Ahojte, chcem sa poradiť ohľadom ochorenia mononukleoza. Syn to mal minulý rok a boli sme pár dní aj v nemocnici. V stredu som s ním bola u lekárky, lebo mal zadnú nádchu a bolesti hrdla. Dala nám antibiotiká, lebo už som ho doma týždeň liečila voľnopredajnymi liekmi a žiaden účinok. Teraz berie tie antibiotiká štvrtý deň a bolesti hrdla neustávajú. Používame aj cmulacky a sprej. Pozerala som mu do hrdla a mne sa to vidí ako keby mal zase mononukleózu. Má na podnebí pár krvavých vyrážok, ako keby takú malú podliatinku a biely povlak na mandliach. Teplotu nemal. Všade čítam, že táto choroba sa objaví len raz za život. Stalo sa už niekomu, že to malo vaše dieťa dva krát? Ďakujem
@saskia_98 Čítala som na nete, že keď to dieťa raz prekoná, vytvori si protilátky. Tak to asi nebude pravda. Dúfala som že to bude len angína, ale to by mu už asi tie antibiotiká zabrali keby to bola angína ☹️
@martinajurkechova mojmu synovi potvrdili mononukleozu az po tyzdni bratia atb .. Ved chod s malym v pondelok k vasej dr nech spravi crp, krvne testy, vyter atd.. A uvidis
@saskia_98 V pondelok idem určite, možno aj zajtra na pohotovosť skočím. Je mi to len čudné, lebo teplotu vôbec nemal. Žeby to malo tentokrát ľahší priebeh? 😕
@martinajurkechova noo moze byt .. Napr moj syn mal jeden den teplotu 39.8 a dalsie 3 dni sa drzala len na 37.5 .. U nas mala praveze mononukleoza divny priebeh, pretoze aj crp mal raz vysoke, potom v norme .. Nakoniec sme skoncili na tyzden v nemocnici..
Dcéra mala mononukleozu dva krát oba krát ebv vírus je aj iný typ ešte jeden. Tiež vraveli že by nemalo byť dva krát ale potvrdené z krvi. Mňa však zaráža ako vám to lekárka diagnostikovala len z pohľadu na hrdlo? A na základe čoho dala ATB? Nepíšte aký krvný obraz dala robiť?
Prosím vás, a keď môj syn nemá mandle, ako napr. zistím, že má mononukl. ? Veď to sa nevyšetruje pri každej horúčke....
@bibistec Keď sme tam boli v stredu, tak ešte nemal ani povlak a ani tie fliacky. Vyhodilo sa mu to až dnes.
@tslobik Pri mononukleoze bývajú dosť škaredé pľuzgieriky a povlak, predpokladám, že keď nemá mandle, tak sa to asi vyhodí na mieste kde mandle bývajú, ale nie som si istá.
@bibistec No a krvný obraz nám nedala robiť. Neviem, skočím tam pondelok a uvidím. Dúfala som, že keď sme to raz prekonali, bude mať pokoj ☹️
@martinajurkechova zasnem nad postupom lekarky. ATB len tak by som v živote dieťaťu nedala. PS ten povlak vôbec nemusí znamenať mononukleozu. Nemusí ju ani mať . Iba z krvi to vie lekár zistiť. My sme ani mandle nemali zväčšené pri mononukleoztu mali sme atyp priebeh mimochodom. A nesmú sa dávať ATB.mozu viac poškodiť a ak vám ju potvrdia robia sa aj pečeňové testy to fakt nie je sranda. Co je to za lekárku ktorá takto diagnostikuje?
PS ani žiadne pľuzgiere ani povlak sme nemali. Sú aj vírusové angíny a kadečo lekárka nema sklenenú guľu aby to z pohľadu zistila. Ale dávať ATB zbytočne mi príde neprofeeionalne
@martinajurkechova aj moja dcéra to prekonala a tiež som o tom čo to počítala. Ale tiež bolo upozornenie, že vo výnimočných situáciách sa môže opakovať. Treba krvné testy urobiť.
No tak nakoniec bol dnes na krcnom a tam doktorka zhodnotila, že to je zápal nosohltana, ktorý spôsobil nejaký koka vírus, urobila mu výter z hrdla a predpísala ďalšie antibiotiká ☹️. Som rada, že to nie je mononukleoza, ale toto je tiež riadna pliaga. Môže to kolovať po rodine, tak zajtra idem tiež k doktorke, lebo od soboty som KO. Už mi je lepšie, ale ak mám tiež ten vírus treba to preliečiť antibiotikami. Boli sme po veľmi dlhom čase v aquaparku, tak sme to asi najskôr chytili tam.
@martinajurkechova och, vela zdravicka prajem nech sa z toho dostanete cim skor.
@saskia_98 ďakujem pekne
@martinajurkechova ja len tak mmch na vírus sa ATB nedavaju máte baktériu. Prajem skoré uzdravenie.
@bibistec ďakujeme
@martinajurkechova moj syn mal, ale dr povedala ze mam davat pozor na neho, pretoze je to vírus ktory sa prenasa slinami (hracky, pusa) cize ja nemam pocit aby sa to mohlo chytit len raz za zivot..