Ahojte dcéra ma laryngitidu- keď bolo najhoršie a nemohla dychat len pískali, nemohla sa nadýchnuť. 40 teplota boli sme na pohotovosti a dostala kortikoidy- cipok, a jeden na doma ktorý som jej dala na druhý deň. Inak ma fenistil kalciovy sirup Stoptussin na to stekanie, chladný vzduch atd..lieči sa.
Keď som volala s kamoskou povedala že v živote by “take svinstvo ako kortikoidy nedala svojmu dieťaťu” a že môžem take lieky odmietnuť. Nepovedala som nič lebo som nevedela že to je problém. Lekárov rešpektujem a dám si poradiť ja sama lekárka niesom.
som rada že sa dcéra nedusi no neviem prečo je to akože “zle” že vzala tie čipky? Je to pre nu škodlivé? Mate s tým skúsenosti ? 🤷🏻♀️
@hruska91 nie. Je to pre ňu v tomto prípade možno až zivotzachranujuce. Kamoška je krava a nech sa lieči korienkami. Evidentne sa nevyzná, len mudruje.
nepocuvaj kamaratku, lahko sa filozofuje, ked ma zdrave dieta. moje dieta dostalo v utorok analfylakticku reakciu, vies kolko steroidov do neho dali? ked treba, tak treba.
Chcela by som vidieť či by bola kamoska taka mudra ak by sa jednalo o jeej dieťa
My tie cipky musime mat stale v ladnicke. Maly od dvoch rokov mava laryngitidu kazdy rok, 4 x ho viezla sanitka a nebyt tych kortikoidovych cipkov uz by nezil. Posledne dva roky sme ju zvladli len vdaka cipku.... kamaratka je hlupa, zase niekde nieco citala a tvari sa "premudrelo", ver radsej doktorom.
@hruska91 Predpokladam, ze nedavas kortikoidy jak cukriky, ale iba v odovodnenom pripade. Ano, maju neziaduce ucinky, ale v niektorych pripadoch su nevyhnutne. Tiez mam skusenosti s laryngitidou a cipky mame v chladnicke. Chvalabohu, zatial sme vzdy laryngitidu zvladli bez nich, ale ak by boli potrebne, tak ich dietatu dam. Mojim este pomaha teply olejovy zabal na hrdlo (len ak nema teplotu), a v pripade zachvatu studeny chladny vzduch (v noci okno, balkon, otvorena mraznicka).
@hruska91 nie, nie je to problém. Kortikoidy v tomto prípade zachraňujú životy a kamoška nech kľudne odmieta, keď bude mať vlastné bordové decko pri sebe. Potom nech sa ale nečuduje, keď sa v mozgu z nedostatku kyslíku niečo zvrtne a bude to musieť celý život riešiť s tými hnusnými doktormi. (A - aby som nezabudla, bude to samozrejme vina doktorov, že nedali vtedy dieťaťu nejaký iný zázračný nekortikoid, keď sa dusilo).
@hruska91 my sme tiez dostali, ale Prednison v tabletach, dcera mala vtedy 1,5 roka a to mi doktorka na pohotovosti hovorila, ze jej mam sledovat hrudnik, ak jej vpadne dnu, okamzite volat RZP, aby sa mi neudusila. Ale ze ba 100% mame dat tie tablety, lebo inak ju nechaju v nemocnici!
To bola najtazsia noc v mojom zivote, potom sa jej to uz lepsilo. Vzdy lepsie, ako zadusene dieta! A to som zastancom prirodnej liecby, ale co je vela, to je moc.
Moj manzel je astmatik, takze on parkrat skoncil na JIS-ke ako dieta, co cely spuchol a nemohol dychat. Takze nech si kamoska dobre rady o "svinstvach" necha radsej pre seba.
Pri covide kortikoidy zachranili aj sesternicinho muza. Dalsia faza bola uz len nemocnica a UPV. Asi takto.
Kortikoidy nie sú práve najzdravšie, ale keď vidíš ako sa ti dieťa doslova dusí pred očami, tak po nich siahneš, proste volíš menšie zlo a v takomto prípade sú naozaj život zachraňujúce..pokiaľ sa dá, je dobré sa im vyhnúť..obe moje deti mávajú často laryngitidy, vždy skúšam najskôr calcium, fenistyl, stoptussin a prísun chladného vzduchu, niekedy zaberie a keď sa stav výrazne zhoršuje, siahnem po kortikoidoch..lekári vedia čo robia🙂
@hruska91 tie čipky dať len keď je ozaj najhoršie, to je môj názor. Neviem teda kamoška by si ale asi radšej nechala zadusit dieťa 🤷 no to je jej vec. Ty si urobila dobre. Predpokladám, že ona sa s laryngitidou u malého dieťaťa ešte nestretla ked takto mudruje. Lebo keby sa jej dieťa doma dusí v náručí, dala by mu ten čipok kľudne aj zjesť, nie len do zadku. Zbožňujem takéto mudrlantky.
