Laryngitída u 2,5-ročnej

maca2014
13. okt 2022

Ahojte, malá 2,5 ročná má laryngitidu prvý krát, dve noci "spíme" pri otvorenom okne, zvlhčovač zapnutý nonstop, dnes sme šli na pohotovosť, povedali že je to na nemocnicu, na príjme ju lekárka vyšetrila, dala čipok a šli sme domov, na jednej strane som rada ale na druhej strane mám neskutočný stres, že čo zas bude do rána. Malá ťažko dýcha, chrapčí a píska, niekedy zakašle a lapá stále po dychu...to je klasický priebeh choroby? Keď bude zle tak mám dať čipok ale kedy už je tak zle? Čo mám brať ako záchvat? Keď bude kašľať nonstop štekavo?

slovakboy
13. okt 2022

@maca2014 ja som to mal v útlom detstve mal som asi dva roky. Spomínam si ako ma otec s mamou niesli v noci na rukách do kuchyne k veľkému hrnci na sporáku v ktorom sa varila voda s harmančekom a dýchal som paru. Dusil som sa vraj ale ja si pamätám len na ten hrniec. Lekárka povedala že z toho vyrastiem a tak aj bolo. Aj tvoja vyrastie dovtedy nqparujte a pohotovosť v zálohe aby bola.

kukulienka999
13. okt 2022

@maca2014 cipok zaberie na 99%, neboj sa. Zajtra chod k obvodnej, predpise fenistil na opuch a cipky do zálohy. Laryngitida ss zvykne vraciat …aj môj syn ju mal prvy krat minulú zimu, nič prijemne, bála som sa ako o život. Ale cipok zabral, rano sme sli k doktorke a dala do zálohy.

mijunik
13. okt 2022

@maca2014 ahoj, nám detská doktorka povedala, že keď sa pri nádychu vťahuje hrudník, vtedy je to na záchranku. Nevedela som si to predstaviť. Ale áno, fakt sa hrudník vťahoval. 😳 Čiže pri hlasnom dýchaní dcérku vyzleč a pozoruj hrudník. Ak, tak volaj 155, skonzultuješ. Hlavne pri záchvate malú okamžite na ruky - do zvislej polohy a do chladu. Von alebo tesne k otvorenej chladničke. K nám, než prišla sanitka, syn už dýchal oveľa lepšie. Ale brali nás aj tak do nemocnice, tam čosi inhaloval, mal vtedy asi 4 roky. Nehospitalizovali nás, ale pomohlo mu to inhalovanie čohosi. Držte sa. Ono to prejde, len buďte teraz v noci pre istotu na stráži. 🙂🍀 Časom z toho vyrastie a už jej laryngitída nebude spôsobovať také ťažkosti. 🙂

kukulienka999
13. okt 2022

Alebo keď máš fenistil doma, daj podľa dávkovania

elanor
13. okt 2022

ked by bolo zle, tak malu zabal do paplona, posad na stolicku, otvor mrzanicku aj chladnicku a prisun ju co najblizsie, nech dycha ten studeny vzduch.
Nam este pomohol aj studeny olejovy zabal na krk. Pozor - studeny. Za nic na svete nie teply. To len na handricku nalej trochu bars kuchynskeho oleja z flase, daj bars jaku utierku a sup obviazat krk.

maca2014
autor
13. okt 2022

chodím s ňou na balkón, v spálni otvorené okno, zvlhcovac, dávam fenistil a kalcium, toto je tretia noc, len som chcela vedieť čo stým dýchaním lebo ja mám zakaždým pocit že sa ide zadusiť...hrozna choroba. Budem sledovať ten hrudník, ďakujem za rady

sojorez
14. okt 2022

@maca2014 Tiez mam doma syna s laryngitidou, od soboty som poriadne nespala, co len pocuvam a sledujem, ako dycha. Stoptussin na ten stekavy kasel, antihistaminikum a calciovy sirup, do nosa vincentka a nasivin, a paradoxne @elanor nam vzdy dr doporuci teply olejovy zabal a pritom inhalovat vincentku (ze teplo rozsiri cievy a studeny vzduch skludni hrdlo) - jedine pri teplote vynechat ten zabal. V pripade zachvatu studeny vzduch - otvorene okno, chladnicka. U nas tato kombinacia funguje, chvalabohu cipky prednisonove som za tie roky (a tri deti) este nepouzila.

