Na kontrole mojej 15 r. dcére zistila dr že má jednu nohu kratšiu o 1cm. Poznamena že by mala cvitiť, sme objednaný aj u ortopéda. Čakacia doba je u nás dlhá, a cvičiť by mohla aj skorej. Mali vaše teti rovnaný problém? Aké cviky odporúčaju?
@markus1 má cvičiť doma?
Mne to tiež zistili v tom veku, dostala som vyvyšenu vložku do topánok, rehabilitácia bola zameraná na posilnenie chrbtice lebo sa mi z tej nohy totálne skrivila. Myslím si, že podobné cviky budu aj u vás, ale nie som si 100% istá. Dajú sa nájsť cviky na YouTube od fyzioterapeutov. Inak treba tu chrbticu fakt posilniť, mne fyzio odporučila, že môžem kľudne posilovat vo fitku s trénerom nech mám ten chrbát fakt svalnatý a drží to tu chrbticu po kope. Ešte mi povedali, že sa tá chrbtica dá zlepšiť pokiaľ rastiem a že keď sa na to vykaslem v dospelosti s tým už nic nespravim.
@kacernakokse tiež sa jej to prejavilo na chrbtici, dcéra je onko pacietka má isté obmedzenia čo sa týka pohybu
ahojko aj moja ma 1cm nie je tak vela, treba davat pozor na spravne drzanie tela, nezatazovat jednu stranu chrbta taskou ale nosit ruksak, cvicime sm system pravidelne doma kazdy den a ortoped predpisal vlozky do topanky (teda mame aj velmi ploche nohy)
posle ta k fyzioterapeutovi ortoped, mozes napr. ist tam ak dlho cakate na termin u ortopeda aj skor, cestou praktickeho lekara (ten tiez vie dat vymenny listok na rehabky hned)
Na ortopedii dostane vlozky do topanok na mieru podla mna, ine riesenia som od nich nepocula ze by davali...
na rehab sa tiež čaká niekoľko mesiacov, 11/22 som chcela objednať krstnú a povedali že už termíny na rok 22 nedávajú mám volať v januáry.
@kacernakokse prosím vyrovnala sa tá noha? Nezvacsoval sa rozdiel?nosíte stále podpatenku?
Noha sa nevyrovnala. Mala som to tak od narodenia a potom rástli rovnomerne, takže ten jeden centimeter tam vždy bol. Na pohľad to vidieť nie je, ono sa to kompenzuje skoliózou, takže je vidieť nižšie polozenu kľúčnu kost prso a bedro, ale vidím to iba ja. Pri ľuďoch, ktorí majú nohu hodne kratšiu je to vidieť na prvý pohľad že to tělo je z toho nakompletku dokrivene. Ten jeden centimeter nie je nič viditeľné. Podpatenku nenosím, ale mala by som asi. Už nechodím ani k doktorovi, nespolupracovala som keď som bola mladá tak mi povedal že nemám ani chodit, teraz v dospelosti sa s tým už nic nedá robit ale mňa osobne to nijak neobmedzuje, keď dlhšie stojím na mieste napríklad v práci po tretej dvanástke už cítim chrbát, ale tým že sa snažim posilovat a ten chrbát som dosť spevnila nie je to také zle ako by to mohlo byť
@kacernakokse ďakujem za odpoveď. Tak snáď ani u nás sa to nebude zhoršovať. Pekný deň prajem
Syn mal od narodenia premenlivo do 1 cm kratsiu jednu nohu. Na RHB nechodil, ale pravidelne sportoval a nosil vlozku do topanky na vyrovnanie. V 16 r. , kedy dost vyrastol, povedali, ze sa to dorovnalo a podlozenie nie uz potrebne.Verim, ze u vas to bude podobne. 🙂