Má syn boreliózu?

bibg
8. júl 2024

Ahojte, syn mal pred týždňom kliešťa. 2 dni po sebe sme boli v lese a ten druhý deň som ho našla. Napriek tomu že sme sa cely od hlavy po päty prezreli a pouzivame repelenty som mu ho našla na ruke. Ale bol úplne miniatúrny. Môj muž ho ani nevidel. Miesto kde bol zapichnutý bolo trochu červene ako stipanec ale inak nič ani ho to nesvrbelo. Snažila som sa ho vytiahnuť no odtrhla som mu hlavičku. Volala som dr a povedal len ze aby som mu to vytiahla ako triesku a vydezinfikovala. Odvtedy tam nemal nič. Začervenanie zmizlo. Nema vôbec nič. No dnes prišiel zo škôlky že ho boli hlava a má zvýšenú teplotu. Teraz mám strach že či môže mat aj boreliózu. Môže mat príznaky už po týždni? Stalo sa niekomu niečo podobne? Myslite že sa to ukáže už v krvi? Ďakujem

dadis
8. júl 2024

Podla mna to borelioza nie je. A nepises ani nic o cervenom kruhu na kozi.

1985murka8
8. júl 2024

Hlava ho môže bolieť aj z tepla.

bublinka1426
8. júl 2024

@bibg zvysena teplota - dehydratacia? v lete mje vela viroz...moze byt hocico..

bibg
autor
8. júl 2024

@dadis sak práve že nič nemá. Žiadny kruh. Začervenanie nič.

@1985murka8
@bublinka1426 viem viem. Len má to vystrašilo keď viem že mal pred týždňom prisatwho kliešťa. V škôlke maju pitny režim. A doma stále mamu nachystanu vody vo fľašiach. Dúfam že len prehriaty.

Mladší to mal posledný deň na dovolenke. Tiež že ho hlava boli a zvýšená teplota. Iba jeden deň a potom dobre. Tak dúfam že toto je to iste.

domka222
9. júl 2024

@dadis kruh sa nemusí objaviť a predsa môže ísť o boreliózu

dadis
9. júl 2024

@domka222 Aj tak protilatky sa zistuju po 3 tyzdnoch cca. Takyto nespecificky prejav moze byt pd prehriatia az po virozku. Ak nema flak, neznepokojovala by som sa a po 3 tyzdnoch isla pre pokoj duse na testy.

luliu
9. júl 2024

@bibg borelióza sa určite neprejaví tak rychlo

biglovemom
9. júl 2024

Daj ho do lahu na chrbte, hlavu pritiahni k hrudi.ked ho to bude tahat a bolet utekaj do nemocnice(meningitida).. ak nie bude to len zaciatok nejakej choroby

domka222
9. júl 2024

@dadis však ja viem,po akom čase sa chodí na krv. Ja som len písala,že kruh nemusí byť prítomný 😉

jana_eyre_2
9. júl 2024

Borelióza sa neprejaví takto rýchlo, je to skôr mesačná až neskoršia záležitosť a prejavuje sa skôr bolesťami kĺbov, kŕče.. dcéra mala boreliózu, fľak na mieste kliešťa sa jej objavil myslím po 3tyzdnoch (bolo to už dávno, tak si úplne nepamätám postupnosť) dostala ATB na dlho a niekoľko krát jej kontrolovali krv.. napriek tomu sa dr často pýta či ju nič neboli..

Len ta chcem upozorniť na kliešťovú encefalitídu, čo ma prekvapilo že som si nevsimla nikde v diskusii ze by spomínal.. tá má dve štádia, prve je ako klasická viroza, bolesť hlavy, teplota.. po par týždňoch príde druhá fáza ktorá uz je vážnejšia - samozrejme nemusí druhe stadium mať každý a u niekoho to prebehne v poriadku.. lenže treba na toto myslieť - ozvala by som sa znova dr, nech zhodnotí či by nemohlo ísť o toto aby ste vedeli ako postupovať..

Takže zamna - borelióza sa prejavuje inak (vraj naozaj nemusí byť fľak, ale často býva, moja dcéra ho mala)
Ale treba skôr zvážiť encefalitídu. Keď bude všetko v poriadku zvaz očkovanie proti kliestovej encefalitíde, ja mám všetky deti zaočkované a aspoň z tohoto pohľadu som kludnejsia..