Krčenie prstov pri chôdzi

1simuska01
14. nov 2020

Ahojte,prosím vás je tu nejaká mamina ktorej dieťa ešte v roku mávali pri chôdzi pokrčené prsty na nožičkách?? Ak áno, kedy ich prestalo.krcit,a kedy je už nutné poradiť sa s dr..
Čítala som.ze to môže byť nevhodnou obuvou buď moc veľké alebo široké topánky,no my nosíme capačky Afelo.doma,a nadmerky by sme.mali mať v poriadku.
Alebo že je to zlozvyk zo štvornožkovania malo by to prejsť samo. Máme rok a stále kŕči tie prsteky,a aj pravú nozicku častejšie ako ľavú dáva dovnútra. Chodíme asi tak lepšie mesiac. Je to skoro to ešte riešiť s dr.?? Keďže sme ešte len začiatočníci v chodení??
Ďakujem

deedol
14. nov 2020

@1simuska01 podla mna povedz pediatricke a vypytaj sa k rehab lekarke. pre istotu. moze to byt hypertonus na dolnych koncatinach, tak nech sa na to pozrie niekto, kto to ma uz "v oku" a pracuje s tym. moj maly to robil a mal ho, ale kym zacal chodit, tak sme ho nastastie vycvicili (vojtovkou).
co sa tyka obuvi, my sme chodili na rehabky a rehab lekarka sa vyjadrila, ze doma ma mat len protismykove ponozky, ziadne topanky. na von odporucala nie uplne barefooty, ale makke topanky s pevnou patou (napr. dd stepy).
vas pripad moze byt samozrejme uplne iny, ale riesila by som to radsej skor ako neskor.

andreatytler
14. nov 2020

@1simuska01 Neporadim, ale rada sa sem pridam lebo nas 11 mesacny robi uplne presne to iste. Krci prsteky a zarvrtava ich do zeme. A trochu vytaca nozicky do vnutra.
Robi to od zaciatku. Zacal chodit dost skoro ako 7 mesacny okolo nabytku a teraz ma 11 mesiacov a vobec sa to nezlepsilo. Nas ma aj dost velky problem zo stabilitou. Uz asi 3 mesiace chodi sam ale velmi casto pada. Pred 3 mesiacmi sme boli u fyzioreprapeutky. Povedala ze zacal chodit prilis skoro, ze prsteky krci koli rovnovahe. Dava mu to lepsiu stabilitu ale aj koli tomu ze nema rad ked sa mu hole chodidlo niecoho dotyka... akoby ho to steklilo a tym ze prsteky skruti, tak nemusi naslapovat na celu holu nozku a je tam menej steklenia. On napriklad neznasal travu na bosich nozkach v lete... to mal hisaky. Terapeutka povedala ze ho nechat boseho. Ze tym sa mu ta citliva nozka akoby znecitlivie... tym castym kontaktom a zaroven je pre neho lepsie udrzat rovnovahu a vobec sa naucit spravne chodit ked je bosi.
On zo zaciatku krcil prsteky dovnutra aj ked sedel. Teraz to robi uz len pri chodzi. Ked sedi, tak ma nozky pekne vystrete. Pozri ako drzi nozky ten vas ked sedi.
No ale uz su to 3 mesiace a veru pri chodzi ziadne zlepsenie. Nechcem ay sa naucil na nieco nespravne a tak o tyzden ideme na kontrolu.

deedol
14. nov 2020

@andreatytler este mi napadlo pri tom, co pises ty, ze deti maju v tych nohach aj reflex, este ked su male - ked im pichnes prstom pod prsty na nohach, tak ich pokrcia. tento reflex by mal vsak vekom vymiznut, takze kym sa postavia na nohy, tak uz ho nemaju. mozno to sa stalo vam, ked sa staval uz ako 7m.

1simuska01
autor
14. nov 2020

@deedol oki v januári ideme na očkovanie počkám uvidím ako to pôjde ďalej,skúsim.len tie ponožky aj dnes ich mala tak budem pokračovať...áno na von máme dd stepy alternatíva..teraz zimné budú barefoot dd stepy.