mijunik
14. okt 2022

@maca2014 ahoj, no ako je? Bola pokojná
noc? A už je maličkej lepšie?

maca2014
autor
14. okt 2022

@mijunik noc bola ešte zlá, ale okolo piatej ráno sme zaspali a už sa záchvat neopakoval, dnes prespala celý deň, ešte plače pri kašli že ju to boli ale už tak nepíska

mijunik
14. okt 2022

@maca2014 zlatinko malé… 🙂 Bude dobre, detičky sa rýchlo liečia. Držím palce, ste bojovníci. 🙂

maca2014
autor
14. okt 2022

@mijunik ďakujeme ❤️

lubimmisku
14. okt 2022

@maca2014 och, nezavidim. Neznasam tu chorobu. Trapime sa od 6m, niekolko krat do roka, niekolkokrat hospitalizovani.. intenzivne to bolo do cca 4r, potom 2r pauza a tento rok uz 2x, z toho raz prisla záchranka. Maj stale cipky pre istotu doma, inhalacne lieky, vybavu na to, lebo ono to vzdy pride z nicoho nic. Moj to mal uz veľmi vela krat a nikdy si nie som ista, kedy to uz je na nemocnicu. Cipky uz viem celkom odhadnut, ale tiez som s tym mala problem. Velmi drzim palce!

maca2014
autor
14. okt 2022

@lubimmisku juj tak to ste si užili 😔 je to hrozná choroba, človek by za tie deti aj dýchal, dnes som bola u pediatričky ako kázali z nemocnice, a tá mi dala pre ňu Atb Cedrox, a namiesto hydrokortizonu mi predpisala rektalny diazepam.. ja som to už v nemocnici spominala, že mi dala lekarka diazepam ked budu zachvaty a teda velmi sa čudovali, že to sa musela lekárka pomyliť

lubimmisku
14. okt 2022

@maca2014 fu, diazepam je na nieco uplne ine. Tam su potrebne prave kortikoidy, ktore stiahnu opuch sliznice a uvolnia sa dychacie cesty. Zvlastne, naozaj. Ona asi nepochopila, ake zachvaty ma, lebo diazepam na zachvaty ano, ale na epilepticke.

maca2014
autor
14. okt 2022

@lubimmisku práveže pochopila, však ju aj počúvala, aj som jej volala potom že sa to zhoršilo a mala laryngialny záchvat, dala mi vsetky rady ohľadom toho a vystavila recept na diazepam, dnes som jej dala správu z nemocnice, kde bol pri diazepame otáznik a aj tak mi povedala že mám ho dávať ..🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

gloria31
14. okt 2022

@maca2014 treba k mrazaku aby dýchala ten vzduch z mrazničky

lubimmisku
14. okt 2022

@maca2014 a nemas doma teda ziadne kortikoidne cipky teraz? To bola vzdy prva vec, co urobili ked prisla ku nam pohotovosť alebo nas brala sanitka, ze mu dali cipok aby stiahol opuch. U nas vzdy po najhorsej noci boli potom uz len lepsie. Vacsinou prva- druha je najhorsia. Len prvy krat, ked sme este nevedeli ani co je laryngitida, tomu predchadzali dlhsie kasle, pediatricka to zle vyhodnotila a potom sme skoncili rovno v nemocnici na kyslíku. Velmi drzim palce! Verim, ze najhorsie uz mate za sebou

maca2014
autor
15. okt 2022

@lubimmisku jeden čipok mi dali ešte na pohotovosti, ten mi ostane v zálohe, táto noc už bola kľudná.🙏

