mile mamicky, potrebovala by som poradit, kto ma skusenost s kolostomiou u maleho dietatka. mame chlapceka, ked mal 10 dni bol operovany a spraveny vyvod. lenze ta stomia je velmi blizko operacnej rany a stolica zo sacika stale podtekala do tejto rany, ktora sa potom velmi dlho hojila, na trikrat mu ju zasivali a este stale nie je uplne zahojena. potrebovala by som hlavne poradit, ake stomicke saciky mate odskusane, ktore dobre drzia, lebo nam stale podtekaju a sposobuju problemy s hojenim operacnej rany. dakujem za vsetky rady.
@11kvetinka11 tak uz som vyguuuuglila...mal aby to byt znacka covnacare(dufam,ze som to dobre napisala)
viem,ze sme skusali rozne,ale tato znacka sa nam pozdavala najviac
ale skor si myslim,ci to naozaj nebude v tom vystrihnutom otvore problem-velkosti 😒
no nech je ako chce,radila by som ti kontaktovat tu stomicku sestru...a vsetko jej povedat..ja som zo zaciatku mala trosku problemy s celou stomiou a starostlivostou okolo,lebo som sa vzdy bala,ze to robim zle...prip.ze to urobim zle...a bola som za tou sestroou na rady asi aj 3x
no ved prave som bola s malickym v nemocnici na kramaroch skoro celych 7 tyzdnov, vlastne od jeho narodenia az doteraz, a ani stomicka sestra mi nevedela poradit, co by mu dobre drzalo,vyskusali sme vsetko,co tam mali, aj tu umelu kozu-myslim,ze sa to vola granuflex, aj vsetky mozne lepidla pod saciky, pasty aj bez pasty, ale vsetko podtekalo. neviem, ci to moze byt tym, ze ked sa place a krci brusko, tak sa mu okolo toho crievka spravi jamka a tam mu to asi zacne podtekat. mali tam saciky z coloplastu a saltsu, ale tie prve sa mi zdali dost tvrde lepenie, ja uz neviem, co s tym... ☹
@11kvetinka11 ☹ fuuu,tak neviem...to je ine dospely clovek a ine take male babo ☹
tak tu uz jedine,ze ti napise nejaka mamicka dajaky grif...naozaj neviem
akoze moze byt,ze to podteka prave tym,ze sa tam ta jamka urobi,lebo staci mala skarocka a uz to cele podtecie...a predsa take babulko ma aj ine brusko a aj place a napina brusko ☹
mne sa zdalo,ze tie sacky,co som davala mamke(teda ta cast na lepenie) bola tak tvarnejsia...nebola tvrda,ale ked ste uz skusali tolko toho.....
Ja som vyguglila co to stomia je. Tak len chcem maminke, nech je silna, velmi silna.... Nech sa vsetko zlepsi....
11kvetinka11 - s tým podtekanim bude len boj ☹. Moja dcérka je predcasniatko, ako babatko mala stomiu 3 mesiace. Tiez sa nedarilo zabrániť vytekaniu, celu pokožku okolo mala z vytekania rozleptanu, potom aj pri spätnom zošívani mal chirurg problém zachytiť pokožku a zašit ju. ☹ Sestrička vravela že pre babatka veľa toho na vyber nie je ☹, dlho sme potom liečili bylinkovymi vyluhmi, dnes je uz školácka...a zostala jej akurát nepekna jazva na brusku. ☹ ale co uz, hlavne je, že je zdravucka! 🙂
Takze som ti tiez neporadila, asi len co najčastejšie umývať a meniť, ideálny sacok pre babatko asi
nenájdeš. ☹
@11kvetinka11 este ma napadlo...ale dufam,ze to potrebovat nebudete
mamke ked sa koza dost "rozleptala"...pomohla jej z kozneho nejaka specialita...nieco na vysusovanie jej davali..neviem ci to bola lampa,alebo co to bolo....skratka bolo to nieco,co som si vyprosila a riesila s jednou sestrickou z kozneho-plastickej chirurgie...krasne to a hlavne rychlo zhojilo kozu
ale verim,ze to potreboavt nebudete....iba taky postreh este
aj tak som ti nepomohla
ale velmi,velmi zelam rychle uzdravenie a tebe vela sil....
