Ahojte.
Moja dcéra má 6 rokov, chodíme pol roka k logopedičke lebo nevie vysloviť "r". Teraz mi bolo oznámené, že má krátku uzdičku pod jazykom a nemôže ním asi dostatočne hýbať. Logopedička tvrdí, že ešte jej to nedáme narezať, lebo ju nemá takú krátku, vraj videla aj omnoho kratšie, dala nám cviky na natiahnutie tejto blanky pod jazykom. A ja sa chcem spýtať, či máte niektorá s tým skúsenosť, že ste mali takto skrátenú uzdičku a pomohlo vám len cvičenie a nebolo treba rezať?
@zuzi79 Ahoj, tak toto je náš rodinný problém 😀 . Ja mám uzdičku a r som sa naučila sama. Najstarší syn a prostredný mali tiež a my sme boli u krčnej doktorky (na odporučenie logopedičky) a ona im to nastrihla - lokálne umŕtvila a nožničkami normálne prestrihla. Muž sa smial, že im to mohol urobiť sám, keby bol vedel. 😉 Prostrednému pomohlo, najstaršiemu nie. Jemu to zrástlo a nejako sa zjazvilo, museli sme ísť na operačný zákrok v narkóze, všetko prebehlo v poriadku. Ale je vidieť, že napriek cvičeniu sa mu to r učilo horšie, naučil sa ho neskôr ako prostredný. A to sme začali chodiť na logopédiu v 4 rokoch. Logopedička tvrdila, že tie deti, pokiaľ cvičia, tak to dokážu zakamuflovať, čo je aj pravda. Bolo ich ale oboch treba sústavne upozorňovať a opravovať. No a najmladšiemu podstrihli jazyk hneď v pôrodnici.
@zuzi79
ahoj,nadabila som na tvoju temu.dnes som bola so svojou 4-rocnou dcerou u logopedicky a tiez nas kvoli uzdicke posila k orl.chcela som vediet,ako ste dopadli,tisili to vasej malej nastrihom nakoniec,alebo trenujete sami?dakujem zatial
@mahmulienka jazyk sme rozcvičovali u logopedičky aj doma, a sa nám po ročnom chodení na logopédiu podarilo naučiť R, takže sa uzdička už potom neriešila, všetko sme sami zvládli.
@zuzi79 super 🙂 to su povzbudive slova celkom. tak uvidime, ako vo stvrtok dopadneme my na orl...
@mahmulienka pozerám že malinká má ešte len 4 roky, to mi sme riešili až pred nástupom do školy v 6.rokoch, určite vo vašom prípade nie je ešte neskoro, ono sa to vyvíja samo ešte.
@josenka ako ste prišli nato že to zrastlo a zjazvilo sa
@juliavolna Logopedička to zistila.
@josenka A to už sa nedalo opäť strihnut ? Museli uspavat ?
@juliavolna Mali obavy,aby sa to znova nezjazvilo.
@josenka prosím a ako tá jazva vyzerala ? Neviem si to predstaviť vadila v ústach / bolela ?
@juliavolna Nevadila mu, ale stále ten jazyk nedokázal tak zdvihnúť, aby sa mu s ním dalo cvičiť. Logopedička odporučila zákrok, u nás je dobré ORL, súhlasila som. Potom po zákroku sa naučil R, ale keď pozeráme videá z prvej triedy, ešte ho hovoril tak ráčkujúco. Teraz už má 20 rokov a už dávno hovorí čisto.
@josenka ale nechapem, prečo sa to nemohlo iba nastrihnut 🙂 neviete ? Tá jazva bola voľným okom viditeľná ? Keď dvihol jazyk?
@juliavolna Dala som na odporúčanie odborníkov.
@josenka prosím a keď bol dieťa blabotal ? Aj prikrmy ok?
@juliavolna Všetko bez problémov, dojčenie, príkrmy, začal rozprávať veľmi skoro, je mimoriadne nadaný. Nechválim sa, je to fakt, bol testovaný.
@josenka napíšem súkromne môžem
@juliavolna Áno, samozrejme.
@zuzi79 ahoj.ja sama som mala zrasteny jazyk ked som sa narodila...tiez som ako dieta mala problemy s vyslovnostou lebo som chodila logopedicke a musela som trenovat rrr. ale naucila som sa.a nebolo mi treba nic robit.ja by som pockala a uvidis...ked povedala ze to niektore deti maju aj kratsie tak je to asi len vec treningu...ucit sa vyslovovat.drzim palce.