Ahojte mamicky, prosim vas, kto riesil vyvinovu neplynulost s logopedom? Potrebovala by som vediet, ako prebieha take vysetrenie. Dieta tam pride s rodicom, logoped posle rodica von a rozprava sa s dietatom a potom zasa samostatne s rodicom alebo ako? Ako casto ste tam chodili? Ako dlho trvalo, nez to dietatu preslo a ako dlho a casto ste chodili este potom? A ako ste vysvetlili dietatu, kam idete?
Velka vdaka!
ahoj, my prve teraz riesime tuto situaciu. Mala ma 2,5 roka, zacala sa zajakavat, po mesiaci to preslo ale zas zacala natahovat, napr..... Kooooooonik, dooooooobre a tak. Boli sme u logopedicky , boli sme tam aj s manzelom , on sa hral s malou a ja som sa rozpravala s doktorkou. Sem tam ma prerusila ked mala rozpravala aby ju pocula. Pytala sa otazky ohladom rodiny, malej rezimu, a tak. Potom nam nakazala cvicenia... Teraz ideme 15tehona druhe sedenie, som nenormalne zvedava co na, povie preco to zajakavanie prestalo
@poohie my chodíme, tiež sa malá zajakáva, teda už jej to prešlo. malej som povedala, že ideme k mojej kamarátke, aby bola zhovorčivá. Potom sme chodili aj so šušlaním. Ukazuje jej rozprávky a Lea ich má pomenovať. Niečo sa jej povypytuje a potom sa tam malá hrá a logopedička sa rozpráva so mnou. Žiadne cviky, nič. Len mi dáva rady, ako sa mám k nej správať a že ju nemám opravovať a trpezlivo čakať, kým sa vyjadrí. Neupozorňovať ju na to. Zajakávanie prešlo a aj šušlanie sa už trošku upravuje. Ešte ideme v októbri a ak to bude dobré, tak nebudeme už chodiť.
@mart1na26 ahoj, začali sme chodiť v septembri, to mala 3 roky aj 4 mesiace. Chcela som už som skôr, ale volala som v júli a objednala nás až na september. Okolo Vianoc sa to zajakávanie zlepšilo, skoro vymizlo, tak nám dala ešte jeden termín a uvidí sa. No ale začalo to znova a bolo to dosť zlé. A ešte sa pridalo aj to šušlanie. Zajakávanie úplne skončilo tuším v apríli, takže netrvalo to dlho. Fakt pomohlo, že sme ju neupozrňovali, aj babkám a aj učiteľkám v škôlke som musela povedať, nech ju neupozorňujú, neopravujú. A mali sme s ňou veeeľmi pomaly rozprávať. Lebo ona rýchlo rozprávala a to bolo aj z toho. Tak sme rozprávali ako dementi. A pomohlo.
@poohie Ahoj....aj moja dcerka mala ten problem...zlakla sa naozaj hrozneho Mikulasa...O par dni sme boli hned u logopedicky...dala jej poskladat nejaku hru a "skonstatovala", ze jej mozog pracuje rychlejsie, ako dokaze hovorit... Poradila nam spev...veeeela spevu, ze ju mam upozornit, aby rozpravala pomaly...Teraz uz ma dcera 18r. a rozprava pekne... Zial, ale uzili sme si smutku, kym to sama dostala pod kontrolu....Drzim palce. Hlavne nech vela spieva, uvolnuje to hlasivky...
ahojte, velmi dakujem za odpovede. no som prekvapena, ze tam je dieta pritomne, ked dr hovori s rodicom o tom. ved asi uplne prve pravidlo je, aby sa dieta o tom nedozvedelo, pokial si to teda este nevsimlo, co je nas pripad. u nas sa jedna o 4-rocneho syna (emanka - tusim su s Leou presne rovnako stari - maj?), cize on by dost porozumel, o com sa bavime, i ked aj s 2,5 rocnym by som sa bala pred nim o tom rozpravat.
my vsetky pravidla pozname, aj sa ich snazime dodrziavat, to uz ako sa nam to dari, je o inom... pomaha to, ale uplne to nikdy nevymizlo. a uz to trva dlho, preto uz asi niekam zajdeme, i ked velmi nerada. moja predstava je totiz taka, ze tam budeme kazde dva tyzdne behat cela rodina a potrva to cele roky. tak sa mi to zda este stresujucejsie stale ho niekde tahat, co je vlastne proti pravidlam o klude. vy ste tam vsetky chodili takto casto, hej?
a toho sa najviac bojim, ze sa bude vypytovat, kam ideme a preco preco preco donekonecna.
a este mam jednu otazku - vyhladali ste logopeda, ktory sa specializuje na zajakavanie, alebo ste sli k najblizsiemu?
