Liečba laryngitídy

laura0107
24. nov 2022

Ahojte mamicky.prosim vás,tie co s tým máte skúsenosti. Ako dlho sa lieči laryngitida u deti?aké lieky vám predpisuje lekár? Synček 3r. mal prvýkrát v apríli, vtedy dostal aj ATB Sumamed a za 2-3 dni ho to uplne prešlo,ani kašeľ,ani zachripnutie.
Teraz ma 3.den,ATB doktorka nedala ,že podľa nej niesu potrebne, dávam stoptussin, fenistil kv. Kalciovy sirup,stále je veľmi zachripnuty,nemá hlas,kasle len sem tam,horšie je to keď ide spať,vtedy ho chytá veľmi ten kašeľ.. ďakujem vám za vaše skusenosti

majulino
24. nov 2022

Na noc treba izbu poriadne vyvetrať, neprekurovat a nad posteľ zavesiť buď mokrý uterák alebo pustiť zvlhčovače. Na laringytidu je najlepší horký kalciovy sirup a solmucol na vykasliavanie. Dcéra mávala 3 roky takmer každý mesiac. ATB brala iba párkrát.

majulino
24. nov 2022

Ešte som zabudla, sirup od kašľu musíš dať najneskor 3h pred spánkom

mima172
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkaseiner
24. nov 2022

Na laryngitidu sa nedava atb - teda nie vylucne na laryngitidu. U nas liecenie trva 1 den, ale niekedy aj tyzden... to zavisi od toho ci sa mu spustia sople alebo nie. Fakt niekedy ho chyti v noci laryngitida, rano uz nic a ani nic potom.. U nas prva pomoc je fenistil a stoptussin (miesto fenistilu davam uz aerius od alergologicky), kalciovy sirup, vetrat, zvlhcovac nam ide fakt aspon 350 dni v roku ci je leto ci zima... a v najhorsom uz dycha do mraznicky kym odbehnem pre sprej a 2 vduchnutia ventolinu vacsinou za chvilu zaberu. Trapime sa s tym od jeho 15.mesiacov, pomaly ma 7a pol roka... prvykrat sme skoncili v nemocke, odvtedy len raz sme sli na pohotovost ked sme este nemali sprej a maly mi pocas laryngitidy aj vracal (aj vtedy pomohol sprej a pustili nas domov).
Drzim palce, vraj z toho deti vyrastu tak ledva cakam....

marlent
24. nov 2022

Kalciovy sirup fenistil davas dobre no treba mu cosi na vykasliavanie...solmucol alebo nieco co mu zabera....treva spat v zime vyslovene capica na hlavu a mat v izbe chladno ak mas moznost kup inhalator...

katkaseiner
24. nov 2022

Este tolko ma napadlo, ak by sa to opakovalo, tak by som vyhladala nejaku fajn alergologicku. Moj ma sice aj reflux ale hlavne som ostala ako obarena ked mi pocas laryngitidy vyvracal lieky (nemali sme este spreje) a nakoniec vdaka tomtu incidentu sa mu zistila alergia na brezu...

laura0107
autor
24. nov 2022

@marlent áno,okno mam otvorene celú noc,,ale ten solmucol neviem,lekárka nám vravela ze radšej stoptussin keď tak kašle.. že solmucol ešte viac podporuje kašeľ.. a ze pri laryngitide treba aj tlmiť..

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner takže ventolin pomáha??mam sirup doma..

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner on je sledovaný u alergologicky..keď sa to bude nejak často opakovať tak určite pôjdeme k nej..len som nevedela aký je priebeh choroby,,ale ako čítam, môže sa z toho dieta dostať veľmi rýchlo ale môže to trvať aj 10dni..

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner s prednison čipkom máš skúsenosti?

bagre
24. nov 2022

všetko závisí od priebehu - niekedy treba atb, niekedy nie, niekedy príde strašný kašeľ a trvá dlhšie kým sa to prečistí, pridá sa zvracanie z hlienov, ale syn mal aj taký priebeh že do 3 dní bol ok, bez kašľa. Dcéra raz nemala 5 dní hlas, tam nám už ostávalo len čakať.
Za mňa je dôležité ak sa to často opakuje podchytiť to hneď v začiatkoch, to už človek pozná koľká bije, a riadiť sa príznakmi, nie tým ako to bolo minule a čo vraví suseda. Syn mával každý mesiac, postupne z toho vyrástol vďakabohu, je aj alergik, ale naučila som ho že má hneď prísť, nerobiť paniku a hneď som dávala lieky /dithiaden a ak nestačil studený vzduch tak kortikoidy/. Antibiotiká mal asi raz

katkaseiner
24. nov 2022

@laura0107 ventolin sprej

katkaseiner
24. nov 2022

@laura0107 ano je to u kazdeho asi trochu ine a dokonca aj u jedneho dietata iny priebeh, niekedy sme doma aj tyzden lebo ma 2 noci laryngitidu a potom neskutocne sople, inokedy sice si ho necham 2 dni doma ale nic,
prednison som vzdy mala doma v chladnicke ale asi len raz som pouzila pri dcere... je to neprijemne, cize sama by som mu to ani nevedela dat... takze ako prvu pomoc to drzim ale nie nepouzivam

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner ja fakt neviem co mu dat..lebo počujem aj také zadné sople..hrkoce mu to tam..ale zároveň ho sucho drhne na kašeľ a nemá hlas..ráno mu hlas naskočil, bol v pohode a počas dňa zas ledva hovoril,veľmi sucho odkasliaval

