Laparoskopická pyeloplastika obličky

sunflower000
13. júl 2017

Maminky nemate niektora skusenost s pyeloplastikou oblicky u dietata? Ako to prebieha, pripadne ci aj laparoskopicku operaciu robia na Slovensku.Dakujem za akukolvek info.

nieco22
23. feb 2018

Ahojky, neviem ci je este aktualna otazka, ale my sme vcera absolvovali uz druhu pyeloplastiku, klasickou metodou, pretoze deti laparoskopicky nerobia. Prvu v 04/2016, tak sme mali nefrostomiu niekolko mesiacov, zaviedli mu 3x stent , ale aj tak sa mu opat urobili zrasty na mocovode, vcera mu urobili narocnu reoperaciu a tvrdia, ze vyzera to slubne, ale bojim sa, ci sa opat neurobia zrasty. Ako dopadla vasa operacia, mate odvtedy nejake tazkosti? Vdaka.

livcake
11. mar 2018

@nieco22 Ahoj, nam robili teraz pyeloplastiku, sme 5 den po Op... ubezpecili nas, ze po zoperovani to uz bude dobre.. no ako citam, tak sa to moze vratit...??

nieco22
12. mar 2018

Ahojky, my sme mali velmi silne poskodenie mocovodu na niekolkych miestach a 4.st. hydronefrozy a uz pri prvej operacii sotva zachranili oblicku. Nedavali nam dobre vizie a jednoducho sa nam znova urobilo na mocovode zuzenie, tak ze nevedeli ani stent implantovat. Po druhej pyeloplastike maju pozitivnejsie perspektivy 😊. Dnes mame KO po 3 tyzdnoch. Verim, ze ste na tom lepsie, prajem skore uzdravenie a mamke vela sil 😉.

livcake
12. mar 2018

Vdaka, aha tak my sme mali len hydronef 2-3 st a jedno zuzenie hore pri oblicke... Na scintigrafii bola oblicka funkcna na 48% takze super, len sme mali casto zapaly mic ciest :(
Tak dufam, ze vam kontrola dopadla dobre 🙂 a kolko ma drobec??

sunflower000
autor
12. mar 2018

@livcake a ako casto ste mavali zapaly? Kolko rokov ma dietatko? A kds ho operovali?

sunflower000
autor
12. mar 2018

@nieco22 tak drzime palce, a kdo vas operoval?

livcake
13. mar 2018

Operovala Dr Kurcinova a vas??
Mame 10m a 3x zapal za posledny polrok

nieco22
13. mar 2018

@sunflower000 maleho operoval primar Minčík, je naozaj odbornik v tom co robi, ked sa nemylim, je predsedom urologickej komory, ci cosi take... malemu citlivo vybral termin operacie, aby nebol prilis maly vzhladom k rizikam operacie a zase vcas kvoli poskodeniu oblicky. Odisli sme od nefrologov, pretoze to boli len skumavky... aj ked to bolo narocne a urobil nam kopec vystreni, viacero narocnych zakrokov, dal dokoky oblicku, ktora nemala sancu.. vdaka nemu sme predisli zapalom a dalsim komplikaciam... vcera sme boli na KO, primar “odskocil” z operacky, urobil malemu RTG a hovori, ze za dva mesiace budeme uplne fit, bez nefrostomie a stentov, takze sa nenormalne tesiiim. Ma obdivuhodny pristup k pacientom, zvlast k detom... zalezi mu na pacientoch.

nieco22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nieco22
13. mar 2018

@livcake moj drobcek mal teraz tri... zvlada to obdivuhodne...a ako som pisala vyssie, zatial vdakabohu na to, ze mame 4.stupen, nevieme co je horucka ani zapal mocovych ciest... a mame super vysledky... prvykrat ma maly na sprave... BEZ dilatacie, chapes? 😃😊😊
mrzi ma, ze mate take caste zapaly, na druhej strane tych 48 % je super, nam to kleslo na 24% v priebehu dvoch rokov.. a druhu oblicku mate ok? prajem vam skore uzdravenie 😉😊