1simuska01
autor
14. nov 2020

@andreatytler naboso úplne bez ponožiek?? Aj teraz keď je zima už?? No sa bojím....no naša našťastie nepadá,ale dáva pravú nohu dovnútra často,ale stane sa občas že spraví krok aj pekné...aj jej ukazujeme.ako ju má mať rovno pozrie ale asi nechápe ešte

jami33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jami33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jami33
14. nov 2020

@1simuska01 nám práve odporučili ortopedické obuv, tak asi by bolo najlepšie riešiť to s dr. Individuálne

1simuska01
autor
14. nov 2020

@jami33 a to sú ake značky...rozmýšľala som na doma namiesto tých capaciek mäkkých skúsiť papučky rak alebo teda len tie ponožky

jami33
14. nov 2020

@1simuska01 no neviem či ti moc pomôžem, keďže dnes už je asi tvrdá ortopedická obuv na ústupe, ale za mňa osobne som spokojná, malý začal omnoho krajšie chodiť už drží aj stabilitu sám a aj on je omnoho istejší v nich. Nemôžem ale povedať či by pomohlo aj Vam, my máme diagnostikovaný hypertonus na nožičkách takže to máme od lekára a riadime sa tým čo nám odporučí.

jami33
14. nov 2020

@1simuska01 ešte dodám, náš malý má celé držanie telíčka zlé preto kŕči prsty lepšie udrzoval stabilitu vďaka tomu , preto nám dali tu tvrdú ortopedické obuv aby sa mu zlepšilo celkové držanie tela. Takže u Teba to môže byť úplne iný problém preto by bolo najlepšie riešiť to u lekára, ten najlepšie zbadá kde môže byť problém a či vôbec nejaký problém existuje 🙂

1simuska01
autor
14. nov 2020

@jami33 áno spýtam sa dr.na to možno naozaj není žiadne problém.nevifim.nehske zle držanie,padať nepadá takže stabilitu veľakrát keď je náznak padania udrží. A viem že sa teraz barefoot presadzuje asi najviac ale tak za skúšku na mesiac dva nič nedám keď bude mať papučky...hádam.jej tým.nemoxem.ublizit. a sú lepšie otvorené či uzavreté špičky??

jami33
14. nov 2020

@1simuska01 tak ak mám pravdu povedať u nás otvorené či uzavreté špičku neriešili skôr aby boli vyssie a aby držal členok dobre čiže radšej by som šla do vyšších čo sa jedná o členok, či už budú uzavreté alebo otvorené je už skôr na Vás, odpozorovať či zakopava a podobe, v čom bude lepšie chodiť. Asi by bolo najlepšie ísť do nejakej predajne zdravotníckych potrieb s obuvou a priamo odskúšať 🙂 ale dodám nie som odborník, len Radim na základe vlastných skúseností.

1simuska01
autor
14. nov 2020

@jami33 a vy máte aké,m alebo lepšie povedané z akej stránky,, a máte suchý zips alebo takú kovovú kariku.

1simuska01
autor
14. nov 2020

@jami33 a ktore sú lepšie celé uzavreté na šnurovanie či tie sandalkove s uzavretou špičkou

jami33
15. nov 2020

Ja by som skúsila osobné skôr tie šnurovacie 🙂

jami33
15. nov 2020

@1simuska01 my máme tieto zatiaľ ale ako hovorím nám lekár odporučil ortopedické, vy by ste mohli skúsiť tie na šnurovanie zatial https://m.heureka.sk/detska-obuv/d-d-step-sanda...

jami33
15. nov 2020

@1simuska01 len ako som písala nam ich odporučili podľa diagnózy, takže na vašom mieste by som riešila pevnejšie papučky, alebo by som sa najskôr poradila s doktorkou to by bolo najlepšie riešenie 😉

andreatytler
15. nov 2020

@deedol Ano, ten reflex terapeutka skntrolovala a uz to nemal.

