Krv po stolici dieťaťa

martafe
14. feb 2014

Prosím o rady. Navštevujeme detského gastroenterológa už cca tretí rok, začali sme tam chodiť s tráviacimi ťažkosťami, ale vraj k nemu patrí aj tento problém, ale bohužiaľ doteraz nám s tým nepomohol a nič nezistil. Dcéra má už 5 rokov, ale asi od 2 rokoch ju trápi, že ju ešte pred stolicou a po nej bolí - štípe konečník a na konci stolici a zadočku má krv, niekedy aj kvapne do záchoda. Gastroenterológ jej už 2x robil kolonoskopiu, ale nič nezistil. Keď prídeme na vyšetrenie, dcéra nemá momentálne žiadne prejavy, až pri stolici. Mám obavy, o čo ide a myslím, že je potrebné riešiť. Ďakujem vopred za rady. 🙂

pppeeetttaaa
14. feb 2014

ahoj, riesim ten isty problem, ak jej nic nezistili na vysetreniach, tak ide o tzv. fisuru, trhlinku v konecniku.. stava sa to pri tvrdej stolici.. a ona sa zvykne zahojit, takze preto prave pri vysetreni mohlo byt vsetko v poriadku.. ono by to videli ak by ju vysetrili bezprostredne po tom krvavom naleze... jedine ako jej mozes pomoct, je upravit stravu, aby mala vzdy makku stolicu.. ale je to cesta na dlhe trate.. ono pol roka moze byt dobre, zapece ju a bum je to tam zasa..
Ja som sa takto tesila 3 mesiace ze je dobre, a bud dnes tiez krv na papieri.. ja to ale riesim len s detskou lekarkou zatial, je super, vsetko mi vysvetlila, dala rady a vraj ak to nezvladneme potom pojdeme k chirurgovi, ale zatial vraj nechce ju tym stresovat,.. takze tu su jej rady: vylucit vsetko cukor.. vsetky sladkosti.. cukor zahustuje stolicu.. povoleny je len med, stevia.. proste prirodne sladidla.. a cukor hladaj aj v potravinach, ani ovocne jogurty nie su povolene.. takze treba citat navody.. do jogurtov treba pridavat vlakniku (psyllium), kazdy vecer cerstvo pomliet cajovu lyzicku lanovych semiacok a dat spapat.. tiez lanovy olej za lyzicku... vela ovocia, zeleniny a vela tekutej stravy hlavne ako su rozne polievky.. samozrejme vylucit vsetko co zapeka.. kakao a granko je tabu.. dr mi povedala ze ak stravu neustrazim a bolo by zle, treba zacat davat Duphalac ale to je tiez uz az krajne riesenie.. proste treba za kazdu cenu dosiahnut pravidelnu a makku stolicu.. aby crevo malo cas sa zahojit... dufam ze som pomohla, a ze som poradila aj nieco nove lebo toto by mal naordinovat aj gastroenterolog.. ja mam 3 rocnu, tazko sa to dodrzuje, ale uz je naucena ze nemoze cokoladky lebo potom ju boli ritka.. tak raz tyzdenne jej povolim lizatko.. vraj je to zo sladkosti najmensie zlo.. a najhorsi su gumenne cukriky.. cize aj to som zabudla..zelatinu nie..

adelusha
14. feb 2014

Moj syn mal jeden cas taky isty problem. Od mala odmietal cerstve ovocie s vynimkou bananov a takisto ho vzdy musim nutit pit, doslo to tak daleko ze mal take bolesti pri stolici (tiez mal obcas krv) ze sa blokol, asi tri dni nekakal, potom som s nim s placom a krikom stravila pol dna na zachode ☹ Nastastie si to zapamatal, vie ze nemoze jest vela cokolady (aj ked nikdy nejedaval nejak vela a kakao na pitie detom doma tiez nerobim) uz sa to aj s tym ovocim zlepsilo, jogurty jedava rad (aj ovocne) a casto mu do nich pridavam ovsene vlocky. Vlocky davame aj do zemiakovych placiek a do niektorych polievok. Mna velmi prekvapilo ked som sa docitala ze aj detske vyzivy zahustuju stolicu, myslim ze to bude pravda, vtedy som mu ich davala dost casto-myslela som si ze nimi aspon trocha nahradim ovocie 😒 Teraz uz krv nemal dlho, ale stale mava stolice take tuhsie, vacsinou ani niet co utierat 🙂 Nie som zastanca riesenia vsetkych problemov liekmi, ale ked som uz nevedela co s tym, tak som sa pytala v lekarni a tam mi povedali ze pre deti ani take pripravky nemaju, ze proste musim upravit stravu. Snad to aj u vas nebude nic vaznejsie, urcite treba dost tekutin a nesmie zdrziavat stolicu dlhsi cas, lebo v hrubom creve sa vstrebava voda, takze cim dlhsie tam stoji, tym je hustejsia. Snad som pomohla...

slava76
15. feb 2014

moja mala podobný prípad.. ale netrvalo do dlho a neboli sme na nijaké veľké vyšetrenie.. Boli sme len pri detskej a tá nam povedala že ak nema nijaké iné problémy to je to, že ma tvrdu stolicu a pri tlačení si poškodení.. Kázala nám jesť veľa kompótov, obmedziť čokoládu, a kakaové veci.. Ináč také veľké skusenosti s tým nemám..

