Majú Aspergeri rovnaké znaky ako autisti?

8. feb 2023

Ahojte, cim sa lisia aspergeri od autistov? Kedy sa objavuju u nich prve znaky? Viem, ze oni rozpravaju, ale co ine maju este?

Neukazuju? Nezdielaju? Nepocuvaju na meno?

Dakujem!

bona
8. feb 2023

Aspergerov syndróm je jedna z “foriem” porúch autistického spektra.. pekne zhrnuté je to napr. tu https://www.cervenynos.sk/uzitocne-rady/asperge...

zuzka0605
8. feb 2023

znaky aspergera nie su take vypukle ako autistu...aspergri su vacsinou diagnostikovani az na ZS.mam brata aspergera.navstevoval MS bez akychkolvek problemov.prve problemy zacali az tak v 3.triede ZS.

kacena4
8. feb 2023

kazdy je ony niekto nezvlada socialny kontakt, iny rec, iny ritualy nemusia mat vsetky znaky a nie v takej hlbke ako ako detsky autizmus vacsinou maju normalne az vyssie iq, malokedy podpriemerné a su lahsie adaptanilny v zivote, dokážu sa ucit z pozorovania okolia socialnemu spravaniu inak aytizmus je suhr oznaceni pre cca 5-7 druhov ochorenia. spravne sa to vola pervazivna vyvinova porucha pvp akebo pas porucha autistickeho spekta

1mina
8. feb 2023

Kazdy je iny, ale z mojej skusenosti posobia sikovne, rozpravaju, dokonca nemusi byt vobec problem ani s ocnym kontaktom, ani s takymi typickymi znakmi. Ale kazdy je iny samozrejme

marsmykkok
8. feb 2023

No ja to vidím tak, že z autistu diagnóza kričí už z diaľky. Divné správanie, výraz tváre, začnú rozprávať a vidíš, že nie je všetko ok. Asperger má vyššie IQ a aspoň navonok sa snaží správať ako všetci ostatní, veľa veci odkuká. Spoločné ale majú to, že sa ťažko začleňujú do bežného života, nadväzujú vzťahy, ľahšie podľahnú depresiám, uzkostiam a tak lebo všetko je pre nich ťažšie ako pre bežných ľudí.

autor
8. feb 2023

@bona
@zuzka0605
@kacena4
@1mina
@marsmykkok dakujem! Inak mne nic nepripada extra vazne, ako keby som citala o sebe, alebo o xy ludi vo svojom okoli. 🤷🏻‍♀️ A to podla mna nemame aspergera.

autor
8. feb 2023

A este sa opytam, ze vybuchy hnevu, zla adaptacia na nove prostredie, stereotypne pohyby, monotonnost? Ci su take iste, akonzdrave deticky do tych 6r?

adka13
8. feb 2023

Autorka: všetko je to o tom, že je Asperger a Asperger, to isté autista a autista. Poznám aspergera, ktorý mal problémy až v škôlke, jedného až na škole, môj syn mal problémy odjakživa s veľa vecami, začlenenie do škôlky aj s asistentom bolo náročné, v 2-3r mal veľmi podobné znaky ako autista, len tým, že od začiatku sa tam javilo vyššie IQ, tak mi hovorili na terapiach, že s veľkou pravdepodobnosťou to bude Asperger, čo sa aj neskôr potvrdilo.

Očný kontakt, nereagovanie na meno, zlé porozumenie, neprimerany sociálny kontakt, zacyklenie v jeho záujmoch, echolalie a iné..

zuz02
8. feb 2023

Presne, ako píšu baby vyššie. Je to individuálne. Každý autista je iný, aj keď sú tam tie spoločné znaky, ktoré sa môžu ale odlišovať. Môj 16-r.syn nebol nikdy agresívny, pričom veľa autistov tento problém má. Ale zase má iné autistické znaky, ktoré iní autisti nemusia mať také výrazné ako on.

autor
8. feb 2023

@adka13
@zuz02 Dakujem, takze u aspikov su pritomne tie znaky, ako nereagovanie na meno, a tieto klasicke...
Ked urobim MCHAT u mojho 2 rocneho syna, a vyjde vsetko ok, moze z toho vypuknuk este asperger?

1mina
8. feb 2023

Mozu ale nemusia byt. Kazdy je iny,.moja napr reaguje na meno, ocny kontakt ma, ziadne tieto klasicke znaky skoro nie.

autor
8. feb 2023

@1mina a ako ste na to prisli, ze nieco nie je ok?

1mina
8. feb 2023

Hlavne zachvaty amoky, a potom vekom sa pridavali ritualy a stereotypy, to su take jej navyraznejsie crty. Pridali sa este nejake drobnosti vekom, ak chcete napiste mi spravu