Kamoška je hlúpa.
Ona vravela že to je “svinstvo, chemia” a že jej to rozhadze celý organizmus, hormony, štítnu žľazu a že to môže mať dlhodobé následky taký zásah do organizmu. Tak ma vystrašila, že som dcére nejak ublížila ale nedalo sa inak, inak dcéra ma skoro dva roky čiže viete si prestaviť ten vystrašený pohľad chudák malý ako sa dusi a pozerá na mna a ja nemôžem nič
@hruska91
Mám dve už dospelé deti a s laryngitidou bohaté skúsenosti, takisto sme mali aj ďalšie 4 deti v rodine, kde sa laryngitida opakovane vyskytla. Vždy sme dostali kombináciu 1x hydrokortizon, prednison na pár dní a antihistaminikum. Plus ďalšia liečba podľa potreby. Nevšimla som si, že by niekto mal nejaké zdravotné problémy, akurát sú všetci alergici. A tvoja kamoška je sliepka...
@hruska91 Tak nedaj pre premúdrelú kamošku. Moja dcéra skončila na JISke, prišli sme v poslednej chvíli. Museli jej pichať adrenalín, kyslík, nemohla som s ňou zostať. Toto je pre mňa doteraz najhorší okamih môjho života, aj keď už odvtedy ubehlo 8 rokov. Keby to nebolo život ohrozujúce, tak by ti to nedávali. Riaď sa prosím odborníkmi.
@hruska91
A teda naozaj je laryngitida veľmi nebezpečná, s deťmi sme utekali na pohotovosť nespočetne krát a takisto môj brat. Pre mňa bol najhorší zážitok, keď mal syn štekavý laryngitický kašeľ v noci, keď som bola sama doma s dvomi malými deťmi, pričom syn mal len 1,5 roka. Naozaj veľmi nepríjemné...
@hruska91 A ja som aatmatik, kortikoidný sprej mávam zo sebou. Pre istotu. A áno používam ho, možno tak 5xdo roka, keď cítim, že to ináč nedám. A ešte Prednison - lebo som silný alergik na orechy a sóju (ale to som si musela dať raz, inak si dávam pozor).A nič nemám rozhádané, mala som 3 bezproblémové tehotenstvá, na PN som nebola asi 15 rokov. Takto jednorázovo jej to neublíži.
Zbožňujem take múdre kamosky… keď sa jej začne dieťa dusiť nedajbože som zvedavá či by stále odmietala kortikoidy. Áno je to ok dávať kortikoid keď to odporučí lekar. Moj mal silnú laryngitidu. Museli nás aj hospitalizovať. Trvalo týždeň kým sa z toho dostal.
@hruska91 a inak moj syn používa kortikoidy nonstop už rok. Je bronchitialny astmatik má na dýchanie flixotide a každú noc pred spaním montelucast tabletky.
kamoska je krava. asi ma rozhodeny mozog z kortikoidov ;)
Prečítaj si čo sú kortikoidy a zamyslí sa nad tým, čo o tom tvoja kamoska vie, keď to nazvala chémiou.
Btw ten stres čo teraz pociťuješ je tiež z “hroznej chémie” ktorú si vytvorilo tvoje vlastne telo. Asi toľko k relevantnosti toho čo ti povedala. Nič o tom nevie, odkaz kamoske ze nabudúce nech sa nevyjadruje lebo zo seba robí len totálnu hlupanu.
Kamoška je čo lekárka alebo farmaceutka? Či zdroj jej info je bádateľ a podobné stránky?
Jasne, ze je to chemia, cele telo funguje na chemii, chemickych latkach, zluceninach a reakciach 😃 pane boze, ved nech ho svojmu dietatu neda, ked sa bude dusit pri laryngitide alebo astme, nikto ju neprinuti.. len by som chcela vidiet ako by mu ho nedala 😉 ok, netreba davat kortikoidy na kazdu vyrazku, ale haloo… posli ju do zadku aj za mna 🤗
Nie je to problém a predpokladám, ze lekár má viac skúseností a lepšie vzdelanie ako kamoška 🤦
Keď vidím, ze mi decko ledva dycha a saturacie ma okolo 80, dala by som mu asi hocičo, len aby to prešlo