Ahoj moj syn mal taktiez stomiu , a tiez nam to casto pretekalo, velmi dolezite bolo stomiu hned ocistit , vydenzifikovat a nam velmi na podrazdenu kozicku pomahal Sudocrem.Nam najlepsie vyhovovali prave tie sacky z Coloplastu. Pamatam si, ze dva tyzdne po prepusteni ma kontaktovala pani z tejti firmy, prisla k nam domov a vsetko mi o danych pomockach vysvetlila, co mi neskutocne pomohlo. Drzkajte sa
dakujem vsetkym za rady, dnes som volala s jednou milou pani z dodavatelskej firmy,ktora dodava ako jedina na Slovensku novorodenecke saciky a dala mi par tipov,ako zabranit podtekaniu, tak to este vyskusame, snad nieco konecne bude dobre. praveze z coloplastu sacik sa mi zda,ako by sa uplne okolo stomie rozpadol, uplne sa prederavil, asi maly papa nejake moc agresivne mlieko 😉
@11kvetinka11 moja dcera mala kolostomiu od narodenia do 11 mesiacov. Pouzivali sme sacky Coloplast, tiez nam to najskor podtekalo, ale potom sa nam podarilo pomocou firmy najst sacky,ktore nam vyhovovali. K tomu nam dali aj take vlhcene obrusky, s nimi som okolie stomie poutierala, nechala volne vysusit a potom som ten sacok nahriala chvilku fenom - pozor nie velmi, len na teplotu tela, aby si nesposobila babatku popaleninu, a taketo teple a zmaknute som nalepila a drzalo to, niekedy ked nekakala tak to tam bolo aj 24 hodin. Drzim palce, nech to drzi a drzte sa.
@endycko tak som pouzila fen na sacik, a zatial to celkom drzi, oproti tomu ako to bolo, vydrzalo to cely den. tak som rada, ze to nemusime stale odliepat x-krat za den. dakujem velmi pekne za radu 😵
@endycko mozem sa este spytat, ako to dcerka znasala,ked bola trochu vacsia? mam trochu obavy,ze si potom ten sacik bude tahat.
@11kvetinka11 som rada, ze to drzi 🙂 nasa si sacok netahala ked bola vacsia, ona bola na to zvyknuta od narodenia, takze ani si neuvedomovala, ze to tam ma, normalne sa prevalovala, sedela, plazila, stvornozkovala. Praveze, ked jej zavreli stomiu, tak hladala pri prebalovani sacok. Ja som vzdy kupovala vacsie plienky, aby som ten sacok vopchala do plienky, na to som dala body a nikto si ani nevsimol, ze ma stomiu a sacok. Vela ludi nevie dodnes, co sme mali za trapenie. Ak by si potrebovala v niecom poradit, kludne napis, my sme tu dve maminky , co sme mali deticky so stomiou, narodili sa nam v priebehu jedneho mesiaca a nahodou byvame v susednych dedinach. Drzim palce.
@11kvetinka11 ahoj kvetinka, uz to mas zrejme vyriesene ako lepit a tak rozne ine finty... len ti chcem poradit, ze zrejme budes mat narok na hygienicky prispevok od statu a mozno aj na preukaz zdravotne tazko postihnute dieta ( prosim nelakaj sa) skus sa opytat lekarky, v zdravotnej poistovni alebo na urade prace soc veci a rodiny, najlepsie u vsetkych lebo vsetci nie su informovani ale viem, ze sa to da, kamaratka si to vybavila. inac krpci to znasaju dobre, horsie je to s rodicmi. najhorsie je to v obdobi, ked dieta uz sa snazi lozit plazit, vtedy je to peklo a odporucam ti menit sacky v noci, ked mala bude hlboko spat. usetris si nekonecne vela dusevnej pohody 🙂 tahat sacok a odliepat si to zacne tak v dvoch - troch rokoch, ked sa bude vediet sama vyzliect ale dufam, ze to do vtedy bude mat uz prec. drzim palce nech sa toho skoro zbavite. e.
