Krvný obraz - železo na hranici, zvýšené leukocyty a trombocyty

majka879742
22. máj 2024

Ahojte, dcére bol robený krvný obraz 9.2. ktorí naznačil, že ma železo znížené na hranici. Na konci apríla mala 2dni teplory po týždni dostala nadchu. V piatok 17.5 jej robili opäť krvný obraz, kde železo už bolo znížené avšak mala zvýšené leukocyty a trombocyty. Doktorka sa mi vyjadrila ze jej predpíše lieky na železo ale k ostatnému nic nepovedala že sa to bude riešiť. Ešte podotykam, ze crp mala dobre. Stretli ste sa s tým niektorá? Chcela by som hlavné prísť na presnú príčinu zvýšenia leukocytov a trombocytov lebo nemam z toho dobrý pocit. Ďakujem

ms_green
22. máj 2024

Leukocyty sú biele krvinky. Keď bola predtým chorá (nádcha teplota) je to úplne normálne. Keď bude úplne zdravá, mali by sa znížiť na "normálnu hranicu". Trombocyty sú krvné doštičky, zodpovedajú za zrážanie krvi. Je veeeeľmi bežné, že idú ruka v ruke s nízkym železom resp. nízke železo môže spôsobiť ich "hromadenie" v krvi, takže na interpretácii krvého obrazu nie je nič divné.
Každopádne ak máš pochybnosti, pýtaj sa lekárky, ktorá ti interpretuje výsledky. Verím tomu, že keby mala dcéra niečo "netypické", riešila by to. Trochu zvýšené hodnoty nemusia nič znamenať.

henrietakh
9. aug 2024

Ahojte vyzná sa niekto v krvných vysledkoch?