Ahojte. Zhruba za mesiac ma syncek podstupit kolonoskopiu a CT enteroklyzu.
V maji minuleho roku to cele zacalo. V stolici mal krv, jasno cervenu, bolesti bruska. Boli sme hned na pohotovosti, robili mu vysetrenia, usg. Zistili mu zvacsenu stenu v hrubom crievku, zapal nemal.
V juli sme dostali salmonelozu a dalsi virus, hospitalizacia v nemocnici na infekcnom. V stolici mal vela krvi, zhruba 10 dni mu nevedeli zastavit hnacky a krvacanie, az ked sme presli na celiaticku stravu. Drzali sme ju zhruba mesiac. Po par tyzdnoch sme presli postupne na normalnu stravu. Robili mu aj vysetrenia, ci nie je alergicky na laktozu a lepok, ale bolo to negativne.
Dlhsie bol klud, az do novembra, kedy sa mu opat objavila krvicka v stolici, ale len raz a trosku.
Tak sme sa objednali na gastro, boli sme opat na sone, zobrali mu krv, cakame na vysledky z krvi. Na sone mu zistili vyrazne zvacsene ezenterialne uzliny.
Lekarka nam odporucila kolonoskopiu (pod narkozou) a CT.
Mate niektora s tymto skusenosti, ako to dieta zvladalo, ako to prebiehalo. Ako matka sa obavam aj narkozy, aj kolonoskopie, je to neprijemne vysetrenie. Ci nemozu malemu nieco poskodit, ublizit. No proste mam z toho strach.
@michaela9999 zhrubnuta bola stena hrubeho čreva? Vies sono na creva nie je az take dobre lebo to nie je dobre rozoznatelne..s črevom máme bohaté skúsenosti..aj vývod z hrubeho čreva.kolonoskopia sa u malých deti robí v narkóze.nemaj z nej strach malého trocha prispia iba a isto mu budú brať aj vzorku.uvidia crevo lepšie ako na sone.vies krvné testy na celiakiu su často falošne negativne preto sa robí biopsia.no mam pocit že z tenkého creva v tomto pripade.aké máte momentálne ťažkosti?
@michaela9999 a pod narkozou to robia lebo deti nezvyknú spolupracovať a je to lepšie že nič nebude cítiť.nas tiež caka biopsia vlastne už druhá.pri prvej hootvorili a spravili vývod.
@inull5 Dakujem za odpoved. Momentalne nemame ziadne tazkosti, naposledy v novembri trosku jasno cervenej krvi v stolici, trosku bolenia bruska, ale inak nic. Zasla som k pediatricke, odporucila mi gastro, termin sme mali az tento tyzden. Ano, zhrubnuta bola stena hrubeho creva, ale teraz na sone sa to nepotvrdilo, len tie uzliny, neviem, ci to moze byt pozostatok salmonely a virusu v juli. Lekar nebol extra zhovorcivy, tak mam zmiesane pocity. Ide mi aj o to, ci mu nemozu tym vysetrenim poskodit crievka. Drzim vam palce 🙂
@michaela9999 crievko určite neposkodia toho sa neboj.zhrubnuta stena býva práve pri hnackach alebo zápaloch a enteroragii/to je to krvácanie/.my sme mali hranicnu hrúbku hrubeho čreva ale kvôli inému ako vy u nas bolo rozsirene lebo v nom bola stolica ktora neodchádzala a malý mal kolitidu.no s uzlinami ti neporadim ale pokiaľ je to jasná červená krv tak nie je natravena a je to z hrubeho čreva alebo konečníka.nemal tetaz tuhsiu stolicu?môže mať aj trhlinku ktoru zvonka nevidno a ta krvacala.uvidíš,malú to zvládne.ide o to že aj na CT aj nakkolonoskopii musí byť bez pohnutia.zhrubnuta stena mohla byť so salmonelózy.
@inull5 nam praveze zistli zhrubnutu stenu este v maji, ked krvacal, salmonelu mal v juli, mozno tie uzliny su este pozostatky zo salmonely a dalsieho virusu. Zajtra idem pre krvne vysledky, tak som zvedava, ako pochodime, dufam, ze nebude celiakia alebo nejaka ina alergia. Ale celiakia sa najlepsie da zistit biopsiou. Kedy vas caka biopsia? Dakujem 🙂
@teegreen zatial co mu robili testy, tak na celiakiu a alergiu na laktozu, tie boli negativne. Boli robene krvne testy. Histaminovu intoleranciu sme zatial neriesili. Staci na nu krvne vysetrenie? Dakujem.
