Liečba ekzému

simka2020
20. nov 2022

Ahojte lekárka nam na suché licka povedala ze to asi bude začínajúci ekzem :( som z toho hlavou v smutku poradila ze mam premastovat ale 3 masticky a teraz neviem ktora bude najlepšia: excipial
Linola lotio alebo Imunoglukan lotio. Ma niekto skúsenosť s liečbou ekzemu? :(

zapalkazapalkova
20. nov 2022

@simka2020 starsi syn ekzem mal od mala a pouzivali sme rozne kremy napr aj excipial ale najlepsie na premastenie a najzdravsie bolo bambucke maslo. To aj mne najviac pomáha

karolin99
20. nov 2022

@simka2020 ahoj. Malej sa teraz vyhodil ekzem na 5tich miestach. Nic nepomahalo a teraz vidim obrovne pokroky na 2-3 tri dni nieje skoro nic vidiet. Pomohol nam holkov krem ktory stoji tak 1€ a par centov 🙂

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabika0825
21. nov 2022

@simka2020 v prvom rade treba začať riešiť stravu, neviem aké staré je dieťatko, ale všetko čo sa týka ekzemu začína v črevách, môže to byt aj niečo autoimunitne, treba ísť na viac vyšetrení. Ak je na umelom mlieku, tak dávať iné ako kravské, skusit najprv bezlaktozove, ak by to po 2 týždňoch bolo ešte horšie, tak skusit kozie alebo sú aj špeciálne mlieka z lekárne ktoré neobsahujú veľa zloziek ktoré by mohli škodiť, treba sa ísť na to opýtať do lekárne. Sa mi zdá že aj lekar vie potom predpísať tie mlieka, lebo sú cenovo drahé. Toto viem lebo sme riešili v rodine niečo podobne, ale dieťa to malo na celom tele a masticky od lekárky to len zhoršovali. Ak je dieťatko staršie tak nasadiť probiotiká, zo stravy vylúčiť alergény(švajčiarsky zoznam-hoďte do Google), samozrejme ísť na testy potravinové, vzdušné alergény, roztoce, parazity,…ak toto budete dodržovať a testy budú negatívne tak ešte má napadlo že ak to má na lickach tak mu nejdú zuby náhodou? Aj to byva príčina. Niektoré deti to takto majú, mokvavy ekzém na oboch lícach, nikde inde iba tam a akonáhle zuby budú vonku tak to zmizne samé. Ak si chcete však pomôcť to trosku dať dokopy, tak skin cap krém je topka, síce neviem či sa môže dávať na tvar, ale čo mame s ním skúsenosti tak pomohol vždy no aplikoval sa iba na telo. Do týždňa hnusný ekzém preč. Ale treba s ním opatrne a hlavne si treba zistiť od veku dietata či môže. Určite nedávať kortikoidy a maste čo predpise lekar lebo do budúcna môže mat dieťa problémy.

gabika0825
21. nov 2022

Inak ak má iba suché licka a nemá nejaké iné problémy že by to bolo svrbivé alebo cervene mokvave, tak môže to byt aj zo zimy, treba kúpiť mastnejsi krém a natierať na celu tvar dieťatka, hlavne keď sa ide von. Studený vzduch a mráz vysušuje

simka2020
autor
21. nov 2022

@gabika0825
Ahojte ano vyslo nam to ked sa zacal pchat zubok a kazdy jeden dalsi to len zhorsil. Lenze ma rocik a aj papa uz cize sa bojim ze to moze byt zo stravy ma to zatial chvalabohu len na tej tvaricke licka tak okolo nosteka najviac ta oblast. Poctivo premazavam krém ani nic ine som nemenila. Pozriem ešte tie alergeny co vysadit dakujeem. Inac ak je to zo zubkov tak je potreba asi tiez obmedzit jedalnicek?