bammbi
19. feb 2014

@martafe urcite ide o krvacanie z trhlinky v konecniku. Upravi sa to odstranenim zapchy, resp.zmaknutim stolice. Ak nepomaha upravena strava t.j vela ovocia, zeleniny a vlakniny, tak potom dobry pripravok pre deti je Duphalac (setrny sirupcek bez chemie) Duphalac pomaha v pripadoch, ak ide o psychiku, teda o zamerne zadrziavanie stolice ( ak to pri vyprazdnovani boli, deti sa tomu vyhybaju)
Ak ma dcerka naozaj vyhovujucu stravu s dostatkom vlakniny, ale napriek tomu tvrdu a objemnu stolicu, skus jej dat urobit krvne testy na celiakiu. Toto byva velmi casty priznak celiakie u deti. Drzim palce.

bombo
20. feb 2014

My sme mali podobný problém, vraj hemoroidy... - to u detí nikto nerieši. Po piatich rokoch!!! máme diagnózu : Chrohn + operácia ☹ . Dala by som vyšetriť Obti test opakovane - na okultné krvácanie. Možno u Vás to nebude nič vážne. Určite treba zistiť príčinu (zvlášť pri našich "lekároch" treba byť obozretný).

martafe
autor
20. feb 2014

Ďakujem za rady, určite sa popýtam, máme ísť znovu na kontrolu.

janette4
17. okt 2017

Obnovujem tému.
@martafe ako ste nakoniec dopadli?Zistili niečo?

Mám skoro 3ročnú dcérku,ktorá má od narodenia síce pravidelnú,ale veľmi tvrdú stolicu.Začiatkom roka sa k nej pridali ešte každodenné aj nočné bolesti bruška a riťky a krv po kakaní.Pediatrička ju 2x preliečovala liekmi na parazity(aj keď rozbor stolice bol negatívny),vo vzorke stolice zistili kvasinky Candidu.Vysadili sme mlieko,mliečne výrobky,okrem acidofilných a probiotckých,sladkosti,cukor (nahrádzam bio kokosovým),kvasnice,bielu múku.Nepomáhalo,takže od júna berie probiotika a Duphalac.V septembri sme sa konečne dostali na gastro,všetky testy na potraviny má negatívne,pridala jej ešte tbl.Peritol a vlákninu,ktorú pridávame 3xdenne do jedla a duphalac sirup jej strojnásobila dávku.Ná kontrolu ideme až na konci novembra.Do škôlky jej nosím zvlášť stravu,ktorú jej viem nahradiť,napr.celozrnný chlieb,kváskový chlebík,ktorý jej pečiem doma,cestoviny zamieňam za kukuričné,keď majú nejaké sladké jedlo,alebo koláčik,tiež jej donesiem niečo,čo jej pripravím doma.Keďže výsledky boli všetky ok (okrem zvýšeného cholesterolu) nechápem,prečo ju tak veľmi zapeká,aj na bolesti bruška a zadočku sa stále sťažuje.Je to ako začarovaný kruh.Stále skúšame,čo jej robí dobre,čo nie,všetko si píšem,ale začínam byť v koncoch.
Máte niekto skúsenosť,že tiež bolo všetko negatívne a až časom sa ukázal na testoch nejaký problém?

juliet86
23. júl 2022

prosim ma.niekto skusenost s opakovanou cervenou krvou u 5rocneho dievcatka v stolici? pritom stolica je v normalnom skupenstve a mnozstve. nie je tvrda. do toho prehananie. bola aj na kolonoskopii a noc nezistili. diagnoza ze nespecificke hemeroidy. krv pretrvava... nevie niekto poradit?

anastacia1103
12. dec 2022

@juliet86 ahoj, my, ale neporadim ti, lebo tiez nic nezistili. Trapi nas to od narodenia, mala tri týždne, ked sa to stalo prvykrat. Bola hospitalizovana kvôli tomu asi 5x, aj kolonoskopiu jej robili v 2 r., negatívny nález...všetky výsledky ok, ani celiakia, stolica krásna, makka, vobec nie tvrdá. Vzdy to ma po Nurofene a obcas aj len tak alebo keď je chorá.
Aktuálne chodíme na onko-hematologiu a aj odtiaľ nas idu vyradiť, lebo ma vsetky vysledky dobre. Pat rokov pátram a nič sa nenaslo. Je ťažké to ignorovať. Ak ta prosím este nieco napadá, kde treba hladat, daj vedieť 🙏 ďakujem. A drzim palceky

juliet86
13. dec 2022

@anastacia1103 vies co zistili u nej ze nevie vstrebavat fruktozu ci co. ma take tabletky ktore si dava ak ide zjest nejake ovocie/ sladkost a tiez jej pomaha bezlaktozova dieta. plus zistili ze ma fisuru. je to komolikovane. patrra sa dalej. aj vam vela sil

anastacia1103
14. dec 2022

@juliet86 prosim ta a to ktory lekar, gastroeneterolog ? a z krvi ci nejaky specialny test ?

anastacia1103
14. dec 2022

@juliet86 fistulu ?

juliet86
15. dec 2022

@anastacia1103 fisuru. trhlinu. prepac autocorrect

katarinamatkotomi
1. mar 2023

@juliet86 dobrý večer, prosím vás môj syn má problém s tým ze máva krv červenú v stolici ale máva tvrdú stolicu ,našla som mu hrčku na konečníku ze sú to hemoroidy boli sme na gastro ale ,výsledky z krvy sú ok ,snažíme sa jest zeleninu,ovocie ,dosť pije ,berieme sirup duphalax a stále sa ta tvrda stolica objavuje a aj krvicka ako u vás zistili ten problém z fruktozou . U nás sa tento problém ťahá rok ,ďakujem za odpoveď

juliet86
2. mar 2023

@katarinamatkotomi neviem presne. sestra vyguglila. mozte to cistou na par dni vyskusat fruktozu vysadit. ak je to z toho tak sa to ukaze hned