ahojte je pravda, že po novom pediatri kontrolujú u novorodencov aj celiakiu ak ju má jeden z rodičov?
Je to jeden zo zakladnych screeningov,na 3. den od narodenia(odber krvi z paty) takze vysetrenie prebehne.
pediatri jedine mozu urobit kontolny odber ak pridu zle vysledky. Popripade si nastuduj vyhlasku z MZ.
celiakia je jeden zo zakladnych screeningov? o tom neviem.
podla mna nie. autorka, preco sa pytas? mame celiakiu v rodine, mozno budem vediet poradit.
Ked som to synovi ako babatku chcela dat vysetrit, dr mi povedala, ze sa to vie z krvi zistit az vtedy, ked bude mat v strave zavedeny lepok vo velkom mnozstve (takze nie 10 mesacny krpec co zje par hryzov rozka)
Sestra je celiatik ma 2 deti z toho jednu 4 rocnu a zatial jej dr.nebrala krv a ani nevysetrovali na celiakiu
Ospravedlnujem sa autorke, ja som si to pomylila s fenylketonuriou 🤦🏻♀️
Popripade nech sa autorka rovno opyta pediatricky.
Manžel je celiatik, takze som sa na to pýtala hneď po pôrode, lekár mi povedal, že takéto testy sa nerobia novorodencom. Problém môže nastať pri zavádzaní príkrmov, riešila som to s pediatričkou ako postupne zavádzať lepok, keďže syn má predispozíciu, našťastie všetko prebehlo v poriadku a lepok zvláda, celiakiu nemá.
Ja som celiatik, 4 rocny syn je tiez celiatik, chodil kazdy rok od 1 roku na gastro kontroly, tento rok ako 4 rocnemu mu zistili celiakiu, az po zavedeni lepku z krvi budu zistovat