Ahojte.
Na oGTT mi vyšla hodnota 8,9. Odvtedy chodim na diabetologiu a meriam si cukor doma. Hodnoty mam mat do 6 nalačno a 2 hod po jedle 7,5. Hodnoty mam v poriadku, dietu viac menej dodrzujem, ale niekedy mi vyskočí cukor ani nechápem z čoho na 7,6, 7,8... Najvyssiu hodnotu som mala do 8. Bojim sa či bude vsetko ok po pôrode. Ci babo nebude mat problemy s dychanim po pôrode. Nevazi vela, v 30tt vazil 1,5 kg.. Mate nejake skusenosti prosim?
S dychanim mavaju problémy ked sa narodia predcasne a teda plucka nie su dozrete. To by nemalo mat suvis s gdm. Skor moze mat problem si udržať svoju glykemiu ale to je prechodne riesitelne
Ja mam obe deti po tehu cukrovke. Vzdy boli tak o tyzden vacsie, ani jedno nemalo po porode ziadne problemy aj glykemiu mali dobru. A obe deti mam vacsie pri mojich 45kg mali jedno 3,5kg a dievcatko malo 3,8kg.
Ak by si mala vyssi cukor tak ti nasadia inzulin. Ak to vyskoci iba sem tam nic atrasne to neni.
to ma diabetolog tak vystrasil, vymenoval vsetky mozne komplikacie co moze babo mat po porode, takze teraz patram tu na internete :( to na 8 mi fakt vyskoci len vtedy ked si nedam pozor, vacsinou mavam hodnoty do 7..
Vzdy je tam riziko ze moze, ale vobec sa nestresuj tym. Este viac ti bude stupat cukor. A ak ti vyskakuje cukor, skus najst nejaku alternativu aby neskakal, obmedzit, znizit prijem cukrov. Ako dlhodobo by okolo 7 nemal byt.
Zbytočne ťa vystrašili... môj mal 3,45kg skoro týždeň po termíne, apgar 10/10. Akurát ho pchali umelým mliekom v pôrodnici, lebo aj jemu kontrolovali hladinu cukru v krvi a boli sme tam pre istotu o deň dlhšie. Všetko bude v poriadku, ver mi.
To je super, že tě doktor vydeptal 🤦🏻♀️🤦🏻♀️, hlavně, že ti dal na nic informace. Když budeš dodržovat dietu a budeš hlídat cukr, tak všechno bude v pohodě. I kdyby se ti hodnoty horšily a dostala jsi inzulin, tak se svět nezboří a bude to v pohodě 🙂. Hlavně si nastuduj správnou metodiku - www.tehotenskacukrovka.cz - správně má být hodnota na lačno do 5,1 (max 5,3 kvůli možné odchylce glukometru) a do HODINY OD PRVNIHO SOUSTA do 7,8! Co se týče diety - postupuje se tak, že nejprve zkontroluješ složení výrobku, aby neobsahoval žádný cukr (i takové jako fruktosa, dextrosa, slad, atd.), následně, že splňuje pravidlo max 5g cukrů na 100g výrobku. Pokud chceš, můžeš se přidat do fb skupiny “těhotenská cukrovka + vhodné recepty” a pro inspiraci sledovat instagram “mamascukrovkou”. Není to jednoduchá dieta, ale dá se to v pohodě zvládnout, když člověk chce a hlavně! Neděláš to pro sebe, ale pro to miminko 🙂
Ja viem, ze on to nemyslel v zlom a si myslim, ze ta dieta mi ide celkom dobre 🙂 ja som len chcela vediet, ci hodoty okolo 8 mozu zapricinit komplikacie u novorodenca 🙂 samozrejme sa snazim aby bolo vsetko ok.
Ahoj. Ja som mala tak vysoký cukor na lačno, že mi ani test nemohli urobiť 🤦♀️.. Dodrziavala som diétu, nejde len o cukor ako taký, ale aj o múku, údeniny - aj to zvyšuje hladinu cukru v krvi. Dcéra sa narodila v poriadku, ale museli ju vybrať tak dosť na rýchlo aj keď v termíne (38.týždeň) , keďže mala prezretu placentu, ten cukor placentu skôr opotreboval.. Pri druhom tehotenstve, sme od začiatku vedeli čo sa bude diať, tak to bolo lepšie..
Držím palce!
Ja som mala oGtt niečo cez 11. Celé tehotenstvo som nejedla sladké, chodila na diabetologiu. Mala sa narodila v termíne, mala 2680 g takže bola drobunka. Žiadne problémy po pôrode nemala.