Lietajúca muška v oku

baja_24
14. okt 2021

Dobry den, prosim Vas o radu, mam 25 rokov a uz zhruba 3 tyzdne mi v lavom oku akoby poletuje cierna muska/bodka v smere zraku, inymi slovami, vsade kde pozriem, tam sa ta bodka premiestni. Nosim okuliare na dialku, uz som si co to precitala na internete a mozny zakal sklovca postihuje skor starsich ludi, cize je mala pravdepodobnost, ze by som to mala (ale moze byt) . Som z toho dost nervozna, lezie mi to na nervy pri praci, soferovani, beznych cinnostiach proste...Som objednana k ocnej, ale az na koniec novembra, preto hladam nejaku docasnu pomoc v podobe kvapiek, vitaminov, proste hocico. Budem vdacna za akukolvek radu

zooeynka
14. okt 2021

@baja_24 ...ja som si zvykla...pride a odide...su obdobia ze je pokoj a obdobia ked to vidim viac, hlavne ked slnko svieti...vraj je to chyba sklovca. Zakalenie a da sa to operativne odstranit. Potom napis ako si dopadla u dr.

baja_24
autor
14. okt 2021

@zooeynka a dake kvapky, vitaminy neuzivas? a bola si s tym u doktora?

sisa_s
14. okt 2021

@baja_24 vitaminy to neovplyvnia, operacie sa robia az vo vaznejsich pripadoch, som podobne stara ako ty a tiez mam jemne zakaly sklovca, ale vidim to iba pri pohlade na bielu stenu, takze mi to nevadi 🙂 musis si na to zvyknut a nevnimat to tolko

baja_24
autor
14. okt 2021

@sisa_s no teraz to je pre mna tazke si na to zvyknut, lebo mam pocit ze vsade, kde sa pozriem, to vidim a velmi mi to lezie na nervy...ale teda po case to mozno uz nebudem rak riesit...a mozem sa opytat, snazila si sa to nejak riesit? 🙂

zooeynka
14. okt 2021

@baja_24 neuzivam na to nic, neviem ze by nieco na to pomahalo, okrem operacie kde vycistia sklovec. Do toho sa mi zatial nechce. Vnimam to od detstva, uz mam 40 rokov a neriesim to...vyrazne sa to nezhorsuje, ale su obdobia ked to vnimam viac a potom vobec.

baja_24
autor
14. okt 2021

@zooeynka chapem tak dakujem za odpoved 🙂 hadam to bude lepsie

sisa_s
14. okt 2021

@baja_24 nie, viem, ze 99% lekarov ti povie, ze si na to zvykni, takze to nemas ako riesit 🙂 operuju sa laserom fakt velke zakaly, kedy ten paprsok sa da zamerat na zakal, take tenke pavucinky tazsie 🙂 a kompletne odstranenie sklovca v mladom veku tiez nie je dokonale riesenie...ale skus vygooglit laserova vitreolyza a pripadne sa objednaj na konzultaciu..problem moze byt ten, ze niektore sukr.kliniky chcu, aby si platila, takze odporucia castokrat hocico, zisti si recenzie potom

duracellko
14. okt 2021

mne vitaminy pomozu - kvalitny vitamin A, aj ocna vyziva - lutein a pod., dam si vecer a na druhy den vidim zretelne ubudnutie zakalov. robi mi dobre aj struhana mrkva s oliv. olejom

ankare
14. okt 2021

@baja_24 napíš do skupiny Zdravotníci na MK

baja_24
autor
14. okt 2021

@sisa_s Ano, to uz mam prestudovane, preto takto sa obraciam na ludi, ktorí to zazivaju, co im pomohlo, ako to zvladaju a pod...🙂

baja_24
autor
14. okt 2021

@duracellko Dakujem za rady, zajtra hned zajdem do lekarne a kupim si a skusim aj tu mrkvu viac 🙂 mozem sa opytat, ako dlho u vas pretrvavaju tieto problemy?

duracellko
14. okt 2021

@baja_24 zhorsilo sa to posledne tri roky, ale ja mam aj ine ocne problemy

kisskiss
14. okt 2021

@baja_24 V 25 to už je normálka, ja som podľa mňa mala aj skôr, aj kamoška mi zvykla hovoriť, že má "mušky a pavučinky" už na strednej. Ono to tým vekom pribúda.. tak starší toho len majú viac.

sovica
14. okt 2021

Myslím, že @janinah je zdravoťáčka, čo sa očí týka, možno poradí...

patus_2
15. okt 2021

@baja_24 je to zákal sklovca, tu na Slovensku to neriešia. Niekde som čítala, že v zahraničí sa tomu venujú viacej. Môžeš vyskúšať nejaký kvalitny vitamín A, cez veľmi slnečné dni mi pomáha nosiť slnečné okuliare. Mne sa to objavilo okolo 20-tky. Tiež som si myslela, že si nato nikdy nezvyknem, ale nakoniec to už ani veľmi nevnímam. Sú horšie dní, kedy to vidím stále a sú dni kedy ani neviem, že mi niečo lieta.