@estrapo
@endycko ,dievcata, este prosim o radu, maly ma teraz pol roka,zacina sa viacej hybat,presli sme aj na prikrmy,takze sa mu zmenila stolica, sice uz m to nepodteka, ale sa mu to skorej v saciku akokeby upchava, potom to ma pod lepenim taku placku a z toho ma uplne cervenu kozicku,miestami az ta vrchna vrstva koze je taka zodrata. co ste davali vasim detickam na taku poranenu kozu? som sa pytala aj doktorov,v podstate mi na to nic nedali,len klasicky sudocrem, alebo z coloplastu barierovy krem, ale sa mi to nezda uplne dobre. ak mate nejaku dobru radu, budem velmi vdacna.
@11kvetinka11 sudokrem je fajn ... my to riesime u dospelého ...ale s ileostomiou .. a nam pomohla jedna pani z coloplastu .. zmenili otcovi sacky ... teraz ma take vypustacie tie sa menia len raz za styri dni .. a je k nim aj taky opasok a lepsie sa udrziavaju aby sa neodliepali...
na to cervene sudokrem ak nepomoze tak skusit antimykoticky ci uz tam nema kvasinky...
@11kvetinka11 nám sa toto tiež robilo, ked sme presli na prikrmy, dávala som sudocrem, aj ten barierovy krém, umyvala som jej to v repiku, bola som aj na koznom s ňou, tam nám dali masticku, ja som potom menila sacek hneď po vykakani, lebo ona mi kakala len 1x za deň tak sa to dalo a potom jej to samo vybledlo, občas sa este v lete stalo, že to mala červené, ale len repik som jej na to dala a ten krém od coloplastu, nalepila sacok a bolo dobre. Ešte sa zajtra opytam mojej kamarátky ona mala tiež dieťatko s kolostomiou, že čo davali oni. Držím palce.
ahoj. nam sa podarilo prist az ku kvasinakam. an koznom nam dali nejaky kortikoidny krem a natierat to sudokremom alebo zinkovou mastou ale to je hlupost vobec to nezabralo a hlavne oni s tym nemali este skusenosti, tak len skusali co zaberie, to na margo toho ak tam budu kvasinky tak kremy to nevyriesia. mne sa najlepsie overil postup, na podlozku sacku nalepit tzv, umelu kozu, / pomocou fenu/, dezinikovat okolo stomie. okolo stomie natriet barierovym kremom od coloplastu a nalepit sacok s umeou kozou. malemu to pomohlo aj od kvasiniek aj od znicenej svojej vlastnej kozi. tu umelu kozu a krem ti vrelo odporucam. hlavne vseko rob ked spi 🙂 na kramaroch detska chirurgia je sestricka pani kovacova / teraz neviem ci je vrchna alebo nie/ a ta ma na starosti poradenstvo pre stomikov cislo na nu je 0911281024. ked budes mat nejake problemy s , obrat sa na nu alebo priamo na coloplast , ti su ochotni prist aj k tebe domov. vela zdravia a daj vediet ako sa to vyliecilo.