livcake
14. mar 2018

@nieco22 tak to je fantasticke ze bez dilatacie 🙂 super gratulujem ;)
A odkial je ten pan primar...?? Lebo my sme z Ke tu male deti riedi spominana dr.
Nam v piatok maju vybrat nefrostomiu a ideme domov 🙂 Tak snad sa nic nepokazi, lebo mali sme tu trosku s nou problem.. najprv sa upchavala, potom nam prilepili na kozu urostomicky sacok ktory tiez nebol bohvieco... a dnes nam dali zas klasicky sacok s hadickou a malu velmi zaujima a uz si to stihla 2x odpojit.. tak snad sa jej to nepodari aj vytiahnut :/
Tie zapaly co sme mali, neboli typicke pyelonefritidy.. nemali sme teploty vobec.. vpodstate ziadne priznaky len moc bol pozitivny. Ale na histologii z Op u vyslo tkanivo poskodene chron zapalom.
Ale tak mame to za sebou, mala si to verim ze nebude pamatat a uz to bude fajn 🙂 Druhu oblicku mame nastastie zdravu 🙂

nieco22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nieco22
16. mar 2018

@livcake Tak Kosice nam tiez odporucali, ale kedze je v Presove taky sikovny primar, tak sme sa rozhodli pre PO. Je nam to aj blizsie, lebo dr. chce casto kontroly. Mate to ako citam fest narocne, tie zapaly myslim...tesim sa, ze aspon druhu oblicku mate ok... My sme dnes tri tyzdne po operacii a stale mame nefrostomiu a dr.povedal, ze chce nechat dva mesiace... ja mu to aj verim, je velmi opatrny, maly ma este cely bok opuchnuty, urcite tie vnutorne rany este nema zhojene, tak pockame... ako vravis deturence si to nebudu pamatat a coskoro budu mat normalne detstvo... mozem sa spytat, ako dlho ste mali tu operaciu a ci bola laparoskopicky? nam bolo totiz povedane, ze u deti sa to zatial neda...aj tak trvala operacia dost dlho...skore uzdravenie malinkej 😘.

livcake
17. mar 2018

Ahoj. No my sme uz doma odvcera 🙂 tesime sa. Vcera jej rano vybrali nefrostomiu, potom 3 hod lezala na boku a tak sme sli domov.
Robili jej to cca 2 hod klasicky zboku nie laparo. Ale zda sa mi dost velka oper.rana.. nejakych 7-8 cm :/ myslela som ze to bude mensie. Ma to pekne zosite vstrebatelnymi stehmi len tie miesta kde bol dren a nefrostomia su take skarede.
Vy to ako mate??
Dufam, ze u nas uz teraz tie zapaly nebudu.. aj ked hned po operacii sme mali moc sterilny ale v stredu uz tam boli bakterie :(

nieco22
22. mar 2018

@livcake Ahojky, teším sa, že ste už doma 🙂 a bez hadičiek 🙂. Veru aj my máme poriadnu jazvu, asi 10 centimetrovú 😞... rozsiahla operácia, ale aspoň viedli rez po starej jazve... a aj po drenáži už máme dve škaredé jazvy. Najhoršia je tá minuloročná jazva, čo mal tri mesiace nefrostómiu... a teraz máme tiež zavedenú takú hrubšiu nefrostómiu, takže bude taká nepekná, tržná 😞. Ale tak, keď sme mali takú tenšiu, lámala sa a stále sa upchávala... v jednom kuse sme lietali na pohotovosť do nemocnice, aby nedostal horúčky. Lekári už vedia, prečo to tak je a my to musíme zvládnuť, aj keď každá jazvička na bábätku je pre nás jazvou na srdiečku....
Verím, že vám ustúpia tie zápaly... beriete ešte nejaké ATB? My máme dlhodobo biseptol, tiež som zvedavá ako to bude, keď nám ho o mesiac s nefrostómiou vysadia. Držte sa kočky 🙂

livcake
2. apr 2018

Zdravime vas 🙂 Ako ste si uzili sviatky??
Tak ta tenka hadicka- nefrostomia sa aj nam v nemicnici vkuse upchavala.. a niekedy urolog na konzilium ani nepachol.. tak sme sa to sami snazili nejak "odpchat" ked z toho vyslo male koagulum tak to potom fungovalo dalej... :/
My berieme Suprax atb uz od januara, poslednej infekcii.. malej sa robia take cervene flaky na kozi, podla mna je to odvtedy co ten suprax berieme a stale sa ro zhorsuje.. ked sme boli v nemocnici tak ked mala kanylu davali jej 4 dni atb venozne a vtedy jej to zmizlo.. nemala nic ale akonahle smesa zacali zas ten supeax tak to mala na druhy den spat a o 50% horsie :( ale tvrdia nam, ze neexistuje ze z toho... 10 aprila mame kontrolu tak mozno uz potom nebudeme musiet brat a bude to dobre 🙂
Drzime palce nech to mate skoro za sebou ;)