@teegreen dakujem, uvidime, co ukazu zajtrajsie krvne vysledky a popytam sa lekarky, mozno mu zobrala krv aj na tuto intoleranciu.
Nemusis sa nicoho bat. Dieta bude spata zobudi sa ked bude mat po. Potom bude nafuknuty,ale vyprdka. Hlavne nech nie je chory,ani soplavy ani zachripnuty!!! Kvoli anesteze je velmi dolezite aby bol uplne zdravy a bude to ok.
@michaela9999 nas caka biopsia asi o 3-4 mesiace.trošku iná, nie kolonoskopiou.tiež ho budú pri tom uspavat aby to necítil.a potom podľa výsledku nas caka veľká 5 hodinova operacia alebo len zákrok kedy uzatvoria vývod z bruška.
@zuzana_1 No ved, hlavne aby opat nechytil tie skolkarske choroby, casto ma nadchy, kasle, tak verim, ze odolame este mesiac. Ja sa bojim, jednu urologicku operaciu nam lekarka ciastocne domrvila, tak sa uz bojim narkozy a priebehu dalsieho vysetrenia. Dakujem 🙂
@inull5 Velmi, velmi drzim palce pri uzatvarani vyvodu z bruska. A kvoli comu ked sa mozem spytat mal vyvod? Este ma napadla jedna otazka. Pocas kolonoskopie a CT bude musiet byt v nemocnici cca 4-5 dni. Moze tam byt s nim aj rodic? Viem, ze do 3 rokov moze byt, potom to uz zalezi od schvalenia primara/ky. A aj sa plati?
@michaela9999 vies my chodíme do BB a tam su s deťmi rodičia.koľko sa platí neviem.neviem v ktorej nemocnici vám to budú robiť.malý ma vývod lebo sa narodil s vrodenou vývojovou vadou zadocka.v skratke nemal dierku na kakanie.v ba mu ale spravila lekárka otvor zle lebo nebol elasticky a ked zacal papat prikrmy nevedel kakat a nezistila že koncova časť creva nad konecnikom nefunguje..pri prvej biopsii lekár zistil rozsirene q poškodené hrube crevo preto sa rozhodol urobiť vývod aby si crevo oddychlo. Fuha 4-5 dni to je dosť.čakala som že 3 dni.
@inull5 My chodime do Ba. Uvidim, ci aj pri 5 rocnom moze byt rodic, este sa popytam lekarky. Ja sa bojim toho, ze lekari nieco spackaju, skratka si myslim, ze po znamosti je to istejsie ( z vlastnej skusenosti). Spackali nieco pri porode u mna, potom zasa na urologii u maleho....skratka skusenosti. Ale musim verit.
U vas tiez lekarka pochybila. Ale som rada, ze sa to postupne upravuje. Tiez ma to zarazilo, ze az 4-5 dni. No kazdopadne sa este popytam, co a ako. Dakujem a drzim drobcovi palce 🙂
@michaela9999 ahoj,ak ideš na detsku chirurgiu na kranmaroch urcite Ti dovolia byt so syncekom. Bud budes na oddeleni na izbe pre maminky alebo dostanes mobilne rozkladacie lozko pri nom,zalezi od toho ako bude plne oddelenie. Ale ostat urcite mozes. a naozaj 4-5dni treba kvoli priprave čreva pred kolonosopiou,najrv maly dostane čipok nech sa vykaka potom bude len čaj piť a pripravok na vyprazdnenie čreva kvoli kolonoskopii(ak bude v nom stolia nic neuvidia). neboj zvladnete to
Dakujem vsetkym. Bola som si pre krvne vysledky, nastastie boli v poriadku, aj sono, aj stolica, tak sme sa kolonoskopii zatial vyhli 🙂 . Mame prist keby prislo k nejakej opatovnej zmene, krvacaniu a pod.
