Koľko kg musí mať dieťa pri výbere mandlí v Trenčíne?

gubcikova
27. jún 2013

teda skôr mám otázku takto:dcérka nastúpila v septembri do škôlky.hned ku koncu ostala dom až do polky novembra.vrátila sa do škôlky a opäť december domaa takto sa to opakovalo až do apríla,ked sme šli už na ORL a tam nám dr.povedala že nedoporučuje kolektív,malá má zväčšenú mandľu.mali sme za pol roka 4x moraxellu,streptokoka,stafylokoka.bolo nám doporučené vybratie mandlí.(aj ked je napr.v MC hned všetko chytí)lenže dr.nám povedala že môžeme až ked malá bude mať 15kg,lenže my máme 3roky 7mes. a 13,5kg.15kg pri jej spaľovaní dosiahneme až v 6rokoch.ja by som jej už rada tú mandľu vybrala aby mohla ísť od septembra v klude do škôlky a nemusela byť sklamaná doma.robili vám to aj ked ste mali menej KG,hlavne v Trenčíne?

gubcikova
autor
27. jún 2013

nikto nič?

cathy26
27. jún 2013

Ahoj, asi moc nepomôžem..len moja skúsenosť ...nás teda neoperovali v Trenčíne, ale syn mal v case zákroku 14,5 kg a nik neriesil váhu...a to nás robili v celkovej anestéze bo jemu zmenšovali aj krčné mandle...

evinaz
27. jún 2013

@gubcikova ja mozem tiez pridat osobnu skusenost - synovi vyberali mandle, ked mal 3roky aj mesiac, vazil 12,5 kg a meral 98 cm. Doktori mali s vahou dost velky problem kvoli narkoze, ze ta vaha je neuveritelne nizka, ale museli mu to nakoniec urobit - jemu vyberali aj krcne, aj nosne - uplne nam prestaval pocut, mandle mal velike, stale bol zahlienenyaa samozrejme chory. Nadavkovali mu Teda narkozu podla vahy a riskli to. Vsetko dopadlo super. Maly je odvtedy na tom zdravotne super. A mimochodom, teraz uz ma 4,5 roka a len teraz cerstvo vazi 15 kg...

stanislavao
27. jún 2013

@gubcikova podla mna vyber mandli nieje podmieneny vekom. to je blbost. nas syn byval po nastupe do skolky tiez casto chory. kazdy mesiac mal antibiotika. 2 dni skolka - 2 tyzdne doma - 1 den skolka - 3 tyzdne doma a takto sa to tahalo cely skolsky rok. boli sme na ORL a tiez, ze vybrat nadle. ale, mandle sa vyberaju, ked je na to indikacia. doktor si indikacie najde vzdy, len aby mohli robit zakrok. ja som si potom studovala net a konzultovala nas stav s detskym odd v topolcanoch a potvrdili mi moje domnienky, ze mandle vyberat netreba. nedala som mu to spravit a teraz som velmi rada. druhy rok v skolke bol uz lepsi a tera ma 8 rokov a chory nebyva vobec. vzdy v auguste sme nasadili martankov, vitaminy a potom pocas celeho roka az do jari ich bral a naozaj to pomohlo. cize nedavajte vyberaz mandle len preto, ze je mandla trosku zvacsena a jeden lekar povedal. mandle maju svoju funkciu a moze sa stat, ze potom bude este castejsie dieta chore, ako doteraz. mandle su filter. ak nechrape, nema opakovane anginy, tak by som urcite madle vyberat nedala. stafilokoka ma v tele asi kazdy clovek, aj nase deti. a stafilokoka sa uz telo nezbavi do konca zivota. streptokoka treba preliecit poriadne antibiotikami. nie som zastanca jedenia antibiotik bezhlavo, ale ked treba, tak treba. neni som zastanca nai vyberania mandli.