simka2020
autor
21. nov 2022

@simka2020 stvornozkuje a tie spinave ruky zo zeme furt po tvári uz sa zlostim na to ale co ked mala este nechape. Mozno ju to svrbi a tak si šúcha tvár. Berie vseeeeeeetko do pusy uz som nestastna z nej 😂 miesto steniatka

simka2020
autor
21. nov 2022

@simka2020 inac kojim cize o to horsie teraz musim dávať pozor aj ja a aj na nu a absolutne netusim co mam vyradit a obmedzit hlavnee neviem cim mam nahradit mlieko maslo pecivo a pod

gabika0825
21. nov 2022

@simka2020 no ak je to zo zubov tak to samé odznie…ale je dobre spraviť testy, hlavne na tie potraviny.

domiklik
21. nov 2022

@simka2020 ahoj mam približne rovnako staré dieťa a podobný problém... Kojím a ekzém sa v miernej forme vracia, keď idú zuby, dochádza filter na vodu a je tvrdá, začína vykurovacia sezóna a podobne. Excipial na tvár nie, to sa nedáva, imunoglukan ma zloženie, ktoré niektorí lekári vyhodnotili ako nie celkom ok... Bioderma laroche posay za mňa parfumovaná... Skus lipobase, je to taka mastná pasta, teraz na zimu fajn, a nestojí veľa. Ja som synovi kúpila aderma telové mlieko a tým ho natieram celého zatiaľ spokojnosť. Ešte holtov krém u nás funguje

simka2020
autor
21. nov 2022

@gabika0825 2.12 ideme do kožnej tak pytat sa jej na tie testy alebo to ona bude iniciovat sama bude vediet na co testovať?
@domiklik ahooj dakujeem mala som pocit ze s holtovym kremom ju svrbelo alebo stipala neviem lebo sa správala divne ked som umyla uz ok 🙉
Ale Zaujala ma ta tvrda voda myslíš žeby to mohlo byt? Mame studnovu tiez dost tvrdu

domiklik
21. nov 2022

@simka2020 netuším ako studnova ale naša voda je strašne pre chlorovana. Ja sa natieram pravidelne po sprche ale môj muž vždy na začiatku jesene príde, že ho svrbí celé telo...kupili sme filter do sprchy a je to oveľa lepšie, aj malý nemá takú suchu kožu...

gabika0825
22. nov 2022

@simka2020 no podľa toho ako tá kozna rieši problémy. Či len predpise kortikoid maste alebo sa aj zaujíma o to nejak hlbšie popripade lieči pacientov aj inak ako kortikoidmi, čo vlastne pomoze iba povrchovo, ale nie zvnútra. Vie to pri dlhodobom používaní aj škodiť. Ale určite sa jej opýtaj na tie testy, primárne to rieši alergológ ale. Čiže skôr si nájsť toho, ale aj kozna tá vie poslať na testy. Ale treba sa o tom informovať, ešte dodám ze nedaj odradiť keď povie že to je zbytocne alebo niečo, potom by som skôr vymenila kožného

simka2020
autor
22. nov 2022

@domiklik vedela by si mi do spravy hodit nejaku foto alebo typ toho filtra? My sice vodu nechlorujeme mame studnovu ale vidim na spotrebičoch a bateriach ze je tvrdá dakujeem
@gabika0825 tiez som uvazovala ze budem sa pytat na tir testy lebo ak vravitr vsetky ze ekzem je zvnutra tak treba vylúčiť co skodi zatial vylúčim mlieko a mliecne vyrobky na par dni ci sa to zlepsi chcem aj bielu muku a take rizikove ovocie a zeleninu ale ked ja netusim co jej davat co nie boze to bude 🙉

gabika0825
22. nov 2022

@simka2020 najdi si na nete, áno mlieko vylúčiť určite na začiatok, aj kozie aj ovčie pre istotu (ak konzumuje), múku hlavne pšeničnu, alebo aspoň používať bezlepkovu. Čo sa týka ovocia tak to môže byt hocičo, skôr iba citrusy by som nedávala a take tie exotické ovocia. Inak by som to nehala zatiaľ takto a po testoch sa uvidi

simka2020
autor
22. nov 2022

@gabika0825 dakujem krásne aspon viem od čoho sa odpichnut🥰 netusim ako mi pojde varenie po novom

