Ahojte maminky. Velmi by som potrebovala skusenosti mamiciek ktorych dietatko bolo kratkozrake uz od narodenia. (narodeny 34 +5 tt). Mojmu 5 mesacnemu syncekovi namerali pristrojom Plusoptix na jednom ocku -3 a na druhom asi bude mat viac ako -6. Bohuzial som si vsimla ze do dialky mi klopi zrak. Je nejaky zmateny a ak ma taketo dioptrie tak by to aj sedelo. Vsade citam a dr.vravi ze sa to vekom bude zhorsovat co chapem ked oko rastie. Ale bolo to u vas naozaj tak? Ak ano ako rychlo to postupovalo. Viem ze kazde dieta je ine. Ako desim sa toho ze ak uz ako 5 mesacnemu mu namerali hodnotu viac ako -6 tak co bude tak o 10 rokov. A operacia v tak nizkom veku nie je mozna. Dakujem za kazdu cennu radu.
Dnes sú v očnom lekárstve ohromné možnosti a stále sa to vyvíja......dopredu ti nik nepovie čo bude....ty ako matka sa musíš vyrovnať s daným stavom a robiť čo sa bude dať a popri tom si veselo žiť ďalej......vieš,čo by dali matky s onkologicky chorým dieťaťom za to,keby ich dieťa malo "len" problém s očkami?....poradím nájsť si dobrého očného lekára,chodiť na kontroly a riadiť sa jeho radami,netlač za každú cenu na operáciu,každá operácia má svoje riziká....
@minnie2013 Mojmu najstaršiemu synovi namerala doktorka dioptrie -3, ked mal asi 9 mesiacov, povedala, že zatiaľ mu okuliare nedá, kedže je malý a uvidíme ako sa to bude vyvíjať. Stále som čakala, čo bude, malý sa nesťažoval, žeby nevidel a mne sa zdalo, že je ok, tak som k tej doktorke ani nešla potom. Nastúpil do školy, všetko v poriadku, videl dobre aj na tabuľu. Teraz má 17 rokov a začal sa sťažovať, že zle vidí, tak mu dali -2 dioptrie do diaľky, ale som rada, že vydržal bez okuliarov tak dlho. Ja sama mám dioptrie -8 na obe oči, preto som sa bála, že to zdedí po mne. Ale ozaj, pokiaľ je inak malý zdravučký, tak bud rada. Može sa to ešte upraviť. Aspon mne vtedy tvrdili, že u malých detí sa tie dioptrie merajú úplne inak ako u vačších detí alebo u dospelých.
@minnie2013 ahoj moja skusenost mojej dcerke namerali az v 21 mesiacoch , dovtedy sme si to nevsimli prave oko -8 a lave -5 cize skoro vobec nevidela do dialky zacala hned nosit okuliare, ocka sme prelopovali a u nas bola prognoza ze sa to bude zhorsovat az 2 dioptrie za rok, ale to pravda nebola u nas sa aj ostrost videnia velmi zlepsila na zaciatku mala ostrost len 25 percent teraz mame uz 100 percent a zazrak sa udial aj dalej ocka sa nam postupne zlepsoval a teraz ma 8 a pol roka a dioptrie mame prave oko -5 dioptrii a lave -2,75 cize sa nam to zlepsuje tak pol dioptrie za rok co je super
@janickacrazy dakujem krasne. No vtedy este neboli take moznosti merania ako su dnes. Dnes to dokazu namerat aj 6 mesacnemu drobcovi. S akou je to presnostou to tazko povedat. Uz len im asi doverovat
@andrejka1974 a ked bola ako babatko nebola viac ospala? Je to strasne zaujimave ze pri takych dioptriach to dokazala takto maskovat. Maly mal sice len 5 mesiacov ale ja som so to vsimla vonku ked som ho napriklad vytiahla z kocara alebo ho damnku oknu nech pozera aj do dialky tak mi klopi zrak a nechce sa tam divat. Akoby mu to vadilo.
