Ahojte dievčatá, hlavne tie, čo máte nejaké skúsenosti a lekárske vzdelanie. 4 ročný syn mal v priebehu 2 rokov 2x febrilné kŕče nekomplikované pri nástupe horúčky, na EEG niečo vyšlo, ale vraj sa vtedy mohol len pohnúť, sestrička zaznačila, že sa vtedy pohol, no lekár odporučil magnetickú rezonanciu, deti do 6 r. vraj uspávajú, aby sa nepohli. Máme sa niečoho obávať? Nie je to moc záťaž pre telíčko? Nemáme to odmietnuť a radšej spraviť znova EEG? Prípadne sa pýtať na spánkové EEG? Ide o to, aby sa vylúčila alebo potvrdila epilepsia. Ďakujem za vaše postrehy.
Prišli sme, dostala oblbovák, za hodinu necelú už sa preberala na izbe, ešte hodinu na sledovanie a šli sme domov. Nepamätá si vyšetrenie, ani to, ako ju previezli na izbu. Mala 5 rokov.
mojmu to v 4r tiez chceli robit (tiez kvoli krcom) no latka ktoru mu podali na kratkodobe uspatie (dvojita davka) ho proste neuspala, povedali, ze 1 z xy deti reaguje tak ako on. Reakcia bola hrozna. Preto mu robili len CT, to zvladol lezat. AJ teraz po 9rokoch ked opakovali vysetrenie tak len CT lebo ze MR treba uspat a to je s hospitalizaciou a caka sa dlho. Tak skuste vypytat CT, mozno by stacilo.
Zopakovať EEG a prehodnotiť potrebu MRI/CT. 2x nekomplikované febrilné krče za predpokladu normálneho EEG nie je čo riešiť. Popisovanie EEG je velmi subjektívne závislé od skúsenosti lekara a od kvality ako to sestrička natočila.
Syn mal tiež magnetickú rezonanciu v cca 5 rokoch. Nedávali sme žiadny oblbovak a pekne vydržal. Neurologička nám odporúčala aby sme ho chystali doma na to čo ho čaká. Ukazovali sme mu videa ,zvuky ktoré to bude vydavat ako bude ležať v tuneli. Deň keď tam išiel sa na to až tešil 😄
@pink_lady
@drake122 pán doktor povedal, ze CT by nezobrazilo tak dobre to, co potrebuje, a ze by to bolo zbytocne vystavenie sa ziareniu.. ale co ja o tom viem.. na EEG ma ist znova na kontrolu v septembri, predpokladam, ze dovtedy nas ani na to MRI nevezmu, takze verim, ze pri tom druhom EEG zistia viac, resp ho porovnaju s tym prvym, ci to sedi..
@m14m tiez mi napadlo, ze by sme maleho na to pripravili, aby sa ani nepohol, ale neverim, ze by to dokazal, napriklad sa neposkrabat na nose a pod. Vas to zvladol naozaj bez pohybu? A ako dlho tam lezal?
Syn absolvoval MR ked mal 2,5 roka. Zvladol to super. Cely cas, kym nezaucinkovala anesteza som bola s nim, potom ho zobrali na vysetrenie, cca o 1,5 h ma zavolali za nim ked sa preberal. Bola to jednodnova hospitalizacia, rano nas prijali na oddelenie, vecer prepustili. Anestezu zvladol bez komplikacii.
Určitě by nedokazal 20min lezat bez pphnutia na Mri. Ja viem že mri je presnejsie ale zaklad ukáže aj CT, ale je fajn že pan doktor je dokladny a nechce nic zanedbat. Ano, je pravda že CT je vyssia dávka ziarenia, no zas anesteza tiez je zataz pře organizmus.
@pink_lady ved prave, co je lepsie, vsak? :D hlavne, ked my rodicia o tom nic nevieme a musime len verit lekarom..
Bolo vam odborne odpovedane v inej skupine
CT je na kostene struktory MRI na makke tkaniva takze CT je v tomto pripade blud..
@taktotedanie ano, to povedal aj pan doktor, ja som sa skor chcela spytat na tu celkovu anestezu, ci to nie je moc zataz a narocne pre dieta..
Niekolkominutova anesteza je v pohode, MRI je dolezite absolvovat
Pozerajte na dieta co mu to vysetrenie prinesie ake dolezite info
Bez problémov ....bola som tam snim. Držala som ho celý čas a nebol tak hlboko, takže sem tam sa pozrel očkami na mňa. Zobrala som mu obľúbenú Lidl rozprávku a počúval v sluchatkach. Okolo hlavy mu dali takú mäkkú penu tak ani nemal moc možnosť sa pohnúť. Tiež mu robili hlavu. Nejakých 10-15min.
@taktotedanie preto, že je to blud, 2 neurologovia s 2 atestaciami nezavisle od seba dali urobit ct mozgu...takže asi taky blud to nebude ked sa to používá 😉 jasne že ct je lepsie na kostne struktury ale dá sa pouzit aj na makke struktury, a to bezne, ale to by aj pani ocna Dr mohla vediet 🙃
@pink_lady preco akurat vy vobec na mna reagujete nerozumiem, ani som vas neoznacila ani nereagovala na vase prispevky nerozumiem preco vobec vy so mnou komunikujete
S laikom, ktory nema o to vedomosti sa ja bavit nebudem a hlavne po minulych slusenostiach s vami
Zjavne o tom vy viete tiez svoje a zjavne asi dost malo, dorobte si skusku z radiodiagnostiky a neurologie a potom radte
Pekny den
@taktotedanie Lebo pises bludy, preto reagujem a nie som laik 😉 a presne po tych skusenostiach s tebou, kedy si sa ukázala, co za "odbornicku" si, nebudem ticho, ked tu budes pisat bludy...
