Koľko cvikov ste cvičili pri Vojtovej metóde?

joanna
26. okt 2013

ahojte maminky - chcem sa poradit s tymi, ktore "vojtia". maly ma7,5 mesiaca, od siesteho cvicime vojtovku, lebo neotvaral pasticky a ma hypotonicky chrbatik. celkovo je to velmi kludne ale hrooozne lenive dieta. prvy tyzden sme cvicili len cvik na bod pod bradavkou, v druhom tyzdni nam rehabka pridala cvik na brusku, bod na lakti. cvicim uz 1,5 mesiaca, poctivo 4xdenne. po prvom tyzdni som videla prve uspechy, maly zacal otvarat pravu ruku. ale odvtedy sa vlastne nic podstatne nedeje, pravu ruku uz pouziva dost dobre (sice najma v polohe na brusku), ale inak sa ani nepretoci, ani nevie pasivne sediet, ani nic... hlavne to pretacanie ma trapi. rehabka si ma pozyva teraz kazde 2tyzdne a nic nove s nami necvici. je to podla vas normalne? tie ktore mali problem s otacanim - necvicili ste aj nieco na to? myslim v ramci vojtenia. lebo viem, ze tieto body su hlavne na reflexne lozenie.... lebo ta moja sestra je sice mila, ale vela toho nenarozprava,a vzdy ked sa iniciativne pytam, tak len povie - takto to staci cvicit, on je proste lenivcek... vdaka za vsetky informacie.

jul11
26. okt 2013

@joanna ahoj,my sme zacali cvicit,ked dcerka mala 3mesiace,cvicili sme asi 3-4mesiace.najskor ten cvik pod bradavkou a po mesiaci,mesiaci aj pol aj ten druhy.ten prvy zabral len trosku ale pri druhom som po 2 tyzdnoch videla velky pokrok,tak nam uz ani dalsi cvik nedali.co som cvicila stale,ak sme stihali a aj po ukonceni vojtovky na udrzanie,tak cvik na fit lopte na chrbatik.tiez nam ho ukazala rehabilitacna.ukazovala mi ich viacero,ale cvicili sme len jefen,nakolko mala robila pokroky.vacsinou rehabilitacne vedia co robia.tak ked nehovori ona,tak sa pytaj.ci robi pokroky,ako dlho budete cvicit,kedy sa prida novy cvik ak sa nezacne dovtedy a dovtedy pretacat.ak sa ti s nou tazsie spolupracuje,skus si vypytat niekoho ineho.a drzim palce.cvicenie je narocne ale ja nelutujem,mala potom isla raketovym tempom a je pohybovo velmi nadana,tak to trapenie stalo zato

salome_82
26. okt 2013

Podľa tvojho opisu cvičíte štandardným postupom. Tiež som mala po mesiaci cvičení pochybnosti, lebo som nevidela pokrok a zrovna v tom období sa ma aj fyzioterapeutka opýtala, či je všetko OK, či nie je dcérka nervóznejšia. Tak som jej povedala moje pocity a síce povedala, že mesiac je krátka doba, ale dala nám nový cvik. Začali sme cvičiť keď mala dcérka pol roka a cvičíme cez tri mesiace. Momentálne máme už 4.-tý cvik. V podstate môžeš byť spokojná, pretože si vás fyzioterapeutka pozvala až o dva týždne. To znamená, že robíte pokroky, inak by si vás volala raz za týždeň.

joanna
autor
27. okt 2013

Dik, ste zlaté... Toto forum je proste skvelá vec... Ja som sa jej pýtala, kedy je hraničný termín na otocenie, a ona že 9 mesiacov. A ak sa dovtedy neotoci? Tak sa len usmiala, no budeme musieť cvičiť ďalej.. tak sa idem obrnit trpezlivosťou...

motovidlo
27. okt 2013

@joanna Ahoj, viem, že si sa pýtala špecificky na Vojtovku... len keď chcete podporiť to pretáčanie, skús pomáhať tak, že mu tú nožičku potlačíš cez panvu tak, aby sa pomalinky pretočil. V tomto videu je to pekne zobrazené:

https://www.youtube.com/watch?v=-ZbRiMuSfZA

Podstatné je, aby začal dvíhať hlávku, keď je na boku, inak sa nepretočí - to vravím z vlastnej skúsenosti, náš krpec sa 3 mesiace iba otočil na bok a ďalej ani za nič. 😀
A tiež je treba, aby bol veľa na brušku, veľa sa s ním tak hraj. Pretože inak nebude mať vlastne záujem sa z toho chrbátika na bruško pretočiť, nebude na polohu na brušku zvyknutý.

A nechcem rýpať, ale ak nie si spokojná s Vojtovkou, dnes sú aj iné rehabilitačné postupy, tak skúste, nič za to nedáš. 😉 Alebo skúste konzultovať inú rehabilitačnú sestru, alebo priamo v Olomouci, kde je centrum pre Vojtovku.

