Laparoskopia u malých detí. Ako to deti zvládajú?

indiankaindi
21. nov 2010

Ahojte, moju 2 ročnú dcérku idú laparoskopicky operovať v oblasti bruška. Nie je podstatné čo jej idú operovať, skôr ma zaujíma ako to takéto malé detičky zvládajú a znášajú. A čo to vlastne obnáša. Celý náš pobyt v nemocnici má byť 3 dni, a prepustiť nás majú druhý deň po operácii, čo sa mi zdá skoro (nie že by som tam chcela zostávať dlhšie). Ja mám totiž predstavu, že po operácii človek leží ako lazar ešte aspoň 2 - 3 dni a potom sa začne nejak hýbať. Neviem si to predstaviť ako to bude prebiehať, ako vôbec prebieha operácia u malých detí, ako ju uspia, do kedy môžem byť pri nej, kedy sa preberie, ako a kedy bude môcť papať, chodiť a pod. Ak máte niekto skúsenosti, poraďte prosím. ☹
Ďakujem

daniela1974
21. nov 2010

@indiankaindi Ahoj. Male deti sa vedia uzasne rychlo zotavit po takychto zakrokoch. Vedia sa lepsie prebudit z narkozy aj skor vstanu a za tyzden ani nebudete vediet, ze ste boli operovani. Pri operacii na sale s nou byt nemozes ale budes ju cakat na izbe. Po operacii bude spinkat, netreba ju budit, zobudi sa sama. Budes sa pred operaciou rozpravat s anesteziologom, tak on Ti poradi, hlavne sa ho treba na vsetko spytat. Moje deticky uz operovane boli a fakt, z vlasnej skusenosti musim napisat, ze ja by som bola polomrtva po takom zakroku a oni mi behali a skakali, ako keby ich ani neoprovali. Ani jedna nevracala po operacii. Nebud nestastna. Tri dni nie je dobre, nie je vhodne, aby ste tam travili viac casu ako je nutne. Mala ma 2 roky, 2 dni po oeracii Ti neobsedi na zadku, uvidis 😵 .

indiankaindi
autor
21. nov 2010

@daniela1974 fuf tak to si ma potešila, ďakujem. Neviem si to absolútne predstaviť. Ona je dosť citlivá už keď jej berú krv a strašne sa bojím nejakých komplikácií. Ako sa to blíži, už poriadne ani nežijem. Viem, že laparoskopia je dnes už rutina, ale aj tak sa bojím ako nikdy ☹ Ale to asi každá mama. A nevieš mi prosím povedať ako to je s narkózou? To jej ju dajú ešte na izbe? Alebo mi ju odvedú normálne pri vedomí alebo ako? Lebo ked ju budú brať preč, tá bude ručať ako pavián 😒 a ja zrejme tiež 😖

daniela1974
21. nov 2010

@indiankaindi No ak je naviazana na Teba alebo aj nie je - rucat bude, ale to si poplaces aj Ty 😀 . Neboj. Anestezu dostane az na sale, tam nebudes. Predtym jej na izbe asi daju tabletku alebo inekciu. Taku oblbovaciu. Ja som plakala, aj ked mojej dcere vyberali z jazyka bradavicu a to mala 10 rokov 🤐 . Ale skutocne sa nemas coho bat, ked pojdete domov, mala nebude vediet, ze ju operovali.

indiankaindi
autor
21. nov 2010

@daniela1974 Ďakujem si zlatá. Dúfam, že to dopadne dobre. V utorok nastupujeme do nemocnice a v stredu ju operujú. Dúfam, že to zvládneme. Ešte raz vďaka

latvia
21. nov 2010

osobnu skusenost nemam, ale z toho co som zazila:
laparoskopia je najsetrnejsi sposob operacie brucha, bude mat 3 malinke vpichy, zasite 1 stehom. tympadom operacna rana takmer vobec neboli. Uspia ju az na sale,operacia bude kratka, cca30 minut, ale kym sa vsetko zacne, kym sa potom prebudi, kym dospi na dospavacej izbe, tak sa to vsetko moze natiahnut aj na 2 hodiny, tak sa zbytocne neplas ze je tam dlho 😉 takmer vsetky deti po narkoze placu , aj ked ich nic neboli, niekedy to vyzera dost zalostne ale je to len taka rekacia na narkozu. pamatat si nebude nic. Niektore po narkoze aj grckaju, ale u deti je to opat dost caste, netreba sa znepokojovat.
prepustenie do 3 dni po laparoskopii nieje skoro, v zahranici sa pusta domov casto uz v den operacie 😅
papat po narkoze cca 4 hodiny, je to velmi individualne, zvacsa prvy den piju cajik.chodit moct bude, zalezi od toho ako to bude zvladat.