@minnie2013 nie urcite nebola ona bola opak praveze stale bola hore a dost nekludna, ale urcite nebola koli tomuto inac deti ak sa s niecim takymto nrodia tak sa prisposobia tomu ako vidia oni nevedia ze by to malo byt ine ona ked dostala prve okuliare tak uplne ozila pretoze zacala vsetko vidiet normalne konecne asi aj mna videla 🙂
@minnie2013 to že klopí zrak môže byť aj tým, že mu vadí svetlo, slnko, teda svetloplachosť.
@zrka aj to ma napadlo. Uz neciem asi nam nezostava nic len cakat ako sa to bude pokracovat a ake budu prognozy.
@minnie2013 a nemáte aj prelepovať očká náhodou?
Dcera ma dioptrie -5 a -7. Ked som to pocula v jej 2 rokoch - utekala som k inemu lekarovi. Len mi to potvrdil. Takze nastupila realita. Strasne vela zavisi od skusenosti ocneho lekara, ktory sa snazi oko stimulovat k znizeniu dioptrie - teda ak to ide. A kedze vsetko so vsetkym suvisi....mne to ocny lekar vysvetloval aj tak, ze cim dietatko bude viac rast (bude vyssie) je aj vyssia sanca na dozretie oka, pripadnu zmenu jeho polohy v lebke a tym aj zmenu dioptrie. A kazde jedno dietatko sa narodi s prirodzenou dioptriou az do 3 (toto sa povazuje za "normalne" u malych deti). Do veku cca 15-18 rokov tato prirodzena dioptria klesne na 0 vplyvom rastu a dozretia organov. Dcere sa vsak nic "nepohlo"....vo veku 14 rokov ma rovnaku dioptriu ako ked bola malicka (takze teoreticky sa jej zrak zhorsil). A nepotesim Vas - operacie minusovych dioptrii su zatial velmi neefektivne......po operacnom zakroku sa vo vysokom percente dioptria vracia naspat. Tak ale veda napreduje.....treba len dufat. Zmierila som sa s tym - aj moja dcera. Dokonca sa zmierila s tym, ze ani len tie kontaktne sosovky do oka nemoze......ale inak je to stastna okuliarnata pubertiacka. Vsetko je asi tak ako to malo byt......su aj horsie diagnozy.
@jofajofa prečo nemože kontaktné šošovky?
@jofajofa a mozem sa este opytat. Aj najtensie a najlahsie skla v dnesnej dobe su hrubsie? Alebo zvacsuju ocka? Kazdopadne vam vtedy lekar dal aj trosku nadej ze vekom sa moze aj kratkozrakost zlepsit alebo len zhorsit. Viem ze vam to ostalo co zas na druhej strane znamena ze sa vam nepolepailo ale ani nezhorsilo. Je to v zivote komplikovane? A co sportove aktivity. Ja som okuliare nikdy nenosila tak sa toho uplne desim. Viem ze topiaci sa aj slamky chyta. Uz teraz mam stres z toho co mi povie o mesiac na kontrole.
@janickacrazy
Je to uz vysoka dioptria a samotna kontaktna sosovka je uz "hruba" - vadi oku. Zaroven dcera ma aj cylindre - takze je tam dalsia komplikacia. Moze sosovky ako take - ale boli by robene na mieru za nekrestanske peniaze a fakt ona v tom oku tu sosovku "citi". Mame s dcerou taku dohodu, ze na leto jej stale kupim sosovky k prilezitosnemu noseniu - ak sa chce napriklad potapat (lebo inak by prd videla). Ale nie je to z dlhodobeho hladiska dobre. Ma vytipovane sosovky ktore su "najblizsie" k jej diptrii, ale nie su to tie dioptrie ktore by potrebovala. Toto vytipovanie urobila ocna lekarka na zaklade merania. Takze aj koli tejto "disproporcii" nemoze sosovky nosit dlho. Len na kratky cas.
