Maminky,nedávno som bola s 18 mesačnou dcérkou v poradni a lekárka mi povedala,že počuje slabý šelestík na srdiečku. chcela by som sa vás opýtať,či ste sa s tým už stretli,z čoho to je,čo treba s tým robiť,aké to môže mať následky?Nie je to nič vážne??????ďakujem za každú odpoveď.
aj ja mám šelest na srdci, aj môj malý....
má to prevažná väčšina ľudí a málokto o nej vôbec vie... a všetko záleží od toho, v akom rozsahu je 🙂 podľa mňa, keby to bolo vážne, nesedeli by ste teraz s detičkami doma 😉 ja s ňou žijem od mala, a tiež mám len pozorovania, prehliadky každého pol roka... len sa to sleduje...
síce ja mám teraz galibu so srdcom, ale nemyslím, že to má súvis so šelestou..teda určite nie 😉
stretli, cuduj sa svete nedavno..maly ma selest zisteny az teraz teraz pred 4 mesiacmi, ma uz skoro 4 roky, a boli sme aj na vysetreni, kedze ho nema uplne slabucky, ale trosku silnejsi, nenaslo sa nic vazne..vela deti ma taky funkcny selest a neznamena to nic, moze to aj vymiznut vekom..pokial by sa lekarke ten vas selest nezdal, tak vas urcite posle ku kardiologovi, neboj sa..😉selest som mala ako dieta tiez, vymizlo samo..
mojej mladšej dcérke tiež to našli ked mohla mať tak tri mesiačiky.Poslali nás na kardio,spravili sono,že nič vážne,trojcípu chlopnu nemala ceľkom uzatvorenu.Potom sa to uzavrelo,už nechodíme ani na pozorovanie.Vraj môže to mať veľa ľudí,ktorí o tom nevedia,ked nerobí problém.aj kardiolog vtedy tak s usmevom dodal,že to nič vážne,slečna môžeš sa vydávať deti porodiť,ked ti nevymizne tak do tých 40 či 50 rokov nič žiadny problém nebudeš mať.Tak pevne verím,že to aj tak bude,vlastne aj v dospelosti bude všetko OK.Zatiaľ v pohode,slečna mala 11,je ako čert,nič jej nie je.🙂
Mojej malej ho zistila doktorka až teraz, lebo donedávna každú prehliadku preplakala a tým pádom to nebolo počuť. Zatial ju bude sledovať len ona a aj to len keď prídeme s iným problémom. Povedala mi, že ak by sa jej to nepozdávalo, tak nás pošle na kardio, ale zatiaľ je to asi OK. Na kardio sa vraj vo väčšine prípadov ide len 1x, kde sa určuje o aký šelest sa jedná a potom sa určuje či je potrebná ďalšia kontrola. Je to hlavne v prípadoch ak dieťa neprospieva, je chorlavé či oťapené. Proste ak je to naozaj problém, tak je to na dieťatku vidieť.
maly mal zisteny selest hned po narodeni, postupne nam zmizol, chodili sme ku kardiologicke na kontorolu, poslednu sme mali pred dvomi mesiacmi, povedala, ze uz prist netreba, ze uz ho nema vobec, deti po narodeni ho zvyknu mat a zvacsa zmizne, su ale aj ludia, ktorí ho maju stale, napr. moj byvaly spoluziak ma selest, alebo aj moja krstna, ale zivot im to neobmedzuje nijako, akurat mal na telesnej nejake ulavy, ale aj tak bol vzdy najlepsi napr. v behu, neviem ako je to pri silnejsom seleste, treba sa pytat lekarky, lebo co sa clovek na sr nepyta a nedozaduje sa odpovede, to mu samy nikdy nepovedia 😒
ja som mala od narodenia silny selest,narodila som sa ako 1,5kilova,cely zivot som bola malicka a chuducka,ale po porode mojich deti sa to vsetko upravilo,som chudsia,ale uz nie tak velmi,okrem ulavy na telesnej a sem-tam pichnutia pri srdci alebo trosku problem s dychanim som iny problem nemala,...uz sa to upravilo a sledovana som bola iba do 18 rokov,teraz uz nemam kontroly,....
selest ma aj moj starsi syn,nastastie nic vazne,iba nejake kontroly raz za 2 roky,
co sa tyka mladsieho syna,tomu zistili selest ako 3 tyzdnovemu,ale uz vtedy mi doky vravela,ze je to iny zvuk,spravili termin u kardioloogicky,a zial jemu sa potvrdila vazna vrodena srdcova vada, ☹ ,v Blave mu potvrdili jednu z najhorsich diagnoz a veru maly uz musel o zivot niekolkokrat bojovat,mame za sebou 3 operacie a zial v zivote ho caka este niekolko ☹
co sa tyka toho selestu,velakrat ho zvyknu pediatri spozorovat v roznom veku a to pocuvanim srdiecka,ide tam vlastne o sum,ktory je predzvestou selestu a viacmenej sa tyka chlopnicky,.....nemusite sa obavat,pokial su si lekari nie isty,posielaju na vystrenie do Blavy,ale castokrat sa selest detom po case strati,avsak su pripady,ked to treba katetrizacne ci operacne riesit,ale to je malicke%,ale to je zase o inom,tam su aj nejake dalsie priznaky,vacsinou saturacie,......
