Maminky hľadám povzbudivé správy z Vašich skúsenosti. Máme 21-mesačné dvojičky, chlapcov. Majú krátkozrakosť zdedenú zrejme po mne (mne to prerástlo až do tupozrakosti-od 1,5 som mala okuliare asi v čísle ako budú mať teraz oni a zhoršovaniu druhého oka následne od 4rokov). Žiadne bádanie ma vonkajšok - asi preto, že obe očká majú skoro rovnaké dioptrie. Je to cca -2/-2,5. Mám strach a bojím sa (viem, že sú aj horšie veci, ale som mama a poznáte to ako máme každá strach o svoje deti, a aby nedošlo k najhoršiemu, vždy chceme pre nich to najsamlepšie na svete - dúfam v pochopenie a nie súdenie, že sú horšie veci - TO VIEM, ďakujem). Teraz hľadám niekoho s podobným problémom a ako rýchlo sa to zhoršovalo a ako ste dokázali čo najlepšie zabrániť zhoršovaniu zraku? Viem, že veda ide dopredu s dokážeme tomu čeliť. Pripadne Vás poprosím recenzie lekárov. Chcem predîsť tupozrakosti, ktorú mam ja a zhoršovaniu krátkozrakosti.
Ďakujem za rady a za pochopenie ❤️
@romca93 to je kooopec diagnoz...moji 2 mali okuliare od cca 4-5r, 11rocny uz nenosi a 9r sa znizili za ten cas z 3,5 na 2,5. Oni maju prognozu, ze sa bude zlepsovat.
V dedine mame rodinu, obaja bez okuliarov a 2 z 3 deti maju nieco geneticke, dioptrie v 5r take ze 9 a aj na operacii uz bol. Takze sa treba pytat len lekarov co a ako, ktori poznaju stav a vedia o tom fakt viac.
@romca93 keď sa urobí správna kolekcia,podchyti sa "videnie",predíde sa tupozrakosti. Do cca 6r.dietata je ešte možné tupozrakost nejako riešiť,neskôr už nie,dá sa iba trošku cvičením zvýšiť vízus,ale nie vyriešiť tupozrakost. Čiže toho by som sa nebála,keď to už teraz riešiš s očnými lekármi. A keďže na korekciu u detí sa názory lekárov rôznia,tak by som to skonzultovala s viacerými. Lebo moderných pohľadov na riešenie myopie u detí je veľa,ale všetko je v štádiu skúšania.
Napr.specialne kvapky do očí(ale bohužiaľ,po ich vysadení sa myopia vracia často do progresu),či kontaktné šošovky,atď,atď.
Čiže určite skonzultuj s viacerými lekármi.
@terezka1947 ďakujem, verím, že to podchytíme, okuliare máme už doma, jeden sa na ne začína chytať, no druhý zatiaľ vôbec, ale aspoň 50%tná úspešnosť a určite ešte navštívim viacerých odborníkov a pojdem pre viac názorov, ďakujem 🙏 a najnovšie majú byt po novom roku sklíčka, ktoré by mali zhoršovanie spomaliť, tak uvidime 😊
@romca93 no,tie sklá sú super vec,ale oni neodstráni a krátkozrakosť😔
Ale rozhodne sú perfektná vec,lebo mali by spomaliť rast dpt a veru,u detí,kto.zacinaju skoro s minuskami,je to prelomová vec. A každá uchránena dpt je v dospelosti výhra.
@terezka1947 viem, že neodstránia, no verím, že sa budú zvyšovať minimálne 🙏
nestresuj, predpokladam ze dvojicky boli predcasne narodene, vtedy byva v tak malom veku problem so zrakom. vela deti ma zhorseny zrak nemusis sa bat ze to pre nich bude nejake extremny nekonfort. mozu pouzivat korekciu (okuliare) ci uz budu mat dioptrike 1 alebo 5. je to uplne jedno. v detskom veku sa zrak meni, takze treba s tym ratat. drzim palceky nech sa vam to nezhorsuje