milka1978
27. jún 2013

@gubcikova Ahoj ... nám vyberali nosnú mandľu 4.júna tohto roku ..... prakticky ani nie pred mesiacom .. syn má 3,5 roka a 14 kíl a v pohode mu ju vybrali ... sme na tom presne ako vy .. od septembra začal chodiť do škôlky a bol stále chorý ... na ORL ambulanciu sme chodili od okt´bra pravidelne každý mesiac a po pol roku sa lekárka rozhodla, že mandľa musí ísť vonku .. vybrali sme všelijaké lieky a spreje do nosa no nič nepomohlo tak nás poslala do DFN do KE a tam nás hneď objednali na zákrok .. váha nám vôbec nerobila problémy .. na výber nosnej mandle tam boli ovela menšie detičky s menšou váhou a aj staršie detičky, ktoré boli aj chudšie ale aj tučnejšie ... jednoducho narkózu nastavili presne podľa jeho aktuálnej váhy ... samozrejme bol pod celkovou anestézou ... možno v tom je rozdiel .... a môjmu synovi dokonca vyťahovali vodičku z oboch uší a dávali mu do nich ventilačné trubičky .. takže celkovo bol na sále hodinu a pol ... takže nechápem prečo Vás jednoducho nevezmu a potrebuješ dosiahnúť určitú váhu

gubcikova
autor
27. jún 2013

@stanislavao my nemôžeme nič čo podporuje imunitu.my máme autoimúnne ochorenie
@milka1978
@evinaz dakujem.no uvidíme.pôjdeme teraz ešte raz na ORL ako to vyzerá ked je doma,že či mandla je ok,alebo nie.stým sluchom som to neštudovala no v poslednej dobe som si všimla že dobre nepočuje.ja aj stojím pri nej niečo jej hovorím a ona na mna čo?čo si hovorila?alebo niekedy povie že hlasnejšie,lebo ťa nepočujem.neviem či to je len taký stav,alebo to má niečo stým spoločné

milka1978
27. jún 2013

@gubcikova no sluch je pred operáciou určite nižší .... čiže menej počuje .... aj môj syn bol pred operáciou hluchejší ... stále sa pýtal čo? a čo? a pritom sme boli pri sebe ... aj ked pozeral rozprávky tak mi stále hovoril mama nepočujem daj hlasnejšie ... a teraz je to všetko O.K. dokonca často teraz hovorí, nekrič šak počujem .... a už nepotrebuje zosilňovať zvuk na telke ked pozerá rozprávky ... napríklad keď sme chodili ešte pred operáciou na ORL ambulanciu tak nám tam robili typmanogram a krivku mal B-čkovú čiže rovná čiarka úplne na oboch uškách ... pričom by krivka mala byť ako tatry, čiže taký kopček no my sme nemali nič.... žiadna reakcia ... teraz nám ešte tympano nerobili ale v septembry ideme na kontrolu tak vtedy mu ho robiť budú a uvidí sa ako dopadneme ... dúfam,že dobre

gubcikova
autor
27. jún 2013

@milka1978 dakujem.tak sa na to opýtam ked tam pôjdeme

evinaz
27. jún 2013

@gubcikova no nas maly uz nepocul vobec nic. A my by sme si to hadam ani nevsimli... on normalne odcitaval z ust a zrazu ho prestali bavit rozpravky (co som nechapala, lebo telku mal vzdy rad) a on chudatko nepocul... Potom sa zacal pocikavat v noci pocas spanku, najskor obcas, potom uz kazdu noc. Tak som si ho zacala vsimat, ze Teda co je vo veci, co ho trapi. On totiz nikdy nepovie, ked ho nieco boli. On je "hrdina",vsetko vydrzi, zatne zuby a predycha. Potom som raz v jeho slabej chvili vydolovala, ze on Vlastne nepocuje. A ja som si pritom myslela, ze prechadza obdobim vzdoru, ze ma ignoruje narocky, ked na neho Volam a hnevala som sa potom na neho ☹(( A on za to nemohol ☹ Tak som si poriadne poplakala, nadala si, co som to ja za matku a utekala hned na druhy den do nemocky. Vysetrenia ukazali pomaly hranicnu hluchotu, zaliate uska hlienmi, nasledovala okamzita operacia v celkovej narkoze. Vaha, nevaha, aj by som sa s tymi doktormi pobila!!! Po zakroku mam doma opat vysmiate pocuvne dieta, ktore sa zo dna na den prestalo opat ppcikavat. Moj nazor teda znie - Kedy su aj ine dovody, ako len to, ze je dieta stale prechladnute, mandle urcite von!

gubcikova
autor
27. jún 2013

@evinaz dakujem.som rada že ste v poriadku

mzz
15. aug 2013

nas operovali koncom juna, dcera mala 15,6 kg a 3,5 roka
operacia je podmienena hmotnostou 15 kg kvoli anesteze (pod 15 kg smu uspavat len v detskej fakultnej nemocnici)