Ahojte, kedze som prvorodicka, neskusena a rodinu daleko od nas a zivim sa z informacii na nete (bohuzial), rada by som vypocula nazor maminiek, hlavne skusenejsich, ci podla nich je syncek v poriadku.
Co sa tyka synceka. Ma 19 mesiacov, chodit zacal v 14m, stvornozkovat v 10-11.
Snazim sa Vam opisat, co mi pride v poriadku a co nie. Takze, ma ocny kontakt, ukazuje na svetko a stale, vsetko chce vediet, ked niekto place vonku, hned nanho ukaze a pozrie sa na mna, ci pocujem ze place, a ma smutny vyraz tvare, ak sa buchnem pride, da pusinku sam od seba, rozumie humoru, napriklad dam mu blizko ust tycinku a zoberiem spat, tak sa rehoce, a robi to aj mne, napodobnuje zvieratka asi 15 aj slovom aj pohybmi, pocuva na meno, robi ukony, ked vidi smetie (papieer) na zemi povie kos a zobere ho sam do kosa, resp na spinavu plienku. Saty dava do pracky. Sem tam aj uprace po sebe hracku (ked ho poprosim). Minule nasiel utierku na stole a zacal upratovat akoze, metlu tiez tlaci pred sebou. Nie je uzkostlivy, nema vybuchy hnevu. K mojej kamoske ide bez problemov a hovori jej moja moja, len aby ho zdvihla. Zaspava sam od 2 mesiacov. Sem tam ma potrebuje, zdvihnem ho na max 3 minutky a hned zaspi. Od 18m ma zacal intenzivne napodovnovat v slovickach. Povedal uz aj moja mama kcem (chcem).
A co sa mi nepozdava, podla mna ma mensi zaujem o deticky. Ked bol mensi, tak na ihrisku k nim stale isiel, pozorovat ich, teraz ide menej, skor skuma, ked ale sme na prechadzke uz z 10 metrov ukaze a hovori opakovane, ze baba baba baba, a pozera sa na mna, a kym nepoviem, ze ano baba, tak to opakuje dookola. Zriedka kedy k nim ide na ihrisku (aj ked ide, tak iba kvoli hrackam, zoberie od nich, oni spat), ked vidi chlapceka a bycikel, tak ide k byciklu... 😏 skor ho zaujimaju dospeli, skor ide k nim.... Uz z daleka aj v obchode mi ukazuje a hovori ujo a teta. Ked sme na navsteve, mam pocit ze vola chlapceka sa hrat, napriklad bucha po velkej lopte a pozera sa na neho s usmevom, a jeho oci hovoria, ze noo, pod aj ty.
A co mi este nepripada ok je to, ze malo sa hraje, kde predstiera. Napriklad: netelefonuje, iba si prilozi na 2 sekundy telefon a pozera sa na mna, ci to vidim, alebo nehra sa s plysakmi ako keby to bolo dieta. Seeem tam im da nieco k ustam a povie mnam, ale nic moc. Hraje sa tak, ze posuva auticka, a napodobnuje ich ako robia, sem tam pogula aj kolesami, do smetiarskeho auta dava kocky, vela si cita, zoberie knihu sadni si a cita, ukazuje a napodobnuje zvieratka, ktore tam vidi. Dokonca mi napodobnuje aj v knihe emocii, ako vyzera, ked niekto ma nervy. 😅🤦🏻♀️
A tretie, ze boji sa sam na odrazadle. Nechce sa mi pustit. Radsej ho bude tlacit pred sebou. Ine deticky v jeho veku, ba aj mladsie idu dobre ze nie 30km/h..... Je taky opatrnejsi. Ale na schodoch ked mi drzi ruku tak ide pekne hore/dole.
Tieto 3 take oblasti som si vsimla, ktore podla mna by mohli byt lepsie...
Aky mate na to nazor? Co si myslite?
Velmi pekne dakujem!
A este pridam reakcie na zvuky, necakane, podla mna to tiez ma v poriadku. Akonahle nieco zapucuje nahle, hned sa pozrie na mna, co to je, a ide tam sa pozriet co to je.
@marietaaaa11 Dakujem pekne! ❤️
A tie 3 body? Casom sa zlepsia? Ci to je v poriadku?
Myslim ze mas uplne v poriadku syna.
Moja dcera nikdy na odrazadle ani nesedela, bala sa vzdy, syn je zas introvert-nikdy sa nehraval s kamaratmi vonku-vzdy sam alebo volal mna.
Netreba hned hladat diagnozy, kazde dieta je ine, a kazde sa inak prejavuje,keby nebolo nieco v poriadku vzdy nato dojde bud ucitelka alebo dr.
Vela zdravia syncekovi a mamine👌🏻
Máš veľmi šikovného synčeka. Je úplne ok.
Všetko je myslím v poriadku, je ešte veľmi malý, ale napreduje dobre 👍
Mam autisticku dceru a podla toho co pises tak nic autisticke tam nevidim.
