Leukocyty v moči dieťaťa a rast zúbkov

24. sep 2021

Maminky, dcérka má 13 mesiacov, má od narodenia problémy s obličkou a močovodom ale to je iný príbeh. Ide mi o to, že moč pravidelne kontrolujeme papierikmi, pravidelne sa posiela do labáku, sme v nemocnici ako na klavíry...
Zúbky jej začali ísť len nedávno, osem naraz, skončili sme v nemocnici, mala horúčku a nález v moči, kuktivačne ale v poriadku. O deň na to moč negatívny a na ďalší deň vyšiel prvý zúbok. Diagnóza: syndróm rastu chrupu (netušila som, že niečo také existuje 😅)
Teraz zase. Horúčky, na papieriku zase leukocity v moči, zúbky navreté. Samozrejme panika, moč šiel do labáku či zase niečo s obličkou a mne začína ísť v hlave že či je možné aby leukocity boli v moči keď ide zúbok. Alebo sú tam len keď je problém s mocovymi cestami? 🤔 Lebo už sme z tohto na prášky

katesocka
24. sep 2021

Svojim spôsobom to máme so synom podobné. Syn má 1 obličku menšiu a pracuje na 7% plus má/mal reflux moču. A teda pýtala som sa na tie leukocyty v moči pri zuboch, pediatrička tvrdí že to nie je z toho... Ale, marí sa mi, že som dokonca tu na MK o tom čítala, diskutovali maminky s detičkami s nefro/uro problémami a tiež zvykli mať zápaly vtedy, keď išli zuby.
A veru mne sa pri mojom synovi tiež toto pár krát stalo, teda aspoň som na to mala podozrenie. V marci/apríli v minulom roku mu išlo naraz tuším 5 zubov a mal 2 zápaly obličky. Jasné, že za to mohol hlavne reflux moču, ale ja osobne mám stále pocit, že aj zuby. Pri raste zubov môže byť agresívnejší moč, takisto niektoré deti častejšie kakaju a teda kým ešte majú plienku, tá stolica sa dostane aj "dopredu" a myslím, že stačí chvíľa, a už môžu prísť baktérie a horší moč.
Ale teda, budem rada, keď sa tu ešte niekto k tomu vyjadrí, aj keď možno napíšu, že som napísala úplnú hlúposť 🙈