nieco22
14. jún 2018

@livcake Ahojky, dlho som sa neozvala, frmol v robote, doma, ved to poznas... Ako sa drzite? Zvladate to bez zapalov? My sme uz styri mesiace od operacie, pred mesiacom mu v narkoze vytiahli nefrostomiu a zaviedli opat implantat- stent... lekar je velmi opatrny. Takze sme po siedmych mesiacoch konecne bez hadicky 👍😀. Vdakabohu sme bez zapalov, ale musime brat profylakticky biseptol 🙄. Maly mal po zakroku problem s vypisanim, ale uz sa to znormalizovalo. Oblicka vyzera na sone super, lekar bol minuly tyzden velmi spokojny- ze zatial najlepsie sono! Takze ideme si uzivat leto a snad uz v septembri pobezime konecne do skolky... drzte sa a ozvi sa 😉.

norki
9. okt 2024

@livcake Ahoj, vidim, ze diskusia je staršieho dáta, no ste jediná, ktorá spomína MUDr Kurcinovú. Nám s Najväčšou pravdepodobnostou tiez hrozí operácia. Malý má 11 mesiacov a za posledné necelé 3 mesiace mal 3 zápaly obličiek, z toho dva boli na hospitalizáciu.
po poslednej kontrole u MUDr. Kurcinovej mal tiez zuzený prechod k panvičke a mierne rozsirenu panvicku, takze predpokladam podobny scenar s operaciou.
Viete mi povedat ako prebieha tento zákrok a následna hospitalizácia a hojenie?

livcake
10. okt 2024

@norki Dobrý deň, áno, bolo to dávno. Boli sme hospitalizované s dcérkou v DFN KE a malú operovali vedľa vo Fakultnej nem. Asi 7 dní trvala hospitalizácia. Dcérka to zvládala veľmi dobre. Samozrejme nič si nepamätá, teraz má 7 r. Operovaná bola keď mala 10 mesiacov. Chodíme k pani dr. každoročne na kontrolu na USG a všetko je v poriadku čo sa obličky týka. Akurát jej prednedávnom operovali herniu a zrasty v brušku vraj chirurgov dost prekvapili po tej operácii obličky. Zápal však moč. ciest odvtedy žiadny nemala.
Držím palce 🙂

norki
11. okt 2024

@livcake a ten cas tesne po operacii mala zvladla v kludovom rezime? Toto ma najviac trapi lebo maly je take turbo ze kazdy den mu museli davat kanilu inde lebo vzdy mu praskli zilky s toho stvornozkovania po izbe. Neviem si predstavit ako ho udrzim v klude este nebodaj ak bude mat nejake vyvody. Ako to na oddeleni riesia?

livcake
15. okt 2024

@norki Naša prespala väčšinu dňa.. Kvôli nefrostomii musela ležať prvé dni. Tiež som mala obavu, ale to bude, ale zvládala to veľmi dobre. Pravidelne mala lieky proti bolesti, možno však vedia dať dieťatku niečo na upokojenie...

petka552
15. okt 2024

@sunflower000 laparoskopicky sa to u deti nerobi.

nieco22
15. okt 2024

Ahoj, nas synator ma uz desat, dvakrat sme absolvovali pyeloplastiku a dalsich kopec stentovani, dokopy 18 zakrokov... Mal naozaj vazne poskodenie obličky a aj močovodu, zapaly sme vsak nemali... Zialbohu, nedopadlo to dobre a celu oblicku mu pred styrmi rokmi museli vybrat 😒. Odpoved na tvoju otazku ... Syncek to dobre znasal, ak mal bolesti, prosila som pre neho lieky, vyvody si nezvykol šprtať. Neboj sa. Maly to urcite dobre zvladne, deti po takom zakroku vacsinou prespia, aj kvoli zotavovaniu, infuziam a liekom, ktore im davaju...tiez som mala obavy, ale putat rucky trebalo asi len raz, aby si nevytiahol kanilu, ked mu tiekla infuzia. Sestricky to tam s takymi detmi vedia, vzdy mi pomohli a poradili ♥️. Drzim palce vam obom, budte statocni 🤗.