Krivica u bábätka

anasstazia
24. máj 2012

Ahojte maminky. Chcem vás poprosiť o vaše skúsenosti ohľadom krivice u dieťatka. Jakubkovi nechcelo vyzrieť jadierko na klbiku,mal mäkkú fontanelku,a preto nám v šiestich mesiacoch odobrali krvičku na ALP a vápnik. Výsledky ALP boli 16 a vápnik bol zvýšený. Poslali nás ku metaboličke na podozrenie z krivice. Jakubko má 9 700g a má 9 mesiacov teraz.. Tam nám vysvetlili, že Jakubko je na svoj vek veľmi veľký a váži ako ročné dieťa, tak preto nám hrozí krivica. Má málinko zležanú hlavičku, 2 zúbky a iné príznaky ako hrudníček iného tvaru alebo vývojové chyby nemá. Behá po štyroch, sám si sadne a pomaličky sa začína aj vyťahovať na kolienka.Medzitým mu jadierko dozrelo a nás znova poslali na krvičku. Hodnoty boli ešte horšie, tak nám predpísali 4 kvapky vigantolu a cebion 2x denne po 5 kvapiek.Na kontrolu ideme o mesiac. Chcem sa opýtať, či aj vy ste mali takéto problémy a či sa to zvyklo upraviť a či je taká dôležitá tá hodnota ALP.

romanakatka
30. jan 2013

@anasstazia ahoj, mňa by zaujímalo ako ste dopadli. náš malý má 9 mesiacov a tiež váži 9700g, prerezáva sa mu 4 zúbok, štvornožkuje, stavia sa na nohy a chodí okolo nábytku. podľa sona v 6 mesiaci nám doktorka povedala, že nemá ešte 1 jadierko, tak sme brali vigantol 4 kvapky, teraz sme boli na kontrole a nebola tam doktorka, ale primár a poslal nás na rtg, výsledok, nemá ani jedno jadierko ☹ dnes mu brali krv na rozbor, pediatrička nám vypísala odporúčací lístok na endokrinológiu, zajtra budú výsledky, no som z toho vystresovaná ☹

anasstazia
autor
4. feb 2013

@romanakatka Ahoj, prepáč, nebola som dlhšie na tejto stránke. Písala si, že nemáte vyvinuté jedno jadierko a po rntg. už nemal vyvinuté ani jedno jadierko? To znamená, že došlo k omylu? Ja vtedy ked som sa o to zaujímala, tak som sa dozvedela, že keď dieťatko nemá vyvinuté jadierka, tak sa mu vraj musí brániť chodiť a tvoj drobček už chodí okolo nábytku. Napíš mi, prosím ťa, ako ste dopadli a ako sa to vyvíja.
My keď sme išli na kontrolu, tak prvý a najväčší úspech bol, že mu vyzrelo to jadierko, s ktorým mal problém. To sme si už mohli odfúknuť. Potom sme išli znova na kontrolu na endokrinológiu a výsledky krvi boli už upravené. Zúbkov už máme dosť a toho času berieme len dve kvapky Vigantolu. Teraz v marci ideme na kontrolu, kde sa znova zoberie krvička a odsleduje sa to. Fontanela je už zrastená, aj tú treba sledovať a iné príznaky na ňom nebadať. Tak ako hovorila lekárka, že v dnešnej dobe už nieje krivica nejakým veľkým problémom, lebo sa to hneď zvykne podchytiť a časom sa to upraví. Zatiaľ to tak platí u nás a verím, že v marci sa len potvrdia dobré výsledky. Ale samozrejme, že som sa vtedy tiež veľmi bála a v hlave som mala rôzne scénare.
To s tým jadierkom ma naozaj mrzí, ale verím že časom sa to upraví a drobček bude v poriadku. Ozvi sa, prosím.
Držím palčeky na rukách a aj na nohách 😵 .
A teraz pozerám, že si tiež z okolia Zvolena ako aj ja, tak pôjdeš asi ku tej istej lekárke. Ona je super a všetko riadne, zrozumiteľne a trpezlivo vysvetľuje. Je naozaj dobrá, aspoň podľa mňa.

amazonka81
29. dec 2017

Ahojte baby,boli sme na kontrole u lekara a povedal ze maly ma makke kosti ma 2 mesiace a 6 dni a na 7200kg,tak mu dal vigantol 2x 2 kvapky denne bojim sa aby sa mu to nezhorsilo,kazal aby maly lezal co najviac na brusku...dufam ze sa z toho dostane bojim sa o neho.....mate skusenosti?