@11kvetinka11 ahoj.my máme tiež stomiu,malý ma rok.este nad s tým caka pár mesiacov,no odlepuje si to sám pravidelne aj dva krát za deň..mávam tiež problém s červenou pokožkou ale je to este v norme.strihas otvor presne podľa velkosti čreva?ja ked nechám trochu väčší tak to tiež červená.malý kaka aj 3 krát a nakaka teda dosť toho.dávam sacok hneď preč a dám nový.tiež sa mu to veľmi nepáči ale už si nejako zvykol.dosť si do toho ide rukou..dokedy budete mať stomiu?,som prekvapená že používate z coloplastu,nám odporučili dansac a som spokojná.majú aj dosť kremikov co sa týka podráždenia pokožky a tiež vodičky na ošetrenie.neviem ako to ma coloplast.my máme riedku stolicu ked idú zubky a to ho zvykne podrazdit na pokožke ked to náhodou podtecie.
ozaj, nechcem tu propagovat coloplast, verim,ze vsetky znacky maju podobne produkty, nam sadli najlepsie tito lebo maly bol chudy a na neho nejaky sacok bolo tazke najst a este mal tu stomiu presne na boku a ked sa otocil nabok stomia mu prepadla cez otvor v podlozke a sacok sa odlepil. aj preto som zacala podkladat sacok tou umelou kozou a naramne dobre vyliecila rozleptanu pokozku a aj kvasinky.
@estrapo mne zas naopak coloplast nevyhovoval. vyžiadala som si pár vzoriek a nakoniec som bola max spokojná s dansacom. Náš malý je zasa malý Rambo, nie je tlstý ale taký pevný. Myslím že aj dansac má tú umelú kožu. ja lepím podložku niekedy aj dva tri krát za deň, pretože syn si to behom sekundy aj cez body odtrhne, nepomáha ani skrytie do plienky, lebo tam vydrží max 15 minút a potom sa mu to vysunie, lebo celý deň lieta. aj keď sme boli po operácii, po prvej mal skoro 7 mesiacov, pri druhej 9 a to už dva dni po operácii ho museli prekladať z jisky na oddelenie lebo tam robil bordel, stál v postielke a kričal a búchal. aby zaspal a nerušil iné deti tak mu dali oblbovák, ktorý naňho vôbec nezabral, tak nakoniec dostal normálne propofol do žily ktorý ho mal uspať za dve sekundy no uspal ho o pol hodinu...ciže si vieš predstaviť meniť jemu sáčky...ale vydržíme, už sme si akosi zvykli. najskôr som to nevedela rozdýchať že mu spravili stómiu lebo to nebolo vôbec v pláne, keď bol ale na sále 3,5 hodiny tak som vedela že mu to dajú..
my mame saciky od firmy salts,tie maju specialne pre male deti od narodenia,maju tie lepiace podlozky take mensie a akokeby ozubene koliesko-skratka sa lepsie prisposobia malemu brusku. ale ostatne pripravky mame z coloplastu,na kramaroch v nemocnici to tam dost propaguju, asi maju z toho provizie. firmu dansac nepoznam,pohladam a vypytam vzorky. malemu som dala na tu cervenu kozu liecivy krem, umelu kozu a vyrovnavaciu pastu a za 2 dni sa mu to neuveritelne polepsilo,co som ani necakala. stomiu bude mat pravdepodobne este tak pol roka,dufam,ze potom uz sa toho nadobro zbavime,ze nebude mat komplikacie s crievkami. dierku do sacika striham taku aby tam bolo len crievko,ale ma to tak zle urobene,ze ked si stlaci brusko,sa mu kusok crievka vsunie dovnutra ,ma tam potom taku jamku a zacne mu to tam podtekat.