andreatytler
15. nov 2020

@1simuska01 Ano, uplne na boso. Nas od narodenia mal studene nohy ako zaba a velmi sa mu potili (niekedy aj normalne smrdeli ako dospelemu cloveku 🙂) a tak sme dbali na to aby mal vzdy pizamo ktore ma tie navleky na nozky alebo ked mal nohavice, tak ponozky. Ked mi terapeutka povedala ze treba ho drzat na boso, tak som jej povedala o studenych nohacha toho ze sa bojim ze ochorie. Ale ona povedala ze tak male deti si zvyknu. Tak som skusila a uz 2 mesiace nemal ponozky ked je hore a neochorel a to mame v dome drevene dlazky a nemame podlahove kurenie. A cuduj sa svete, jeho nozky sa uz nepotia a su vzdy pekne teplucke. Ale on je neustale v pohybe... nikdy neposedi. Bose nohy je aj forma otuzovania. A este terapeutka povedala ze kedze bol v ponozkach ked stvornozkoval, tak sa naucil zle drzt nozky pri tom stvornozkovani. Spravne je tak ze prsteky ma vytocene von a v podstate sa nimy odraza ked stvornozkuje. Tym ze mal ponozky, tak tie prsteky zahol dovnutra a len tahal po zemy. A to tiez prispelo k tomu ze teraz zataca prsteky dovnutra.
Ale fakt je ze som citala vela prispevkov od mamiciek, ktorym pomohli terapeuticke topanocky lepsie ako chodit na boso.

deedol
15. nov 2020

ortopedi vacsinou radia pevne topanky, ale to neriesi svalovy problem, ak tam nejaky je. rehab lekari a fyzioterapeuti skor odporucia cvicenie, aby sa vyriesila pricina problemu. v lete napr. chodenie naboso po roznych povrchoch, v zime mozete skusit senzoricky kobercek dat na miesta, kde dieta najviac chodi. (my sme napr. mali pri gauci, ked este maly vedel stat len s oporou)

jami33
15. nov 2020

@deedol to je pravda my aj cvičíme 👍

remaadja
15. nov 2020

@1simuska01 aj nás syn krcil prsteky na nohách, dokonca, bol problém ho aj obuť. Skrcil prsteky a topánka sa nedala obuť. Doma bol a je iba na boso (ponožky), časom prestal sám od seba a teraz (ma 24 mes) chodí pekne bez krcenia prstov. Začal chodiť v 10 mes., prvé topánky som mu obula von cca v 15 mes.

andreatytler
15. nov 2020

@remaadja Prosim ta, ako dlho to trvalo kym prestal s krcenim prstekov? Upravilo sa to este pred tym ako zacal nosit topanky?

andreatytler
15. nov 2020

@deedol Pozrela som co je to ten senzoricky kobercek a vidim ze to su rozne veci na tom, niektore aj dost vysoke. Toto si ten nas sam vyraba tak ze si hrcky rozhadzuje a potom po nich chodi. A ja mu to vzdy upratujem ze aby sa nepodkol... no vidim ze zle robim. Uz mu to necham tak rozhadzane... menej roboty pre mna.🙂

deedol
15. nov 2020

@andreatytler parada :D

remaadja
15. nov 2020

@andreatytler mal asi 15 mesiacov, keď s tým prestal. topánky na von som mu dávala, len som musela odviesť jeho pozornosť od obuvania, aby mal uvoľnene nožičky

andreatytler
16. nov 2020

@remaadja Dakujem. Takze asi 5 mesiacov... no hadam to aj nasmu prejde same. Ale pre istotu ideme v utorok zase na fyzio.
Aj ten nas skrci prsteky niekedy ked mu obuvam ponozky alebo topanky ale von chodi zatial len velmi malo kedze casto pada a topanky ma zatial len take mokasiny s uplne ohybnou podrazkou, takze to mu natiahnem aj ked ich ma skrcene. Teraz na zimu som mu topanky este nekupila. Opytam za terapeutky ake topanky by boli najvhodnejsie.

remaadja
16. nov 2020

@andreatytler verím, že mu to prejde. Ohlasom topánok, najlepšie sú nejaké s mäkkou podrážkou a také, čo sa dajú celé akoby otvoriť pri obuvani

andreatytler
26. nov 2020

Pred tyzdnom sme boli na fyzioterapii. Dali nam cvicenia na to krcenie prstekov a tiez vytacanie nozky do vnutra. Ale terapeutka nebola velmi vyplasena koli tomu krceniu prstekov. Povedala ze sa tym snazi udrziavat rovnovahu.
Horsie je ale ze nema dobre drzanie tela. Nohy drzi pokrcene v kolenach pri chodzi, panvu podsadenu vpredu a nema chrbatik prehnuty v krizoch. Po hodine cvicenia s nim, sa to dost napravilo ale myslim ze bude potrebovat viac cvicenia. Zevraj koli tomuto drzaniu tela mu chyba aj ta rovnovaha a tak krci tie prsteky.