@poohie ahoj, áno, Lea je májová, takže sú rovnako starí. My sme nechodili každé 2 týždne, ale každé 2-3 mesiace. Teraz sme boli v júni a ideme v októbri až, ale už sa nezajakáva vôbec a šušle už minimálne. Ja som hľadala najlepšieho logopéda pre deti, nešpecializuje sa na zajakávanie.
A rozprávali sme sa síce pred Leou, ale Lea to nepočula. Ona má hračky ďalej od stola a Lea sa tam hrala na zemi a rozprávala si. A logopedička hovorila veľmi potichu, musela som si hneď vedľa nej sadnúť, aby som ju počula.
A nehovorila som malej, že ideme k doktorke, ale k mojej kamarátke sa len porozprávať. A doteraz to tak je, je to moja kamarátka a už jej hovorím, že je to aj doktorka. Takže pohoda.
Už si bola u nejakého logopéda? Ako ste na tom teraz?
emanka, vdaka. som velmi rada, ze vase problemy zmizli. ench to tak uz ostane!
uvidime, ako casto budeme chodit my. bolo by super, keby nie tak casto. no neboli sme este stale.
je to teraz tak, ze uz kokcu obaja (4- a 2,5-rocny), takze je to zasa o nieco tazsie s tym dodrziavanim pravidiel. o maleho sa tak nebojime, jemu to len zacalo pred par tyzdnami a ma na to pravo, ved pol roka je jeho lehota, ktora mu este len zacala plynut. ale starsi to ma uz ovela dlhsie.
skusili sme ich oddelit na tyzden, ja som sla s dvoma mladsimi detmi prec a manzel zostal doma so starsim. jemu sa to zlepsilo, ked mal 100%-tnu pozornost a dalo sa vsetko viac-menej v pokoji riesit. mladsiemu to nejako nepomohlo, co zasa asi znaci, ze je chyba vo mne. ja si proste neuvedomujem kolkokrat, ze mam hovorit tak nechutne pomaly a v kratkych vetach. hlavne, ked rozmyslam nad niecim inym. hovorim uz pomalsie ako ked sa bavim s dospelymi, ale stale to nie je asi ono. ale mali sme tam pokoj, citali sme si dokola a hrali stale pexeso, verila som, ze aspon trochu to bude vidno, ale nic. ale aspon si od seba oddychli. s nimi je to velmi tazke, starsi je velmi jedovity tvor a kazda vychovna metoda, aku by sme chceli pouzit, popiera pravidla, ktore sa snazime dodrziavat kvoli tomu zajakavaniu, takze sme zviazani z jednej aj druhej strany.
neviem, mozno log. bude mat nejaky napad, ako to v tomto pripade riesit. na rok ich oddelit nemozeme 🙂 a neverim, ze to prejde skor. nejako sa mi zda, ze z toho proste musia vyrast. teda starsi, ked sa prestane tak jedovat za kazdu somarinu, myslim, ze by to mohlo byt lepsie. ale ak aj log. nepomoze, aspon bude/budu pod dohladom...
@poohie Ahoj neviem s akým veľkým dieťatkom máte chodiť,ale vždy je na logopedickom sedení prítomní rodič.My síce máme inú diagnozu,chodíme na logopediu cca od 1,5 roka každé 3 týždne a máme veľa cvičenia doma...Hlavne obrázky pomenovať atď.Lebo s menšími detičkami sa trošku ťažšie pracuje.Väčšie detičky chodia obvykle raz za 2 týždne.A samozrejme chodí sa dovtedy,kým sa reč nezlepší,čo je veľmi individuálne