Krčné a nosné mandle 5 ročného syna

gugu
19. sep 2014

Ahojte, maminy. 😉 Viem, ze diskusii na tuto temu je tu vela a takmer vsetky som presla. Ale.....mam cochvila 5 rocneho syna. Uz dlhsiu dobu ma problemy s dychanim, dycha ustami, v noci chrape, asi od roka ma na krku zvacsene uzliny. Krvny obraz ale uplne v poriadku, ziadne zapalove markery. Koncom augusta si po jednom vysetreni z cakarne doniesol nejaku pliagu, vytery z hrdla a crp mal negativne, no vtedy v noci maval apnoicke pauzy, tak uz som to zacala riesit. Obehali sme vela vysetreni, skoncili sme na ORL, objednani na vyber nosnej a zmensenie krcnych mandli. Vaham len preto, lebo moj syn nebyva absolutne (okrem beznych soplikov) chory, ATB bral 3x za zivot a to len raz kvoli zapalu mandli. Moja otazka.......ste tu take, ktore ste operaciu zvazili, odmietli, problemy prestali a neolutovali ste to? Vela som o tom citala, pytam sa jazdeho, koho poznam. A nazory su rozne. Mam znamu, ktora pracovala ako sestra na ORL na lozkovej casti a vravela, ze po vybere nosnej mandle sa do pol roka 90% deti vracalo a mandla zas dorastla.V urcitom veku aj tak zanika a vraj po 6 rokoch sa vsetko vacsinou vyriesi same a problemy prestanu. A naozaj, ked citam diskusie, operovane boli hlavne deti medzi 3-5tym rokom veku dietata. Krcne mandle, pokial mojmu synovi nerobia starosti a splnaju svoju funkciu sice ostanu velke, ale dieta rastie a v hrdle sa vytvara priestor. Poradte mi, nerada by som sa unahlila. Dakujem za kazdu skusenost. 🙂

ichbinich
19. sep 2014

@gugu:
Ak ma spankove apnoe, to je vazne a treba to riesit.
Moj syn mal v zime tiez zvacsene nosne mandle, dostal sprej a cas 😉 Nastastie mu ten sprej pomohol.
Jeho rovesnicka zo sidliska mala tiez zvacsene mandle, ale aj ona uz mala spankove apnoe. Jej mama ju dala operovat, a povedala, ze to sa neda porovnat! Dieta kludne spi, nechrape, nevrti sa v spanku, lepsie pocuje, zacalo rozpravat aj druhym jazykom... Takze ona sa toho sice velmi bala, ale nakoniec je velmi rada, ze to je za nimi. Inak jej dcera behala asi po tyzdni po ihrisku ako by nic nebolo...
Ci dorastu alebo nie, zalezi aj od druhu operacie. Ak sa operuju v plnej narkoze a lekar vyberie vsetko, sance na dorast su minimalne. Ak sa operuje tak, ze dieta sedi a je len oblbnute, lekar stucha doslova na slepo a moze sa stat, ze tam kusok ostane, a potom to moze dorast.
Inak mne ORL lekar povedal, ze ak by mal syn v zime zase problemy podozrenie na zvacsenu mandlu, mama zase prist, asi by mu dal zase ten sprej. Kedze moj syn ma "iba" mierne dychanie ustami a chrape, iba ked je aj prechladnuty, to nie je tazky stav, ktory treba riesit operativne.
Inak svokra vravela, ze ona mala ako dieta tiez zvacsene nosne mandle a ze sa to vyriesilo same... Ale to bola aj ina doba, samozrejme...

gugu
autor
19. sep 2014

@ichbinich Ja by som s tou nosnou v podstate problem nemala, nech ide von. Len nam doktorka povedala, ze tym, ze ma velikanske krcne mandle, vyber nosnej nam asi nepomoze, tak ako ocakavame. Mozno tak na 30-40%, lebo v lahu mu budu vadit aj tie krcne a bude nadalej dychat ustami. Ja sa skor obavam tych krcnych, kedze su zdrave a problem je "len" ich velkost. Neuplne som sa vyjadrila v mojom prvom prispevku..... 🙂

andrejka1974
19. sep 2014

@gugu teraz to robia v celkovej anesteze a odoberaju ju celu aj s lozkom takzer uz nosna nedorastie, 🙂 🙂 🙂 🙂 mojim dvom detom uz brali nosnu mandlu, mali stale sopliky a odvtedy maju pokoj , starsej dcerke mandla nosna nedorastla, ale budu jej ciastocne brat krcnu a kedy mate termin my mame nastup 19.10 .

gugu
autor
19. sep 2014

@andrejka1974 My uz 8.10. ☹ a stale vaham, co s tymi krcnymi. Preco idete zmensovat krcne?

andrejka1974
19. sep 2014

@gugu koli chrapaniu a dychaniu cez usta, tak nam to povedali na fibroskopii

ichbinich
19. sep 2014

@gugu:
S krcnymi nemam skusenost, iba nepriamu. V skole sme zavideli spoluziacke, ze po vybrati krcnej mandle "musela" jest zmrzlinu 😉 😀
Ak mas pochybnosti, chod k inemu lekarovi. Ale pozor, ked sa spytas dvoch lekarov, dostanes 3 diagnozy 😉 😀
Vsetko dobre!

tamulik
19. sep 2014

@gugu ahoj, ja mam osobnu skusenost s aj , aj. Starsiemu som odmietla vybrat mandle, teraz bude mat 10 rokov a mozem povedat ze problemy mava akurat v obdobi jari, ale je alergik . S mladsim sme podstupili vyber ked mal 2 1/2 roka , nosne mu vybrali a krcne zmensili. Prestali nam periodicke horucky, mali suvis s krcnymi mandlami, a tak isto maval apnoe pauzy a to je nebezpecne ako nam bolo vysvetlene , teraz mu sice dorastli ale uz nema apnoe pauzy, tak to necham tak.
Ja na tvojom mieste nevaham ani chvilu.

ada0207
1. máj 2024

@tamulik Môžem sa prosím opýtať na rekonvalescenciu dieťatka po operácii? To isté čaká môjho 4r chalana .... a bojím sa tých krčných mandlí hlavne či nebudú bolesti potom 🙄 ďakujeme 🙏