Kontrolujú pediatri u novorodencov, či nemajú celiakiu?

19. máj 2022

ahojte je pravda, že po novom pediatri kontrolujú u novorodencov aj celiakiu ak ju má jeden z rodičov?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
optame
19. máj 2022

Je to jeden zo zakladnych screeningov,na 3. den od narodenia(odber krvi z paty) takze vysetrenie prebehne.

pediatri jedine mozu urobit kontolny odber ak pridu zle vysledky. Popripade si nastuduj vyhlasku z MZ.

optame
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
19. máj 2022

@mb2021 berie sa krv mojej dcére to robili v 10 r

lily14
19. máj 2022

@optame čo??? Odkedy

lenja123
19. máj 2022

@optame si si istá? 😎

deedol
19. máj 2022

celiakia je jeden zo zakladnych screeningov? o tom neviem.
podla mna nie. autorka, preco sa pytas? mame celiakiu v rodine, mozno budem vediet poradit.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkamotka
19. máj 2022

Ked som to synovi ako babatku chcela dat vysetrit, dr mi povedala, ze sa to vie z krvi zistit az vtedy, ked bude mat v strave zavedeny lepok vo velkom mnozstve (takze nie 10 mesacny krpec co zje par hryzov rozka)

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erikaa09
19. máj 2022

Sestra je celiatik ma 2 deti z toho jednu 4 rocnu a zatial jej dr.nebrala krv a ani nevysetrovali na celiakiu

tenerifka
19. máj 2022

@optame pises hluposti a nepravdy, ten screening na 3.deñ je na uplne ine ochorenia, miesas hrusky s jablkami

nikpa
19. máj 2022

@optame ale pri tomto odbere sa určite nerobí test na celiakiu.

optame
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
optame
19. máj 2022

Ospravedlnujem sa autorke, ja som si to pomylila s fenylketonuriou 🤦🏻‍♀️
Popripade nech sa autorka rovno opyta pediatricky.

optame
19. máj 2022

@tenerifka autorke som sa ospravedlnila. A myslim si,ze ak sa niekto pomyli nie je potrebne hned cerit zubky

helcanw
19. máj 2022

Manžel je celiatik, takze som sa na to pýtala hneď po pôrode, lekár mi povedal, že takéto testy sa nerobia novorodencom. Problém môže nastať pri zavádzaní príkrmov, riešila som to s pediatričkou ako postupne zavádzať lepok, keďže syn má predispozíciu, našťastie všetko prebehlo v poriadku a lepok zvláda, celiakiu nemá.

matenka
19. máj 2022

Ja som celiatik, 4 rocny syn je tiez celiatik, chodil kazdy rok od 1 roku na gastro kontroly, tento rok ako 4 rocnemu mu zistili celiakiu, az po zavedeni lepku z krvi budu zistovat

optame
19. máj 2022

@lenja123 uz som napravila svoj omyl 🙂

helcanw
20. máj 2022

@matenka do 4 rokov nemal problém s lepkom prosím ta?

matenka
20. máj 2022

@helcanw mal, nerastol a nepriberal, krv vsak na gastre bola v poriadku, az tento rok mal transglutaminazu 30, nasledovala biopsia a hups, marh 3b 😪

helcanw
20. máj 2022

@matenka och to má mrzí :( lebo môj synček nemá problém vôbec, čokoľvek lepkove keď zje tak je ok, aj pecivo má veľmi rad, tak že či mám očakávať že aj keď krpec zatial nemá problém ale môže neskôr byt. Vám držím palce!

luliu
20. máj 2022

@optame prosím ťa nepíš hlúposti, novorodencom sa celiakia nevyšetruje

optame
20. máj 2022

@luliu prosim Ta, precitaj si vyssie komentar