Kongenitálna hypotyreóza

martina8306
13. feb 2015

Zistili vam tuto diagnozu? Chcela by som vediet,co to vsetko sposobuje a obnasa,popripade presmerovat na uz vzniknutu diskusiu. Dakujem

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martina8306
autor
13. feb 2015

@anetkaadamko dakujem,len obe mamicky su uz neaktivne

liebling98
13. feb 2015

@martina8306 už to máte aj potvrdené, alebo vyšli len skriningove testy pozitívne?

martina8306
autor
13. feb 2015

@liebling98 zatial len pozitivne vysledky,ale na nete o tom moc nie je

liebling98
13. feb 2015

@martina8306 To ešte nie je definitívna diagnóza, je to len podozrenie. Tipujem, že vás detská lekárka poslala na endokrinológiu, urobia odbery krvi a minimálne sono štítnej žľazy, na potvrdenie alebo vylúčenie podozrenia. Ak sa to potvrdí, Tvoje dieťatko čaká užívanie Euthyroxu zrejme po celý život. A kontroly hladín hormónov, či je liečba dobre nastavená. Nie je to žiadna tragédia, len je dôležité liečbu dodržiavať a začať včas, lebo hormóny štítnej žľazy sú veľmi dôležité pri vývoji mozgu.
Držím palce!

martina8306
autor
13. feb 2015

@liebling98 och,trosku ste ma ukludnili,lebo od kedy mi to dr povedal,myslela śom,ze je to uz definitivne iste,ze na to sono a odbery mame ist kvoli tomu,aby mu vedeli urcit presnu davku. Maly ma jeden mesiac,mohlo to uz sposobit nejake skody? Teda ak sa topotvrdi...moc dakujem za vysvetlenie

liebling98
13. feb 2015

@martina8306 a to si nebola doteraz na žiadnom vyšetrení? To sa má riešiť urýchlene a nie až vyše mesiaca po narodení!

martina8306
autor
13. feb 2015

@liebling98 az dnes prisli vysledky z opakovaneho odberu. Doteraz som ani netusila,ze je nejaky problem

liebling98
13. feb 2015

@martina8306 vieš aj výsledky? Treba to urýchlene riešiť.

inull5
13. feb 2015

@martina8306 aké ste mali hodnoty? Co sa týka skriningu tejto poruchy nezvykne sa mýliť lebo TSH ovplyvní vysoká teplota prípadne euhturox brany matkou a nachádzajúci sa v mlieku.nikto ti nepovie ci za mesiac sa niečo d malým stalo, skôr nie ale treba to riešiť lebo hormóny stitnej žľazy sú pre vývin strasne dôležité.

liebling98
14. feb 2015

@martina8306 či sa mu mohlo niečo stať Ti tu neviem povedať. Závisí od základnej diagnózy, či nemá žiadnu tvorbu hormónov ŠŽ alebo či sú len znížené (tých príčin je strašne veľa - na úrovni ŠŽ, že nereaguje na TSH, alebo ŠŽ chýba, môže byť porucha v regulácii vyššie na úrovni hypotalamu a hypofýzy...). Každopádne nechápem, prečo sa doteraz nič nerobilo. Po pozitívnom skriningu ste už mali byť na endokrinológii a mať už absolvované vyšetrenia a v prípade potvrdenia už začatá liečba.
Nevieš, aké ste mali hodnoty?

martina8306
autor
14. feb 2015

11,42 a 11,03

martina8306
autor
14. feb 2015

@inull5 teploty sme nemali áni lieky sme nebrali. Hodnoty somnapisala o prispevok vyssie

martina8306
autor
14. feb 2015

@liebling98 som ta zabudla oznaćit

liebling98
14. feb 2015

@martina8306 tipujem, že to je TSH. Ak áno, to je veľmi vysoké, čiže ŠŽ nefunguje. Platí, čo som písala vyššie. Už ste mali byť na endokrinológii a mať nasadenú liečbu.

inull5
14. feb 2015

@martina8306 normu maju v skriningovom centre nastavenu do 10. Takze ste mali dva odbery rovnake takmer, tiez si myslim ze im to nejako dlho trvalo. Aky bol casovy odstup medzi odbermi?

martina8306
autor
14. feb 2015

@inull5 prvy mu robili v porodnici a druhy ked mal 18 dni

inull5
14. feb 2015

@martina8306 hej to opakuju kvoli tomu ci sa zmeni prva hodnota.som prekvapena lebo oni maju tzv. cutt off hodnoty a v pripade opakovaneho pozitivneho skriningu kontaktuju centra pre liecbu kongenitalnych ochoreni ako "hot recall".