si to este minuly rok dufam ze je vsetko dobre. 🙂 🙂
@zdenuska213 ahoj čítala som tvoj článok, a chcela by som sa na nejaké veci spýtať, mne malá tiež zareagovala na arašidy, našťastie len malým opuchom pusky, a nejaké to bolenia bruška, z testou nám to nevyšlo ale aj tak máme pohotovostný balíček. mohla by som sa na nejaké tie skúsenosti s potravinamy spýtať?
@liptacka81 kludne sa opytajte, 🙂
@zdenuska213
@zdenuska213
@kvetinka211
@alami ahojte no tak náš malý ma potvrdenú alergiu na arašid hodnota je 10,3 to je 3 trieda mame pohotovostný balíček a našťastie sme ho nepoužili. ked bol malí a objednávali sme ho na vyšetrenie dala som mu chrumky a sčervenala mu pusinka nič viac do 10min bolo preč. a potom ma ten výsledok z vyšetrenia zarazil ma to dosť vysoké a nechápem že mal iba taku slabu reakciu. čítala som že iné detičky mali iba 1,30 a dostali anafylaktický šok. ma tu niektorá také vysoké hodnoty? teraz ma rok aj 10 mesiacov okrem toho ma na vaječný bielok 8,68 na jahody 5,93 a paradajku 2,99. v máji ideme na dalšie testy iba raz za pol roka 10 potravinových alergii. a neviem mam mu dať tie iste 4 čo mu vyšli pozitívne či sa mu to upravilo alebo nemam plýtvať niečim na čo už viem že je alergický. a ešte jedná otázka je možné že mu vyskočil vaječný bielok tak vysoko aj ked som mu ho nepodávala lebo to som vedela ako prvé už z nemocnice že je na to alergický a doktor hovoril že niekde mu musím dávať v potravine vajce ale ja si fakt na to dávam pozor tak nechápem je možné že niektoré krémy obsahujú vaječný bielok to som našla ale či sa to dokazalo vstrebať do tela a preto to tak vyskočilo? ešte k tomu ma ekzémy.. :( dakujem
Aj nas je alergicky na orechy vsetky mame zakazane.. vsetko sledujeme,lebo uz su hoc kde v primesiach...
@kjara27 dobra hovadina môj dostal arašidové chrumky v 7 mesiaci a aj tak je alergický a hrozý adrenalínový šok. potom som dala v 9 mesiaci a nakoniec v jedenástom a to už začervenal. :( ale počula som že pri vysokej dávke probiotík dávaju alergenny pod dohladom lekárov a deti sa uplne vyliečili až 85% alebo ešte viac nepametám si ale všetko sa to len testuje v amerike či kde to. bolo to aj v správach aj članok som našla. tak uvidíme čo zaberie
Ahoj, a akú mal rekakciu tvoj drobec ? u nás v okolí bežne vídam dávať arašidové chrumky deťom do kočíka už od pol roka 😎 😎 😎 ja som vydržala do roka, je to ediná vec, ktorú vie ômôj drobec ochotne pohrýzť aj nezmixovanú :D :D našťastie bez reakcie..