lubimmisku
15. okt 2022

@maca2014 super, uz by sa to nemalo teraz zopakovat. Môjmu inak este pomahalo, ked bol mensi, ked spal na mne, vyvyseny matrac nepomahal, tak som ja polosedela a on obkrocmo na mne a tak spal. Otvorene okno celu noc, ciapku.. moj aj grcal pri tom kasli casto, tak takto som to mala aj pod kontrolou. Aj ked rano som bola ako rozbitá hracka 😜
Som rada, ze uz je lepsie, držte sa

maca2014
autor
15. okt 2022

@lubimmisku áno aj my sme tak fungovali doteraz, stále bola na mne, ďakujeme ❤️

mima172
15. okt 2022

@maca2014 Ahoj, keď mala dcéra 5m, tak sme ležali s laryngitidou v nemocnici, no teraz ma tak ako tvoja a už ju zvládame doma. Naposledy mala v júli, čiže celé zle, keďže sa nedalo dýchať ani v noci.
Áno, to co popisuješ je priebeh choroby. Ja mam na záchvaty Medrol tabletky, no nepoužila som ich, je to svinstvo. Dr mi kázala dat v prípade, že záchvat kašľa neprestane do 15 minút ani pri studenom vzduchu (vonku alebo otvorená mraznička).
Hlavne veľa tekutín, malý veľký zázrak - kalciovy sirup a vydržať. Laryngitida znie desivo, no dá sa to zvládnuť, aj keď pre nás - maminy, je to utrpenie počuť ako sa to dieťa pridúša.

hruska91
15. okt 2022

@maca2014 ahoj prešli sme tým pred 2 týždňami- olejový zábal na krk kľudne izbovej teploty nie studený - držať krk v teple (z vonku) a z vnútra podávať studené tekutiny, kľudne môže zmrzlinu (zvnútra) . Zvonku teple roztiahne cievy a zlepsi prekrvenie, a zvnútra studené stiahne opuch. Tak nám bolo povedané. A zvlhcovat, zvlhcovat… fenistil+Stoptussin+kalciovy sirup 3x denne všetko a cipok na začiatku pri záchvate

hell23
15. okt 2022

@maca2014 ahoj mne to maval tiež syn starší keď bol taky ako tvoja malička ale vyrástol z toho. Keď mal 5rokov ako keby seklo a bol pokoj. Ale predné ako robíš do chladu ja som ho tak isto zabalila do deky a na balkón cez zimu. Najhoršie je večer my sme užívali dithiaden, kalciovy sirup a kortikoidy Prednison. To som mu dával len tri dni presne ako mi napísal lekár. Boli sme aj v nemocnici keď mal pol roka to mal aj vysoké teploty plachty mu namáčali a vešali cez postieľku aby mal vlhký vzduch. Aj ja doma som dávala mokré uteráky cez zimu na radiátor. Otvorene okno. Držím palce nech je princezná čím skôr zdravá. 🍀

maca2014
autor
15. okt 2022

Ďakujem všetkým za rady, tri noci boli kritické, teraz už to vyzerá lepšie, do budúcna budem vedieť , ale teda vôbec ma neteší že sa to zvykne takto opakovať 😔

marion09
15. okt 2022

@kukulienka999 aky cipok?

nikka055
15. okt 2022

@maca2014 moja mala mala laringytidu v januari skoncili sme vtedy aj s coronou v nemocnici, minulý týždeň opat 2noci sme nespali cipky na chvilu pomohli ale ako sme kupili zvlhcovac hned sa jej polepšilo ale siel nonstop ... chuda iba plakala a lapala po dychu 😪 pametam ako som ja ako dieta trpela a bala sa ze sa zadusim Najhoršie co moze byt

maca2014
autor
15. okt 2022

@nikka055 sú to neskutočné stresy, ja som si zvlhčovač požičala, ale ako tu čítam všetko tak si ho budem musieť zrejme kúpiť