Má moje dieťa znaky autizmu alebo Asperger syndrómu?

12. nov 2022

Ahojte, kedze som prvorodicka, neskusena a rodinu daleko od nas a zivim sa z informacii na nete (bohuzial), rada by som vypocula nazor maminiek, hlavne skusenejsich, ci podla nich je syncek v poriadku.

Co sa tyka synceka. Ma 19 mesiacov, chodit zacal v 14m, stvornozkovat v 10-11.

Snazim sa Vam opisat, co mi pride v poriadku a co nie. Takze, ma ocny kontakt, ukazuje na svetko a stale, vsetko chce vediet, ked niekto place vonku, hned nanho ukaze a pozrie sa na mna, ci pocujem ze place, a ma smutny vyraz tvare, ak sa buchnem pride, da pusinku sam od seba, rozumie humoru, napriklad dam mu blizko ust tycinku a zoberiem spat, tak sa rehoce, a robi to aj mne, napodobnuje zvieratka asi 15 aj slovom aj pohybmi, pocuva na meno, robi ukony, ked vidi smetie (papieer) na zemi povie kos a zobere ho sam do kosa, resp na spinavu plienku. Saty dava do pracky. Sem tam aj uprace po sebe hracku (ked ho poprosim). Minule nasiel utierku na stole a zacal upratovat akoze, metlu tiez tlaci pred sebou. Nie je uzkostlivy, nema vybuchy hnevu. K mojej kamoske ide bez problemov a hovori jej moja moja, len aby ho zdvihla. Zaspava sam od 2 mesiacov. Sem tam ma potrebuje, zdvihnem ho na max 3 minutky a hned zaspi. Od 18m ma zacal intenzivne napodovnovat v slovickach. Povedal uz aj moja mama kcem (chcem).

A co sa mi nepozdava, podla mna ma mensi zaujem o deticky. Ked bol mensi, tak na ihrisku k nim stale isiel, pozorovat ich, teraz ide menej, skor skuma, ked ale sme na prechadzke uz z 10 metrov ukaze a hovori opakovane, ze baba baba baba, a pozera sa na mna, a kym nepoviem, ze ano baba, tak to opakuje dookola. Zriedka kedy k nim ide na ihrisku (aj ked ide, tak iba kvoli hrackam, zoberie od nich, oni spat), ked vidi chlapceka a bycikel, tak ide k byciklu... 😏 skor ho zaujimaju dospeli, skor ide k nim.... Uz z daleka aj v obchode mi ukazuje a hovori ujo a teta. Ked sme na navsteve, mam pocit ze vola chlapceka sa hrat, napriklad bucha po velkej lopte a pozera sa na neho s usmevom, a jeho oci hovoria, ze noo, pod aj ty.

A co mi este nepripada ok je to, ze malo sa hraje, kde predstiera. Napriklad: netelefonuje, iba si prilozi na 2 sekundy telefon a pozera sa na mna, ci to vidim, alebo nehra sa s plysakmi ako keby to bolo dieta. Seeem tam im da nieco k ustam a povie mnam, ale nic moc. Hraje sa tak, ze posuva auticka, a napodobnuje ich ako robia, sem tam pogula aj kolesami, do smetiarskeho auta dava kocky, vela si cita, zoberie knihu sadni si a cita, ukazuje a napodobnuje zvieratka, ktore tam vidi. Dokonca mi napodobnuje aj v knihe emocii, ako vyzera, ked niekto ma nervy. 😅🤦🏻‍♀️

A tretie, ze boji sa sam na odrazadle. Nechce sa mi pustit. Radsej ho bude tlacit pred sebou. Ine deticky v jeho veku, ba aj mladsie idu dobre ze nie 30km/h..... Je taky opatrnejsi. Ale na schodoch ked mi drzi ruku tak ide pekne hore/dole.

Tieto 3 take oblasti som si vsimla, ktore podla mna by mohli byt lepsie...

Aky mate na to nazor? Co si myslite?