@inull5 nam nevyhovovali ziadne sacky ,hlavne preto, ze ju mal na takom kritickom mieste.... skusili sme vselijake urostomicke kolostomicke. ale ked som objavila tu fintu / vdaka rozleptanej kozi a kvasinkam/ s umelou kozou tak som si na 80 % ulavila od nervov, co sa mu to stale odliepalo. ta koza ma totiz svoje lepidla z oboch stran a je flexibilna, no neskutocne som si odvtedy vydychla 🙂 moj maly si to netrhal ani nedaval dole ale to suvisi zrejme s tym, ze jemu to robili ked mal 2 mesiace takze on to povazoval zrejme za normalnu sucast tela. tvoj bol uz starsi a vnimavejsi uz tusil, ze je to novinka 🙂 inac niektore deti na oblbovaky reaguju uplne opacne. tize som nieco podobne zazila, ked maleho vratili z operacky /pre podozrenie na kiahne a to bol chudacik dostipany od komarov 🙂/ s oblbovakom a taky bol zurivy,ze som ho nespoznavala, tak som ho utesovala hladkala ... a potom mi anesteziologicka sestricka hovori, ze sa ho netrebalo dotykat lebo to ho este vacsmi podrazdilo ... ale neviem ako sa volal oblbovak. ozaj, taka blba otazka, kolostomie sa robia na chirurgii? maly mal ureterostomiu cize urologia.
@11kvetinka11 hej mala by si mať nárok na zvýšené nároky ohľadom ošatenia a hygieny okolo 18 eur je to.zbehni na úrad práce tam ti dajú tlačivá a este pediater sa tam vyjadruje a prikladáš tam potvrdenia o prijme.ani mne to nikto nepovedAl az jedna mamina v nemocnici.ako dlho este budete mať stomiu?
Ahoj, existuje viac firiem, ktore vyrabaju veci pre stomikov - convatec, coloplast, dansac - kazda z tychto firiem ma balicky pre pacientov zadarmo, aby si mohli vyskusat ich produkty. Neboj sa opytat lekara osetrujuceho stomiu alebo stomickej sestry - daju ti kontakt a vsetko potrebne. Drzim palce!!!
@11kvetinka11 jaj prepáč neskoro som si prečítala odpoveď že stomiu budete mať este pol roka.chodíte na kramare?môžem sa opýtať ku ktorému doktorovi ci doktorka? Ja bohužiaľ môžem ďakovať kramarom že malý takto skončil so stomiou.este otázka,máte hirschprunga alebo niečo iné s crievkom?
@inull5 ano,chodime na kramare, hned od narodenia nekakal, len vracal,tak ho urgentne prevazali z porodnice na druhy den na kramare,tam mu urobili prieplach kontrastnou latkou, stolica mu vysla,vsetko bolo ok, ale po tyzdni sa znovu upchal,prestal po umelom mliecku kakat, tak mu znovu urobili vysetrenia a ked mal 10 dni ho operovali na kramaroch. ani neviem,kto ho operoval, spravili mu stomiu a rezna rana bola tak velmi blizko,ze ked mu to podtekalo,stale sa mu dostavalo hovienko do rany, mal tam potom aj e-coli v rane, dostaval 4 antibiotika, a dvakrat mu museli zosivat tu reznu ranu,co sa mu to nechcelo zrast, boli sme tam 7 tyzdnov. z vysledkov mu potvrdili hirschprunga, teraz stale chodime na nejake kontroly s tym spojene, sme aj dva krat do mesiaca v bratislave, uz je to dost otrava. k chirurgovi chodime k dr.jursovej, ale boli sme tam vlastne len jeden raz, predtym ju zastupovala dr.kosnarova. zatial mu z crievka este nic nebrali,tak uvidime,ako potom, lebo zevraj v priebehu operacie budu brat vzorky a potom uvidia,ako je na tom, ma to byt velka 5-6 hodinova operacia. musi preto este narast,aby to v poriadku zvladol,aj crievka trochu viacej dorastli.
@11kvetinka11 no..ja som riesila stomiu u mamky...bohuzial znacky sackov si uz nepamatam ☹
ale boli v takych bielych krabiciach s modrymi napismi a nemala somnikdy problem s pretekanim
napadlo ma,ci vystrihujes dostatocne velky otvor-resp.mal by byt taky akurat...alebo ma este napadlo,na chirurgii mali sestru,kt sa venoval atomu-vysvetlovala vsetko okolo stomie...tak keby si skusila zavolat na oddelenia a nech sa s tebou na to pozrie...