Dobrý deň . Obraciam sa sem s otázkou s ktorou mi naozaj nikto nevie pomôcť . Synovi som vo februári nahmatala približne 3-4 zväčšené uzliny pod čeľusťou bližšie uchu . Išla som prristotu k dr , pozrela mu to vzala mu krv .. výsledky prišli v poriadku a ona povedala že to deti mávajú ...v júli som s ním opäť šla k dr a spomenula som jej že tie uzliny tam stále sú a nijak sa nemenia ani nezmensuju , opäť mu vzala krv a ja som sa jej pýtala že či by nás prristotu nemala poslať na sono aby mu ich tam pozreli a ona povedala že nie že leukémia by sa mu ukázala v krvi . Výsledky prišli opäť v poriadku . Teraz je syn chorý a musím povedať že tie uzliny sa mu veľmi zväčšili jedna je o veľkosti možno menšej čerešne . Povedala som manželovi že sa veľmi bojím že náš syn má rakovinu lymfatických uzlín keďže nemiznu , dokonca teraz sú väčšie a niesu vôbec mäkké . Vysmial sa a povedal že žiadne vyšetrenie mu nedáme robiť . Že ich tam proste ma , brala mu krv dva krát všetko mal ok a tak to nemám proste riešiť . Čo by ste robili na mojom mieste ? Riešili by ste to išli by ste na sono ? Mal by nejaké iné príznaky pri spomenutej rakovine ?
Neprehanaj. Ak su pocas zdravia mensie "ako mensia ceresna", tak su uplne normalne. Leukemiu mal uz 2x vylucenu a lymfom ma ine prejavy ako zopar drobunkych uzlin.
Lymfatické uzliny nemiznú. Je úplne bežné, že pri chorobe sa zväčšia a niekedy zostanú čiastočne zväčšené.
Mám ich zväčšené od mala a pri chorobe sa ešte zväčšia. Mama mi v detstve hovorila, že vyzerám ako žaba, keď mi pri chorobe opuchli. Skús mu dať napríklad octanovú masť, možno sa opuch zmenší.
To podozrenie na rakovinu je v tomto prípade naozaj prehnané.
@mimka161 u nás si uzliny tiež bežné veľké a malé. Konzultovala som to a je to OK. Homeopat mi dal nejaké kvapky. Úprimne stále na nej zabudnem, takže neviem posúdiť. Snažím sa malého raz do týždňa premasirovat aby som tej limfe pomohla. Na to nezabudnem on, že mama masáž ešte 🤣. Údajne, ak sú uzliny na klucnej kosti, až vtedy je to pravdepodobne rakovina a treba to riešiť.
@betulinka1 a máte tie uzliny rovnako na oboch stranách ? Lebo on má pod čeľusťou zo tri štyri ale na opačnej strane ani jednu ...
Ma prosím ešte niekto skúsenosti ?
@mimka161 aj malý len na jednej strane.
@mimka161 moj maly dvojrocny syn ma jednu viditeľnu na krku uz dost dlho. Akurat to mame sledovat, ani krv mu nebrali. Vravela, ze pokial by chudol, maval teplotu dlhšie a podobne, ze vteey by sme riesili, lebo by to bolo zle. Ze je vela uzlinkovych deti. Mladsi syn 3 mesiace ma na krku na oboch stranach a este aj pod pazuskou. Odpoved od doktorky, to sa stava, moze ich mat takto uz navzdy, pokial je spokojny a prospieva, len to treba sledovat. Asi tak. Ale nervozna z toho samozrejme som.
Pridám sa do diskusie. Naša mala v novembri oslávi tri roky a teda uzlinu som prvýkrát nahmatala niekedy na začiatku roka. Samozrejme som to konzultovala ale vtedy sa to neriešilo že to zmizne .. potom sme pre febrilne kŕče skončili v nemocnici. Neskôr zas kvôli teplotám a tam sa doktorka ktorá nás už poznala spýtala či uzlinky zmizli. Vtedy som povedala že nie, stále ich ma. Jej odpoveď bola “vyžiadajte si sono”.. tak som aj tak spravila a doktorka nás poslala na sono. Tam lekár povedal, že uzlinky sú pohyblivé (tukové). Či jej brali krv lebo vraj toto vie spôsobiť aj angína. Keď som povedala že nie tak hneď poslal lekárke doporučenie o krvnom obraze. Malej teda vzali krv. Na výsledky som čakala takmer 3 týždne. 3 týždne som tŕpla či je všetko v poriadku a nakoniec výsledky chodili postupne. Všetko mala ok. Čiže lekárka sa vyjadrila že sú to neškodne uzlinky. Samozrejme jej pozrela pod pazuchou a ešte v oblasti pod bruškom nižšie. Žiadnu inú nemala len tieto. Je to vraj bežne a niektorým deťom zmiznú a iným môže ostať. Hlavne je ich sledovať. Keď sa zväčšia vždy viem že ide niečo na malú a som v strehu. No sono a krv ma ukludnili. Manžel sa vyjadril, že to ma po ňom lebo on ich mal do 15. Pri rakovine by malo tvoje dieťa aj iné príznaky než len uzlinky 🙂
@zuzana1798 ahoj ja som dcerke na hmatala v Oblast pod Bruškom asi tri uzliny , sú tvrde nepohyblivé a asi ju aj bolia ,veľké asi ako malé čerešne, v poslednom čase sa často sťažuje na bruško , dnes mame termin u doktora , velmi sa bojim čo nam povie , nikde také niečo nemala , veľmi sa o ňu bojim
@mimka161 uzliny sa bežne zväčšujú pri chorobe a niekedy už nikdy nezmiznú! Obidve moje deti ich majú! Ak j krv ok malo by to byť fajn ak sú do 1,5 cm tiež ok. Ale ja som pre svoj pokoj šla aj na sono . Tak chod kvôli sebe verím,že to bude ok