Co sa tyka okuliarov - v dnesnej dobe je uz pekny vyber. Skla dcera nosi jednoznacne "odlahcene". Aj tak su pomerne tazke. Preto treba hladat aj vhodny ram bez ohladu na modu (a nemusia to byt drahe ramy). Chce to co najvacsie skla a hlavne kvalitne skla (co sa tyka velkosti sklicka - je tam problem, pretoze pri - diptriach sa sklicko stencuje smerom k okraju a je malo pevne - treba hladat dobry a pevny ram). Nedajte sa nahovorit na ziadne "filtre" a okraslujuce somarinky na sklach....cisto technicky poriesit sklicka a aby boli co najlahsie. Dieta tie rozne filtre a atiodrazove vrstvy velmi rychlo dostane z okuliarov dole....ked uz bude mat rozum, tak je to o niecom inom. A ano - sklicka zvacsuju oci. Dcera je paradna "okana". U nas bezna suma za okuliare, teda ram+sklicka cca 250EUR. Strasna suma.
Co sa tyka sportovych aktivit - no je to problem. Dcera sa tak nejak automaticky nastavila mimo sport - hlavne ten koletktivny. Tie loptove hry nie su velmi vhodne - chyba tam to dokonale priestorove videnie a hlavne lopta do hlavy a nasledne rozbitie okuliarov nic prijemne. Ak nemate nahradne - obrovska smola. Takze jednoznacne dcera prefefuje individualne sporty. Tak sama od seba......
A fakt mozete dopadnut podstatne lepsie ako moja dcera.....je tam predpoklad zmensovania dioptrii. Minusove dioptrie su vlastne laicky povedane "starecke" oko - to zhorsovanie dioptrie nastava az po 40 roku zivota. Ale zase je to individualne....velmi individualne. Nebojte sa - dobre bude. Je to aj otazka zvyku - ze moje dieta nosi okuliare.
@jofajofa mne sa zda, ze si si tie + a - poplietla. Minusky su na kratkozrakost. Sklicka sa smerom ku krajom zhrubsuju v strede sú teda najtensie, takze čím menší rám, tým lepšie. Oči v týchto okuliaroch vyzerajú menšie. V dnešnej dobe sú kvalitne aj skla aj filtre, nič sa z nich nezosuchava, samozrejme take skla sú velmi drahé. Šošovky sa vyrábajú aj s cylindrom, žiaden problém. Starecké oči sú dalekozrake, nie krátkozraké, preto v tom veku potrebuju ľudia okuliare na čítanie a behajú po obchode s lupou, aby si prečítali obaly. Tieto okuliare sú v strede hrubé a ku krajom sa stenčujú, oči v týchto okuliaroch vyzerajú obrovské, ak ide o silne dioptrie.Fyzika jednoducho nepustí....
Okuliare nosím -5, mám aj astigmatizmus a bohaté vyše 30 ročne skúsenosti.
@jofajofa Ja mám na obe oči -8 a nosím šošovky bez akýchkoľvek problémov a vobec nie sú hrubé, teraz je na výber milion druhov šošoviek a určite by si dcéra našla také, ktoré by jej vyhovovali, mne to tiež nejaký čas trvalo. Mínusové sklíčka oči zmenšujú, takže tvoja dcéra má asi plusové, ja mám mínusové, nosím okuliare 30 rokov a tiež mám aj astigmatizmus. Mám okuliare krásne, dala som si urobiť také, aby mi oko nezmenšovali, no drahé ako fras boli, ale som v nich kočka, stojí to za to.
@minnie2013 Nestresuj, s okuliarmi sa dá robiť dnes všetko, sú aj špeciálne na šport. Bud rada, že malý nemá iné problémy. Moja sestra má dieťatko narodené v 24tt a malý má DMO, teraz má skoro 3 roky, ešte vobec nerozpráva, zaostáva vo vývoji, k tomu ešte kopu iných diagnoz. Oči má v poriadku, čo je v podstate zázrak, ale to by bol ten nejmenší problém.