baja_24
autor
15. okt 2021

@patus_2 Dakujem, dnes skocim do lekarne a kupim si a pripadne sa opytam, ci nie su nejake kvapky na zmiernenie, tie jodidove. Dakujem za odpoved a povzbudenie 🙂

baja_24
autor
15. okt 2021

@kisskiss Ano chapem, ze vekom pribuda, len je to take, ze predsa, mam este len 25 rokov a uz to zacina a ak sa to bude iba zhorsovat...

apostolko
15. okt 2021

babulky preboha ju tu nestraste, ja to mam tiez na obidvoch ociach, bol som na odbornom vysetreni o 2 ocnych, zrak mam v poriadku, bez okuliarov...ide o krystaliky kyseliny hyaluronovej ktore sa premiestnuju, vznikaju a miznu....nejde o ziadnu chorobu ani zavadu 🙂 mam 32 rokov

baja_24
autor
15. okt 2021

@apostolko Naozaj? Ziadny zakal? Cize po case by to mohlo aj samo vymiznut? 🙂

sisa_s
15. okt 2021

@apostolko a ved tu nikto nehovori o poskodenom zraku a okuliaroch 🙂 drviva vacsina ludi ma tie sklovcove zakalky po cely zivot, obcas mozu miznut, ale vytvoria sa casto nove...zalezi tiez od priciny atd...ale utesovat niekoho, ze urcite zmiznu a my zdravotnicky trepeme, no neviem 😉

apostolko
15. okt 2021

@baja_24 nie ziadny zakal, nebojte sa, zmizne a objavi sa znova, ja osobne to nevnimam uz nijako, je to dlhodoby "problem" az to tak mozno nazvat, ja to nevnimam ako nejaky defekt

1mina
15. okt 2021

Ja to mam tiez vsimla som si to po druhom porode rano na izbe ze vidim ciernu bodku 🙂 v podstate nie stale skor ked som vonku ...kamoska co bola na laserovej operacii dioptrii mi vravela ze jej vysvetlovali ze to maju casto ludia co nevidia dobre do dialky a ze hlavne na bledom podklade ked pzoerate to vidno 🙂 ...ja sa chystam v novembri k ocnej a potom tiez do neovizie tak pripadne dam vediet xo mi nato povedali...nyslim ze aj toto sa da odstranit laserom ak vam to.moc.prekaza

1mina
15. okt 2021

Teda tuto som videla ze to aj riesia ak vam to prilis vadi...mne cierna bodka co vidim nejak neprekaza ale som objednana sem ja mam viacej problemov.s ocami 🤨

veverickav
15. okt 2021

Ja to mam ,,, odkedy si pamatam,,, ako teenager som bola u ocnej. Vsetko mi vysetrila a povedala,ze okrem tohto mam taky zrak, ze mozem ist pilotovat stihacku :D povedala, ze vacsinou to mavaju stari ludia, ze u mna je to skor zaujimavost. riesenie nenavrhla, ja som si zvyklaza tie roky. niekedy ma to dokonca aj bavi pozorovat ake utvary tie moje nitky spravia :D chapem ale ze tebe to musi vadit, ked sa ti to objavilo teraz z nicoho nic. snad to Acko pomoze.

kisskiss
15. okt 2021

@baja_24 ale mne išlo o to, že to s tým nemá nič že máš len 25, veď to býva aj oveľa skôr. Neviem, kde si vzala, že 25 je skoro. Nemýliš si to so šedým zákalom, ktorý skutočne mávajú starší ľudia?

@apostolko veď ale nazýva sa to zákal sklovca, nie je to nijak zdravie ohrozujúce, ale zavadzia to občas pri pozeraní na svetle plochy ako kniha alebo dokumenty na počítači.. a ono to nemizne samé, len to "pláva" hore dole, tak to občas zmizne zo zorného poľa.. ale inak mi tie bodky a čiarky samé vôbec nemenia tvar ani nemiznú..

baja_24
autor
15. okt 2021

@apostolko Rozumiem a dakujem 🙂

baja_24
autor
15. okt 2021

@1mina Dakujem za odpoved a ano ak by ste ma potom mohli kontaktovat, ze co Vam povedali lekari 🙂 ja nosim okuliare do dialky, 3 a 2 na ociach, cize mozno spadam do tej "rizikovej" skupiny

baja_24
autor
15. okt 2021

@1mina Dakujem, ak sa to nebude zlepsovat, tak aspon viem, kde na koho sa obratit s tymto problemom 🙂

baja_24
autor
15. okt 2021

@veverickav No mna to skor otravuje ako zabava :D Ale ano, chapem, dufam ze to po case vymizne..🙂

baja_24
autor
15. okt 2021

@kisskiss nie nie myslim zakal sklovca, ale skor som to myslela tak, ze ano, moze sa to objavovat u mladych, ale predsa je viac pravdepodobne, ze u starsich a ze ak sa to bude zhorsovat, co to bude neskor...🙂