Chce to veľa trpezlivosti, keď nie je dieťa tabuľkové, ale mne sa oplatilo aj pýtať sa a skúšať, kým sme našli "to pravé" pre nás. Držím palce, nech sa darí a nech sa ti čoskoro rozbehne 🙂

joanna
autor
27. okt 2013

motovidlo (ake mile...) - tu panvicku stlacame od asi 5 mesiaca - jemu staci len trosinku, a uz sa pretoci - lenze tu trosinku musim urobit vzdy zanho (ci uz centrimetrik posunut panvu, alebo sekundu prichytit rucicku...) polohu na brusku ma rad od narodenia, neprotestuje ako ine deticky, dokonca sa v nej hra aktivnejsie ako na chrbatiku... neviem, ci je fakt taky lenivko - len som obcas vskutku zufala - tlacim ho ocami, nech este urobi tych par milimetrov a bude otoceny a on sa len usmeje a otoci sa naspat na chrbat... a okrem vojtenia s nim cvicim na lopte aj na valci aj kadejake ine cviky.. len na vojtovku nezanevriem, lebo je hypotonicky a to viem, ze nic lepsie na tuto diagnozu nie je... pekny dnik

motovidlo
29. okt 2013

@joanna
Ak je hypotonický, bude to na dlho, to poznáme... Ja ti rozumiem, ja som striehla na začiatku ako drak, kedy čo začne robiť. Keď ti poviem, že sa prvýkrát naozaj sám pretočil až v 11 mesiaci 😒 Aj to len za mobilom, obyčajná hračka nebola dosť motivačná 😀 Teraz bude mať 15 mesiacov a už by najradšej chodil - štvornožkuje, sám sa posadí, stavia sa pri nábytku... U nás sa to v posledných 2-3 mesiacoch strašne rozbehlo, každý deň sa tým pretáčaním, sedením, lozením sám neuveriteľne posilňuje, aj rehabilitačná nám hovorí, že je vidieť z týždňa na týždeň ako silnie.
Chce to veľa trpezlivosti, niekedy je to veľmi ťažké, ale výsledky určite budú, neboj 😉

joanna
autor
29. okt 2013

tak to je super, to su slova do boja... niekedy by som chcela zaspat a zobudit sa, ked bude mat dva roky a bude uz vsetko ok.. na druhej strane, viem, ze su ooovela horsie diagnozy.. len ked predchadzajuce dve deti som mala velmi sikovne, tak ma rozmaznali a toto je pre mna sok 🙂... ale ved my to nejako vybojujeme. pekny dnik

zabka1124
2. nov 2013

@joanna my mame tiez hypotonicky chrbatik v oblasti panvy, mame vysloveny zakaz posadzat maleho.Nas sa narodil predcasne, terzaz bude mat 9m ,ale motoricky je na 8m, vraj ked budeme cvicit-Bobath koncept(my mame par cvikov na posilnenie), tak sa to zlepsi🙂!A nemame ho nutit robit veci podla tabuliek, vraj kazde babo si urcuje tempo.
Ale strasne sa vie zdut pri cviceni,ked sa mu nechce, normalne ani nohu nezohne, je jak sip vystrety!Ale nejaako musime bojovat!
A odporucili nam plavanie na celkove posilnenie svalov,kedze strasne rychlo rastieme-sak ma by t po kom)!

joanna
autor
3. nov 2013

zabka, mozem sa spytat, ako sa prejavuje hypotonia v oblasti panvy? lebo nam len povedali hypotonia chrbta... ja si ho totoiz obcas na kolena posadim, aj v sportaku sa vozi mierne vyzdvihnuty, inak by rycal... to ste na tom super, ze meskate len mesiac... u nas je to cca 3 mesiace a sme narodeni v termine a trapime sa s vojtovkou... a plavate? vidis nejake zlepsenie? lebo tiez rozmyslam, ze by plavanie nebolo od veci... dik moc za info.

ivahanna
25. máj 2015

@joanna ahoj, čítam okolo cvičenia vojtovej metódy a píšeš, že ste zaostávali 3 mesiace. Moja dcéra má pol roka, tiež nám neurológ povedal, že je vývojovo na tri mesiace, cvičíme 4xdenne, prvý cvik na úchop, potom na pretáčanie a na štvorkovanie. Zatiaľ sa sama ani nepretočí, plávame 2x do týždňa. Bola narodená v termíne, ale pri polohe na brušku sme postupne zisťovali, že nevládze na ruky, stále sa nezdvihne (hrudník od podložky vôbec, iba hlávku vie držať, aj to sa tak nehrá, iba posilňujeme, ešte stále na tej polohe plačeme a hneváme sa). Ako ste napredovali? Po akom dlhom cvičení boli pokroky, my cvičíme zatiaľ 3 týždne. ďakujem za info.

hekina1232
21. sep 2019

Dobrý večer chcem sa opytat na čom ste cvičili pripadne poraďte nejakú položku dakujem