@janickacrazy Absolutne suhlasim! Ja mam velmi podobne dioptrie + astigmatizmus a sosovky nosim od 16 rokov (mam 39). A okuliare som si dala robit len teraz,kvoli vstavaniu k malej. Za ten cas sa mi oci nezhorsili a dokonca uz nepotrebujem cylindre,lebo oci navykli na sosovky (bez cylindrov).
@janickacrazy mozem sa opytat kedy vam prvykrat namerali minusove dioptrie? A kolko? Zhorsuje sa vam to vekom? Uz sme boli v BA na vysetreni a situacia sa nam trosku komplikuje. Neviem ci sa vyznate do tohto tak prikladam nalez. Ideme v septembri pod narkozu nech mu to lepsie pozru ale dr. ma podozrenie ze kratkozrakost je spojena nie tvarom oka ale inak klenutou sosovkou a na to vraj ani okuliare nepomahaju. A ku tomu mame aj iridodonesis co je chvenie duhovky pri pohybe oka pravdepodobne zapricinene prave tou sosoukou. No bude to kazdopadne este zaujimave...
@minnie2013 dioptrie, ktore namera pristroj sa realne nedavaju do okuliari. Davaju sa ovela mensie a plus si to oci navzajom este kompenzuju. Takze sa neboj, ze by mal hned take silne okuliare. my sme uz 3 ocnych vystriedali, lebo sa nam nezdal pristup a sposob testovania. U tak malého dietata sa samozrejme inak neda, ako pristrojom, ale urcite nestresuj. My sme nakoniec okuliare nedali, oko sa vyvija, pracuje. Ked mu das hned okuliare a rovno taketo silne, tak sa prestane namahat a sa to zhorsi. Nasi sa nestazuju, tak neriesim, kym nejdu do skoly. Na tvojom mieste by som mozno pristupila na nejake nizke dioptrie, uvidis, ako bude dieta reagovat. mam známeho, kde dieta padalo, lebo si nevidelo pod nohy.... zas najstarsiemu synovi tiez slubovali okuliare a vidi ako orol, pekne sa mu to znulovalo k vstupu do skoly. Dnes su aj s okuliarmi moznosti. To kedysi nebolo.....vedela by som ti o tych traumách rozpravat. Ale dnes v case mäkkého titanu? nie je o com :o)))
@minnie2013 Ja som tam bola, ked mal syn 9 mesiacov prvý raz, vtedy mu namerala -3dioptrie na jednom a -4 na druhom oku. Vravela mi, že určite bude nosiť okuliare. No potom sme tam boli ešte asi 3krát, lebo malému trochu utekalo očko, ale to sa mu časom upravilo. Mne sa zdalo, že malý vidí dobre, tak som tam už nešla potom. Pri nástupe do školy mu kontrolovala oči detská lekárka a vedel všetko prečítať, tak som bola šťastná, že vidí. Teraz má 17 rokov a pred polrokom mu dali -2dioptrie na obe oči, ale už dlhšie sa sťažoval, že asi dobre nevidí, len kým sa vyhrabal k lekárke, tak pár mesiacov prešlo. Zatiaľ sa mu to nezhoršuje. Držím vám palčeky, aby bolo dobre. Treba vraj často chodiť do lesa s týmito deťmi, vraj to je dobre na oči.
@minnie2013 Ahoj, chcem sa opýtať, ako ste na tom so zrakom teraz? Môj malý tiež nosí okuliare, a dr. nam povedal ze pri kratkozrakosti sa bude zhorsovat, sama nosim okuliare a stale mam silnejsie.
@minnie2013 ahoj neviem ci ti pomozem ja osobne mam okuliare od narodenia a zacinala som pri 4,5 a teraz mam 1,75 mne sa to postupne zlepsiuje furt. Mam poskodene rohovky takze aj cilinder a este nieco mi miesaju do skiel, okuliare nosim stale ale to je zvyku. Neboj bude to ok