Autorka
Samozrejme ze pri takejto diagnoze a nejasnom EEG je indikovane MRI
CT opakujem je najlepsie na kostene struktury a ak by aj nieco nasli v doporuceni by ste mali absolvovat MRI a zbytocne budete predlzovat diagnostiku a dieta neusetrite vysetrenia tak ci tak..
Narkoza je niekolkominutova zalezitost a budete mat istotu, ze jednotlive mozgove struktury su v poriadku
@taktotedanie ved ja sa na to CT ani nepytam, pan Dr. mi vysvetlil, preco nie CT, to nespochybnujem. Len sme sa zlakli tej narkozy, ale samozrejme sme radi, ze nechce nic zanedbat a radsej dame spravit vsetky vysetrenia ako neskor lutovat.
Bezne deticky podstupuju vysetrenia pod narkozou, uspavat ho bude detsky anesteziolog cize so skusenostami a s anestezou to bude pre neho aj menej traumaticke a budete mat istotu
Autorka tak nespochybnuj ani postup vasho lekara a doveruj mu. Postupuje standardne - dieta malo febrilne krce, nález na eeg, postup je hospitalizacia+ zobrazovacie metody. Niektory lékař preferuje mri, iny ct. Alebo podla okolnosti - nás syn bol v 4r poslany tiez na Mri no zial nedokázali ho uspat (po podani bol 2h ako zver v klietke, doktor ho nosil na rukách, strasne stavy Mal, nevedel rozpravat), tak potom neurologovia po konziliu zvolili ct. Teraz po 9 rokoch sa začali opakovať záchvaty a nova neurologicka (povodny isiel do dochodku), zvolila rovno ct, rovnako ho (CT) odporucil pred tým dětský neurolog na urgente na Kramaroch. Buď ale ráda že vás poslal na mri, je presnejsie, ini sa ho nedockaju ani ked treba, tak nespekuluj, spankove EEG sa robí v inych případoch.
@pink_lady v akych inych pripadoch sa robi spankove EEG?
Vieš čo by som spravila ja? Poradila a počúvala by som odbornikov a nie mamičky na MK. K čomu je to dobré? Narkozu podstupujú už malé bábätká, bohužiaľ a pri ťažkých diagnózach. Vás idú uspať ,,len" kvôli vyšetreniu. Tak nestresuj a počúvaj doktorov. Ide o pár minútovú záležitosť zažila som to niekoľkokrát a ani ma nenapadlo to riešiť s nikým iným ako lekármi
@martul chcela som pocut osobne skusenosti s narkozou, myslim, ze kazda mamicka sa boji o svoje dieta a chce vediet, do coho ide, hlavne, ked je to pre nu neznama oblast ;)
Napriklad vtedy, ak sa krce objavuju v noci, alebo po unave, alebo dieta sa budieva pocikane hoci už bolo odplienkovane a v anamneze ma podozrenie na epi. Samozrejme je viacero dovodov ale toto je příklad. Ale to spankove EEG sa robi po spankovej deprivacii co moze byt narocne udrzat dieta nějaký čas hore. Napr moj syn zaspi aj keby okolo tanky chodia a nezobudi ho nic.
A este dodam že ziadne EEG nezobrazi mozog..
Na to treba zobrazovacie metody
Ako zareaguje ten který organizmus na narkozu ti tu neda nikto odpověď, ale statisticky je vyssia pravdepodobnost že to dopadne dobre ako že bude zle reagovat. Držím palce ☘️
Ahoj, dcéra mala febrilne kŕče tiež 2x. Prvý raz v 13m. komplikovane, prolongovane, opakované. Absolvovala viackrát eeg, niečo nespecificke tam vyšlo, tak rychlo lumbalna punkcia, CT, MR všetko v narkoze. Nič sa našťastie nepotvrdilo. Narkozu zvládla v pohode. Teraz v decembri mala druhýkrát ale už nekomplikovane aj v pohode odzneli po diazepane... Sme sledovaní na neurologii, ale to eeg 5minutove neviem či má nejakú výpovednú hodnotu. V Martine to robili tak precíznejšie 20m, chápem že v ambulancii neuro nie je na to toľko času, no...
@7rebeka11 nam robili EEG 20 minut v RK, takze celkom dosledne, ale aj tak ako tu pisali, hodnitenie je subjektivne a ak ma na to vplyv naozaj kazdy pohyb, tak radsej nech mu ho spravia znova a aj to MRI.
Kazde dieta je ine, pokial je dieta inteligentne a rodic k nemu pristupuje spravne a vsetko mu vysvetli nebude robit paniku uz len z toho, ze vidi zdravotnikov v bielom ako okolo neho chodia a podanie anestezy bude ovela jednoduchsie pre dieta aj pre samotnych zdravotnikov
V pripade vasho dietata je MRI neskutocnym prinosom v diagnostike
Neodmietla by som.CA bude krátka a šetrná.