indiankaindi
autor
21. nov 2010

@latvia Ďakujem, som rada, že nebude mať veľkú ranu, neviem prečo som si myslela, že bude mať na vrušku riadnu ranu a nebude môcť poriadne chodiť, ako ja po cisárskom 😅 Ale som rada, že to nebude take hrozne. Keďže ona dosť grckava aj tak, predpokladám, že bude po narkoze vracať, no bude to fuška. 😒 Strašne sa bojím, ale tomu sa asi nevyhnem ☹

indiankaindi
autor
22. nov 2010

Ešte ma narýchlo napadlo, bude môcť mať po operácii pyžamko? A kedy sa asi vyberajú stehy? Dakujeem

ikula2
5. apr 2017

@indiankaindi ahoj mozem sa spytat ako ste prezili tu laparoskopiu? chcela by som vediet ci davaju detom nieco na spanie a proti bolesti po operacii, dakujem

hajanka
22. nov 2021

@indiankaindi ahoj aj mna by zaujimala Vasa skusenost, ako to slo

indiankaindi
autor
22. nov 2021

@hajanka Ahoj, neviem, čo konkrétne by si chcela vedieť, kľudne sa pýtaj. Ale celkovo to šlo dobre. Tesne pred zákrokom dali dcére nejaký oblbovák ako sirup. To jej zabralo pomerne rýchlo, takže asi o 10 - 15 minút ju brali a ku mne sa dostala už až po operácii. Ešte pomerne dlho spala, po zobudení trošku plakala a myslím, že raz vracala. Ale ešte si pospala a potom už bola ok. Vlastne ju operovali doobeda, poobede sa už preberala ale pospávala a na druhý deň bola úplne v pohode.

hajanka
24. nov 2021

@indiankaindi ahoj dakujem, tak skusim byt konkretnajsia, mna zaujima asi presne vsetko to co teba, pres tou op ☺️
Syncek ma 20mes je velmi rozumny, aj ked este len zacina rozpravat, je aj dost citlivy ako tvoja dcerka. Mala klasicky 3 rezy v brusku? Po tom oblbovaku, ked ju brali na salu este bdelu, plakala? Alebo po nom je dieta take uplne mimo, ze ani moc nevnima ze ho beru od mamky? Tohto sa dost bojim, ako to vezme maly 🥺 po operacii beru deticky na JIS, alebo privezu hned zo saly ma izbu k mamke? Po prebudeni len trosku plakala to je super. Ako to bolo s pohybom po zobudeni? Mala bolesti? Mohla hybat bruskom? Kedy si uz mohla sadnut, ci len lezala? A na ruky si ju mojla vziat kedy po op? Chodit? Dali lieky na tlmenie bolesti po prebudeni?
Ja mojho este dojcim poleziacky, on vacsinou na brusku alebo naboku spi aj dojci, s tym bude asi tiez problem 😟
Mojmu idu laparoskopicky “hladat” v brusku jeden semennik, plus druhy musia uchytit do mieska. Ako dlho ste nakoniec este pobudli? Nam povedali, ze 2 dni po op. Som neskutocne vystresovana 😓

bucko555
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
indiankaindi
autor
25. nov 2021

@hajanka Jasné, chápem tvoj strach, aj ja som bola vydesená. Ale sestričky boli veľmi milé, ochotné, takže to bolo o to jednoduchšie. Po tom oblbováku bola ako keby mala niekoľko promile. Smiala sa, keď ju brali preč, tak mi kývala bez problémov, nemala vôbec problém, pričom normálne bola skôr uplakaná, keď ju niekto bral odo mňa preč. Ostatné deti tiež nič neriešili, buď už pospávali, alebo len prekvapene pozerali okolo seba. Žiaden plač ani nič sa nedialo, dokonca jedno dievčatku to zaberalo pomalšie a kým nebola v pohode, tak ju nebrali preč. To sme z izby išli k sálam do takej miestnosti, kde boli postieľky a tam dali deťom ten sirup a až keď boli v náladičke, tak ich vzali. Ale celou cestou s nimi komunikovali, aby to nebrali, že idú preč od rodičov. Po operácii išla priamo na izbu. Ja som čakala pred operačnými sálami a keď s ňou vyšli, tak som s nimi šla na izbu, kde som pri nej sedela, kým sa neprebrala. Po zobudení sa ani nesnažila posadiť sa, len ležala a pozerala na mňa. Ja som volala hneď sestričky, tie zavolali lekárku a tak sa mi zdá, že jej dali ešte niečo proti bolesti a potom znova zaspala. Večer sa prebrala a bola v pohode. Posadila sa, normálne fungovala. Potom som ju už vzala aj na ruky. Na druhý deň ráno už behala a na ten ďalší deň sme šli domov. Teda dve noci sme tam boli.

hajanka
28. nov 2021

@indiankaindi jeminku ani nevies ako si ma ukludnila 😊 tak sa modlim, aby to aj u nas takto prebiehalo🙏🏻 Dakujem veľmi pekne. Uz tuto stredu ideme 🙏🏻

indiankaindi
autor
29. nov 2021

@hajanka Budem držať palce. A mysli na to, že tí drobci zvládnu viac, ako si vieme predstaviť. Dcéra sa na to vôbec nepamätá, takže to bude v pohode 🙂

hajanka
30. nov 2021

@indiankaindi dakujeem pekne 🙏🏻

hajanka
30. nov 2021

@indiankaindi prosim ta este ma napadlo, po laparoskopii mala vyvod “dren”, ci ako sa to vola? a brusko nemala este take trosku “nafuknute”?
Ja som po laparke (slepak) mala aj aj…. Neviem ako to byva u deti. A bola pocas op aj intubovana?

indiankaindi
autor
30. nov 2021

@hajanka myslím, že intubovaná nebola a dren nemala, ani nemala myslím nafúknuté bruško.