@michaela9999 aho neviem ci je dobre nespravit syncekovi kolonoskopiu. Mam 5rocneho a od asi dvoch rokov krvacal z konecnika najskor to bolo po stolici no sli sme k dr ta nas poslala lezat na pozorovanie a zrovna vtedy sa mu to ako naschval upravilo no len docasne asi do tyzdna znova a vo vacsom mnozstve tak sme sli znova k dr a poslala nas do bratislavy na pozorovanie ale znova nic stolicu mal peknu no nikoho nenapadlo urobit mu test na okultne krvacanie tak po troch dnoch sme prisli domov a cca po tyzdni znova to iste ale to uz mal aj slipky krvave takze krvacal aj mimo stolice isli sme aj s mm za doktorkou s tym ze chceme poriadne vysetrenia a poslala nas do piestan k jednesj sukromnicke gastro doktorke a ta nas odoslala hned do BA ale na II. detsku kliniku predtym sme boli na I. spravili nam hned kolonoskopiu kde sa ukazalo ze maly ma dva polypi na hrubom creve ktore mohli prerast do karcinomu tak potom nas museli objednat na zakrok odstranenie polypov to bolo prave v den mojhop porodu takze Jakubko s babkou v Bratislave a ja na Myjave v porodnici odoperovali mu polypi s jednou komplikaciou a to ze po operacii mu praskla cievka na creve a museli mu davat este aj transfuziu aby nevykrvacal.Ajeho bratcek sa narodil napriek vyvolavacke az na druhy den boli to stresy ale dobre ze uz je to za namy teraz je Kubko zdravy akurat ideme teraz v aprili na poslednu kolono kontrolnu prajem vam vela zdravicka no nedalo mi to nenapisat nasu skusenost
Ahojte, pls ako prebiehalo vysetrenue? Moja ma krv v stolici uz 2tyzdne a dlhodobo sa stazuje na bolest bruska. Ma zvacsene taktiez lymfaticke uzlinky v brusku.
@daduska2009
@vvia ahoj kolonoskopia sa robi u deti v narkoze takze dietatko zaspi a netrva to dlho a aku ma tu krv? cerstvu cervenu? nema na ritke trhlinky? u nas bolo najhorsie den pred tym ked nemohol nic jest a musel pit prehanadlo
@daduska2009 cerstvu cervenu a trhlinky nevidiet boli sme uz opqkovane na chirurgii. Ach jaj, bojim sa takych veci :(
@vvia aj my sme sa bali no polipy odstranili a mame pokoj od vtedy prajem aby sa to rychlo vyriesilo a dajte potom vediet ako ste pochodili budem na vas mysliet 😒
@daduska2009 neviem vo robit a ci ist. Nie je mi to jedno
@vvia ahoj,pozri kolonoskopia je síce nie veľmi príjemná,ale dieťatko nebude nič cítiť pretože ho uspia.môj absolvoval irigografiu ako 7,5 mesačný bez narkozy a zvládol to..v každom prípade daj to vyšetriť,ak si bola opakovane na chirurgii a lekár trhlinu nenašiel.
Ak je krv jasno červená,je to z dolnej časti tráviaceho traktu,a môže to byť naozaj polyp.aj keď alergie na mlieko tiež niekedy spôsobia krv v stolici,avšak zvyčajne je to krv spolu s hlienom,proste ta stolica je vtedy iná. A tmavá natravena krv je z hornej časti tráviaceho traktu.
@vvia urcite to treba riesit porobit vysetrena a podobne
Ahojte,dnes som prekonala sok...moj syn 6 rocny ma od narodenia problemy so stolicou,robili nam klasicke vysetrenia moc,stolica a krv. Vsetko ok. Berieme dufalac,symbiolac na striedacku,chvilku dobre,potom zas nema stolicu aj 5 -9 dni,ake dnes na wc kvik,plac,slzy,stolica jak kamen a jasna cervena krv,strasne da bojim,mame aj zvacsene uzliny b brusku,chodili sme do gastro amb. tak ziadne vacsie vysetrenia,brusko ho neboli nikdy,hnacky nemame. Ako ste dopadli s tymi uzlinami vy? A na cpm mam trvat u gastro lekara,bzdy nas odbiju,ze pridte o mesiac,akp na potvoru,vyrdy je to ok...som hotova a mam sttavh...
ta krv tam moze byt preto, lebo sa tvrdou stolicou poranila sliznica, kedze je to jasne cervene. horsia by bola uz natravena krv, melena. zajdite za dr, zatial sa zbytocne nestresujte, a jked viem, ze pri dietati je to tazke 🙂
A nemoze si "ublizit" trebars mat zlatu zilu,alebo potrhat crievka...? A co tie zvacsene uzliny v brusku..nechapem,nevladzem a bojim sa o nho..
ziadne skusenosti maminy?