Velmi pekne dakujem!

marietaaaa11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. nov 2022

A este pridam reakcie na zvuky, necakane, podla mna to tiez ma v poriadku. Akonahle nieco zapucuje nahle, hned sa pozrie na mna, co to je, a ide tam sa pozriet co to je.

autor
12. nov 2022

@marietaaaa11 Dakujem pekne! ❤️
A tie 3 body? Casom sa zlepsia? Ci to je v poriadku?

martina2ve
12. nov 2022

Myslim ze mas uplne v poriadku syna.
Moja dcera nikdy na odrazadle ani nesedela, bala sa vzdy, syn je zas introvert-nikdy sa nehraval s kamaratmi vonku-vzdy sam alebo volal mna.

Netreba hned hladat diagnozy, kazde dieta je ine, a kazde sa inak prejavuje,keby nebolo nieco v poriadku vzdy nato dojde bud ucitelka alebo dr.
Vela zdravia syncekovi a mamine👌🏻

larisalarisa
12. nov 2022

Máš veľmi šikovného synčeka. Je úplne ok.

daniela2202
12. nov 2022

Všetko je myslím v poriadku, je ešte veľmi malý, ale napreduje dobre 👍

trojnasobnamama
12. nov 2022

Mam autisticku dceru a podla toho co pises tak nic autisticke tam nevidim.

autor
12. nov 2022

@martina2ve
@larisalarisa
@daniela2202
@trojnasobnamama Velmi pekne dakujem vam za odpovede. ❤️🙏🏼

thereisabear
12. nov 2022

Poznám deti, čo majú viac príznakov a autizmus nemajú.

mandzula
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
seitna
12. nov 2022

ahoj, tiez myslim, ze syncek je v poriadku. Skus si pozriet, ci sa Ti na neho nebude hodiť opis vysoko citlivych deti (hypersenzitivne deti) - co nie je diagnoza, iba povahova crta. Na nete sa docitas viac a casom ked bude rast budes vediet lepsie zaradit, ako ked je malinky. Alebo môže byť v kategorii pozorovatel 🙂

gulinka321
12. nov 2022

Ahoj,mám dcérku najmladšiu auti,a ona sa prejavovala už v tom veku ,ako je tvoj synček úplne inak,myslím si že môžeš byť pokojná ,tvoj synček sa javí úplne v poriadku podľa mňa

autor
12. nov 2022

@thereisabear
@mandzula
@seitna
@gulinka321 mamicky, dakujem Vam uprimne! ❤️🙏🏼

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2022

Ja mam o tomto celkom dost nacitane, mam aj realne skusenosti a nejako nevidim ani jeden z priznakov, celkom by ma zaujimalo, ze ako si vlastne prisla k tomu, ze si si co i len na chvilu mohla mysliet, ze je autista/asperger.

nikaeli
12. nov 2022

a ako si prišla na to, že by mohol byť autistický?

je jedináčik, vyrastá s dospelými, je prirodzené, že ide viac za dospelými, keďže s deťmi ešte nemá veľa skúseností.. že sa bojí odrážadla? daj mu čas.. možno sa na ňom ani nikdy voziť nebude, moja dcéra sa napr. nikdy nehrala na mamičku a nekočíkovala bábu, dnes má 15 a je v pohode 😉 a že imituje iba pár sekúnd? ale no taaak, skús ho trošku menej pozorovať a porovnávať s tabuľkami 🙃

(PS - s deťmi s aut pracujem vyše 15 rokov a tvoj drobec sa mi z tohto krátkeho opisu javí ako normálne chlapčiatko 👩‍👦)

ecko80
12. nov 2022

Ahoj, moj syn ma AS. Nie som sice odbornik, ale podla Tvojho popisu nevidim nic, co by tomu nasvedcovalo

autor
12. nov 2022

@dskjhfdlkdjhl
@nikaeli dakujem vam velmi. 🙏🏼❤️ Kde som nasla? Trochu mi zablikalo, ked som si uvedomila, ze sa nevelmi zaujima o hrach v predstierani (to telefonovanie, varenie caju akoze) a mizerny zaujem o deticky. Teda ze viac sa zaujima o hracky, ako o deti. 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ A viete, ako to ide, zacala som hladat a Dr. Google to zhodnotil tak, ze mozu to byt znamky autizmu a asperger syndromu. 🤦🏻‍♀️

