Ahojte. Potrebujem radu, možno útechu.
Mám dieťatko, o dva týždne dvojročné. Už okolo 17. mesiaca som si začala všímať že možno niečo nie je ok - začal sa točiť okolo svojej oči, chodiť po špičkách, ešte skôr začal krútiť hlavou akoby chcel ukázať “nie” ale bolo to stále točenie. Začalo robiť rôzne grimasy len tak. Očný kontakt je doteraz taký slabší, na meno reaguje občas. Vonku ma úplne ignoruje. Pozrie sa kde som, ale inak si ide svojou vlastnou cestou, nepočká ma a ani nezastnane keď poviem. Neviem jednoznačne povedať či mi rozumie. Keď poviem že ideme papať, povie ham a vezme si lyžičku, vidličku a ide si ju odniesť na stôl, tak isto ked sa spýtam či si prosí jogurt, ovocie tak povie napríklad “banán” a vezme si ked podám, alebo sa snaží otvoriť chladničku. Keď sa spýtam kde je lopta, macko tak ide a vezme. Vie napodobniť zvieratká, vie zakývať “papa” vie poslať pusu, aký je veľký ale to sa tiež musí chcieť. Vie sa pozdraviť ahoj, čau, vie povedať nejaké slová. Keď poviem povedz napr. Balón (alebo iné slovo, ktoré vie) tak povie. Ale inak si bľaboce po svojom, prezerá si knižky, ukazuje si v nich a bľaboce. Ale keď si pozeráme knižku spolu a poviem nech ukáže kde je mačka tak neukáže, iba povie mňau. Keď niečo chce tak sa za tou vecou naťahuje ale prštekom neukáže. Občas áno ked sa spýtam napr. kde je svetlo tak ukáže. Ale minimálne. Keď sa hráme a niečo sa mu podarí tak sa pozrie a začne tlieskať. Aj keď mu niečo páči tak sa na mňa pozrie a usmeje sa.
Spí inak v podstate od narodenia veľmi dobre. Ale zato jedák je to veľmi slabý momentálne. Zlomilo sa tak okolo 19. mesiaca kef zacal vymýšľať. Vravela som o týchto mojich obavách s rečou aj doktorke, ale ona povedala že to bude dobre, hlavne je že rozumie. Ale ja neviem či mi naozaj rozumie čo od jeho chcem, možno má tieto veci už naučené a zaužívané. 😓 Robila som aj dotazník cez AS detect - vyšlo nízke riziko ale nie na všetko sa dalo odpovedať jednoznačne.
Nevie chodiť ani na nočník, nevadí mu že má nakadené v plienke. Detičky má myslím celkom rád, vždy kuká keď ide okolo skupinka škôlkarov, alebo sa hrajú na dvore. Vždy sa teší…
Čo myslite? Mám to začať riešiť ďalej? Alebo je len pozadu a je ignorant?
Ďakujem rady
Moj autista bol 18 mesacny bez plienky den aj noc, o com to akoze vypoveda? Ze mal zrely mechur a zvierace a nie, ze ma nejaku inu diagnozu... nie je pozadu, je to normalny chlapec. Kazde dieta ma vlastne tempo a netreba nad tym lamat palicu a porovnavat a riesit, Mozes si dat termin do centra vcasnej intervencie, poradia ti, ako ho rozvijat, ked mas pocit, ze je pozadu. To neuskodi nikdy a nijakovsky. Ale baby fakt prestante tlacit deti do diagnoz vo veku, ked ani srnka netusi, co bude o mesiac dva tri co sa tyka vyvoju...
Pekný deň, podľa vášho opisu znie ako normálne zdravé dieťa. Je normálne, že vonku nereaguje na meno, ma tam toľko rôznych vnemov, ktoré sú pre neho zaujímavé. Rozvoj reči je veľmi individuálny a z toho čo píšete aj mne vychádza, že vám rozumie. Bude to v poriadku. Samozrejme ak budete spokojnejšia, môžte pre istotu kontaktovať odborníka a poradiť sa s ním. Myslím že ohľadne autizmu najviac spomínajú a chvália pani doktorku Jánošíkovú.
@deti95060810
@anjelicek26
@evita1725
Ďakujem. Ono je to strašne ťažko neškatuľkovať už aj tu som videla xy rôznych tém, vyskakujú na mňa videá aj keď ich cielene nevyhľadávam. O tie plienky ani tak nejde - do toho ma skôr tlači rodina. Ide hlavne o slabý očný kontakt, slabé reagovanie na meno a to že neukazuje prstom 😒 a ešte aj točenie a zvykne aj trepať rukami, väčšinou keď sa mu niečo nepáči alebo sa zlosti.
necitam lebo v 2 rokoch je to velmi skore tvrdenie.
kazde dieta ma svoje tempo a prejavy rozne.
Podľa toho čo opisujete je to úplne normálne dieťatko a že vás ignoruje vonku je úplne normálne autisti sa správajú dosť inakšie mám doma autistku a aj zdravé deti takže viem to porovnat
Skôr nks ako autista
No to ze este neukazuje normalne nie je
Ahoj ako ste na tom dnes ? Riešim s dcérkou podobne
@skaja_111 v apríli bude mať 3 roky, neriešili sme zatiaľ nič lebo pekne napreduje. Pekne nabieha reč, myslím si ze rozumie celkom dobre. Vie ukázať aj pomenovať časti tela, vie počítať do 10, motoricky je to tiež fajn. Akurát ze nosí stále plienky. Rozumie, ze má chodiť na WC, keď sa pocika tak povie ze to je mokré a chce sa prezliecť. Len to niekde viazne 🤷🏽♀️ ale snáď to je na dobrej ceste.
Inak všetko keď si niečo prosí tak si povie, ukáže. Vonku ma už neignoruje. to prešlo nejak minulý rok pred letom, ani mi neuteka.
K logopedičke sa chystáme po 3 rokoch.( skôr nás nevezme).
Ahoj aké iné auti
črty mal tvoj drobec ,niečo podobné riešim teraz s 2 ročním synom ,ďakujem za odpoveď
si myslím že autista nebude.... a to mi ver že autistov vidím denne.
aj keď napr. veľa autistov ani vôbec nepotrebuje plienky - bežne chodia na wc a žiadne nehody sa im nestávajú...