Ahojte rada by som pocula hlavne od mamicky so skusenostami s liecbou predcasnej puberty. Dcerka ma 8 rokov. Ma uz aj ochlpenie. Boli sme na endokrynologii. Na rtg zapestia. Caka nas utz nadobliciek.gyn
Vysetrenie.ocne pozadie. A magneticka mozgu. Aka je liecba. A co vsetko nas caka dakujem
Myslím, že je to predčasná puberta. Nemá rada kuriatka? Hormóny v potravinách môžu ovplyvňovať detský endokrýny systém. Už som sa s tým stretla. Vyradili zo stravy dievčatku (tiež zhodou okolností 8-ročnému) komerčné kurence a prejavy puberty sa vytratili.
Tiež by som začala od stravy...
Mám dve kamosky, ktorým dcéram začali rast prsia asi v dvoch rokoch... bolo to z kuriat.. my kura absolútne nejeme 🤢
Baby kurence uz 2 rok mame domaci chov. Jedine v skole to neviem odsledovat, ale je jedina v triede
@zyxie nevies ake prejavy mala. My mame domace kurcata uz 2 rok. Len ta skola. To je problem. Asi vyradime v skole. Rada vy som keby sa to upravilo len vynevhanim kurčiat
@katulka1141 No každé dieťa je iné, a inak reaguje a neviem, podľa toho čo viem v ŠJ sa pri nákupoch ide tvrdo po cene.
@anna777115 myslus, ze nie. Dr ma inuly nazor. Meria 135 ak dostane ms uz nevyrastie
@katulka1141 ešte rok dva sa po prvej menštruácii rastie.
Prípadne popremýšlať čo ešte zvykne konzumovať - dneska sú všade také "sračky", kde by to človek ani nečakal. Niečo sa mi marí, že predčasná puberta vzniká aj pri nadmernej konzumácii sladkostí.
A problematický je aj palmový tuk/olej.
@katulka1141 čím je krmeny ten domáci chov??
@andreakotesova no snad ju este aspo. 2 roky nedostane
@jankapepe praveze davame bacha. Ziadna zmeska. Iba zrno. Kukurica. Žihľava. Chlieb suseny atd
@zyxie je histaminicka cize sa snazime. Eliminovat polotovary a take tie srackove eckove sladkosti. Jasne ze zje aj nieco sladke.
@katulka1141 napíšeš mi presný jedálniček, pitný režim plus všetky lieky či výživové doplnky, čaje bylinky atď jednoducho všetko čo konzumuje? Kľudne do správy....
Predpokladám, že ani nikto z rodiny nepoužíva žiadnu kozmetiku alebo liečivá obsahujúce hormóny.
Keď si tu na MK človek prebehne diskusie, o predčasnej puberte je ich tu dosť - nechce sa mi veriť, že by toľko detí malo tento problém sám od seba - to musí byť niečo zvonka, čo sa dostáva do organizmu.
@katulka1141 Zabudla som ti odpovedať na tvoj dotaz - tomu dievčatku, tiež začalo rásť ochlpenie a ešte aj prsíčka.
@katulka1141 a čo radila endokrinologicka?štítnu žľazu má v poriadku?ochlpenie myslíš pod pazuchou či pošve?
@katulka1141 smiem sa opýtať, koľko cm meriaš ty a otec dieťaťa?
@anna777115 😱 preboha, ale ona nie je z Latinskej Ameriky, kde dievcatka zacinaju v 9.-10.rokoch.
My zijeme v strednej Europe!!! Podnebie tiez ovplyvnuje menstruacny cyklus, ale 8. rokov je velmi skoro.
Hlavne mlade diebcata zacinaju s antikoncepciou v 15.-16. rokoch a nech mi nikdo netvrdi, ze to neovplyvnuje zivot zeny a jej nenarodenych deti.
nemá dcéra problém s váhou? Silnejšie dievčatá dospievajú skôr...
@katulka1141 ale snáď vyrastie, ja som v 11, kedy som ms dostala, ešte určite nemala tých 170 cm, čo mám.
@deti95060810 ma 135 cm a 36 kil. Posledny rok pribrala 4 kila inak priberala primerane veku
@desore no ja som predtym ako s nou otehotnela bola na hak skoro 9 rokov 😢
@panelacikova nie sme vysoky. Ja 165 a otec 165cm
@luccija este nie su vysledky boli sme len vcera 1x
@katulka1141 Vyrásť určite vyrastie. Spolužiačky, ktoré dostali ms skôr, okolo 10 roku boli vtedy ešte dosť nízke. Ja som tiež bola nižšia asi o 20-25cm ako dnes. Toho by som sa neobávala.
Nepatrala si spätne v rodine ci niekto z predkov to takto skoro nemal? Niekedy to môže byť aj genetické (a i preskočiť jednu dve generácie).
@zyxie jasne, ze zje aj sladke. V masa sa snazime u nas vychovat hydinu. Len co ja zmozem v skolke a teraz v skole. Neviem z akych zdrojov je ich maso. Nekupujeme extra polotovary. Dcera nema rada velmi strukoviny. Inak miluje aj zeleninu aj ovocie. Obmedzene konzumuje mliecne pretoze mala abkm v dectve a histaminovu intoleranciu. Cize sa snazime fakt vyhybat sa takym veciam kde su ecka a konzervanty
@jankapepe dnes napriklad ma na desiatu lupacku. Hrozno. Obed maju v skole. A poobede ked sojde bude rizoto. Na veceru planujem kvaskovy chlieb a zeleninovu pomazanku. Do skoly si nosi vodu alebo domaci bazovy sirup. Doma vypije vodu.nema bohvieaky pitny rezim. Musim ju nahanat co sa tyka vody. Z vit. Berie omega 3. D. C niekedy probiotika. Chlorelu. A dr nam kazala koli dyslexii skusit aj esprico. Zatial sme ho skusili 2x no nechcem ist velmi do liekov. A 1 znaky puberty prisli 1 rokom
Osem rokov nie je predcastná puberta...