autor
12. nov 2022

@ecko80 Dakujem za odpoved! ❤️🙏🏼

amelia89
12. nov 2022

@dskjhfdlkdjhl priznam sa ze aj mna to obcas napadne kvoli podobnym veciam ako popisuje autorka (hlavne ta socialna oblast nic moc,place ked pride navsteva a to predtym nerobil, s detmi sa hrat nechce) ale keby neexistoval ten prekliaty internet vsetko by bolo lepsie.
@nikaeli

autor
12. nov 2022

@amelia89 Presne tak! 🤦🏻‍♀️ Clovek sa niekedy vystrasi aj z toho, ze si neprdne. Alebo ked si prdne inak, ako doteraz. 🙈🙉🙊

amelia89
12. nov 2022

@autorka uplne. uz som 2x mala zruseneho kona za toto a aj tak ako vidis otvorim tuto temu aj s tymto nadpisom. som nepoucitelna krava 😃

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2022

@amelia89 ano, keby neboli taketo informacie lahko dostupne, tak by sa zilo asi kludnejsie. Ale tak treba si zachovat taky ten zdravy, sedliacky rozum a tak k tym informaciam pristupovat.

elenita
12. nov 2022

Absolutne by mi na Tvojom mieste ani z kilometra nenapadlo, ze by Tvoj syncek mal znaky PAS/AS. Uplne zdravy, velmi sikovny chlapcek. Vydychni si, nepozoruj ho tolko a neporovnavaj. Ja mam 15-mes dcerku a nad odrazadlom som napr.este ani neuvazovala 🤷‍♀️🤣 vyskusame najskor na jar, ked bude pekne pocasie a nebude vsade blato...na vsetko maju este cas.

katkine_terapie
12. nov 2022

Dietato je uplne v poriadku,na vek 19 mesiacov robi niektore veci nadpriemerne svojmu veku. To, ze sa nehra s detmi je uplne normalny vyvoj, deti si ine deti zacinaju uvedomovat a zapajat sa do hry az vo veku okolo 3 rokov. Taraz ho z hladiska vyvinu zujimaju hracky, mama, jedlo a nove podnety 🙂

kleopatra114
12. nov 2022

Moja starsia / pravdepdoobne AS/ - nie je diagnostikovana kvôli veku (ma8) , takze v 19 mesiacoch jednoducho nemáš šancu zistiť , či aspergera má alebo nie, čo je povaha , čo je vzdor . Mladsia dcéra začala chodit ! V 21 mesiacoch ( doteraz môžem snívať , že by použila niekedy odrazadlo ) a ani má nenapadlo , žeby PAS mala , hoci sa deti tiez stráni . Užívaj si krásneho a zdravého chlapca , lebo tak prežiješ tieto chvíle v strese a hľadaní diagnóz na nete , tak ten čas ti už nikto nevráti .

luciasveckova
12. nov 2022

Nemá žiadne príznaky na autizmus ani asperger.tes sa ze máš zdravé dieťa. Vlastná skusenost

nikaeli
12. nov 2022

@amelia89 aj autorka - dievčence buďte v pohode 😉

Ani zrakový kontakt, ani reč nie sú základným ukazovateľom.. mám skúsenosť s deťmi s PAS, ktoré majú fantastický zrakový kontakt, sú hovoriace (ale pozor, ide hlavne o porozumenie reči a funkčné vyjadrenie svojich potrieb), sú detičky, ktoré krásne imitujú, či sa hrajú s iným vo dvojici. Nemôzete sa upnúť na jeden, či dva "príznaky". Autizmus je široké spektrum.

majlo1234
12. nov 2022

Nie, myslim, ze je uplne v poriadku. Opisujes klasicke detske spravanie. Aj povaha predurci, ci je dieta divoke/opatrnejsie, spolocenske/menej spolocenske

heni79
12. nov 2022

Hľadáš chyby tam, kde nie sú. Skús menej čítať internet a viac chodiť von. 😉

kirakira
12. nov 2022

nerozmyšlaš nad druhym dietatom aby si to prve tolko nepozorovala