@martina2ve
@larisalarisa
@daniela2202
@trojnasobnamama Velmi pekne dakujem vam za odpovede. ❤️🙏🏼
Poznám deti, čo majú viac príznakov a autizmus nemajú.
ahoj, tiez myslim, ze syncek je v poriadku. Skus si pozriet, ci sa Ti na neho nebude hodiť opis vysoko citlivych deti (hypersenzitivne deti) - co nie je diagnoza, iba povahova crta. Na nete sa docitas viac a casom ked bude rast budes vediet lepsie zaradit, ako ked je malinky. Alebo môže byť v kategorii pozorovatel 🙂
Ahoj,mám dcérku najmladšiu auti,a ona sa prejavovala už v tom veku ,ako je tvoj synček úplne inak,myslím si že môžeš byť pokojná ,tvoj synček sa javí úplne v poriadku podľa mňa
@thereisabear
@mandzula
@seitna
@gulinka321 mamicky, dakujem Vam uprimne! ❤️🙏🏼
Ja mam o tomto celkom dost nacitane, mam aj realne skusenosti a nejako nevidim ani jeden z priznakov, celkom by ma zaujimalo, ze ako si vlastne prisla k tomu, ze si si co i len na chvilu mohla mysliet, ze je autista/asperger.
a ako si prišla na to, že by mohol byť autistický?
je jedináčik, vyrastá s dospelými, je prirodzené, že ide viac za dospelými, keďže s deťmi ešte nemá veľa skúseností.. že sa bojí odrážadla? daj mu čas.. možno sa na ňom ani nikdy voziť nebude, moja dcéra sa napr. nikdy nehrala na mamičku a nekočíkovala bábu, dnes má 15 a je v pohode 😉 a že imituje iba pár sekúnd? ale no taaak, skús ho trošku menej pozorovať a porovnávať s tabuľkami 🙃
(PS - s deťmi s aut pracujem vyše 15 rokov a tvoj drobec sa mi z tohto krátkeho opisu javí ako normálne chlapčiatko 👩👦)
Ahoj, moj syn ma AS. Nie som sice odbornik, ale podla Tvojho popisu nevidim nic, co by tomu nasvedcovalo
@dskjhfdlkdjhl
@nikaeli dakujem vam velmi. 🙏🏼❤️ Kde som nasla? Trochu mi zablikalo, ked som si uvedomila, ze sa nevelmi zaujima o hrach v predstierani (to telefonovanie, varenie caju akoze) a mizerny zaujem o deticky. Teda ze viac sa zaujima o hracky, ako o deti. 🤦🏻♀️🤷🏻♀️ A viete, ako to ide, zacala som hladat a Dr. Google to zhodnotil tak, ze mozu to byt znamky autizmu a asperger syndromu. 🤦🏻♀️
@ecko80 Dakujem za odpoved! ❤️🙏🏼
@dskjhfdlkdjhl priznam sa ze aj mna to obcas napadne kvoli podobnym veciam ako popisuje autorka (hlavne ta socialna oblast nic moc,place ked pride navsteva a to predtym nerobil, s detmi sa hrat nechce) ale keby neexistoval ten prekliaty internet vsetko by bolo lepsie.
@nikaeli
@amelia89 Presne tak! 🤦🏻♀️ Clovek sa niekedy vystrasi aj z toho, ze si neprdne. Alebo ked si prdne inak, ako doteraz. 🙈🙉🙊
@amelia89 ano, keby neboli taketo informacie lahko dostupne, tak by sa zilo asi kludnejsie. Ale tak treba si zachovat taky ten zdravy, sedliacky rozum a tak k tym informaciam pristupovat.
Absolutne by mi na Tvojom mieste ani z kilometra nenapadlo, ze by Tvoj syncek mal znaky PAS/AS. Uplne zdravy, velmi sikovny chlapcek. Vydychni si, nepozoruj ho tolko a neporovnavaj. Ja mam 15-mes dcerku a nad odrazadlom som napr.este ani neuvazovala 🤷♀️🤣 vyskusame najskor na jar, ked bude pekne pocasie a nebude vsade blato...na vsetko maju este cas.
Dietato je uplne v poriadku,na vek 19 mesiacov robi niektore veci nadpriemerne svojmu veku. To, ze sa nehra s detmi je uplne normalny vyvoj, deti si ine deti zacinaju uvedomovat a zapajat sa do hry az vo veku okolo 3 rokov. Taraz ho z hladiska vyvinu zujimaju hracky, mama, jedlo a nove podnety 🙂
Moja starsia / pravdepdoobne AS/ - nie je diagnostikovana kvôli veku (ma8) , takze v 19 mesiacoch jednoducho nemáš šancu zistiť , či aspergera má alebo nie, čo je povaha , čo je vzdor . Mladsia dcéra začala chodit ! V 21 mesiacoch ( doteraz môžem snívať , že by použila niekedy odrazadlo ) a ani má nenapadlo , žeby PAS mala , hoci sa deti tiez stráni . Užívaj si krásneho a zdravého chlapca , lebo tak prežiješ tieto chvíle v strese a hľadaní diagnóz na nete , tak ten čas ti už nikto nevráti .
Nemá žiadne príznaky na autizmus ani asperger.tes sa ze máš zdravé dieťa. Vlastná skusenost
@amelia89 aj autorka - dievčence buďte v pohode 😉
Ani zrakový kontakt, ani reč nie sú základným ukazovateľom.. mám skúsenosť s deťmi s PAS, ktoré majú fantastický zrakový kontakt, sú hovoriace (ale pozor, ide hlavne o porozumenie reči a funkčné vyjadrenie svojich potrieb), sú detičky, ktoré krásne imitujú, či sa hrajú s iným vo dvojici. Nemôzete sa upnúť na jeden, či dva "príznaky". Autizmus je široké spektrum.
Nie, myslim, ze je uplne v poriadku. Opisujes klasicke detske spravanie. Aj povaha predurci, ci je dieta divoke/opatrnejsie, spolocenske/menej spolocenske
Hľadáš chyby tam, kde nie sú. Skús menej čítať internet a viac chodiť von. 😉
nerozmyšlaš nad druhym dietatom aby si to prve tolko nepozorovala