Kto z odborníkov mi povie ci dieťatko ma prelezanu hlavičku.
Pediater určite.
pripadne rehabilitacny lekar, ak to pediater nevidi (niektore prelezaniny su velmi mierne)
kolko ma babatko? ak ma 4mesiace, staci zajst na meranie a zlezanie skontrolovat. Napr. Protea Ba
ak myslis zlezanu tak bud pediater ktory ta posle na neurologiu alebo fyzioterapiu a tam to skontroluju a vedia popr. predpisat helmicku naupravu
No, po mojich skúsenostiach.., s istotou to budeš vediet len ked babu oskenuju hlavičku a tak zistia stupeň deformity, napr. to robia už vo vyššie spomenutej Protea v BA, ale aj inde na SK. Lebo pri tej istej hlavičke u dcérky polovica doktorov vravela, že všetko ok, druhá polovica doktorov, že nie, a po oskenovani a vyhodnotení to samozrejme zďaleka nebolo ok..
@evica17 môže to mať vplyv aj na mozog (jeho rast, vývoj), nie je to len estetická vec. Pravdaže zalezi aj aká velka/mala deformita to je. No najlepšie je riešiť to čím skôr, čiže ak treba nosiť kranialnu ortezu, tak idealne v tých 4-5 mes. s nou začať. Neviem od akeho veku presne to už nema potom význam, proste keď už je hlávka 'stvrdnuta' (tie kostičky ap.), tak potom už ani orteza moc nepomôže, ale konkrétny vek (mesiace) neviem presne.
@zuzka102 treba tam výmenný lístok alebo berú aj samoplatcov?
@zuzanka.zuzu nepamätám si, riešili sme to pred 4 r., najlepšie keď si tam zavolas
@zuzanka.zuzu urcite beru aj samoplatcov ale prilba stoji okolo 700e, a vymennym listkon par centov.
Pediater? Alebo ortopéd