Má môj syn celiakiu?

18. sep 2023

Ahojte, syn má necelé dva roky. Od skoro narodenia má občas vyrazky na trupe, máva aj ekzém, lámu sa mu nechty, má veľkú zápchu cca pol roka napriek vhodnej strave, býva unavený. Riešime lekárov samozrejme ale všade sa dlho čaká. Nemáte niekto skúsenosť, že malo čase dieťa rovnake prejavy a čo to nakoniec bolo ? Najinteligentnejsia je unho tá zápcha. Cca raz za dva mesiace je vystriedana hnačkou a potom zas zápcha, ale naozaj silná

kvetinka75
18. sep 2023

môže aj nemusí. Na 100% povie lekár, tu ti odpoveď nedá nikto.

autor
18. sep 2023

@kvetinka75 ja viem, len hľadám skúsenosti iných, kým čakáme na vyšetrenia

kvetinka75
18. sep 2023

u mojej dcéry to je ,,iba,, intolerancia lepku a u mňa laktozova intolerancia.

ciernysokol
18. sep 2023

@kvetinka75 lepok moze byt,bezne sa takto prejavuje.ale moze byt aj mlieko,aj ine veci,treba zistit u doktora.a nevysadzovat ziadne potraviny a k lekarovi cim skor,nech sa dlho netrapi.

kvetinka75
18. sep 2023

@ciernysokol veď preto som písala, že tu sa nedozvie, čo to je. U každého to môže byť iné a príznaky podobné

ciernysokol
18. sep 2023

@kvetinka75 prepac,chcela som autorke pisat 🙂))))

kvetinka75
18. sep 2023

@ciernysokol v pohode.

evinqua
18. sep 2023

Môže byť celiakia, môže byt iný druh ochorenia, napr hit, a podobne.ja napr mam celiakiu a zistili mi ju nahodne pre rozsiahlych testoch na hematologii a nemala som žiadne tráviace problémy, ani problém s nízkym železom, a podobne co je pri celiakii časté.pockaj na výsledky vyšetrení. Viem , že to môže dlhšie trvať, bud trpezliva

freeja
19. sep 2023

Ahoj, s dcerou sme okolo dvoch rokov riesili to iste, stolica s tazkostami cca raz za tri dni. Pediatricka jej diagnostikovala celiakiu

autor
19. sep 2023

@freeja pediatricka ? Na základe čoho ? Nam pediater nespravil žiadne vyšetrenie, len odoslal na odborné, kde sa ale veľmi dlho čaká.
Mala dcérka aj iné problémy ? Máte to niekto v rodine ?

ivana11155
19. sep 2023

Podla toho co pises, moze aj nemusi mat. Moja dcera mala len velmi caste afty cca 2roky sme sa toho nevedeli zbavit a nakoniec to bol priznak celiakie. Pediater vam mohol urobit sirsi odber ( tie IgA, IgG hodnoty myslim), ked su aj slabo nad ramec, uz aj to je signal. Moja mala len slabucko nad normu a kvoli tomu nas poslala na gastro. Aj sa mi to cele zdalo blbost a nakoniec diagnoza ako hrom.

autor
19. sep 2023

@ivana11155 ďakujem, skúsim sa teda opýtať pediatricky. Prosím a ako je to s príjmom lepku pred testami. Koľko ho dieťa bezne má jesť? Niekedy nemá za celý deň žiaden lepok, obcas.. (Napr keď ma na raňajky kašu, obed má ako prílohu zemiaky a na večeru polievku) a niekdy má viac. Viem, že ak by jedlo dieta pred testom lepku malo alebo vôbec, môže to skreslit výsledky.

autor
19. sep 2023

@ivana11155 a na gastre tiež len brali krv ale na viac veci, alebo aj niečo iné robili ?

ivana11155
19. sep 2023

Autorka: pred testami lepok musi jest, lebo to skresli vysledky. Podla mna tak spontanne ako varis je ok, na ranajky daj pecivo kazdy den alebo lepkovu kasu a mas splnenu normu.
Na gastre robia vysledky z krvi velmi velmi podrobne, gen na celiakiu z krvi - cakalo sa mesiac na vysledky a posielali to do BA, gastro mame v PN. Objednali nas na hadicu (neviem si spomenut na odborny nazov toho vysetrenia).

autor
19. sep 2023

@ivana11155 ďakujem veľmi pekne. Tuším sa to volá gastroskopia. Robili to v narkoze ? Až po pozitívnych výsledkoch z krvi ?

ivana11155
19. sep 2023

Mojej robili ako piatacke, uz to zvladla bez narkozy. A ano ako pisem vysledky z krvi boli slabucko nad normou a z creva pozitivne. Gen na celiakiu nema.

freeja
19. sep 2023

Ahoj, pediatricke to napadlo samej, ja som len pri preventivke spomenula, ze ma problem s kakanim a obcas sa stazuje na bolesti brucha, co sme pripisovali tomu. Raz sa jej vyhodil ekzem pod kolenom, no nic strasne, len akokeby zacervenanie. V podstate som myslela, ze si len prechadza takym tym "standardnym" zadrziavanim stolice. Spravila jej odber krvi, hodnoty jej vysli 10nasobne zvysene, poslala nas na gastro (kramare), spravili kontrolne odbery, genetiku, opat sa to potvrdilo a kedze boli hodnoty prilis vysoke, na hadicu ist nemusela. Nikto z rodiny celiatik zatial nie je.

freeja
19. sep 2023

Este co sa tyka tej zataze, lebo aktualne to riesime aj so synom, kde je tiez podozrenie na celiakiu, jemu prve testy vysli negativne, no ja som mu lepok vysadila v ramci rekonvalescencie po inej chorobe a nasadila späť predpokladam nie v dostatocnom mnozstve a case. Pedi tvrdila, ze stačí tyzden pred odberom, na gastre na kramaroch sestricka radila aspon tri mesiace 🥴 tak si vyber ale podla mna min.mesiac aspon rozok denne. Inak je to hroza s tymi cakackami, a tak male dieta este...drzim palce