gabika0825
23. nov 2022

@simka2020 ono sa to zdá moc náročné na začiatku, ale naozaj nie je, keď sa zabehnete do toho, aj keby dieťatku zistili intolerancie alebo alergie na nejakú potravinu tak je strašne veľa náhrad na trhu fakt si vyberie každý, aj taký človek, čo ma intolerancie skoro na všetko. Čiže sa vôbec nemusíte toho báť len treba sledovať v potravinách keď budete, na výrobkoch zloženie. A inak este ma napadlo, akú kozmetiku dávate dieťatku na tvar? Nemôže to byt z nejakého krému? Nedávate na licka krem do nepriaznivého počasia? Lebo aj to môže vadiť alebo zhoršovať a nemusí sa to ukázať hneď

simka2020
autor
23. nov 2022

@gabika0825 len začiatky tazke alr vidim ze je toho kopec len budem musiet viac skúmať zloženie no a tak snáď nie navždy.. noo davam sebamed to co aj na telicko tak neviem 2 dni som davala modru indulonu ale zdalo sa mi ze to bolo horšie ako sme prisli do tepla. Ale uz 2dni nejeme mlieko mliecne vyrobky davam pozor tak kto vie boze z toho 🙉

gabika0825
23. nov 2022

@simka2020 pozri, vôbec sa nemusíš takto stresovat a určite nie navždy 😄 to len teraz vidíš takto zhrozene, lebo človek na to nie je zvyknutý, ale ubezpečim ta aspoň tak, že maličké deti z toho zvyknú vyrásť, čiže o take 2 roky ak by sa zistila intolerancia teraz na niečo, tak nemusí byt už za 2 roky alebo môže byt zas na niečo iné, čo predtým nebolo. Ono je preto dobre v prípade zistenia intolerancie alebo alergie ísť kontrolné po nejakom čase na testy znova. Aby sa vedelo čo sa môže už do jedálnička natrvalo zaradiť a čo by respektíve už nemalo vadiť. Ale zas je aj ďalšia varianta, ktorá byva u detičiek často, že vyjde niečo pozitívne a pritom to dieťatku nevadí, alebo niečo negatívne a môže to spôsobovať problémy. Čiže treba si to hlavne odsledovať

gabika0825
23. nov 2022

@simka2020 a k tej kozmetike, indulonu nie… je to veľmi mastné a oleje a mastné krémy na ekzemy nepomáhajú, iba zhoršujú svrbenie. Čiže skôr nieco gelovitej formy alebo ľahší krem kľudne aj ten sebamed, ale kúpte priamo na tvaricku.. lebo telové mlieko má zas iné zložky a je určené na telo, na tvari je iná koža, jemnejšia….

anabell1985
25. nov 2022

@simka2020 náš synček mal
Dlho ekzem na tváričke. Až ked sme zmenili obycajne Um na UM pre alergikov tak mu to uplne zmizlo a este kremik La roche posay lipicar eczema med

simka2020
autor
25. nov 2022

@anabell1985 ked.ja kojim.o to je to zlozitejsie 🙉🙉🙉

anabell1985
26. nov 2022

@simka2020 tak skus aspon ten kremik

seepferdchen
26. mar 2023

@simka2020 mozno stara tema, ja som tiez kojila, pogugli eliminacnu dietu a skus takto nam to v priebehu 7 mesiacov zmizlo a to sme mali mokvajuci ekzem… viem Ti este poradit nahradu za maslo Alsan- ten oranzovy je naozaj chutny, je z byliniek a kokosoveho tuku) a mozes na nom aj vyprazat aj s nim piect. z kozmetiky nam sadlo az avene ta xeracalm rada ( termalne vody) treba pozerat na eshope. A drzim palce, nasmu este vadili paradajky 🙂 je to o pozorovani, casom na to ziskas “griff) a pozor nasemu sa stacilo nadychat aj vyparov z mlieka a uz bol cerveny, cize vsimat si aj to ;) verim ze z toho vyrastiete, zaklad je ta strava a skus probiotika a prebiotika. Mna to tiez vytrapilo, pamatam si ze som jedla najviac ryzu, morcacie a cuketu ale stoji to za to. Nasemu chutili ked bol maly od Hipp tie antialergy rady, kralik a take to papal jedno za druhym 🙂