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner aj lekárka nám vraví ze každá choroba ma svoj priebeh a vyvíja sa rôzne.. a treba podľa toho lieky..ale zas keď dáš veľa druhov nieje dobre..keď dáš zlý sirup nepomôže.. chceš dieťaťu pomôcť co najviac ale nevieš čo zvoliť☹

katkaseiner
24. nov 2022

@laura0107 chodte von na prechadzku (nie kvoli ludom ale kvoli studenemu vzduchu) a pravidelne davaj stoptusin a fenistil, raz denne kalciovy sirup a doma poriadne zvlhcuj a vetraj. Stoptussin mi v nemocnici poradili davat kludne este tyzden po laryngitide, nech sa to nevrati.

laura0107
autor
24. nov 2022

@bagre neviem vôbec co s tými ATB.mame ich doma.nedavam zatiaľ.. koľko čakať /necakat..keď fakt to niekedy prejde za 3dni niekedy vyše týždňa...ale keby boli nejaké vysoké teploty alebo zvracanie od hlienov asi by som dala už ATB..

laura0107
autor
24. nov 2022

@bagre aké kortikoidy si používala prosim?

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner áno áno.. vetram casto..chodíme aj von, včera večer sme šli aspoň na balkón este.. ľahneme do postele,pozakryvame sa a otvorím okno..mokré uteráky mam rozvesane..

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner len tie ATB ma zaujímali.. ci dávate.. ci treba/netreba..aké sú príznaky keď treba zvážiť...

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner a ze co teda najviac pomáha na ten nočný kašeľ..

bagre
24. nov 2022

čípky robené v lekárni a potom tablety keď bol väčší... atb by som neriešila - to by som nechala na doktorku buď keď budú dlho teploty alebo ak by ho aj bolelo na hrudi - vždy sme išli na späť na kontrolu a vždy bolo crp nízke, dýchanie čisté...

tinkavvv
24. nov 2022

@laura0107 atb ma predpisat lekar podla crp a aj celkoveho stavu. Ty neposudis ci ich treba/netreba. Takze sama ich neordinuj. A ak ich lekarka predpisala, treba s nou komunikovat, ze preco.
Pri klasickej laryngitide sa atb nedavaju. Ale niekedy sa to skomplikuje aj bakterialnou infekciou.

katkaseiner
24. nov 2022

@laura0107 pre cisto laryngitidu sa atb nedava, je to virus... to len nahoda ak aj nieco ine je pridruzene, cize atb vobec neries, fakt to dieta vo vacsine nepotrebuje.
Nocny kasel ak je suchy ja by som dala normalne bravcovu mast na potravinarsku foliu a dala na hrudnik a zakryt pyzamom - casto to robim aj v noci ak spi ale kasle zo spanku... robim to vlastne od ich 6 mesiacov kedze pre tak malych drobcov lieky na kasel... no netrufnem si spekulovat... Jaj a inak zvys vankus, ono to obcas pomaha...ale inak ten stoptussin by mal ucinkovat velmi rychlo, jednoduchy liek ale u nas fakt pomaha dlhodobo..

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner tu masť poznám.. používam h dcérky aj u seba..len malý si to nenechá,aj keď v spánku mu to supnem, zobudí sa a už si to aj trhá dole..vánkus ma vyvyseny..
Okej.
Ďakujem ti ,si strašne zlata ze mi tak radis..Aši som už všetko vyskúšala..
A ešte ma napadlo.. keď sa ten kašeľ zmení na vyslovene vlhký,ako to viaceré písali,, stále mam dávať ten stoptussin?? Netreba to potom zmeniť na solmucol ci mucosolvan?

laura0107
autor
24. nov 2022

@katkaseiner ja vždy väčšinou zavolám aj doktorke inak,ona poradí alebo povie ze mame prísť.. ale niekedy sú fakt najlepšie tie rady priamo od rodičov..takže ti ďakujem ešte raz.si poklad

katkaseiner
24. nov 2022

@laura0107 ja nemenim, tento stoptussin nam fakt velmi dobre zabera a mam info z nemocnice ze moze sa este dalej brat... tak ja sa toho drzim (samozrejme inym ich nazor neberiem)

sojorez
24. nov 2022

@laura0107 Pri laryngitide zacinas stoptussinom - ten je na ten drazdivy brechavy kasel. Ked dieta zacne odkasliavat, vtedy prestanes so stoptussinom a zacnes davat nieco na vykasliavanie (u nas zabera ten solmucol). Calciovy sirup, antihistaminika, na hrdlo teply olejovy zabal (nie pri teplotach), casto vetrat, inhalovat - pouzivam vincentku, syn uz je zvyknuty inhalovat i v noci, ak je zle. Pri zachvate kortikoidove cipky, mrazivy vzduch bud okno alebo mraznicka. Za tie roky, co mali deti laryngitidy, tak atb nemali ani raz.

laura0107
autor
24. nov 2022

@sojorez ďakujem ti veľmi pekne za tvoje skúsenosti.😉

euka210
24. nov 2022

@laura0107 nas treti mavall laryngitidy od 1,5r tak 2xrocne co doniesli starsi zo skolky. Starsi ju nikdy nemali. Nikdy sme Atb nedostali...je to virusove! A co davat?... tekutiny, fenistil, ked je teplota tak proti teplote nieco, kalciovy sirup podla nasej dr.nepomoze na zachripnutie, takze nekupujem. Na nocny zachvat sme dostali kotrikoidne cipky pre pripad nudze, pri vacsich Prednison...max.1 noc bolo treba pouzit, ked velmi zle dychal a som sa bala. Potom bolo stale uz lepsie. Inak pri nocnom zachvate zabalit dieta a ku otvorenemu oknu, na dvor, na balkon aby chladny vzduch stiahol trochu opuch...toto zabera.
Ja som typ, co zbytocne do deti lieky nepcha, kvapky a sirupy len ked je silny kasel. Najviac idu u nas lieky proti teplote.