preeto vam zelam,aby vase deticky boli v tom %,v ktorom sa to postupom casu same vytrati 🙂 ...
ak ste si niecim nie iste,pytajte sa lekarov,ved preto su tam,aby Vam odpovedali,poradili,...nikto sa neurazi,a vy mate pravo o informaciu zdrav. stavu vasho dietata
mojmu synovi našli šelest az teraz cez leto. Doktorka ho pocula po chorobe, tak nas poslala kardiologovi, tam nam robili RTG a sono srdiecka. Na sone nasli 1,5 mm defekt. Bola som vyplasena ako male dieťa, ale ako piše "vlasticka185" treba sa pytať, tak som zistovala... U mojho sa to vraj prejavilo az teraz preto, ze prudko vyrastol a to srdiecko nestiha, ten defekt sa mu zrastie, kludne moze sportovat a o rok na kontrolu... v skratke...
Chapem ta, ze mas strach, aj ja som mala, ale myslim, ze keby to bolo vazne, tak uz ste u kardiologa. prajem vela zdravia 😉
Mojej teraz uz skoro 8 ročnej dcére zistila slaby šelest doktorka ku ktorej sme prestúpili ked dcéra mala asi 6 rokov. Vtedy jej to pri počúvaní zistila. Doktorka pred tým, kde sme chodili od narodenia jej to nenašla. Keby mi to doktorka nepovedala, ani by som o tom nevedela, ma to slabé. Dcérka je normálne čiperné, aktívne dieťa, ked bola mladšia neobsedela, stále behala.... Myslím, že sa nie je čoho báť. 🙂 🙂
Ahoj, aj my máme slabučký šelestík, zistený v 15.mesiacoch, doteraz sme ho nemali.Malý ihneď po narodení absolvoval riadne vyšetrenie srdiečka ultrazvukom a všetko bolo v poriadku, tak som sa pýtala našej pani doktorky, že kde sa teda vzal??? A tu je vysvetlenie.Šelest má 10 stupňov, my máme 1.V našom prípade s najvačšou pravdepodobnosťou vznikol nedostatkom železa, synček absolvoval 2x virózy a vtedy železo ubúda.Krvný obeh sa snaží dodať srdiečku všetky živiny a hlavne kyslík, takže ak železo chýba, krvný obeh sa zrýchli, čo počuť ako šum-šelest.My ideme na krvný obraz, aby sme si to potvrdili.Takýto šelestík zvykne sám zmiznúť a niekedy mu treba pomôcť-dodaním železa,tak sa neboj, u malých detičiek je to celkom bežná vec, len to treba skontrolovať.
ahojte, nas maly sice nastastie selest nema, ale ja ho mam vrodeny, som sledovana od narodenia, lebo mam vaznejsiu poruchu srdiecka, samotny selest je v podstate zvuk, ktory sa vyskytuje pri ochoreniach, takze je hlavne podstatne cim je tento selest sposobeny, nemusi to byt nic vazne, da sa s tym v pohode zit, ja to mam stale rovnake, nemam to ani horsie ani lepsie, mojej mamke dokonca zistila lekarka selest, ked mala asi 40 rokov, nikdy s tym nemala problem, ale kedze sa vyskytuju niekedy aj stavy, o ktorych ani nevieme ze sme ich prekonali (napr. tzv. skryty infarkt ), tak sa to proste moze stat, ze sa to zisti neskor .... ked vas budu sledovat, bude to v pohode
netreba sa obavat pokial to je slaby selest. J aho mam tiez vrodeny a do mojich 10 rokov som pravidelne chodila na kontroly na kardiologiu kde mi robili kardiograf. to su take tie cucliky co pricucnu na hrudnik a sleduju ozvy srdiecka. su na to dane hranice. Selest je vlastne pokryvena chlopnicka a ktora nedoviera uplne otvor a to robi taky ten selestiaci zvuk. Pokial by to bolo velmi silne sa pristupuje k operacii. Ale ako pises doktorka vam povedala ze to je slabe. takze sem tam kontrola na kardio. Nic take hrozne to nie je 🙂 drzim palceky
ahoj, tiez by som sa rada pridala k zuzkaremiaska. dcerka ma pol roka a od narodenia silny selest, chodime na detsku kardiologiu na pozorovanie ale zatial nikto nic nepovedal. aj ja vopred za odpoved a skusenosti.